Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

WTA
| Обновлено 21 октября 2018, 00:07
8092
6

Жіночий Підсумковий турнір-2018: прев'ю

Sport.ua оцінює перспективи найкращих тенісисток планети у Сінгапурі

| Обновлено 21 октября 2018, 00:07
8092
6
Жіночий Підсумковий турнір-2018: прев'ю
Getty Images

Черговий тенісний сезон наближається до завершення, і на найкращих тенісисток планети традиційно очікують Великий та Малий Підсумкові турніри. Перший з них стартує у неділю в Сінгапурі. Досить дивне змагання з двох причин. По-перше, найкраща тенісистка 2018-го року (яку відзначила WTA спеціальним призом), Симона Халеп, достроково завершила сезон через грижу міжхребцевого диску. Румунка виграла навесні улюблений Ролан Гаррос, перед цим дійшла до фіналу на Australian Open, і навіть попри травму, що змазала осінню частину сезону, залишиться першою ракеткою світу до січня.

По-друге, більшість дівчат-учасниць через різні причини підходять до Сінгапуру далеко не в кращому фізичному та функціональному стані. Більш-менш у формі знаходяться хіба що Каролін Возняцькі та Наомі Осака. Та все одно, нецікаво бути не повинно. У п’ятницю було проведене жеребкування, що поділило вісімку на дві групи так званого раунду-робін. По дві найкращих тенісистки з кожної групи виходять до півфіналу.

Червона група

[1] Анжелік Кербер (Німеччина)

[3] Наомі Осака (Японія)

[5] Слоан Стівенс (США)

[8] Кікі Бертенс (Нідерланди)

Німкеня Анжелік Кербер після провального минулого сезону, за час якого вона з першого місця в рейтингу впала аж у третій десяток, ударно розпочала рік, вигравши турнір у Сіднеї. Після цього був півфінал Australian Open. Далі вона виступала рівно, але без злетів, аж поки несподівано не виграла Вімблдон. Кінець тенісного року ознаменувався для Кербер спадом, підсумком якого стало нещодавнє звільнення її тренера, Віма Фіссетта.

Результати сезону: 2 титули, 45 перемог, 17 поразок.

Статистика особистих зустрічей з суперницями по групі:

Кербер – Осака 3-1 (цього сезону 1-0)

Кербер – Стівенс 1-4 (0-1)

Кербер – Бертенс 2-1 (1-0)

Наомі Осаку можна сміливо називати головною сенсацією жіночого Туру цього року. Молода афрояпонка розпочинала його на 68-му місці рейтингу, а зараз знаходиться вже на четвертій позиції! Виступи Осаки відрізнялися не стабільністю, а яскравістю. Так, у березні вона несподівано виграла турнір серії Premier Mandatory в Індіан-Велсі, після чого взяла деяку паузу, і остаточно добила тенісний світ у вересні, перемігши на US Open. Причому звитяга була неймовірно красивою, що довело до нервового зриву саму Серену Вільямс.

Результати сезону: 2 титули, 42 перемоги, 17 поразок.

Статистика особистих зустрічей:

Осака – Стівенс 0-1 (0-0)

Осака – Бертенс 1-0 (0-0)

Слоан Стівенс давно має репутацію тенісистки, що вдало виступає, як правило, тільки на своєму рідному континенті. У березні їй підкорився титул на Premier Mandatory в Маямі. Але невдовзі Стівенс сенсаційно дійшла до фіналу непрофільного Ролан Гаррос, де поступилася Симоні Халеп. А ось захистити минулорічний титул на US Open Слоан не вдалося. Ледь не вилетівши у другому колі від Ангеліни Калініної, вона програла у чвертьфіналі Анастасії Севастовій.

Результати сезону: 1 титул, 33 перемоги, 17 поразок.

Статистика особистих зустрічей:

Стівенс – Бертенс 1-0 (0-0)

Тенісистка з Нідерландів Кікі Бертенс до цього року мала репутацію ґрунтового, але не топового гравця. Навесні Бертенс на улюбленому покритті перемогла у Чарльстоні та дійшла до фіналу Мадрида. А далі в її грі стався прорив, що призвів до хардових перемог, спочатку в Цинциннаті, а потім і при боротьбі за вісімку, в Сеулі. WTA відмітила Кікі спеціальним призом у номінації «Прорив року», хоч я і не розумію, як він міг дістатися не Осаці. Точніше, знаю: більшість вболівальників проголосували саме за Бертенс, а от чим вони керувалися, точно загадка.

Результати сезону: 3 титули, 43 перемоги, 19 поразок.

Якщо брати до уваги якість тенісу, продемонстрованого дівчатами з Червоної групи восени, явною фавориткою виглядає Осака. Нарешті їй вдалося знайти баланс, перейшовши від божевільного «Остапенко-стайл» до врівноваженої атакуючої гри. Побачимо, чи вистачить в неї стабільності. Їй тільки 21 рік, перший підсумковий у кар’єрі, а досвід в Сінгапурі завжди має серйозне значення.

Три інші тенісистки звикли до довгих комбінаційних розіграшів на задній лінії. В найкращій формі з них восени була Бертенс, але заради набору очок їй довелося зіграти більше турнірів, ніж іншим. Фізично вона може підсісти.

Ризикну припустити, що з цієї групи до півфіналу проб’ються Осака та Кербер. Але не здивуюся будь-якому іншому варіанту.

Біла група

[2] Каролін Возняцькі (Данія)

[4] Петра Квітова (Чехія)

[6] Еліна Світоліна (Україна)

[7] Кароліна Плішкова (Чехія)

Каролін Возняцькі приїжджає до Сингапуру для захисту свого несподіваного минулорічного титулу. Цього року датчанка, нарешті, здійснила заповітну мрію, таки вигравши перший у кар’єрі Шолом. Сталося це на початку року в Австралії. Як часто буває після виконання великих бажань, далі виступи Возняцькі вдалими назвати складно. Був титул у Істборні, але більше відзначити нічого. Та прийшла осіння азійська серія турнірів, де Каролін ніби відродилася з попелу. Виграла в Пекіні та, мабуть, стала головною претенденткою на перемогу в Сінгапурі.

Результати сезону: 3 титули, 40 перемог, 15 поразок.

Статистика особистих зустрічей:

Возняцькі – Квітова 5-9 (0-1)

Возняцькі – Світоліна 1-3 (0-0). Єдина перемога Возняцькі – розгром якраз на минулорічному Підсумковому.

Возняцькі – Плішкова 6-3 (0-0)

Петра Квітова за сезон виграла найбільше турнірів з усієї вісімки – п’ять, причому здобуто їх було на всіх трьох типах покриття. Санкт-Петербург, Доха, Прага, Мадрид, Бірмінгем. Але все це сталося у першій половині року. Ще один момент: на Шоломах Квітова мінімум двічі була серед основних фаворитів (Австралія, Вімблдон), а по факту за чотири турніри здобула жалюгідні 280 рейтингових очок. Восени грала мало та невдало. Проте завжди залишається небезпечною суперницею.

Результати сезону: 5 титулів, 47 перемог, 14 поразок.

Статистика особистих зустрічей:

Квітова – Світоліна 7-1 (1-0)

Квітова – Плішкова 3-0 (1-0)

Еліна Світоліна. Скільки слів написано, скільки списів зламано! Та факт залишається фактом: у міжсезоння Еліна звернула не туди на своєму шляху нагору. Якщо у першій половині сезону ще вдавалося спалахувати на минулорічному багажі (титули у Брісбені, Дубаї та Римі), то після Риму, на жаль, все погано. Кардинальне схуднення привело до втрати як потужності, так і головного козирю – швидкості переміщення кортом. Азійська серія взагалі була провальною, добре, що конкурентки теж не феєрили та не змогли вибити Світоліну з вісімки кращих.

Результати сезону: 3 титули, 37 перемог, 14 поразок.

Статистика особистих зустрічей:

Світоліна – Плішкова 2-5 (1-0). Останні дві перемоги, щоправда, за Еліною, але кого зараз цікавить результат січня?

Кароліна Плішкова більшу частину року не вражала результатами. Пригадати можна хіба що титул у Штутгарті. Ближче до осені чешка розігралася, дійшовши до чвертьфіналу US Open. Потім перемогла у Токіо та дійшла до фіналу в Тяньцзині. Оскільки її участь у Підсумковому була під великим питанням, то зіграла дуже багато за останній місяць. Чого варті лише перельоти цього тижня за маршрутом Тяньцзинь-Москва-Сінгапур!

Результати сезону: 2 титули, 43 перемоги, 19 поразок.

Біла група має яскраво виражену фаворитку на прізвище Возняцькі та, на жаль, настільки ж явну аутсайдерку. Ви розумієте, кого я маю на увазі. Еліні зараз грати відверто нічим, а тут ще дві потужні чешки, з якими було важко навіть у найкращому стані. Можливо, вдасться поборотися за перемогу з Плішковою, якщо ту добряче накриє джет-лаг. Якщо ж ні, то саме чешки, за логікою, мають вирішувати долю другої путівки до півфіналу. Але ми пам’ятаємо про неймовірну непередбачуваність жіночого тенісу. А раптом? Як там у Лесі Українки?

У неділю турнір стартує матчами Білої групи.

12.00 Еліна Світоліна – Петра Квітова

14.30 Каролін Возняцькі – Кароліна Плішкова

Станіслав Матусевич
Оцените материал
(13)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tkachik31
Світоліна сама симпатична!!!
ivars99
За кількістю поразок Світоліна найкраща ))
Разом з Квітовою...
dudigo78
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Vladdal
Смешно смотреть на фото в начале статьи. Слева и справа от Элины стоят соперницы которых она обыграла. Слева и справа от Стивенс те, кого она обыграла в группе. Фотограф что-то знал?
Grinders
"більшість вболівальників проголосували саме за Бертенс" - голосовали не болельщики, а мировые теннисные СМИ