Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 03 травня 2022, 04:12
17514
0

Джолі п'є каву у Львові. День 67: путін ляже на стіл на спецоперацію

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за неділю, 1 травня

| Оновлено 03 травня 2022, 04:12
17514
0
Джолі п'є каву у Львові. День 67: путін ляже на стіл на спецоперацію
Instagram. Анджеліна Джолі у Львові

67-й день війни. 1 травня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 1 травня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

22:30. ВІДЕО. Як евакуювали цивільних із оточеної Азовсталі

Полк Азов надав унікальні кадри операції із порятунку людей у Маріуполі.

Глава фракції Слуги народу у Верховній Раді Давид Арахамія: «Це стало можливим завдяки зусиллям Володимира Зеленського та злагодженій роботі. Багато хто працював для того, щоб це стало можливим. Робота продовжуватиметься, доки ми не врятуємо всіх наших людей».

21:40. Шольц запросить Індію на саміт G7, щоб змінити її ставлення до путіну

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц намагається змінити позицію кількох держав, які досі залишаються нейтральними щодо росії після її нападу на Україну (УП, Bloomberg).

За даними агентства, канцлер Шольц скористається своїми повноваженнями головуючого у G7, Групі семи. Він планує запросити прем'єр-міністра Індії Нарендра Моді як спеціальний гостя на саміт групи, який відбудеться в Баварських Альпах з 26 по 28 червня.

Ця можливість розглядалася й раніше, але Шольц не поспішав із запрошенням з огляду на небажання індійського прем'єра засудити вторгнення росії в Україну та зростання постачання російського викопного палива, наприклад нафти, до Індії. Ці дії індійського уряду не змінилися, але Берлін все одно спробує залучити Моді до широкого міжнародного союзу з ізоляції росії.

У середньостроковій перспективі Німеччина також хоче, щоб європейські оборонні компанії запропонували Індії альтернативу російським постачанням зброї. Німеччина також запросить лідерів Індонезії, Південної Африки та Сенегалу на саміт G7.

21:00. Зеленський: зруйновані життя людей та вкрадене майно нічого не дадуть рф

Президент Володимир Зеленський переконаний, що війна в Україні нічого не дасть росії, а тільки збільшуватиме кількість держав, які працюватимуть на ізоляцію рф.

«Що може бути стратегічним успіхом росії у цій війні? Чесно не знаю. Зруйновані життя людей, спалене чи вкрадене майно росії нічого не дасть, тільки збільшуватиме токсичність російської держави та кількість тих, хто працюватиме на ізоляцію росії.

Збройні сили України відповідають загарбникам на всі їхні удари та відповідатимуть далі, доки окупанти не залишать нашу землю».

20:20. Обвал мосту в Курській області рф: влада заявила про диверсію

У Курській області країни-агресора обрушилася конструкція залізничного мосту, губернатор заявив про диверсію.

Губернатор Курської області Роман Старовойт: «Приблизно об 11:20 на 67 кілометрі залізниці Суджа – Сосновий Бір було виявлено часткове обвалення конструкцій мосту.

Залізнична гілка використовувалася для пересування товарних потягдів. Постраждалих нема. Життю та здоров'ю громадян ніщо не загрожує. Конструкція мосту обрушилася внаслідок диверсії. Інформація підтвердилася, то була диверсія. Заведено кримінальну справу».

Губернатор також опублікував фото зруйнованого мосту.

19:30. Начальник генштабу вс рф Валерій Герасимов поранений під Ізюмом

Начальник генерального штабу збройних сил рф Валерій Герасимов був поранений на території України.

За даними російських інсайдерів, Герасимов отримав осколкове поранення верхньої третини правої гомілки без перелому кістки. Уламок витягнутий, небезпеки для життя немає.

Радник голови МВС Антон Геращенко: «Годину тому щось дуже сильно бахнуло в Ізюмі в районі 2-ї армії окупантів. Там, де знаходиться ставка начальника генерального штабу рф герасимова, який особисто приїхав керувати наступом на Слов'янськ. Підтверджено велику кількість 200-х серед найвищого офіцерського складу.

Деталі: наш інсайдер в Росії повідомляє, що валерій герасимов поранений на території України. Він отримав осколкове поранення правої гомілки без перелому кістки».

19:00. Генштаб ЗСУ: росіяни намагаються наступати, але зазнають втрат

Російські війська намагаються наступати на Слобожанському, Донецькому та Таврійському напрямах, проте успіху не мають і зазнають втрат.

Зведення Генштабу ЗСУ: На Слобожанському напрямку ворог обстрілював позиції сил оборони з мінометів у районах населених пунктів Уди та Прудянка. Також російські окупанти зазнали втрат у районі населеного пункту Старий Салтов. На Ізюмському напрямку противник намагався вести наступальні дії, успіху не мав, зазнав втрат у живій силі та техніці.

18:25. Дмитро Кулеба: немає альтернативи кандидатству України в ЄС

Глава МЗС України Дмитро Кулеба провів переговори з Високим представником ЄС із зовнішньої та політики безпеки Жозепом Боррелем і повідомив у твіттері:

«Я поговорив із Жозепом Борелем наступний раунд санкцій ЄС проти росії, який повинен включати ембарго на постачання нафти. Я наголосив, що не може бути альтернативи надання Україні статусу кандидата»

Крім того, Кулеба та Боррель обговорили переговори щодо безпечної евакуації українців з оточеного окупантами Маріуполя.

17:45. Зеленський про початок евакуації з Азовсталі: 100 людей їдуть до Запоріжжя

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що розпочалася операція з евакуації цивільних осіб із бункерів заводу Азовсталь у Маріуполі за сприяння ООН:

«Почалася евакуація цивільних із Азовсталі. Перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на підконтрольну територію. Завтра зустрічатимемо їх у Запоріжжі. Дякуємо нашій команді! Нині вони разом із представниками ООН працюють над евакуацією решти цивільних із території заводу».

Глава української переговорної групи Давид Арахамія підтвердив, що переговори за сприяння ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Офісу президента успішно закінчилися домовленістю щодо проведення операції з порятунку цивільних у бункерах Азовсталі. До першої групи цивільних, яких евакуювали, потрапили діти, жінки та люди похилого віку.

З початку повномасштабної війни росії проти України це стало першим режимом припинення вогню у Маріуполі.

17:00. У Бєлгородській області горить об'єкт міннападу рф

У Бєлгородській області сталася пожежа біля одного з об'єктів міністерства нападу рф.

Губернатор Білгородської області Вячеслав Гладков: «На межі трьох муніципалітетів – Борисівського та Бєлгородського районів та Яковлівського міського округу – сталася пожежа на території одного з об'єктів міністерства оборони рф.

Всі оперативні служби працюють на місці, вживаються всі необхідні заходи для забезпечення безпеки. Є один постраждалий серед місцевих мешканців. Поранення легке, життю нічого не загрожує. Надається вся необхідна медична допомога. 7 будинків пошкоджено з різним ступенем руйнувань, а мешканці хутора перебувають у безпечному місці».

За даними ЗМІ, за 3–4 км від місця пожежі добре чутно вибухи різної потужності. Зважаючи на те, що дим піднімається з кількох точок, вогнищ пожежі декілька.

16:20. З Маріуполя евакуювали кілька десятків людей

Понад 50 цивільних прибутків з Маріуполя до тимчасового центру для переміщених осіб у селі Безіменне на Донеччині, яке знаходиться під окупацією (Deutsche Welle, Reuters)

За даними Reuters, 40 людей залишили територію, прилеглу до заводу Азовсталь. Людей доставили автобусами з українськими номерними знаками у супроводі конвою російських військових та автомобілів із символікою ООН.

Пізніше фотограф Reuters повідомив, що до центру розміщення прибула ще одна група, яка налічує близько 14 людей. Офіційних коментарів чи повідомлень української влади поки що немає.

15:30. У Курській області країни-агресора обрушився міст

У Курській області країни-агресора впала конструкція залізничного мосту, повідомив губернатор регіону.

1 травня об 11:20 на 67-му кілометрі залізниці Суджа – Сосновий Бір обрушився міст. На місці працюють спецслужби, щоб встановити причини НП.

Залізнична гілка нібито використовувалася для пересування товарних складів.

14:50. Україна пропонує Німеччині ухвалити закон про ленд-ліз, як США

Посол України Андрій Мельник пропонує, щоб Німеччина ухвалила закон про ленд-ліз для України за прикладом США (Bild am Sonntag, УП):

«Якої конкретної підтримки чекає Україна від Німеччини? Ми хотіли б побачити швидкий експорт 88 танків Леопард, 100 БМП Мардер, самохідних гаубиць та багато іншого. Але що дуже важливо, це переосмислення у свідомості людей. Ми переживаємо велику війну в Європі за 80 років. Ви більше не зможете перемогти із 30 або 100 танками. Німецький закон про ленд-ліз, як у США, і довгостроковий союз проти росії були б важливими.

Рішення направити Україні ЗСУ Гепард правильне, але цього замало. Тим більше, що для Гепардів не вистачає боєприпасів. Це було відомо з початку війни, але федеральне міністерство оборони зайнялося цим лише цього тижня. Крім того, Гепардам уже 40 років, щоб перемогти росію, нам потрібне найсучасніше німецьке озброєння».

Цього тижня Палата представників США схвалила законопроект про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно відправляти зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

14:20. З Маріуполя у неділю спробують вивезти цивільних

Міськрада Маріуполя повідомила, що 1 травня можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя.

«Сьогодні можлива евакуація мирного населення із Маріуполя до Запоріжжя. Збір людей о 16:00 біля ТРЦ Порт Сіті».

Якщо у вас залишилися родичі або знайомі в Маріуполі, намагайтеся зв'язатися з ними всіма способами. Телефонуйте, пишіть і кажіть, що є можливість виїхати до Запоріжжя, де безпечно.

Днем раніше з Азовсталі евакуювали 20 цивільних.

13:30. Глава МЗС Німеччини озвучила умову зняття санкцій з Росії

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розглядає виведення всіх російських солдатів з України як передумову для зняття санкцій проти росії (Bild am Sonntag):

«Припинення вогню може бути лише першим кроком. Нам зрозуміло, що санкції може бути знято тільки в тому випадку, якщо росія виведе свої війська. Світ на умовах, продиктованих росією, не принесе безпеки ні Україні, ні нам у Європі. У гіршому випадку це буде запрошення до наступної війни – ще ближче до наших кордонів»

Ми не довіряємо жодним обіцянкам президента росії. Мирний порядок, який ми знали у Європі, був безповоротно зруйнований путіним. Хоч би як нам хотілося, немає шляху назад до періоду до 24 лютого. Ми більше ніколи не можемо покладатися лише на обіцянки путіна.

Потрібно сприяти тому, щоб Україна була достатньо сильною, щоб сама приймала рішення. Адже саме українці гинуть у цій війні та їм загрожують гноблення та тиранія під російською окупацією. Ніхто немає права їм диктувати».

Як відомо, ЄС розробляє шостий пакет антиросійських санкцій із початку війни, і Німеччина вже готова підтримати нафтове ембарго.

13:00. СБУ: росіяни планували збити пасажирський літак та звинуватити Україну

Служба безпеки України заявляє про знешкодження ворожої ДРГ, яка готувалася збити пасажирський літак та звинуватити у цьому українських військових та міжнародних постачальників зброї Україні.

Спікер СБУ Артем Дехтяренко: «СБУ провела багатоетапну спецоперацію, під час якої нейтралізувала глибоко законспіровану диверсійно-розвідувальну групу ворога. Агенти генштабу збройних сил рф готували теракт – планували збити пасажирський літак над територією росії або білорусі.

В атаці на повітряне судно окупанти мали намір безпідставно звинуватити Україну та наших партнерів. Для здійснення провокації зловмисники хотіли обстріляти цивільний борт із переносного зенітно-ракетного комплексу (ПЗРК) Stinger. Щоб викрасти та приховано вивезти за кордон іноземний ПЗРК, представники спецслужб країни-агресора дали відповідне завдання своїй агентурній групі.

До складу ворожої ДРГ входило дві особи з подвійним громадянством та завербований ними спільник. Їхню діяльність координував росіянин Александр Тютерєв, який є кадровим співробітником головного управління генштабу збройних сил Росії і має позивний Морпіх. Встановлено, що раніше він брав участь в організації серії терактів на Одещині, за що перебуває у розшуку.

За його завданням, ворожі агенти намагалися встановлювати зв'язки із представниками ЗСУ під виглядом патріотично налаштованих волонтерів. Для встановлення довірчих відносин вони передали українським військовим достовірну інформацію про позиції та переміщення окупаційних підрозділів так званих кадировців.

Надалі російська агентура планувала використати напрацьовані контакти для незаконного отримання іноземного ПЗРК та його передачі до країни-агресора. Під час спецоперації співробітники СБУ затримали всіх учасників диверсійно-розвідувальної групи окупантів. Продовжуються слідчо-оперативні дії щодо встановлення всіх обставин викритого злочину та притягнення до відповідальності його організаторів»

12:20. ГУР: У Придністров'ї вже підготували звернення до Путіна на 2 травня

На території ПМР вже надруковано великий тираж газети Придністров'я, датований 2 травня, в якому мешканці нібито звертаються до президента країни-агресора путіна, повідомляє ГУР.

За даними розвідки, йдеться про центральний матеріал газети – Офіційне звернення жителів ПМР до ​​президента рф путіна.

У тексті висловлюється прохання залучити збройні сили ПМР у діях армії росії. Для цього на території росії відкриваються мобілізаційні пункти для набору добровольців воювати в армії Придністров'я. Таким чином, кремль намагається легалізувати тисячі своїх військових, які провокуватимуть із території ПМР.

Також газета містить низку агітаційних матеріалів про криваві теракти, які впали на придністровців на травневі свята, десятки вбитих, включаючи дітей, старих та жінок. Оскільки газета надрукована ще напередодні свят, існує небезпека, що кремлівська влада планує вчинити низку актів залякування серед місцевого населення, відповідальність за які традиційно покладе на Україну та колективний Захід.

Тексти газети переповнені кремлівськими штампами: «Можливості уникнути великої війни придністровці більше не мають. Київ та його натовські куратори винесли свій вирок, уже погодили всі свої дії з Кишиневом та Бухарестом. Усі надії автори газети пов'язують із протидією братньої росії».

Іноземні громадяни закликають вступати до збройних сил ПМР. Зокрема, у рф. Також мобілізаційні пункти розгортаються в ЛНР, ДНР, Абхазії та САР.

ГУР вважає, що такими діями керівництво Росії може готувати новий плацдарм агресії проти України та основи для офіційної окупації частини території незалежної Молдови.

12:00. ВСУ вже демілітаризували російську армію на 192 літаки

Втрати російської армії у повномасштабній війні проти України досягають уже 23,5 тисяч солдатів, за добу 30 квітня ЗСУ знищили 300 окупантів.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 01.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 23500 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1026 (+18) од.
  • бойових броньованих машин ‒ 2471 (+26) од.,
  • артилерійських систем – 451 (+15) од.,
  • РСЗВ – 151 (+0) од.,
  • засоби ППО – 80 (+3) од.,
  • літаків – 192 (+2) од.,
  • вертольотів – 155 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 1796 (+20) од.,
  • кораблі /катери – 8 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 245 (+13),
  • спеціальна техніка – 32 (+0).
  • крилаті ракети (збиті) – 84.

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Ізюмському напрямку.

11:30. В Одесі – вибухи, працює ППО. На Миколаївщині ворог воює з добривами

В Одесі чутно вибухи – працює Протиповітряна оборона. Спікер Одеської військової адміністрації Сергій Братчук: «За попередньою інформацією, це працює система протиповітряної оборони. Повна офіційна інформація буде надана населенню пізніше».

Оперативне командування Південь повідомляє, що над Одесою працював ворожий безпілотник-розвідник. Влучанням ППО він знищено. Братчук також нагадав про можливі провокації ворога до 2 травня, дату, яка стала сакральною для російських окупантів.

Щоб убезпечити громадян з 1 по 3 травня у місті Одесі буде посилено комендантську годину. Він триватиме з 22 години 1 травня до 5 години ранку 3 травня. У це громадянам заборонено перебувати на вулиці (крім працівників критичної інфраструктури, які матимуть спеціальні перепустки).

Вибухи чули і мешканці Миколаєва та області. У соцмережах наголошувалося, що повітряної тривоги не було. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім опублікував фото рожевого гриба диму та зазначив, що окупанти воюють з українськими добривами.

Пізніше з'явилося ще одне фото – хмара диму стала білою. Кім зазначив, що попадання очевидно сталося в ємність із селітрою/нітроамофоскою. Повітря чисте, – додав глава ОВА.

10:40. Україна планує подати другу частину опитувальника ЄС до кінця наступного тижня

Україна планує до кінця наступного тижня завершити роботу над другою частиною опитувальника щодо оцінки відповідності українського законодавства актам права ЄС для набуття статусу кандидата на вступ (УП).

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина:

«Та частина документів, яку ми передали, вже опрацьована Європейським Союзом, додаткових питань до переданих матеріалів немає, робота була оцінена досить високо.

Ті реформи, які там описані, ми проводили разом із нашими партнерами, тому цю частину роботи ми вже закрили і готуємось до кінця наступного тижня завершити всю роботу над тим, щоб передати Європейському Союзу книгу нашої державності повністю».

Україна вже передала Єврокомісії першу частину заповненого опитувальника для оцінки нашої можливості набути статусу кандидата в члени ЄС. Єврокомісія надасть думку про можливість України набути статусу кандидата в члени ЄС до кінця червня, після чого Європейська рада зможе розпочати дискусію з цього питання.

10:00. ВІДЕО. Як Анджеліна Джолі бігла у бомбосховище у Львові

Коли Анджеліна Джолі була на вокзалі у Львові, розпочалася повітряна тривога. Зірка разом з іншими людьми бігла у сховище, куди вказали волонтери. На запитання: «Чи вам страшно?», відповіла: «Ні, ні, я в порядку».

09:20. До Києва приїхала речник Палати представників США

До Києва з візитом прибула речник Палати представників США Ненсі Пелосі. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. Відео зустрічі Зеленського з Пелосі опубліковано у соціальних мережах глави держави.

«Сполучені Штати є лідером потужної підтримки України у боротьбі з агресією рф. Дякую, що допомагаєте захищати суверенітет та територіальну цілісність нашої держави!» – прокоментував Володимир Зеленський.

Пелосі під час зустрічі заявила, що США підтримуватимуть Україну, доки вона не завершить боротьбу в цій війні.

Нагадаємо, минулого тижня з візитом, деталі якого були в суворій таємності, прибули глава Пентагону Ллойд Остін та держсекретар США Ентоні Блінкен. Цього тижня Палата представників США схвалила законопроект про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно відправляти зброю, боєприпаси та обладнання в Україну.

08:30. У боях з окупантами рф на сході загинув відомий кіборг-десантник

У боях з російськими окупантами на сході України загинув Руслан Боровик – боєць Десантно-штурмових військ, кіборг, захисник Донецького аеропорту, відомий як військовий та як фотограф (Новинарня)

Про смерть побратима повідомили друзі та колеги на його сторінці у Facebook у ніч з 30 квітня на 1 травня:

«Місяць тому отримав контузію, але не покинув свого відділення і продовжував палити техніку російських окупантів. Руслан Боровик – людина з великої літери. Врівноваженість, порядність і будь-якої хвилини готовність прийти на допомогу», – розповідає журналіст Ярослав Бондаренко.

«Як так, не віриться. Ще одна болісна втрата. Скільки цікавих дискусій, іноді й суперечок на тему фотографії з тобою. Війна забирає. Руслан Боровик – патріот України! Миротворчі місії, кіборг, боєць 95-ї десантно-штурмової бригади», – пише колега Володимир Зінченко.

07:50. Зведення Генштабу: ворог створює умови для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг

Російські військові проводять бойові дії, які виходять на адміністративні кордони Херсонської області та створюють сприятливі умови для наступу на міста Миколаїв та Кривий Ріг.

Генштаб ЗСУ: Для нарощування темпів наступальної операції командування збройними силами Росії продовжує вживати заходів щодо посилення ударного потенціалу своїх військ.

У прикордонні з Україною райони залізничними коліями перекидається зняте зі зберігання у Західному, Центральному, Східному військових округах та північному флоті озброєння та військова техніка.

07:00. путін ляже на стіл на спецоперацію та вже призначив тимчасового заступника

Секретар ради безпеки рф ніколай патрушев провів двогодинну розмову з путіним. Президент рф не став покладати на патрушева особисту відповідальність за проблеми з реалізацією військових планів, а поставив цілком здійснені завдання, які патрушев прийняв до виконання і пообіцяв швидкий результат.

Крім того, путін дав ясно зрозуміти патрушеву, що вважає його мало не єдиною справжньою довіреною особою та другом у системі влади. Також президент пообіцяв, що в разі різкого погіршення стану свого здоров'я фактичне управління країною перейде, тимчасово, саме до патрушева.

Лікарі путіна наполягають на необхідності проведення йому хірургічної операції в найближчому майбутньому. Хоча путін поки що не дав принципової згоди і дата операції не погоджена, але він поквапився отримати реакцію і обіцянки патрушева (Генерал СВР).

06:00. Голлівудська зірка Анджеліна Джолі випила каву у Львові

Голлівудська зірка Анджеліна Джолі у суботу, 30 квітня, приїхала до України. Знаменитість відвідала Львів, де зараз багато переселенців із гарячих точок.

Анджеліна Джолі – посол ООН у справах біженців із 2001 року. Так, знаменитість робила поїздки для зустрічі з біженцями в Сьєрра-Леоні, Танзанії, Кот-д'Івуарі, Камбоджі, Пакистані, Намібії та Таїланді.

На початку війни росії проти України Анджеліна однією з перших підтримала українців. Зірка закликала допомагати людям, які вимушені тікати з країни. Також вона разом із колегами з ООН почала займатися організацією допомоги.

30 квітня актриса приїхала до Львова. Знаменитість побачили в одному із кафе міста. На відео, яке швидко поширилося по Мережі, Джолі зображена у сірому светрі та штанях, із рюкзаком за спиною. Артистка посміхається та замовляє каву.

Відтак посол ООН у справах біженців відвідала львівський залізничний вокзал. Там акторка зустріла пасажирів евакуаційного поїзда з Покровська та поспілкувалася з ними особисто. Зірка вислухала історії евакуйованих, які розповіли, що через терористичні дії росії втратили всі.

Також зірка відвідала в лікарні дітей, які постраждали від ракетного удару військових росії по вокзалу в Краматорську. Як сказав голова Львівської ОВА Максим Козицький, Анджеліну дуже зворушили їхні розповіді. Цього дня посол ще й завітала до школи-інтернату, де поспілкувалася та сфотографувалася з вихованцями.

 

05:00. Залужний: відмовляємось від радянської зброї та переходимо на натовські зразки

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, під час якої заявив про перехід на натовські зразки зброї:

Ми також обговорили з моїм американським колегою перспективну модель Збройних Сил України. Очевидно, ми змушені відмовлятися від радянської зброї та техніки та переходити на натовські зразки. І що раніше почнемо цей процес, то швидше завершимо.

Я також поінформував генерала Міллі про тяжку ситуацію на сході нашої держави, зокрема, на Ізюмському та Сєверодонецькому напрямках, де супротивник зосередив максимальні зусилля та найбоєздатніші угруповання. За всієї складності ситуації ми забезпечуємо оборону, утримуємо зайняті рубежі та позиції».

03:45. ЗСУ знову завдали удару по острову Зміїному. На півдні знищені 42 окупанти

На південних рубежах оборони України Збройні сили України знищили ворожу станцію радіоелектронної боротьби Реппелент-1, 3 зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс Стріла-10, а також машину зв'язку та 42 загарбники.

ОК Південь: На Миколаївсько-Херсонському напрямку триває ведення бойових дій. Ворог не маючи активності у просуванні, закріпився на позиції та продовжує артилерійсько-мінометні обстріли. При нових спробах розвідки обстановки безпілотниками, противник втратив ще 2 Орлани-10 в Миколаївській області. Попадання наших підрозділів були нищівними.

На Херсонщині артилерійським вогнем наші воїни знищили ворожу станцію радіоелектронної боротьби Реппелент-1. Черговою атакою по ворожих об'єктах на Зміїному розбито 3 зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс Стрела-10, а також машину зв'язку – серверну з телекомунікаційним обладнанням».

Крім того, ОК Південь повідомляє про знищення 42 російських загарбників.

02:30. В Одесі вже збили 7 ворожих літаків

Прес-секретар Одеської військової адміністрації Сергій Братчук розповів, що одеська ППО працює дуже добре, і рахунок по ворожих літаках 7:0 на користь Одеси:

«У суботу ввечері після 18 години прогриміли вибухи в місті, було завдано ракетного удару по нашому аеропорту. На жаль, є прильоти, злітна смуга зруйнована і не може працювати, не може приймати літаки. На цю хвилину вона не підлягає ремонту, там продовжується рятувальна операція.

Одеська ППО працює дуже добре. У нас рахунок по ворожих літаках 7:0 на користь Одеси. Хочу зазначити, що відомо, звідки стріляли і звідки прилетіли ці крилаті ракети до Одеси, зокрема це територія тимчасово окупованого Криму. Це БРК Бастіон, ракети типу Онікс. Нагадаю, що ці ракети Росія використала, коли обстрілювала Сирію».

02:00. Повітряні сили збили 2 штурмовики та 7 безпілотників ворога за добу

У суботу 30 квітня Збройні сили України ліквідували 9 повітряних цілей ворога.

Прес-центр командування Повітряних сил ЗСУ: Знищено два штурмовики Су-25 та 7 безпілотників російських окупантів.

«Приємно, що дедалі ефективніше працює протиповітряна оборона Сухопутних військ. ПЗРК як вітчизняного, і іноземного виробництва освоюють дедалі більше бійців. Су-25 окупантів – збили саме із переносних зенітних ракетних комплексів Стінгер».

01:00. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 67-го дня війни, 1 травня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.