Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1062
0

Полігон для випробувань

Підсумки осінньої частини сезону в першій лізі. «Динамо-2» (Київ)

Полігон для випробувань

Підбивати підсумки першої половини сезону 2010/11 для такої команди, як «Динамо-2», значно складніше, аніж для будь-якої іншої. Для кожного клубу головне завдання на будь-який період часу — здійснити свою мету. Хтось намагається не вилетіти з дивізіону, для когось головне — опинитися на вершині турнірної таблиці, а ось визначити мету такої команди, як «Динамо-2», доволі-таки складно.

Узагалі турнірних завдань у молодих динамівців немає. У прем'єр-лігу вони піднятися, як відомо, не можуть ніяк (хіба що «Динамо» залишить еліту українського футболу, але відділ фантастики не на цьому поверсі), а біля зони вильоту з першої ліги «Динамо-2» ніколи не опинялося. Звісно, можна заявити, що, мовляв, мета футболістів «Динамо-2» — вигравати кожний матч. Але це все якось не дуже конкретно. Цей колектив було створено задля того, щоб поставляти найкращих у першу команду. Саме у кількості тих, хто перейшов із «Динамо-2» до основної команди, можна робити якісь підсумки. Поки що ми не знаємо, кого візьме на перші цього року збори новий-старий тренер «Динамо» Юрій Сьомін. Та все ж спробуємо зробити прогноз, пройдемося по персоналіях, розглянемо кожного, хто виступав у біло-синіх кольорах другої динамівської команди впродовж першої частини чемпіонату.

Отже, у сезоні-2010/11 молоді динамівці торік провели 20 матчів, у яких здобули дев'ять перемог, у п'яти іграх — нічиї, і ще в шістьох — поразки. Усього в матчах за «Динамо-2» брали участь 29 (!) футболістів. На зимову перерву команда пішла, посідаючи дев'яту сходинку.

Воротарі

Упродовж усього півріччя найбільше матчів на посту № 1 провів Роман Загладько. Вже зовсім не юний голкіпер (йому майже 23 роки) дебютував у «Динамо-2» ще чотири роки тому, але за цей час так і не зміг піднятися вище молодіжних команд «Динамо». Перспектив потрапити до першої команди у Загладька, прямо кажучи, немає, тому йому треба намагатися потрапити кудись в оренду. За своїм рівнем Роман міг би бути одним із кращих на своїй позиції у першій лізі.

На п'ять матчів менше за Загладька у воротах «Динамо-2» постояв Артур Рудько. Особисто мені перспективи цього кіпера здаються кращими. Йому 18 років, а він уже має непоганий досвід гри у першій лізі (понад 20 матчів) і навіть минулого літа їздив на збори з основою. Рудько має близькі до ідеалу антропометричні дані для голкіпера, непогану реакцію та стрибучість. Утім, Артуру є над чим працювати. По-перше, це одвічна проблема вітчизняних воротарів — гра на виходах, де Рудько далеко не завжди виявляв надійність. Окрім того, я доволі-таки часто писав у звітах із домашніх матчів «Динамо-2», що пожежі біля його воріт виникають після невпевненої гри Рудька ногами. Цей компонент у сучасному футболі також є дуже важливим для голкіпера, і над ним Рудько має попрацювати, якщо хоче піти на підвищення найближчим часом.

Два матчі провів зовсім юний Мирослав Бонь, про перспективи якого щось казати ще, мабуть, зарано.

Захисники

Захист «Динамо-2», як на мене,— найсильніша ланка команди. Про це свідчить і статистика: за 20 матчів м'яч побував у воротах динамівців рівно 20 разів. Наприклад, одні з лідерів, ПФК «Олександрія» та «Закарпаття», пропустили всього на два голи менше, а у сусідів «Динамо-2» по турнірній таблиці, «Буковини» і «Титана», — 29 і 25 «метеликів» відповідно. Зовсім нескладно зрозуміти, чому захист грає так надійно. Річ у тім, що в обороні «Динамо-2» зібрані найдосвідченіші виконавці, які пліч-о-пліч відбігали вже не один сезон. Темур Парцванія, Сергій Люлька, Дмитро Кушніров — чемпіони Європи 2009 року, які провели за «Динамо-2» вже понад півсотні поєдинків. Ще й Євген Новак, котрий вже впродовж другого сезону капітанить у команді,— виходить дуже пристойна лінія захисту.

Оборона у «Динамо-2» відзначається своєю стабільністю. На лівому фланзі зазвичай виходить Дмитро Кушніров, швидкісний та чіпкий футболіст з непоганим дальнім ударом. На правому фланзі — ще один «ветеран» команди Сергій Люлька. Немає стабільності хіба що на місці партнера Темура Парцванії у центрі захисту. Там може зіграти Євген Новак, який переважно виступає на фланзі захисту; може вийти й Кирило Козлов, котрий був переведений перед стартом сезону з динамівської молодіжки.

Не здивуюсь утім, якщо вже зовсім незабаром ця ланка перетвориться з найкращої на найгіршу. Кожен з основних захисників «Динамо-2» вже нині має непогані шанси опинитися десь у прем'єр-лізі, де, впевнений, кожен із них не зіпсує каші. А замінювати їх особливо-то й ніким.

Півзахисники


У півзахисті зібрано також чимало досвідчених футболістів, хоча б Андрій Оберемко, який провів трохи менше сотні матчів у вищій лізі за «Іллічівець», ФК «Харків» та «Кривбас». Чи Олег Допілка, який відчув смак Ліги чемпіонів у складі основи «Динамо» три роки тому та отримував виклик до національної збірної. На жаль, наразі ці футболісти особливо нікому й не потрібні, тому підтримують форму в матчах за «Динамо-2», бо мають ще чинний контракт із «Динамо». Жоден із них наразі не відповідає рівню першої команди, тому дуже висока ймовірність, що взимку обидва залишать клуб.

Кількість опорних півоборонців у складі «Динамо-2» залежить від суперника. Інколи схема гри виглядає як 4-1-3-2 — з одним опорником, трьома атакувальними півзахисниками та дуетом форвардів, але частіше тренерський штаб дотримується схеми 4-2-3-1, де, як бачимо, присутні два півзахисники оборонного плану.

Як правило, роль опорників на себе беруть Володимир Боришкевич і Олег Допілка. Про Допілку ми все вже зрозуміли, а ось Боришкевич — фігура навіть для найвідданішого вболівальника «Динамо», впевнений, загадкова. Цього півоборонця важко відправити до категорії «молодих та перспективних». Володимиру вже 23, і він чимало пограв у першій та другій лігах. Саме з першолігового «Прикарпаття» Боришкевич і потрапив до «Динамо-2». На рівні другої динамівської команди Володимир має вигляд солідний, тут він лідер. Попри позицію опорника, є одним із кращих бомбардирів команди — на його рахунку три влучних постріли. Але його максимум наразі — гра у клубі, який претендує на вихід до УПЛ.

Свою ігрову практику (9 матчів) отримав і 18-річний Дмитро Рижук, який може зіграти як і опорного хавбека, так і у захисті. Можливо, нині Рижук і поступається у класі Допілці чи Боришкевичу, але в перспективі з нього може вирости пристойний футболіст. Вважаю, що ще рік-два Дмитру варто набиратися досвіду в «Динамо-2» чи молодіжній команді, а далі буде видно.

Ледь не на будь-якому місці у півзахисті може зіграти Євген Макаренко, який провів найбільше матчів у першому колі, — не пропустив жодного, хоча у багатьох поєдинках виходив лише на заміну. Якщо Макаренко проведе ще півроку на подібному рівні, то влітку цілком зможе замислюватися про підвищення. Хоча з цим також поспішати не варто. Яскравий приклад — Артем Бутенін, який не один рік провів у резервних командах «Динамо», був капітаном, а минулого літа нарешті перейшов до еліти, у луцьку «Волинь». На жаль, у Луцьку Бутенін з'явився на полі аж один раз і вже повернувся до Києва з доволі-таки туманними перспективами. Шкода, бо у «Динамо-2» ще рік тому Артем був серед кращих.

Чиє місце в основі «Динамо-2» не обговорюється — так це місце Сергія Рибалки. Плеймейкер, який виступає творцем більшості атак «Динамо-2». Цілком імовірно, що вже цей рік Рибалка розпочне з основною командою. Багато фахівців пророкують саме йому майбутнє в першому складі. Тим більше, що у клубі тепер немає Валерія Газзаєва, який на літніх зборах чомусь поставив Рибалку в захист, а потім узагалі спровадив назад до «Динамо-2».

Зазвичай, у півзахисті, десь поруч з Рибалкою, на полі діє ще один кандидат до головної команди — болівієць Дієго Суарес. Він, мабуть, є однією з найвідоміших для пересічного вболівальника постатей у «Динамо-2». Суарес, придбаний два роки тому, з кожним півріччям дедалі впевненіше наближається до першої команди. Дуже технічний футболіст, який тяжіє до флангів півзахисту. У першому колі цього сезону був одним із кращих, забив чотири м'ячі, що є найвищим показником у команді (крім нього, стільки ж забив Сергій Шевчук).

На позиції атакувального хава може зіграти й Євген Морозенко — один із найобдарованіших футболістів нинішньої команди. Морозенко за манерою гри схожий на якогось латиноамериканського легіонера з Бразилії чи Аргентини. Технічний, негабаритний, швидкий Морозенко має непогані шанси вже цього року потрапити до головної команди.

9 матчів у першій частині відіграв Артем Щедрий, який поки що не має стабільного місця у складі. Те ж можна сказати й про його однолітка Ярослава Прокіпчука. Ці футболісти невдовзі займуть місця в основі, коли «Динамо-2» залишать Рибалка, Дієго Суарес та інші.

Нападники

У нападі зазвичай можна побачити Володимира Коваля чи Сергія Шевчука. Обидва дуже схожі за манерою гри — швидкі, невисокі, з непоганою технікою. Перед початком цього сезону йшлося про оренду Шевчука в «Оболонь», але не склалося. Шкода, бо, на мою думку, він зміг би вже пограти на більш високому рівні.

Щодо Коваля, то його слабке місце — результативність. У 14 матчах Володимир лише двічі поціляв у ворота суперників. Небагато як для форварда. Хоча, з іншого боку, є дуже показовий приклад Андрія Воронкова, який провів кілька років за «Динамо-2» і за цей час забив усього 11 м'ячів. Зате в першому сезоні в прем'єр-лізі Воронков відзначився 10 разів. Є така версія, що лише за статистикою судити не варто.

Відверто розчаровує Михайло Малин, який ще два роки тому подавав великі надії. На жаль, Михайла переслідують травми, і він ніяк не може піднятися на вищий рівень. У першому колі Малин зіграв усього п'ять матчів, не забив жодного м'яча. Наразі для Михайла настає, мабуть, найбільш відповідальний момент у кар'єрі. Якщо він не хоче залишитися в ранзі перспективного гравця резервної команди, то йому треба виправдовувати всі аванси вже буквально цього року.

Лише починає свою кар'єру Ігор Мединський, якого знайшли у Тернополі. У першому колі він виходив на поле 11 разів, але, переважно, з лави запасних. Кілька матчів провів і доволі відомий Дмитро Коркішко, один із героїв Євро-2009. Дмитро, здавалося б, уже відіграв своє в «Динамо-2» — провів кілька зборів з основною командою, непогано проявив себе в оренді до київського «Арсеналу». Але, знову-таки, травми змусили Дмитра набувати форми у першій лізі.

Якщо в цілому оцінювати виступи «Динамо-2» в першій частині чемпіонату, то я вважаю, що команді можна поставити четвірку з мінусом. Для твердої четвірки треба було посісти місце трошки вище за дев'яте. Тим більше, що у такому досвідченому складі команда навряд чи зіграє цього року, бо, я певен, більшість лідерів залишать «Динамо-2». Друга команда зараз на порозі серйозних кадрових пертурбацій.

Зміни на тренерському містку відбулися не лише у першій команді — відтепер керуватиме «Динамо-2» Андрій Гусін, а його помічниками у цій нелегкій справі стали інші екс-футболісти «Динамо» Василь Кардаш, Сергій Шматоваленко та Олександр Мороз. Під керівництвом нового тренерського штабу молоді динамівці вже встигли провести один спаринг — проти юнацької збірної України, що завершився нічиєю 1:1. Той матч став переглядом для потенціальних новачків із Грузії, один з яких і забив у ньому єдиний м'яч. А вже найближчої п'ятниці молоді динамівці поїдуть до Москви задля участі у Кубку Співдружності.

Сьогодні робити якісь прогнози стосовно «Динамо-2» на другу частину першості не варто. Повторюся, все залежить від того, хто команду залишить. Хоча вже зараз можна казати, що «Динамо-2» виконало свою головну функцію, підготувавши кількох футболістів для основної команди. Сподіватимемося, що цей транзит від другої команди до першої не стане для них нездійсненною місією.

Гліб КОРНІЄНКО, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.