Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Нидерланды
|
2341
10

Не Ейндховен, а ПСВ (Ейндховен)!

Клуб, який у нас і досі називають неправильно, - перший серйозний опонент «Металіста»

Не Ейндховен, а ПСВ (Ейндховен)!
ПСВ

Столиця Північного Брабанту

«Ейндховен — місто на півдні Нідерландів, найбільший населений пункт провінції Північний Брабант. Лежить у гирлі річок Доммель та Тендер. Тендер перекрили дамбою в повоєнні роки, а Доммель усе ще протікає містом. Місто дуже потерпіло від бомбардувань під час Другої світової війни, які знищили майже всі старовинні будівлі. Але Ейндховен швидко відбудували, і тепер у місті є чимало висотних споруд».

Ми - не колгоспники, колгоспники – не ми!


Місто Ейндховен, очевидно, завжди матиме статус провінційного в контексті Королівства Нідерландів — столичне реноме Амстердама й майже столичне Роттердама відтінює значення центру регіону, що зветься Північний Брабант. Приблизно така ж доля «призначалася» й місцевій футбольній команді, та вона все ж зуміла розірвати замкнене коло провінційності, давно й безповоротно вибившись у місцеві гранди...

Запорукою появи в заштатному Ейндховені нової і сильної команди (до 1913 р. тут уже існував клуб «Ексельсіор») стала потужна й відома на всю планету компанія «Філіпс» («Рhіlірs»). Аби недовго думати з приводу назви для новоутвореного колективу (який з'явився якраз напередодні Першої світової війни), керівництво фірми, спеціалізацією котрої нині є переважно електроніка, вирішило охрестити своє дітище просто — «Філіпс Спорт Верайн», тобто — «Спортивне товариство «Філіпс», або ж просто — ПСВ (РSV).

Дуже довго, практично до середини сімдесятих, «червоно-біло-чорний» клуб цілком відповідав своєму зневажливому прізвиську — «фермери», тобто «селяни» (або ж на наш лад — ще й «колгоспники»): ПСВ майже нічого не вигравав, рідко з'являвся в єврокубках, повсякчас залишаючись у тіні могутніх «Аякса» (Амстердам) і «Фейєноорда» (Роттердам).

Революція відбулася тоді, коли «Філіпс» перетворився із заштатного, навіть за голландськими мірками, явища, на концерн світового значення. Саме в той час його керівники стали вкладати чималі кошти власне у футбольну команду, що майже миттєво дало плоди: постійні чемпіонські титули вдома та єврокубки — на теренах континенту,

1978 року ейндховенці взяли Кубок УЄФА, а рівно за десятиріччя — головний приз європейського клубного футболу. У той час ПСВ переживав свою «золоту еру», уособленням якої був тренер Гус Хіддінк. Саме він почав, а через деякий час продовжив справу, в результаті котрої «колгоспники» набули статусу команди №2 у футболі Голландії.

Нині вони замахнулися скинути з трону «Аякс». Важко повірити в реальність цього, втім невпинний прогрес ПСВ ось уже впродовж трьох десятків років показує, що все може бути...

Тут вам і прагматизм, і катеначчо, і «виїзна модель»...

Не хочеться, аби це прозвучало надто песимістично, проте особисто я зовсім не вірю, що харківський «Металіст» зможе взяти у протистоянні з ейндховенцями навіть очко. Міркувати в цьому руслі спонукають мене дві обставини: загальний рівень нинішнього ПСВ (йдеться, передусім, про добір футболістів) плюс ігрова концепція, котру сповідує їхній наставник. Щодо першого моменту — за складом «червоно-біло-чорні» поступаються в Нідерландах лише «Аяксу» — і то: з цим твердженням можна посперечатися. А щодо другого — тренер Фред Руттен вважається прихильником надзвичайного, майже безпрецедентно раціонального футболу, де все не просто підпорядковують результату — інших компонентів футболу (якоїсь там «краси») не визнають у принципі. Зазвичай ейндховенці перемагають із мінімальним рахунком, а їхні матчі граються за таким сценарієм: вони першими забивають м'яч, відтак беруть опонента в такі оборонні лещата, що в того, зрештою, опускаються руки. Спостерігати за подібними протистояннями доволі важко — естетичну насолоду від них можуть отримати лише схиблені гурмани.

Одним реченням про схему: ПСВ грає за голландською розстановкою 1+4+3+3.

Воротарі. Тут основним, без запитань, є швед Андреас Ісакссон: «Син Ісака» особливих зірок з неба, охороняючи браму, ніколи не хапав. Але те, що він воротар стабільний, спокійний і висококласний — факт. Із усіх його дублерів статус найперспективнішого має бразилець Кассіо Рамос, але він, як і четверо інших голкіперів, вийде на поле лише за умови травми шведа.

Оборонці. Зізнаюся відверто: важко мені спрогнозувати, який вигляд матиме захист голландців. По-перше, тут що не гравець — то універсал. По-друге, внаслідок травм футболістів тренер Руттен змушений проводити ротацію. Наприклад, на початку сезону праву бровку закривав сильний болгарин Станіслав Манолєв — високий, жорсткий, витривалий спортсмен, який все ж травмувався, тому його участь у першій зустрічі зі слобожанами — під питанням. Такий форс-мажор змусив наставника ПСВ вдатися до експерименту: на позицію правого оборонця перевести канадця Атиба Хатчинсона. На жаль, мені не відомо, чи вийде він 8 жовтня в матчі між національними збірними України й Канади, проте хотілося б, адже цей довготелесий, врівноважений гравець вартий уваги. На цьому ж місці — та найчастіше на протилежному краї — добре грає легендарний ветеран Вільфред Боума: середнього зросту, винятково міцної статури, чіпкий і безкомпромісний у єдиноборствах, тактично грамотний, покірно виконує будь-яку настанову коуча — цей синонімічний ряд можна продовжити. (Нашим захисникам побажаю не злякатися його відразу, й не розслаблятися ні на мить). Основними центральними захисниками в чинного бронзового призера Ередивізії є: Франциско Родригес (чи просто Маза) — чималенького зросту й ваги мексиканець, який за статурою нагадує Євгена Хачериді, та за рівнем гри випередив динамівця на десять світових років; Ерік Пітерс (за потреби виступає й ліворуч) — з обличчям, наче вилитим із мармуру, трохи неповороткий, але доволі грамотний у плані «читання» гри; бразилець Марсело (комфортно почувається на обох флангах) — за зростом іще один «баскетболіст», має великий потенціал, та поки йому бракує стабільності.

Середня лінія. Цю ланку, за умови відсутності екстреної ситуації, спрогнозувати найлегше — трійка центрхавів у ПСВ стабільна. Отож ділянка трохи праворуч — вотчина шведа Ола Тойвонена: чудовий майстер, із блискучими фізичними даними — володіє як дистанційною, так і стартовою швидкістю, витривалий, завдяки зросту природно почувається на «другому поверсі», нині головний бомбардир команди. Вочевидь, його прямими опонентами будуть Фініньо та Романчук, i я їм не заздрю. Ближче до центра в об'єктив камери потраплятиме ще вищий за Тойвонена темношкірий голландець Орландо Енгелар: головний розпасовщик команди і, водночас, перший руйнівник наступу суперника — «класичною» двоходівкою «від Енгелара» є перехопити «чужий» пас і віддати власний, який пожвавлює атаку ПСВ. Із ухилом ліворуч рухається капітан Ібрагим Афеллай: хлопчину, в якого також марокканське коріння, кілька років тому називали найобдарованішим футболістом із Нідерландів, але за останні два сезони ніякого прогресу в його діях не спостерігають, відтак... Афеллай насправді великий талант: наділений оригінальним дриблінгом, швидкісний, «світла» голова, має добре поставлений удар. Та ось вдача — не дуже: полюбляє проводити час на дискотеках, порозважатися, а коли його почали по-справжньому критикувати — «зламався психологічно». Хоча розслаблятися «металістам» не варто: їм доведеться добре попітніти, аби втримати Ібрагима. Також на цьому місці тренером використовується марокканець Отман Баккал, в якого високі техніка й швидкість, але бракує впевненості в собі й ігрової мудрості. Решта півзахисників із Ейндховена цього сезону або взагалі не виходили на поле, або зіграли один-два матчі.

Атакувальна лінія. Найталановитіший серед атакерів — угорець Балаж Джуджак: уже незабаром, підозрюю, він перейде в один із чемпіонатів «Великої п'ятірки» мільйонів так за 20 «вічнозелених». Балаж дуже швидкий, технічний, розумний, забиває не надто багато, але це пояснюється тим, що здебільшого Джуджак діяв як інсайд — і праворуч, і ліворуч. Також у ролі півсереднього форварда побачимо голландця на ймення Джермейн Ленс: він один із тих, про кого кажуть: «Бездоганно виконує тактичну установку тренера», тобто грає на команду, індивідуальними діями не зловживає, робить величезний обсяг роботи. Із когорти центрфорвардів фаворитом Руттена є Данні Куверманс (варто одразу ж зауважити, що всі ейндховенські нападники — універсали, відтак кожен може зіграти як на флангах, так і на вістрі; ще одне — в атаці, на правому крилі, інколи бігає й швед Тойвонен): майже двометровий, таранного типу ветеран, добре діє головою — особливо під час штрафних і кутових, уміє зачепитися за м'яч. В останньому домашньому поєдинку ПСВ навіть у запасі не мав іще одного представника місцевої «шведської сім'ї» Маркуса Берга, також талановитого, не дуже забивного, але роботящого й високого форварда, який є основним конкурентом Куверманса — в нього невелике ушкодження, проте з «Металістом» має вийти. Крім цієї четвірки, в протистоянні з українською командою можемо побачити Нордіна Амрабата — марокканця за походженням; швидкого й прудкого; перспективного бразильця Жонатана Рейса, який своїми габаритами чимось нагадує знаменитого співвітчизника Рональдо; такого ж віку голландця Стефана Нейланда — високого, трохи вайлуватого рудого хлопця. Втім, з'являться вони на полі лише на заміну — якщо взагалі з'являться.

Оптимістичне резюме. Якщо «Металіст» зуміє на початку матчу зловити ПСВ на контратаці, то нічия в матчі стане нашою омріяною реальністю.


Володимир БАНЯС, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шовковский оценил матч с Минаем и рассказал, что случилось с Бражко
Футбол | 17 апреля 2024, 17:45 1
Шовковский оценил матч с Минаем и рассказал, что случилось с Бражко

Наставник киевлян не слишком доволен игрой с аутсайдером

Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор
Футбол | 18 апреля 2024, 01:40 5
Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор

Смотрите самые интересные моменты ответного матча главного еврокубка

Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
pul2006
Всеравно мы мы победим 2 (или 3) очка не отдадим !!! Все на футбол !!! Я уже выжожу !, а Вы))
evgenij.zah
верим в команду.маталлист псв 3-0
academynow
Соперник весьма серьезный, поэтому результат может быть любым. Как карта ляжет. Металл может как выиграть, так и попасть. Единственное в чем я уверен, что крупной победы ни у кого не будет.
evgenij.zah
весь харьков говорит на русском языке,а этот бэндера скулит здесь по украинскому
velmat
Ха. Метал еще и не такие клубы делал!псв для него-внеочередная жертва!Раздули тут трагедию..держись псв,держись..
Nokia8600
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Sirrko
Что то преподнисли ПСВ так, как будто это лучший клуб мира и ничья для Металла будет за счастье)))
Ну что же, сейчас, наверное, поползут комменты типа Суркис статью заказал и т.д.)))
Nokia8600
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
movkli
Металістан - это лекарство новое?
movkli
мдя, опечаток куча, пробывали в орфографию загонять?