Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Художественная гимнастика
|
1761
0

ВІНЕР: «Про моїх дівчат кажуть, що вони з Червоної книги»

На Кубку Дерюгіних, спостерігаючи за виступом Анни Безсонової, Ірина Вінер жодним мускулом не виказала своїх емоцій

«Зісканувала» поглядом виступ, дочекалася оцінки і, не поспішаючи, попрямувала за лаштунки. «Завжди намагаюся спостерігати за виступами суперниць, - пояснила головний тренер російської збірної. – А тим паче, за Безсоновою. Вона дуже гарна дівчина і не може не подобатися. Я підходила до помосту, щоб якомога краще роздивитися її програми і одержала від них справжнє задоволення!». З особливою теплотою Ірина Вінер розповідає про своїх вихованок, кожна з яких для неї, наче рідна донька.

- У нас три однаково сильні гімнастки: Ольга Капранова, Віра Сесіна та юна Євгенія Канаєва, яка прогресує з дня на день, - розповідає Ірина Вінер про передолімпійський склад збірної Росії. – Я не можу вирішити, хто на сьогодні є кращою і не знаю, хто з них розігруватиме в Пекіні олімпійські медалі. Внутрішня конкуренція – не завада, вона стимулює до ще наполегливішої роботи. Відбір проводимо винятково за спортивним принципом: хто сильніша, хто менше помиляється – та й перемагає.

- Кажуть, талановитих Вінер визначає з півпогляду. На що передусім звертаєте увагу?
- На те, що в гімнастиці називають «даними», – виразність та гнучкість, вміння високо стрибати. Але, мабуть, найважливішим критерієм є величезна любов до гімнастики, відданість своїй справі. Коли до мене привезли маленьку Аліну Кабаєву, яка не вирізнялась традиційними даними, я побачила в її очах цю любов. У неї на обличчі великим шрифтом було написано: я так люблю виступати, мені так хочеться стати зіркою!
Навіть у маленької дівчинки повинен бути характер лідера: без цього у великому спорті неможливо.

- Чи всіх ви приймаєте у свою школу?
- Так, у нас можуть тренуватися всі гімнастки, ми не проводимо відбору. Час здійснює свій відбір: витримати навантаження та залишитися відданими гімнастиці можуть лише напрочуд талановиті та працелюбні дівчата. Але навіть на тих, кому не вдається досягти вершин, гімнастика залишає свій фірмовий відбиток: гарну фігуру та особливий шарм, музичність і граціозність.

- Колись ніхто не міг повірити, що Аліна Кабаєва стане чемпіонкою. Але ви сказали, що зробите з неї приму, якої ще світ не бачив. Чи з кожної дівчинки можете «зліпити» чемпіонку?
- Кожна не може стати чемпіонкою. Просто в Аліні я побачила те, чого не змогли розгледіти інші.

- За що ви можете вигнати учениць із залу?
- Я виганяю лінивих та неслухняних. А ще я не переношу, коли дівчата психують. Слабкі нерви – не для гімнастики. Мені імпонують спокійні та вперті. Найгарніша гімнастка повинна бути дуже скромною не лише в житті, а й серед прихильників. Завжди говорю дівчатам: чим вище ти піднімаєшся, тим нижче схиляй голову перед людьми. Я пишаюсь не стільки перемогами учениць, як тим, що в житті вони скромні, порядні і хороші люди. Ні Олю, ні Віру, ані інших учениць, яких сьогодні знає світ, мені ніколи не доводилося виганяти із залу. У найстрашнішому випадку я можу сказати: «Твоє місце – на дискотеці». Це найбільша образа. Є ще одна фраза, яка може протверезити будь-яку ученицю: «Тобі вже час іти до мами».

- Хто з учениць найулюбленіша?
- У мене немає улюблениць – Бог милував від найбільшого тренерського гріха. Мої фаворитки ті, хто любить свою справу і працює, наче проклятий.
Я обожнюю Аліну Кабаєву. Вона найбільша й справжня зірка. На жаль, травма не дозволила їй тренуватися до сорока років. Упевнена, що і в сорок вона була б не менш яскравою, ніж п’ять років тому. Я шаленію, коли бачу, що «Катюшу» Капранової зі стрічкою глядачі приймають із захопленням, підтанцьовують і підспівують. Чи її вправи з обручем, коли вона блискуче станцювала «Дон Кіхота»...

- Колись ви розповідали, що виховуєте не спортсменок, а ідеальних жінок. Якою повинна бути ідеальна жінка?
- Подивіться на моїх дівчат: вони – ідеальні. Вони всі порядні, багато знають, вміють, читають розумні книги. До мене часто телефонують батьки молодих людей і просять познайомити їхніх синів з моїми вихованками. Про моїх дівчат говорять, що вони з Червоної книги.

- Ви навіть запрошуєте молодих людей на тренування...
- Це стимул для дівчат, я навіть готова доплачувати молодим людям, щоб вони прийшли подивитися на тренування моїх вихованок. Коли бувають збори у представників інших видів спорту, я просто силоміць заганяю їх до залу! (Сміється. – Авт.). Для чого все це? Я просто пам’ятаю одну істину: коли дівчинка тільки-но народилася, вона вже жінка. А жінці потрібні увага та обожнювання.

Довідка
Ірина Вінер народилася 30 липня 1948 року в Самарканді. Заслужений тренер Росії й Узбекистану. Головний тренер національної збірної Росії з художньої гімнастики. Підготувала, зокрема, багаторазову чемпіонку світу і Європи Аміну Зарипову, чемпіонку світу і Європи, срібного призера Олімпіади-1996 в Атланті Яніну Батиршину, багаторазову абсолютну чемпіонку світу і Європи, олімпійську чемпіонку-2004, бронзового призера Олімпіади-2000 Аліну Кабаєву. А також багаторазових чемпіонок світу і Європи Ольгу Капранову, Віру Сесіну і Євгенію Канаєву, які на Іграх у Пекіні стануть головними конкурентками українок Анни Безсонової і Наталії Годунко в боротьбі за чемпіонський титул. «З одного боку, вона мрійниця, ідеаліст, оптиміст, сповнений упевненості, надій і творчої енергії, вірить у магію й незвичайні можливості. Інша половина – консервативна, практична, зріла, шукає безпеки й стабільності. Добре орієнтується в бізнесі, здатна правильно реагувати на поразки, що зустрічаються на шляху до мети» - таким є психологічний портрет Ірини Вінер. А найкраща на сьогодні її учениця Аліна Кабаєва якось сказала про свого тренера: «Навіть якщо в мене раптом з’являться вороги, Ірина Олександрівна їх ліквідує».

Олена САДОВНИК 

Високий Замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.