Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1370
0

МАГЕРАМОВ: «Кілька матчів Легенда зіграє в Добрянці»

Розмова з президентом жіночого футбольного клубу «Легенда-ШВСМ» (Чернігів)

МАГЕРАМОВ: «Кілька матчів Легенда зіграє в Добрянці»
Владимир Магеррамов

Уже другого травня стартує IX чемпіонат України серед жінок. До нього готується і один з провідних жіночих футбольних клубів, команда якого брала участь в усіх чемпіонатах незалежної України — «Легенда-ШВСМ» (Чернігів). Про те, як триває підготовка у п'ятиразового чемпіона України і чинного володаря Кубка України розповів президент клубу Володимир МАГЕРАМОВ.

—Розпочалася підготовка до нового чемпіонату, на жаль, з того, що не було затверджено бюджету — почав розмову Володимир Магерамович. — Школа вищої спортивної майстерності з ігрових видів спорту, куди входять ЖФК «Легенда» та чоловічий баскетбольний клуб «Буревісник», перебували  на тимчасовому фінансуванні, на тимчасовому кошторисі. А це кошти, що складають приблизно 1/12 бюджету за минулий рік.
Грошей, щоб виїхати кудись на навчально-тренувальний збір, у нас не було. Ми практично увесь час тренувалися вдома у спортивному залі «Хімік», розбавляючи роботою у тренажерному залі. Практично до 6 квітня підготовка велася у такому режимі. Потім команда вперше вийшла на футбольне поле і розпочала повноцінні тренування.
За цей час ми взяли участь у міжнародному турнірі в білоруському Могильові. У турнірі, окрім нас, виступав чемпіон Литви «Вінтра» (Шауляй), представник Росії ЖФК «Зіркий» (Красногорськ, Московська область) і господарі турніру «Надія» (Могильов). У цьому турнірі ми обіграли усі три команди і посіли перше місце.

—Що корисного дав турнір в Білорусі?
—Коли вдома працюєш увесь час у залі, де дерев'яна підлога... Цей же турнір був для нас, щиро кажучи, як відрада. Ми вийшли на чудове поле — четверте покоління покриття з підігрівом. На цьому стадіоні виступає чоловіча команда вищої ліги Білорусі, і напередодні там відбувся матч розіграшу національного Кубка. Ті умови, які були, — для нас ідеальні. Ці матчі дали нам можливість хоч якось визначити, який буде стартовий склад на чемпіонат.

—Недавно молодіжна збірна України, у складі якої виступали четверо футболісток «Легенди» — Христина Єременко, Мар'яна Іванишин, Олена Городецька та Оксана Яковишин — не подолала останній груповий раунд відбіркового циклу до Євро-2010, що проходив у Бельгії. Чи не позначиться для дівчат цей факт з точки зору психології негативно?

—У них ще не настільки розвинута свідомість у футболі, щоб вони такі поразки сприймали боляче. Вони ще не професіонали. Ще діти. Не думаю, що на них це справило надто велике драматичне враження. Зараз вони залучаться до роботи в команді, попереду ще місяць, за який ми проведемо низку контрольних матчів. Впевнений, що їхня психологія нормалізується.

—У Симферополі триває груповий раунд відбіркового циклу до Євро-2010 у дівочої збірної WU-17, де будуть задіяні такі гравці, як Дарина Кравець, Людмила та Любов Шматки, Інна Томилко. Пізніше у Чернігові гратиме національна збірна України у рамках відбіркового циклу до ЧС-2011 проти збірної Угорщини. Там теж багато ваших гравців задіяно — Катерина Самсон, Ольга Маслянко, Олена Ходирєва, Ольга Бойченко. Таке велике навантаження піде на користь команді чи навпаки?
—Не думаю, що це будуть великі навантаження. У зв'язку з тим, що підготовку ми провели не на тому рівні, на якому б хотілося. Ігрової практики просто не було, окрім трьох матчів у Білорусі. Думаю, ця ігрова практика піде дівчатам на користь.

Єдине, чого б не хотілося — щоб Федерація футболу України забирала наших гравців на тривалий термін. Як це було з нашими футболістками, що викликалися до молодіжної збірної. Їх викликали 3 березня на збір, а повернули аж 4 квітня. Місяць гравці були відсутні в клубі. Спочатку дівчата «молодіжки» провели навчально-тренувальний збір, потім поїхали в Сочі на турнір «Кубанська весна». Повернулися 18 березня, а вже 22-го їх забрали до Києва готуватися до бельгійського турніру. Тому й результат закономірний. Доти, поки гравці не готуватимуться в клубі, жодного результату не буде. Жодна збірна ніколи не надасть такої функціональної підготовки гравцю, як у клубі, коли разом працює уся команда.

Збірна виступила на турнірі — це добре, однак це ще не того рівня футболістки, які вже усвідомлюють, що в змаганнях потрібно викладатися максимально. У клубі ж усе навпаки — дівчата перебувають під жорстким наглядом тренерів. І, звичайно, що у збірній і в клубі зовсім різні обсяги навантажень. У лютому гравець мусить бігати кроси і займатися в тренажерному залі, а не у футбол грати. Якщо у нас чемпіонат починається в травні, то футболіст повинен починати грати наприкінці березня. Тоді він виходитиме до початку змагань в оптимальній формі і даватиме результат.

— Нині у складі дівочої збірної WU 17 виступає футболістка СДЮШОР «Спартак» (Чернігів) Руслана Пономаренко. Чи ваша команда приділятиме їй увагу?
—Усі футболістки СДЮШОР «Спартак» перебувають під нашим пильним контролем. Також ми уважно відстежуємо виступи футболісток, що грають в Чернігові й області. На сьогодні з основою «Легенди» вже можуть працювати такі гравці, як Дарина Кравець, Інна Томилко. А ось Люба Шматко, яка виступає за дівочу збірну WU-17, вже є чинним чемпіоном і володарем Кубка України, майстром спорту. Тож усіх перспективних дівчат ми беремо під свій контроль.

—Які кадрові зміни відбулися у міжсезоння?

—Нам вдалося зберегти всіх футболісток, які виступали у минулому чемпіонаті. Єдина з них, Дар'я Ільчинська, через проблеми зі здоров'ям змушена буде пропустити рік — лікарі рекомендували їй не грати.
Щодо придбань? Ми повернули своїх вихованок: із «Звєзди-2005» (Перм, Росія) майстра спорту міжнародного класу та гравця національної збірної Аллу Лишафай, із «ШВСМ-Ізмайлове» — майстра спорту України та гравця національної збірної Людмилу Лемешко. Також із «Житлобуду-1» (Харків) до нас перейшли гравець національної збірної Юлія Карпенкова, а також Галина Михайленко.

—Чи визначилися із завданнями на чемпіонат?

—Так: лише перемога. Навіть друге місце для нас сприйматиметься як невдача. У Кубку України — також. Хочемо зробити «золотий дубль». У Лізі чемпіонів УЄФА ставимо завдання дійти до чвертьфіналу.

—Чи буде певним чином форсуватися підготовка команди у зв'язку з виступом у Лізі чемпіонів?
—Усе залежатиме від фінансового стану клубу. Від того, який буде його бюджет і яка буде йому фінансова допомога.

—Хто може бути конкурентом у боротьбі за «золото» і Кубок?

—Як завжди, «Житлобуд-1» (Харків), «Іллічівка» (Маріуполь), «Дончанка-ЦОП» (Донецьк).

—На якій арені проводитиме «Легенда-ШВСМ» свої матчі?
—На центральному стадіоні Чернігова — імені Юрія Гагаріна. Не виключено, що деякі матчі ми будемо проводити в селищі Добрянка Чернігівської області, де виступає місцевий аматорський клуб «Полісся». Там дуже хороший стадіон. У нас чудові стосунки з його президентом Іваном Чаусом (колишній президент «Десни» і віце-президент ПФЛ — Прим, авт.). Його команда тренувалася у Чернігові на нашому клубному стадіоні, ми ж, відповідно, можемо зіграти кілька матчів у Добрянці. Там жіночий футбол дуже люблять, і на матчі «Легенди» приходять багато глядачів.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.