Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига Европы
|
1035
0

Александр РЫБКА: «Изучать Генгам начали за неделю до игры»

Голкипер киевского «Динамо» рассказал о подготовке команды к матчам Лиги Европы

Александр РЫБКА: «Изучать Генгам начали за неделю до игры»
Голкіпер «Динамо» розповів про підготовчі збори команди, розкрив секрети «воротарського цеху», а також оцінив шанси «біло-синіх» у майбутньому протистоянні з «Генгамом».
 
– На підготовчих зборах воротарі грали по тайму. Чи достатньо цього часу, щоби тримати себе в ігровому тонусі?
– За рахунок тренувального процесу всі перебувають, як на мене, у своїх оптимальних кондиціях. Тренерський штаб вирішив так розподілити час, аби всі воротарі отримали рівну його кількість. На мою думку, цього цілком достатньо.
 
– Футболісти говорять, що будь-яка гра краща за тренування. Чи можуть сказати те ж саме й голкіпери, бо за тренування можна отримати набагато більше навантаження, ніж у грі зі слабким суперником, який лічені рази переходить центр поля?
– Звичайно, всі більше полюбляють грати, ніж тренуватися. Якщо брати воротарів, то, безперечно, під час тренувань ми отримуємо значно більші навантаження, ніж у грі. Але й без матчів не можна обійтися, адже в них ми втілюємо на полі все те, чого вчимося на тренуваннях. Це стосується тих самих психологічних моментів, яких у грі, навіть товариській, чимало.
 
– На збори в «Динамо» завжди беруть чотирьох голкіперів. У чому специфіка роботи саме такої кількості воротарів?
– У тренувальному процесі можуть траплятися різні ситуації – хтось може захворіти, отримати травму тощо. Усі воротарі, які їздять на збори, перебувають у обоймі, виконують певний обсяг роботи й будь-якої миті готові вийти на поле.
 
– Парна кількість голкіперів – для виконання різноманітних вправ на тренуваннях?
– Звісно. Поки двоє беруть участь у ігрових вправах, інші двоє відпрацьовують вправи в парі. У моїй практиці було, що взагалі п’ятьох воротарів брали на збори. Це вже залежить од тренерського штабу, скільки голкіперів вони хочуть бачити на зборах.
 
– Окрім загальнокомандної теорії, є ще теоретичні заняття окремо для голкіперів. Що обговорюється на них?
– Ми розбираємо практично кожен дотик воротаря до м’яча, як у ідеалі потрібно було зіграти в тій чи іншій ситуації, й намагаємося не припускатися подібних помилок у майбутніх іграх. Звичайно, робимо певні корективи: зараз, приміром, доволі часто атаки розігруються через воротарів, тому також робимо акцент на роботі ногами.
 
– За контрольними матчами помітно, що голкіпери не вибивають бездумно м’яч уперед, а розігрують із захисниками…
– Подібна практика почала використовуватися після приходу до команди Сергія Реброва та Рауля Ріанчо. Зараз багато команд діють так само, намагаючись не вибивати м’яч, а зберегти його та переправити на чужу половину поля. Адже набагато краще грати з м’ячем, аніж постійно бігати та відбирати його.
 
– Ти грав у різних командах – «Динамо», «Оболоні», «Шахтарі». Чи сильно відрізняється специфіка роботи голкіперів? Чи все залежить од тренера воротарів?
– Звичайно, кожен тренер працює за своєю методикою. У деяких командах воротарі завжди працюють із польовими гравцями, в «Динамо» ж голкіпери мають окрему програму підготовки, підключаючи нас лише в ігрових вправах.
 
– На відпустку всім футболістам роздають програму для підготовки. У голкіперів вона чимось відрізняється?
– Ні, програма така ж, як і в польових гравців, спрямована на загальнофізичні вправи. У відпустці тренування спрямовані на бігову роботу та заняття в тренажерному залі – специфічної спрямованості немає.
 
– Коли футболісти їздять відпочивати великими компаніями, то часто збираються разом, аби пограти у футбол. Ти стаєш у ворота чи виходиш у поле?
– Звичайно, хочеться більше рухатися, пограти в полі. У відпустці, загалом, не сидиш на місці – граєш у волейбол, плаваєш. Немає такого, що просто лежиш на пляжі та засмагаєш.
Про воротарські помилки та «співпрацю» з оборонцями
 
– Які помилки захисників найнеприємніші для воротарів?
– Я би не став акцентувати на цьому увагу, оскільки не помиляється лише той, хто нічого не робить. Якби не було помилок, то не було би забитих і пропущених м’ячів.
 
– Є негласне правило, що захисник не має права котити м’яча в площину воріт, лише вбік…
– Так, справді. Але бувають різні ситуації – чи то м’яч підстрибне, чи то невдало прийняв передачу, тому воротар має завжди бути готовим зіграти ногами, над чим ми, в тому числі, працюємо на тренуваннях. Зараз, навпаки, тренер нас просить працювати з рамки воріт, аби було більше часу на ухвалення рішення, а не бити м’яч бездумно вперед.
 
– Чи є захисник, із яким тобі грається спокійніше за інших?
– Не хочу нікого виокремлювати – в нас усі захисники достатньо кваліфіковані для вирішення завдань, які стоять перед командою. Також молоді футболісти додають, гадаю, за прогресом того ж Микити Бурди це помітно.
 
– А з ким комфортніше діяти – з Бурдою, який грає мовчки, чи з Бетао, який постійно підказує партнерам, причому не лише по захисту?
– Звичайно, набагато краще, коли футболісти підказують один одному.
 
– Якщо основний воротар проводить хороший сезон і не помиляється, чи є в його конкурентів шанси що-небудь довести роботою на тренуваннях?
– Усе залежить од тренера. Бувають такі ситуації, що в разі помилки голкіпера тренер продовжує вірити в нього та дає другий шанс. Коли ж воротар відчуває довіру тренерського штабу, то й помилок припускається менше.
 
– Особисто для тебе комфортніше, коли постійно перебуваєш у грі, постійно реагуєш на удари суперників чи переважно залишаєшся без роботи, лише раз або двічі за гру спіймавши м’яч?
– Особисто для мене комфортніше, коли перебуваєш у постійному тонусі й виникають моменти біля твоїх воріт. Часто буває, що всю гру стоїш, нудьгуєш, що, в підсумку, може призвести до вирішальної помилки та пропущеного м’яча. Для цього ми й викладаємося на тренуваннях, аби виключити випадковості в грі.
 
– Уміння керувати обороною вважається для воротаря таким же важливим елементом, як і технічне оснащення. Коли ти повноцінно оволодів цією навичкою?
– Не можу сказати, коли це прийшло, напевно, з досвідом. Чим більше граєш, тим швидше опановуєш ці навички. Воротар не може охопити все, тому підказки мають бути від усіх гравців.
 
– Коли лише починав кар’єру, не виникало конфліктних ситуацій, якщо намагався «покерувати» досвідченішими одноклубниками?
– Звичайно, були ситуації, коли у відповідь могли «напхати» чи якось не так сприйняти слова під час гри. Але після матчу не залишалося жодних образ, оскільки всі розуміли, що в нас єдина мета.
 
– Яке слово промовляєш найчастіше під час гри?
– Тяжко виокремити якесь одне, оскільки їх достатньо багато. Зараз, мабуть, це «підбір», оскільки проти нас часто використовуються довгі передачі, тому важливо надійно грати на підборі у центральній зоні.
 
– Дії якого нападника тобі легше передбачити – високого таранного типу чи низького бігунка?
– Складно сказати, бо в кожного нападника є своя специфіка. Доб­ре, коли ти не пропускаєш, а який нападник буде протистояти тобі, високий або низький, не дуже важливо.
 
– Невдовзі перший матч із «Генгамом». Наскільки команда готова до офіційної частини сезону? Чи спричинять визначальні зміни останні дні підготовки?
– Останні два контрольних матчі на зборах (проти «Атлетико Паранаенсе» та «Відеотона». – Г. Б.) були визначальними. Напевне, за ними тренерський штаб буде визначатися з тими футболістами, на яких вони розраховуватимуть у майбутніх матчах із французами. Можу сказати, що всі хлопці викладаються на тренуваннях, виконують тренерські настанови, й за відповідного настрою в Генгамі ми маємо досягти позитивного результату.
 
– Чи стежите за виступами «Генгама» у чемпіонаті та Кубку Франції? На які моменти звертаєте увагу?
– Самостійно спостерігали завиступами «Генгама» в національних турнірах лише за оглядами. За тиждень до першої гри тренерський штаб почав знайомити нас із суперником, акцентуючи увагу на різноманітних аспектах гри французької команди, їхніх сильних і слабких сторонах.
 
– Для голкіперів так само буде окреме знайомство з атакувальною ланкою «Генгама»?
– Спеціальної теорії не буде. Разом із командою дивимося за діями суперника, й кожен сам для себе звертає увагу на дії окремих виконавців.
 
– У матчі-відповіді можлива серія пенальті. Готуючись до поєдинків, чи переглядаєте, як виконують 11-метрові удари окремі футболісти?
– У кожній команді є штатні виконавці стандартів. Усіх гравців проаналізувати складно, але основних, які найчастіше виконують пенальті чи штрафні, обов’язково переглядаємо. Але ми зробимо все можливе, щоби до серії пенальті справа не дійшла. 
 
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Перес дал Лунину важный совет после игры с Ман Сити по поводу его будущего
Футбол | 19 апреля 2024, 19:52 3
Перес дал Лунину важный совет после игры с Ман Сити по поводу его будущего

Украинцу в ближайшее время нужно определиться с будущим

Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы
Футбол | 19 апреля 2024, 06:30 19
Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы

В полуфиналах Лиги Европы сыграют: Марсель – Аталанта, Рома – Байер

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.