Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1119
2

Принципова позиція президента

Сьогодні в Будинку футболу відбулося засідання Виконавчого комітету ФФУ

Принципова позиція президента

З приводу особливо резонансних та важливих тем порядку денного  свої міркування висловив президент національної федерації Григорій Суркіс. Зокрема, він торкнувся проблем, що стосуються взаємодії клубів та арбітрів, дотримання суб’єктами футболу морально-етичних норм та принципів Fair Play, а також розповів про останні тенденції в підготовці до фінальної частини Євро-2012.

Відсторонення арбітрів
Як відомо, з метою викорінення проблеми упередженого суддівства та підвищення якісного рівня роботи вітчизняних рефері на матчах вищого дивізіону було вирішено надати новоствореній Прем’єр-лізі  права усувати недобросовісних суддів від виконання своїх обов’язків. Для цього більше восьми власників клубів Прем’єр-ліги повинні проголосувати за таке рішення. Цим правом клубні керівники скористалися вже на засіданні, що відбулося 15 липня у Полтаві, відсторонивши від матчів Прем’єр-ліги арбітрів Жукова, Вакса і Подушкіна. У відповідь пролунала пропозиція голови Комітету арбітрів ФФУ Вадима Шевченка надалі виробити чіткий механізм впровадження подібних рішень. Адже за певних обставин може статися, що згодом просто не вистачить кваліфікованих кадрів для роботи на матчах чемпіонату.

Необхідні заходи
«Договір − є договір. При всіх тривогах голови суддівського комітету ми мусимо підтримати власників клубів. Нехай арбітри працюють професіонально, неупереджено, відповідально, тоді й мови не буде про брак кадрів, − зауважив з цього приводу Григорій Суркіс. − Саме такими заходами ми можемо підвищити вимоги до арбітрів, а вони у свою чергу будуть змушені покращити рівень своєї роботи. Тоді вони стануть справжніми авторитетами і для футболістів, і для тренерів, і для президентів клубів. І хто знає, може згодом Прем’єр-ліга сама захищатиме суддів».

Випробування на чесність
«Одначе для цього усім − і арбітрам, і клубним керівникам, необхідно пройти випробування на чесність, моральність, професіоналізм. Клуби теж повинні не лише карати, але й припинити зваблювати суддів. Прямо кажучи, клуби мусять кинути загравання чи прямий підкуп, або ж агресію щодо арбітрів, − продовжив глава ФФУ. − Зі свого боку Федерація футболу України знайде можливість контролювати дотримання принципів чесної спортивної боротьби. Зокрема, як пропонує перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, через утворення служби внутрішньої безпеки». 

Норми моралі та етики
Григорій Суркіс підкреслив, що ФФУ буде ще суворіше боротися за дотримання у вітчизняному футболі принципів етики, чесності, моралі. «Кожен, хто хоче працювати в українському професіональному футболі мусить розуміти: ми не будемо терпіти людей, які виходять за рамки морально-етичних норм та спортивних принципів. Я нікому не погрожую і нікого конкретно не звинувачую. Проте ми всі мусимо розуміти, що з цього приводу існують чіткі застереження з боку ФІФА та УЄФА...»

Дотримання букви футбольного закону
Зауважимо, що коли справа дійшла до формування Комітету арбітрів ФФУ і з боку ПФЛ прозвучала пропозиція включити до його складу колишнього арбітра Ігоря Ярменчука, президентові національної асоціації довелося дати пояснення, чому таке рішення не може бути прийняте. «Нормами ФІФА та УЄФА суворо забороняється вплив об’єднань професіональних клубів на суддівський корпус, у тому числі через присутність представників цих організацій у суддівських органах, − зазначив Григорій Суркіс. − Оскільки Ігор Ярменчук є відповідальним секретарем ПФЛ, то входити до складу Комітету арбітрів ФФУ він у жодному разі не має права».

Слідами візиту Мішеля Платіні
Насамкінець Григорій Суркіс висловив свої думки щодо нещодавнього візиту до Києва президента УЄФА Мішеля Платіні. «Представницька делегація УЄФА під час своїх зустрічей з Президентом та прем’єр-міністром країни пересвідчилась, що Євро-2012 є нашим національним пріоритетом. Перші особи держави гарантували, що зобов’язання, взяті Україною, будуть виконані у повному обсязі, − констатував глава ФФУ. − Певні кроки української влади після від’їзду Платіні свідчать про намагання увійти у потрібний ритм роботи. Наприклад, нарешті розпочалися роботи на НСК «Олімпійський». Невдовзі визначиться проектувальник реконструкції головної арени країни, серед кандидатів − авторитетні британська та німецька компанії».

Ініціативність регіонів
«Щоправда, − зазначив глава ФФУ, − так співпало, що після відльоту Платіні припинилися роботи з демонтажу ТРЦ «Троїцький». Кілька днів тому я бачився з паном Мішелем, і він поцікавився у мене: «Це якась комедія чи що?» Та я запевнив, президента УЄФА, що просто виникли деякі технічні проблеми. Тим часом експерти висловлюють занепокоєння станом підготовки аеропортів, наземного транспорту, інфраструктури розміщення. Одначе я вірю, що Україна впорається і з цими питаннями. Головне, щоб регіони, котрі прийматимуть матчі Євро-2012, були  спроможні робити самостійні кроки. Мова йде, зокрема, і про внутрішніх інвесторів, про тих же президентів футбольних клубів, які роблять свою справу, незважаючи на перипетії у коридорах влади».

Суперкубковий концерт
«Я переконаний, що на місцях є люди, котрі готові виконувати завдання такого масштабу. Подивіться, як був організований суперкубковий матч у Полтаві. Концерт! − кращого компліменту і не підібрати, − висловив захоплення президент національної асоціації. − Прекрасна атмосфера, переповнені трибуни, чудові умови для учасників і глядачів. А хіба полтавський стадіон так би підготували до сезону, якби не матч за Суперкубок?»

Євро-2012 − справа кожного
«Водночас Євро-2012 надає можливість ще сильніше змінитися − і стадіонам, і містам, і цілій країні, − нагадав Григорій Суркіс. − Але для цього треба, щоб кожен українець зрозумів: Євро-2012 − це справа не лише федерації футболу, чи одного Суркіса. Це − державницький проект, справжня національна ідея. І від усіх нас залежить, чи скористаємося шансом, котрий нам подарувала доля 18 квітня 2007 року у Кардіффі».

ФФУ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Выигрыш на характере. Динамо вырвало на выезде победу у Днепра-1
Футбол | 27 апреля 2024, 15:39 109
Выигрыш на характере. Динамо вырвало на выезде победу у Днепра-1

Команда Александра Шовковского добилась победы в меньшинстве

Стал известен первый клуб, который вышел из Чемпионшипа в АПЛ 2024/25
Футбол | 27 апреля 2024, 01:00 2
Стал известен первый клуб, который вышел из Чемпионшипа в АПЛ 2024/25

«Лестер» вернется в элитный дивизион Англии, «лисы» гарантировали как минимум 2-е место

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.