Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1737
1

Ніч після гри

Де ночуватимуть футбольні фани після матчу Євро – 2012 у Львові? Поки що варіантів обмаль...

Ніч після гри

Згідно з розрахунками організаційного комітету «Євро-2012-Україна», до Львова на футбол приїде 90 тисяч вболівальників. Цифра коригуватиметься залежно від того, яка саме країна ганятиме м’яча на місцевому стадіоні. Потенційно третина стомлених вболівальників залишиться у місті на нічліг. Частина – у готелях та хостелах, а решта, приблизно шість тисяч, планувала поселитися у гуртожитках. До чемпіонату залишилось трохи більше півтора року, однак обіцяних гуртожитків досі немає.

Амбітний план завис у повітрі
На хвилі ейфорії від права проводити футбольний турнір львівські чиновники пообіцяли реконструювати місцеві студентські гуртожитки, аби фанам тут було де провести ніч.

– Для цього гуртожитки вже з наступного року почнуть реконструювати, – заявляв Олег Засадний, директор департаменту Євро-2012 Львівської міськради у 2008 році. – Ми ініціюємо, щоб цього року почали проектні роботи. Всі необхідні кошти закладені в програмі, але поки що їх немає в державному бюджеті.

За словами Олега Засадного, у списку 11 гуртожитків, у яких загалом можна поселити 4,5 тисячі осіб. Міністерство освіти планувало допомогти львівським вишам кругленькою сумою – виділити аж 92 мільйони гривень, щоб привести гуртожитки у відповідність до європейських стандартів, адже більшість із них потребує не латання дір, а катіпального ремонту. ЛНУ ім. І. Франка пощастило найбільше – йому пообіцяли побудувати ще й новий гуртожиток, на що невдовзі мали перерахувати 1,5 млн гривень. Загальна вартість новобудови, за попередніми підрахунками, становить 30 млн гривень. Європейці поживуть у гуртожитках лише кілька днів, а потім новенькі кімнати залишаться університету. Принаймні так планували посадовці у 2008 році.

Реконструкція за власний кошт
Однак, потрапивши у список тих, кому мали допомогти реконструювати гуртожитки, львівські виші, здається, вичерпали запас удачі. Замість обіцяних мільйонів, за два роки вони отримали лише кілька сотень тисяч, та й ті у 2008-му на розробку проектної документації. Тож, розробивши проекти, виші «зависли» в очікуванні подальшого державного фінансування. 

– Функція міської ради – підтримувати і видавати дозволи виконкому , – коментує нині пан Засадний. – Кошти ж повинні надходити з бюджету. Цього року, до прикладу, Львівському інституту економіки та туризму виділили 250 тис. грн, Львівському вищому професійному училищу ресторанного сервісу та туризму – 600 тис. грн, а ЛНУ імені І. Франка – 650 тис. грн. 

За словами чиновника, іншим вишам теж виділять кошти, але пізніше. Часові рамки ще дозволяють усе доробити до стартового свистка.

Натомість спілкування з вишами-щасливчиками залишає інше враження. Цього року жоден львівський виш не отримав державних коштів на реконструкцію! Їх хоч і заклали на папері, але реально нікому не перерахували. Ба більше, за словами Ганни Балущак, директора Львівського вищого професійного училища ресторанного сервісу та туризму, училище витратило 1,5 мільйона гривень на реконструкцію гуртожитку з надією, що гроші от-от надійдуть. Надії не збулись.

– Частину робіт ми оплатили за кошти училища, решту – досі не віддали підряднику, – коментує Галина Балущак. – Зверталися до міської ради, обласної адміністрації та писали листи в міністерства освіти та економіки, але все даремно. Наступні роботи загальмовані.

За два роки в училищі встигли осучаснити каналізацію та зробити капітальний ремонт і підготувати 400 місць для єврофанів. 

Натомість у ЛНУ імені Івана Франка не встигли зробити й цієї дещиці, тут поки що лише підготували проектну документацію і двічі безрезультатно оголосити тендер на підрядника.

– Гроші не надійшли, але ми сподіваємося, що вони будуть, – коментує Віктор Власевич, проректор з господарської роботи ЛНУ імені І. Франка. – Головний об’єкт реконструкції – гуртожиток №3 на вул. Медової печери, 39.  Плануємо реконструювати 4 ліфти, зробити загальний ремонт, оновити тепло та водовідведення. Там можна поселити 900 осіб.

На всі роботи тут планують витратити приблизно 5 мільйонів гривень, а поки їх немає – реконструкції теж катма.

Не дали грошей у 2010 році й Інституту економіки та туризму. У розмові з «Поштою» Володимир Кіт, проректор з адміністративно-господарської роботи Інституту економіки та туризму, розповідає, що єдине фінансування надійшло у 2008 році, тоді на проектну документацію виділили 250 тисяч гривень.

– Документація готова, але більше нічого не зроблено, – резюмує Володимир Кіт. – Наш гуртожиток може вмістити 280 фанів, але чи прийдуть вони сюди, цілком залежатиме від фінансових вливань…

Навіть ті гуртожитки, які мають шанс фінансування з держбюджету, не отримали фактично нічого. Класична українська схема фінансування «в останню хвилину» врятує хіба ті виші, які власним коштом реконструювали свої гуртожитки. Відтак фани можуть розраховувати хіба на кілька сотень пристойних кімнат. Водночас Львівському залізничному вокзалу слід причепурити зали очікування. Найімовірніше, саме туди чимчикуватимуть іноземні туристи…

Мар'яна ВЕРБОВСЬКА, Львівська Поштa

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика
Футбол | 24 апреля 2024, 14:37 6
Итальянский топ-клуб может летом подписать Довбика

Форвард «Жироны» может продолжить карьеру в «Наполи»

Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина
Футбол | 24 апреля 2024, 07:01 8
Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина

По последним слухам, Андрей не согласился на продление контракта и может покинуть клуб

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Nesta09
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил