Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 26 грудня 2022, 19:23
17374
8

50 подій в українському спорті, якими запам'ятається 2019 рік

Sport.ua виділяє найбільш значущі події для України в спортивному році, що минає

| Оновлено 26 грудня 2022, 19:23
17374
8
50 подій в українському спорті, якими запам'ятається 2019 рік
Associated Press
2019-й був багатим на спортивні події. У році, що минає українці продемонстрували небачені успіхи у футболі, але не на клубному рівні. Наша країна отримала першого в історії чемпіона світу в чоловічому біатлоні, віце-чемпіонку світу зі сноубордингу, в тенісі перша ракетка країни вперше дійшла до півфіналу Вімблдону. На жаль, безліч рекордів часом чергувались із антирекордами і подіями зі знаком «мінус», але, як відомо, без великих поразок не буває великих перемог.
Пропонуємо згадати головні події 2019 року в українському спорті по місяцях.
СІЧЕНЬ
Кажуть, як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш. На щастя, для наших біатлоністів це прислів'я не стало пророчим. Проте, українські любителі головного зимового виду спорту в січні були вкрай розчаровані провальними виступами спортсменів.
Чоловіча збірна в естафеті четвертого етапу Кубка світу в Оберхофі виступала без капітана Дмитра Підручного, тому розраховувати на високий результат було складно. Але навряд чи хтось був готовий до того, що українці стануть круговими і не зможуть фінішувати. Подібної ганьби наша команда не знала з січня 2014 року.
Підтримала чоловіків провалом і жіноча команда. На п'ятому етапі в Рупольдінгу Анастасія Меркушина, Юлія Журавок і сестри Семеренко посіли лише 15-е місце на фініші, що є антирекордом на Кубку світу. Без сумнівів, це була найгірша естафета в історії українського жіночого біатлону.
Переїздом українських футболістів в російський чемпіонат вже складно когось здивувати, але в кінці січня трансфер Ярослава Ракицького з донецького «Шахтаря» в петербурзький «Зеніт» сколихнув не тільки футбольне суспільство, а й наробив резонансу в політичному житті країни. Основний захисник збірної України перейшов до російського клубу і, таким чином, поставив хрест на своїй міжнародній кар'єрі.
У підсумку всі сторони трансферу залишилися задоволені. «Шахтар» отримав 12 мільйонів євро, Ракицький істотне збільшення зарплати, а збірна України, забігаючи наперед, без Яріка заграла добре, як ніколи. Через 10 місяців, не дочекавшись від Андрія Шевченка виклику в національну команду, Ракицький офіційно оголосив про завершення міжнародної кар'єри.
Українські стрілки Олена Костевич і Олег Омельчук завоювали золоті медалі на H&N Cup, який відбувся в Мюнхені, в стрільбі з пневматичного пістолета на дистанції 10 метрів в міксті.
Наші стрільці показали результат 488.3, ​​встановивши рекорд світу, який раніше належав росіянам Віталіні Бацарашкіній і Артему Черноусову (488,1).
Також в перший день змагань Олена Костевич здобула два золота в одиночній стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів.
ЛЮТИЙ
У жіночої збірної України з біатлону в найближчі роки повинна відбутися зміна поколінь, і в резерві гідна заміна сестрам Семеренко і Олені Підгрушній вже підростає. Катерина Бех стала справжньою зіркою юніорського чемпіонату світу-2019 в словацькому Брезно-Осрблі. Спочатку юній біатлоністці не було рівних у спринті, а потім вона оформила золотий дубль, вигравши ще й гонку переслідування. Катя стала першою українською юніоркою зі статусом дворазової чемпіонки світу.
За півроку до цього тріумфу Бех разом з тренером і ще двома біатлоністками втекла з Росії і шукала собі новий притулок спочатку в Білорусі, а коли там не склалося без карантину, приєдналася до української команди. На щастя, у Катерини виявилося українське коріння, тому спортсменка, яка навіть не потрапляла до складу юніорської збірної Росії, відразу змогла представляти нашу країну на міжнародній арені.
Завдяки успіху на юніорському чемпіонаті світу, Бех отримала запрошення виступити на Різдвяній гонці в Гельзенкірхені, в рамках якої 28 грудня вперше пройшли змагання для юніорів. Уже в цьому сезоні вона виступає на Кубку IBU і готується до останнього в своїй кар'єрі юніорського чемпіонату світу, після чого спробує увірватися в основну збірну України. Потенціал у цієї біатлоністки величезний, але попереду багато роботи.
Успішним для українців став спільний чемпіонат світу з фрістайлу та сноуборду, який пройшов в американському Парк-Сіті. Українська сноубордистка Аннамарі Данча завоювала срібну медаль в дисципліні слалом, поступившись у фіналі 0,85 секунд в боротьбі за золото швейцарці Жюлі Зогг.
Данча назавжди вписала своє ім'я в історію вітчизняного спорту, адже вона встановила найвище досягнення України на чемпіонаті світу з фрістайлу та сноубордингу. До цього у фристайлістів була бронзова медаль 2011-го.
Не залишився осторонь і олімпійський чемпіон 2018 року Олександр Абраменко, який став срібним призером у лижній акробатиці. Олександр пробився до суперфіналу з другого місця, і у вирішальній стадії змагань українець також показав другий результат, виконавши стрибок Back-Double-Full-Full-Full. Це перша в історії медаль українських чоловіків-фристайлістів на чемпіонатах світу.
Після цього успіху Олександр заявив про те, що пропустить зимовий сезон, щоб відновитися і прийти в себе, але вже в 2020 році націлений повернутися до змагань з прицілом на Олімпійські ігри-2022.
Ястремська героїчно виграла турнір в Таїланді
Українська тенісистка Даяна Ястремська виграла турнір категорії International в Хуахіні. У головному матчі змагань в Таїланді українка розбила Айлу Томлянович з Австралії.
Для Ястремської це другий титул WTA в кар'єрі. Тріумф в Хуахіні дозволив Даяні побити рекорд Еліни Світоліної по швидкості потрапляння в топ-40 рейтингу WTA. Ястремська домоглася цього в 18 років, а нинішня перша ракетка України перетнула 40-й рядок у 19-річному віці.
Тріумфи Дериземлі і Журавок в Раубічах
У лютому 2019 року Білорусь приймала чемпіонат Європи з біатлону. За традицією, основні склади найсильніших збірних світу пропускали європейську першість. Винятком стали Україна, Швеція та, звичайно ж Білорусь, яка намагалася завоювати максимальну кількість нагород на домашньому форумі.
Легендарна білоруська біатлоністка Дар'я Домрачева не залишилася осторонь від такої події, і провела в Раубічах перед стартом офіційної програми Гонку легенд, яка стала прощальною для її суперзіркового чоловіка Уле-Ейнара Бьорндалена. У мас-старті в рамках шоу-гонки перемогу здобув українець Андрій Дериземля, залишивши єдиного в світі абсолютного олімпійського чемпіона з біатлону задовольнятися сріблом.
А у змаганнях під егідою IBU українці завоювали тільки одну медаль. Юлія Журавок стала віце-чемпіонкою Європи в індивідуальній гонці. Українка допустила єдиний промах на другому рубежі, після чого не помилялася і змогла поборотися за медаль. Програла Журавок тільки Ханні Еберг, олімпійській чемпіонці Пхьончхана-2018 в цій дисципліні.
БЕРЕЗЕНЬ
Українка Олена Старікова фінішувала другою в гіті на 500 метрів чемпіонату світу з велоспорту на треку, який проходив у польському Прушкуві. Спортсменка принесла Україні першу з 2008-го року медаль світової першості в велотреку. Цікаво, що до перемоги Старіковій не вистачило зовсім трохи: українка поступилася переможниці Дарії Шмельовій з Росії всього 0,295 секунди.
На зимовому чемпіонаті Європи з легкої атлетики в Белграді збірна України завоювала п'ять медалей, але при цьому, на жаль, жодної золотої. Першу нагороду здобув Андрій Проценко, який став другим в секторі зі стрибків у висоту. Досвідчена і зіркова Ольга Саладуха в потрійному стрибку показала найкращий результат в сезоні і здобула бронзу.
Ще три нагороди були взяті в останній день чемпіонату Європи і здобули їх представниці прекрасної статі: Марина Бех-Романчук стала третьою в стрибках у довжину. Бігунка Ольга Ляхова в прекрасному стилі принесла ще одну бронзу, вирвавши медаль на дистанції 800 м. Останню медаль в Глазго завоювала висотниця Юлія Левченко, поповнивши медальну скарбничку України ще одним сріблом.
Наші спортсмени за загальною кількістю нагород увійшли до п'ятірки найкращих країн, проте за олімпійським принципом Україна фінішувала 16-ю в медальному заліку.
Капітан чоловічої збірної України з біатлону Дмитро Підручний створив справжню сенсацію на чемпіонаті світу в шведському Естерсунді, ставши головним претендентом на звання спортсмена року.
У спринті спортсмен з Тернополя закрив усі мішені і показав відмінну швидкість на лижні, проте програв бронзовому призеру гонки Кантену Фійону Майє з Франції три десятих секунди, фінішувавши на високому, але в той же час прикрому четвертому місці.
Підручний довго не роздумував, де він міг відіграти півсекунди, а відразу налаштовувався на майбутню гонку переслідування, в якій, скориставшись помилками багатьох суперників, виграв золоту медаль. Дмитро назавжди вписав своє ім'я в історію чоловічого біатлону, ставши першим чемпіоном світу з України.
Практично весь сезон жіноча збірна України, яку тренував росіянин Андрій Прокунін, показувала відверто слабкі результати, тому на чемпіонаті світу від неї майже ніхто не чекав медалей. Але якимось неймовірним чином Анастасія Меркушина, Юлія Джима і сестри Семеренко зуміли вивезти з Естерсунда бронзові медалі.
Капітан жіночої збірної України Олена Підгрушна через проблеми зі здоров'ям не могла допомогти нашій команді, тому місія фінішера дісталася Валі Семеренко. На останньому колі німкеня Лаура Дальмаєр була близька до того, щоб дістати Валю і залишити українок без нагороди, але досвід дозволив українці зберегти на фініші зазор в півсекунди.
Четверо українських каратисток виграли золоту медаль на чемпіонаті Європи в іспанській Гвадалахарі. Анжеліка Терлюга, Галина Мельник, Аніта Серьогіна і Діана Шостак стали чемпіонками Європи в командному куміте.
На шляху до фіналу українки перемогли команди Португалії, Фінляндії, Норвегії, Хорватії та Італії. У вирішальному поєдинку українські спортсменки виграли у представниць Туреччини.
У четвертому календарному місяці року українка Аліна Бережна виграла золото чемпіонату Європи з боротьби в категорії до 72 кг.
Вона відома шанувальникам спорту за виступами під іменами Аліна Стадник та Аліна Махиня. У фіналі українка достроково перемогла німкеню Анну Шель переможним кидком.
Золото Аліни допомогло збірній України виграти командний залік у вільній боротьбі серед жінок. Українки завоювали медалі в п'яти з восьми вагових категоріях, але тільки одне золото.
Підтримав успіх дівчат Жан Беленюк, який виграв золоту медаль чемпіонату Європи в тому ж Бухаресті. У фіналі український борець греко-римського стилю впевнено здобув перемогу над азербайджанцем Ісламом Аббасовим.
Для українця це третє золото чемпіонатів Європи в кар'єрі. Раніше він перемагав на континентальних першостях в 2014 і 2016 роках. Також в його активі срібло, яке він здобув у 2012 році.
ТРАВЕНЬ
Першоліговий клуб амбітного президента Олександра Поворознюка створив головну сенсацію року в українському футболі. Вперше в історії незалежної України в фінал національного Кубка вийшла команда, що не представляє елітний дивізіон. На шляху до фіналу «Інгулець» пройшов «Колос», «Мир», «Маріуполь», львівські «Карпати» і луганську «Зорю».
Ще кілька років тому регламент дозволив би команді з Першої ліги завдяки виходу в фінал Кубка зіграти в Лізі Європи, але за новими правилами, для путівки в єврокубки необхідно виграти трофей. Зробити це сільській команді було надзвичайно складно, адже протистояв їй чемпіон України - донецький «Шахтар». У фіналі команді з Петрово продовжити казку не вдалося, проте, подвиг «Інгульця» назавжди залишиться в пам'яті українських любителів футболу.
Також в травні українські юніорки здобули срібло на чемпіонаті Європи з художньої гімнастики в Баку. Українки стали віце-чемпіонками у вправах з п'ятьма обручами.
Ця нагорода стала першою для наших юніорок-групповичок на чемпіонаті Європи за весь період незалежної України.
На тріумфі в Хуахіні Даяна Ястремська не зупинилася, і в кінці травня виграла ґрунтовий турнір серії International в Страсбурзі.
У матчі за титул 19-річна українка в трьох сетах обіграла Каролін Гарсію з Франції. Цікаво, що Ястремська перервала серію перемог Гарсії над українками, яка налічувала сім матчів.
Це третій фінал і третій виграний турнір Даяни на рівні WTA. За кількістю титулів Ястремська вже обійшла сестер Бондаренко. До слова, більше жодна з українок турніри WTA в 2019 році не вигравала.
ЧЕРВЕНЬ
Головною подією як мінімум першої половини року для українського футболу став тріумф молодіжної збірної України на чемпіонаті світу U-20. Команда Олександра Петракова на груповому раунді виступала в одній групі з командами США, Катару та Нігерії. Після перемог з мінімальною перевагою в перших двох матчах, «жовто-сині» зазнали критики, але все одно вийшли з групи з першого місця.
Тренерський штаб збірної гнув свою лінію, і вже в 1/8 фіналу наша команда впевнено розгромила Панаму з рахунком 4:1. Вихід до чвертьфіналу чемпіонату світу став історичним досягненням для України, але головні перемоги були попереду. В 1/4 підопічні Петракова мінімально переграли Колумбію, а в півфіналі в матчі з драматичною кінцівкою пройшли зіркову команду Італії (1:0), яку багато хто вважав фаворитом.
У фіналі українцям протистояли футболісти з Південної Кореї. Недооцінки суперника не відбулося, але перемога у вирішальному матчі не далася українцям легко. Першими забили суперники, тому нашим гравцям довелося відіграватися. Героєм поєдинку став форвард Владислав Супряга, який не забивав до цього протягом усього турніру. У фіналі динамівець зробив дубль, який переламав хід гри. Фінальним акордом став шедевральний гол Георгія Цітаішвілі в кінці поєдинку. 3:1 - збірна України - чемпіон світу серед команд до 20 років!
Не футболом єдиним! Чоловіча збірна України з гандболу вийшла у фінальну частину чемпіонату Європи-2020. Це буде перший великий турнір для національної команди з 2010 року.
Команда Сергія Бебешко пробилася на Євро, потрапивши в число чотирьох кращих команд, які зайняли треті місця в своїх відбіркових групах.
У фінальній частині чемпіонату Європи українці зіграють у групі В з Австрією, Чехією та Північної Македонією. Всі матчі нашого квартету пройдуть у Відні.
Українська шаблістка Ольга Харлан стала переможцем чемпіонату Європи з фехтування, який проходив в німецькому Дюссельдорфі.
У фіналі змагань в жіночій шаблі українка переграла француженку Манон Брюне. Захопивши лідерство зі старту, Харлан впевнено довела справу до перемоги з рахунком 15:12. Для Харлан це вже 8-е золото чемпіонатів Європи.
З 21 по 30 червня в Мінську відбулися Європейські ігри-2019. Українська команда з 51 нагородою посіла третє місце в загальному медальному заліку. В сумі українці здобули 16 золотих, 17 срібних і 18 бронзових медалей.
У збірній відзначимо Євгена Гуцола, Данила Даниленка, Ольгу Ляхову, Анну Рижикову, Олексія Позднякова, Анну Качур (всі - легка атлетика), які здобули по дві золоті медалі.
Крім того, у гімнаста Олега Верняєва три медалі (одне золото і два срібла). Він став рекордсменом команди за кількістю нагород.
ЛИПЕНЬ
Друга збірна України успішно виступила на турнірі в Неаполі. Команда Віталія Степанівського в фіналі турніру в Неаполі поступилась головному фавориту змагань, команді США.
Українка успішно пройшла свою сітку, але в півфіналі турніру не зуміла обіграти Сімону Халеп. Відзначимо, що українська тенісистка стала першою в історії України, кому вдавалося вийти до півфіналу турніру серії Grand Slam.
17-річна тенісистка ударно провела 2019-й рік. До Вімблдону Снігур перемогла на турнірі в Рохемптоні. Дар'я Снігур стала тільки другою теннісістскою в історії України, кому вдавалося стати переможницею юніорського Вімблдону.
Український півзахисник покинув «Генк» і перебрався в Італію. «Аталанта» з Бергамо купила Руслана Маліновського за 15 млн євро.
Успішний сезон головна фехтувальниця України продовжила на чемпіонаті світу. Ольга Харлан в успішно пройшла всю турнірну сітку, а в фіналі зустрілася з принциповою суперницею - росіянкою Соф'єю Великою. Головний матч чемпіонату українка виграла з рахунком 15:14 і здобула золоту медаль.
Це вже четверта індивідуальна перемога Харлан на чемпіонатах світу (Будапешт-2013, Казань-2014, Лейпциг-2017 і Будапешт-2019), ще двічі вона вигравала світову першість у складі української команди.
Успішні виступи Ольги Харлан підтримали чоловіки-шпажисти. Команда на чолі з Богданом Нікішиним завоювала срібні медалі, поступившись у фіналі команді Франції (37:45). Склад збірної України: Богдан Нікішин, Роман Свічкар, Анатолій Герей, Ігор Рейзлін.
Також бронзові медалі в особистих змаганнях завоювали Ігор Рейзлин і Олена Кривицька.
Київське «Динамо» виявилося сильнішим за донецький «Шахтар» в першому матчі сезону 2019/20. У матчі за Суперкубок України динамівці перемогли з рахунком 2:1. Вирішальний матч забив Денис Гармаш.
Український плавець Михайло Романчук став другим на чемпіонаті світу, який проходив у південнокорейському Кванджу. У фінальному запливі на дистанції 1500 м вільним стилем Романчук показав другий результат, програвши лише німцю Флоріану Веллброку.
23-річний український плавець завоював золоту медаль на етапі Кубка світу в Досі. Українець проплив 1,5 кілометра вільним стилем за 14: 51.61 і встановив рекорд змагань.
СЕРПЕНЬ
Українці Вікторія Кесар і Станіслав Оліферчик посіли перше місце в стрибках з 3-метрового трампліну в міксті.
Також золоту медаль завоювала 17-річна Софія Лісун. А Олег Колодій став срібним призером в індивідуальних змаганнях на 1-метровому трампліні (381.50 балів).
Справжній фурор викликав 13-річний українець Олексій Середа, який завоював золото в стрибках з 10-метрової вишки.
Українська біатлоністка Валя Семеренко завоювала золоту медаль у фінальній частині суперспринту на літньому чемпіонаті світу-2019 в білоруських Раубічах. У топ-8 фінішували Дар'я Блашко і Віта Семеренко.
У ваговій категорії до 48 кг спортсменка вийшла до фіналу чемпіонату світу з дзюдо, де виявилася сильнішою за японку Фуну Тонакі. Білодід перемогла за рахунок прийому вазарі, який провела на самому початку поєдинку, і цього виявилося достатньо для перемоги. Відзначимо, що 18-річна Білодід стала чемпіонкою світу другий рік поспіль.
Український чемпіон за версіями WBA і WBO Василь Ломаченко здобув впевнену перемогу над Люком Кемпбеллом. Боксери змагалися також вакантний титул чемпіона світу WBC. Одноголосним рішенням суддів переміг Ломаченко - 119:109, 117:111 і 118:109.
Українцю залишився один крок до статусу абсолютного чемпіона світу. Тепер Василю належить завоювати останній пояс IBF. За цей титул Василь битиметься в 2020-му році проти скандального Теофімо Лопеса.
ВЕРЕСЕНЬ
Ігор Радівілов виграв золоту медаль у вправах на кільцях. Дві срібні нагороди здобув Олег Верняєв - на коні і у вільних вправах.
Компанію на п'єдесталі пошани Верняєву за підсумками вільних вправ склав Петро Пахнюк, який завоював бронзову медаль. Ангеліна Радівілова виграла бронзу в опорному стрибку.
Відомий український спортсмен Жан Беленюк виграв фінал чемпіонату світу 2019 з греко-римської боротьби. У фіналі категорії до 87 кг українець переміг угорця Віктора Льорінца з рахунком 2:1. Вирішальне очко Жан отримав на останній хвилині сутички.
Також українка Аліна Бережна виборола срібну медаль чемпіонату світу 2019 з вільної боротьби у ваговій категорії до 72 кг серед жінок.
Українська спортсменка продемонструвала результат 2.04 метра і стала другою на чемпіонаті світу в Досі. Відзначимо, що Магучіх встановила особистих рекорд і поступилася росіянці Марії Ласіцкене тільки за найкращими спробами. Результат Магучіх став другим результатом українських спортсменок за всю історію. Вище стрибала тільки Інга Бабакова (2.05). Крім того, Ярослава стала наймолодшою медалісткою ЧС в видах, що проходять в полі (стрибки і метання).
ЖОВТЕНЬ
Український боксер провів яскравий бій із зірковим суперником і поступився рішенням 113:114 і двічі 112:115. Поєдинок Дерев'янченко - Головкін був конкурентним, багато експертів були здивовані одноголосним рішенням. Дехто стверджував, що переміг українець. Сам Сергій не був згоден із результатом поєдинку, команда Дерев'янченка багато говорила про реванш. Також на 2020 й рік планують влаштувати Сергію бій з Саулем Альваресом. Відзначимо також, що за цей поєдинок Дерев'янченко заробив 5 мільйонів доларів.
Іван Ткаченко, Микита Руслов, Євген Балабан і Антон Мусієнко спочатку добре виступили на Лізі націй з басктеболу 3х3. А далі яскраво відіграли на чемпіонаті світу в Пекіні. Команда впевнено пройшла груповий етап, після чого дійшла до фіналу, де в напруженому протистоянні поступилася Росії.
Відзначимо, що українці грали яскраво, а потужний данк Івана Ткаченка став кращим епізодом всього турніра!
Українська стрибунка в довжину Марина Бех-Романчук на чемпіонаті в Досі показала другий результат - 6,92 м. Випередила українку тільки Малайка Міхамбо з Німеччини (7,30 м), Есе Бруме з Нігерії стала третьою (6,91 м).
Після річної паузи український боксер успішно провів поєдинок в Чікаго. Українець повинен був дебютувати в новій вазі в бою з Тайроном Спонгом, але за кілька днів до поєдинку у того знайшли допінг. На заміну Спонгу вийшов досвідчений Чазз Візерспун. Українець не зазнав проблем з іншим суперником. Протягом усього поєдинку Усик домінував в рингу і, в результаті, після сьомого раунду кут Візерспуна прийняв розсудливе рішення відмовитися від подальшого продовження поєдинку.
Усик посідає перше місце в рейтингу WBO і є обов'язковим претендентом на титул, яким володіє Ентоні Джошуа.
Збірна України в передостанньому матчі відбору здобула непросту перемогу над чемпіонами Європи і забезпечила собі достроковий вихід на континентальну першість 2020 го року.
Відзначимо, що в 2019 році збірна України здобула 7 перемог, 3 зустрічі завершила внічию і не зазнала жодної поразки. Набравши 24 очки з 30 можливих (80%), українці показали 8-й результат серед 55 європейських команд.
Команда Андрія Шевченка стала сіяною в жеребкуванні на Євро. На континентальному турнірі українці зіграють з Нідерландами та Австрією. Остання команда стане відома навесні 2020 року.
Українець у важкому об'єднавчому поєдинку не зумів перемогти росіянина Артура Бетербієва. Українець намагався тримати на дистанції суперника, але ближче до середини поєдинку Бетербієв заволодів перевагою і розбивав Гвоздика потужними ударами. У 10-му раунді Олександр двічі опинявся в нокдауні, і після третього суддя зупинив поєдинок. Гвоздик поступився в поєдинку і втратив свій титул чемпіона.
Українська тенісистка разом з Андреєю Клепач стала володаркою престижного трофею. Кіченок виграла малий Підсумковий турнір у парі вдруге поспіль.
ЛИСТОПАД
Перша ракетка України однією з останніх потрапила на фінальний турнір сезону. Торішня чемпіонка, Світоліна зуміла дійти до фіналу, де поступилася першій ракетці світу Ешлі Барті - 4:6, 3:6. У підсумку українка завершила сезон на 6-му місці в рейтингу WTA.
Українське класико в Харкові запам'яталося неприємним інцидентом. «Динамо» потрібно було перемагати, щоб скорочувати великий розрив від «гірників» у чемпіонаті, «Шахтар» хотів реабілітуватися за поразку в Кубку України. «Шахтар» швидко вийшов вперед і лідирував протягом усього матчу. Але в другому таймі трапився неприємний епізод. Вболівальники «Динамо» скандували расистські кричалки на адресу Тайсона, який не стримався і показав їм непристойний жест. Після цього арбітр призупинив матч і вивів команди з поля. Гру продовжили через три хвилини, а Тайсон був вилучений.
Пізніше «Динамо» отримало покарання за цю ситуацію. Клуб оштрафували на 500 тисяч гривень, а також зобов'язали провести матч при порожніх трибунах.
ГРУДЕНЬ
Новий біатлонний сезон українські спортсмени почали успішно. Вже на першому етапі найкраща біатлоністка країни завоювала срібло в індивідуальній гонці першого етапу Кубка світу. Причому Джима стала єдиною, кому вдалося закрити всі мішені.
Українські клуби завершили першу частину євросезону. «Шахтар» до останнього мав шанси на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів. Все вирішувалося в останньому домашньому матчі з «Аталантою». «Гірникам» потрібно було перемогти, але італійська команда була проти. «Аталанта», яка більшу частину групового етапу була в аутсайдерах, в останньому матчі впевнено обіграла «Шахтар» у Харкові (3:0). Поразка поставила хрест на виході до плей-оф. Далі донецький клуб продовжить виступи в Лізі Європи. В 1/8 фіналу турніру «Шахтар» зіграє з «Бенфікою».
У плей-оф ЛЄ могло бути дві команди, але київське «Динамо» сумно закінчило свої виступи. Все вирішувалося в київському матчі з «Лугано». Кияни потрапили в, здавалося б, повністю прохідну групу (Коппенгаген, Мальме, Лугано), і не змогли посісти навіть другого місця. В останньому, домашньому, матчі «Динамо» потрібно було перемагати швейцарців, але кияни були і зовсім близькі до поразки. Лише на останніх хвилинах від ганьби команду врятував Віктор Циганков. У підсумку «Динамо» зіграло внічию в останньому матчі і, посівши третю позицію в групі, завершило єврокампанію.
Як вишенька на торті невдалого року для «Динамо» - можлива дискваліфікація Артема Бєсєдіна. Форвард пройшов тестування після матчу Ліги Європи з «Мальме», яке виявило заборонені препарати. Поки Бєсєдін отримав 30-денне відсторонення від футболу, але джерела стверджують, що гравець може отримати більш тривалу дискваліфікацію.
Ще одна неприємна ситуація трапилася в кінці року. Міжнародна федерація важкої атлетики на 2 роки дискваліфікувала українця Олексія Торохтія.
Також МОК відібрав в українця золоту медаль Олімпіади-2012. Дискваліфікація закінчується в грудні 2020 року.
Анастасія Меркушина та Дмитро Підручний потужно виступили в Гельзенкірхені, де відбулася традиційна Різдвяна гонка. Спочатку український дует став третім у мас-старті, а потім зайняв друге місце в гонці переслідування.
Денис ШАХОВЕЦЬ і Максим ГАПТАР
Денис Шаховець Дмитро Підручний Даяна Ястремська Єкатеріна Бєх головні події року статті Ярослав Ракіцький Олена Костевич Олег Омельчук Аннамарі Данча Олександр Абраменко Олена Старікова Андрій Проценко Ольга Саладуха Марина Бех-Романчук Ольга Ляхова Юлія Левченко Анастасія Меркушина Юлія Джима Валентина Семеренко Віта Семеренко Анжеліка Терлюга Галина Мельник Аніта Серьогіна Діана Шостак Аліна Бережна Жан Беленюк Ольга Харлан Еліна Світоліна Дар'я Снігур Руслан Маліновський Богдан Нікішин Роман Свічкар Анатолій Герей Ігор Рейзлін Олена Кривицька Михайло Романчук Вікторія Кесар Станіслав Оліферчик Софія Лискун Олег Колодій Олексій Середа Дар'я Білодід Василь Ломаченко Ігор Радівілов Ярослава Магучіх Сергій Дерев'янченко Олександр Усик Олександр Гвоздик Людмила Кіченок Артем Бєсєдін Олексій Торохтій
Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Нестеренко
Головна подія це перемога СбУ на чемпіонаті світу з футболу!
Український Крим
Дуже багато подій Шахтар - Динамо Два євролузери не заслуговують на увагу в топ-50
axylinam
Чемпионат мира U-20 затмевает всё остальное
Выигрыш чемпионата мира по футболу U-20 затмевает всё остальное.очень приятная неожиданность.при всём уважении к другим видам спорта
Вячеслав Самойлов
Меня же больше всего в этом году порадовала наша молодежь - в футболе и баскетболе, в биатлоне и в большом теннисе, на универсиадах.
Из всех "взрослых" - только сборную по футболу Шевченко могу выделить, как наиболее значительный и долгожданный успех наших спортсменов (остальные все-таки приучили уже нас, что периодически "выстреливают", но футбол - более 10 лет был в "большом загоне", а сейчас может выйти на уровень достижений сборной Блохина, а может и превзойти их (по рейтингу). Во всяком случае - надеюсь...