Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 01 марта 2011, 12:47
1663
5

Атакувальний тандем для Металлурга

У зимове міжсезоння донецький «Металлург» підсилився Жуніором Мораесом і Фанендо Аді

| Обновлено 01 марта 2011, 12:47
1663
5
Атакувальний тандем для Металлурга
Жуниор Мораес

У донецькому «Металурзі» назріла чергова реформа. Останні роки певної стабільності в клубі були пов'язані з персоною болгарського наставника Ніколи Костова. Але останнім часом результати команди погіршилися, і Костов залишив Донецьк. Новоприбулий керманич — екс-тренер раменського «Сатурна», росіянин Андрій Гордєєв, звісно, під час зимового трансферного вікна провів певну кадрову реформу. Сьогодні в епіцентрі уваги будуть найпомітнші новачки донеччан.

Серйозні корективи у плани на трансферному ринку вніс доволі несподіваний перехід донині дуже заможного грозненського «Терека» Мусавенкосі Мгуні, основного форварда «Металурга». Зрозуміло, що втрату Мгуні треба було так чи інакше компенсовувати, тим більше, що гроші за нього «Терек» заплатив чималенькі. Пошуки нового бомбардира почалися відразу. Спочатку з'явилась інформація, що «Металург» уже майже підписав найкращого нападника чемпіонату Болгарії француза Гаррі Дембеле, який виступає за «Лєвськи». Але далі розмов про Дембеле справи не пішли, зате вже за кілька діб значно серйозніший привід для розмови виник після того, як команду поповнив бразилець Жуніор Мораес.

Трансфер Мораеса до «Металурга» пройшов дуже швидко. Сам бразилець у першому ж інтерв'ю розповів про те, як він приємно задоволений тим, що всі формальності були узгоджені впродовж двох днів. До речі, організатором цього переходу виявився екс-гравець «Металурга» румун Маріан Аліуце. Він був у курсі того, що його колишній клуб потребує сильного форварда й порекомендував саме Жуніора Мораеса. Крім того, прізвище новачка «Металурга» має бути знайомим українським уболівальникам, які регулярно перевіряють спортивні ЗМІ, особливо різноманітні інтернет-портали. Справа в тому, що ще влітку в інтернеті ходили чутки, ніби гра бразильського бомбардира румунської «Глорії» імпонує Мирчі Луческу, який начебто, був не проти бачити його у себе в команді. Але навряд чи ці розмови були чимось більшим, аніж набиванням ціни з боку агента футболіста. Також цієї зими головний ньюсмейкер футбольної України дніпропетроський «Дніпро» теж хотів придбати Мораеса, але гендиректор клубу Андрій Стеценко доволі швидко цю інформацію спростував. Утім, Мораес все-таки опинився в Україні.

Хто ж він такий, цей Жуніор Мораес, якого так активно «відправляли» до України ЗМІ? Майбутній бомбардир родом із бразильського міста Сантос. Судячи з усього, Мораес навряд чи теоретично міг піти іншим шляхом у житті, нефутбольним. Його батько свого часу був помітним гравцем у легендарних клубах — «Фламенго» та «Сантос». Старший брат Бруно — також футболіст. Він у 19 років залишив Бразилію та переїхав до португальського «Порту», у часи, коли той був одним із кращих клубів Європи. Але розкритися там не зумів. Власне, вся кар'єра колись дуже перспективного Бруно Мораеса, за великим рахунком, не склалася. Численні оренди, лічені матчі в складі «Порту». Останній рік Бруно провів у команді молодшого брата, який посприяв його переходу до «Глорії».

Жуніор почав свій футбольний шлях у «Сантосі», де в юнацьких командах вважався найбільш талановитим після самого Робіньо, з яким він перетинався у дитячих колективах. Але якщо Робіньо було суджено стати зіркою світового футболу й він відразу став лідером «Сантоса», то у Жуніора Мораеса старт у великому футболі виявився менш яскравим.

Мораес опинився у тіні більш талановитих партнерів: окрім Робіньо, у ті часи за «Сантос» грали Дієго (екс-футболіст «Ювентуса», «Вердера», нині — «Вольфсбург»), Марсело («Реал» Мадрид) та інші. Мораес не мав постійної ігрової практики і згодом був відданий в оренду клубу «Понте Прета». Потім була оренда до ще менш престижного колективу «Санто Андре», де Жуніор також не зумів себе проявити належним чином. Завершилося все тим, що у «Сантосі» списали з рахунків молодого форварда. Найкраща характеристика того, що рідний клуб не розраховував на Мораеса, полягає в тій ціні, за яку «Сантос» відпустив його до Румунії. «Глорія», яка надала Жуніору шанс, нічим не ризикувала, бо заплатила за нього абсолютно символічну для нинішнього великого футболу суму — 10 тисяч доларів!

Ці невеликі капіталовкладення Мораес почав відпрацьовувати відразу. У «Глорії» Жуніор провів рівно рік — півроку сезону минулого та перше півріччя сезону нинішнього. Вже влітку Мораеса хотів забрати флагман румунського футболу «Стяуа», але пропонував «Глорії» надто мало за бомбардира, вартість якого впродовж шести місяців зросла в десятки разів. «Стяуа» не залишала надії підписати Жуніора, але сторони так і не знайшли компромісу. До речі, за іронією долі, підсилення ланки нападу «Стяуа» знайшла саме в Україні — до Бухареста переїхав форвард луцької «Волині» Майкон.

За рік у Румунії Мораес став одним із найкращих голеадорів тамтешнього чемпіонату. І хоча «Глорія» була доволі далека від вищих позицій у першості, Жуніор забивав чимало. За 32 матчі, які він провів торік, Мораес забив 18 м'ячів. Тобто перевершив загальновідомий гросмейстерський показник для будь-якого форварда, який складає один м'яч за два матчі.

З тих відео, що була можливість переглянути, можна зробити висновок: Мораес — форвард доволі різнобічний. Зовні він виглядає недостатньо потужним у силовій боротьбі, але швидкість і правильний вибір позиції у штрафному майданчику суперника дозволяє Жуніору нівелювати цей недолік. Саме тому для Мораеса не проблема забити з другого поверха. Крім того, він володіє відмінним дриблінгом, обігрує суперників сам на сам також без надзусиль. Варто побоюватися Мораеса суперникам «Металурга», і коли він за межами штрафної зони — бразильський новачок має у своєму арсеналі потужний і точний дальній удар. До речі, Мораес, тільки-но прибувши до табору нової команди, відразу заявив, що готовий виконувати штрафні удари. Завершимо розповідь про Жуніора формальними даними — контракт із донецьким «Металургом» він підписав на три роки, «Глорія» за свого бомбардира отримала майже мільйон євро.

Мабуть, у «Металурзі» вирішили, що одного Мораеса для підсилення нападу буде недостатньо і купили йому до компанії молодого нігерійця Фанендо Аді. Цього новачка можна віднести до категорії придбань, які робляться на перспективу. Фанендо — футболіст великому загалу абсолютно не відомий. Варто лише сказати, що приїхав він із Словаччини, а там виступав навіть не у першому за рангом дивізіоні, а в другому! Аді захищав кольори клубу «Тренчин», який і лідирує у боротьбі за вихід до словацької еліти. До речі, з подивом виявив, що клуб «Артмедіа Петржалка» також перебуває в цьому другому словацькому дивізіоні. Якщо комусь ця назва ні про що не говорить, — раджу подивитися архів Ліги чемпіонів-2005-2006. Тоді словаки вдома громили шотландський «Селтик» 5:0, у гостях вигравали у «Порту». Але до новачка «Металурга» Аді це має, м'яко кажучи, дуже віддалене відношення.

Фанендо народився у найбільшому місті Нігерії — Лагосі. До 19 років там він і бігав за місцеві команди. У тому числі відзначився Аді у клубі з назвою «Уніон Банк», який знаменитий тим, що з нього до київського «Динамо» перебрався Айїла Юссуф. На відміну від Юссуфа, Аді потрапив до України транзитом через Словаччину. 2009 року Фанендо зумів переїхати до Європи. У «Тренчині» Аді назабивав чимало — 20 м'ячів у 24 матчах. Такою результативністю Фанендо навіть привернув увагу скаутів амстердамського «Аякса». Деталей того, чому Аді не переїхав до Голландії, немає, але можна припустити, що він вирішив не сидіти у глибокому резерві, нехай і «Аякса» чи взагалі грати за дубль, а мати регулярну ігрову практику.

Фанендо — форвард вкрай габаритний, типовий нападник таранного плану. Антропометричні дані як ніколи красномовні — зріст 193, вага 84. Там, де Аді виступав, рівних у грі на другому поверсі йому не було. Втім, і ногами, як здавалося, Фанендо грати теж уміє. Принаймні, чимало виходів сам на сам він завершував дуже холоднокровно та чітко. Власне, лише гра в офіційних матчах за «Металург» зможе показати реальний клас Аді. Це стосується усіх новачків.

Ось так пройшло знайомство з дуетом форвардів, який поповнив «Металург». Уже цієї суботи донеччани прийматимуть київське «Динамо», тож у новачків буде відмінна нагода відразу заявити про себе на всю Україну.

Гліб КОРНІЄНКО, газета «Український футбол»

Александр Тишура
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

В Лондоне оценили игру Мудрика против Эвертона
Футбол | 16 апреля 2024, 09:24 4
В Лондоне оценили игру Мудрика против Эвертона

Украинец сыграл без результативной помощи команде

Как выглядит таблица Ла Лиги после фиаско Жироны в принципиальном матче?
Футбол | 16 апреля 2024, 09:00 1
Как выглядит таблица Ла Лиги после фиаско Жироны в принципиальном матче?

12–15 апреля состоялись поединки 31-го тура чемпионата Испании 2023/24

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
kazap.net
Поживем - увидим.
vangog3
после Днепра буду болеть за Метадон,хорошая самобытная команда....да и чтоб Карпаты не расслаблялись;)
WladWest
донеччан.;)
dinamomashina
прикольно
Ihor953
у ті часи за «Сантос» грали Дієго (екс-футболіст «Ювентуса», «Вердера», нині — «Вольфсбург»), Марсело («Реал» Мадрид)
наскільки я знаю Марсело вихованець Флуміненсе