Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1340
4

Відсутність обличчя

Про ставлення вітчизняних керівників до футбольної історії

Відсутність обличчя
Музей ФК Шахтер

Мрію, щоб при «Динамо» чи при Федерації футболу України був започаткований музей, до створення якого могли долучитися всі небайдужі до цього люди.
Журнал ФК «Динамо» Київ (№ 1/48),
інтерв'ю з колекціонером Л.Карчемським.


Вступ

Трохи більше, ніж за два роки наша держава прийматиме третій за масштабом спортивний форум світу — чемпіонат Європи з футболу. До нас з'їдуться мільйони туристів із п'яти континентів, багато з них, безумовно, прагнутимуть ознайомитися із загадковою країною, яка стала організатором турніру. А окремі (й таких буде чимало!) захочуть мати бодай мінімальний рівень знань про історію розвитку гри у шкіряний м'яч в Україні.
Чи зможемо ми задовольнити таку потребу? Зваживши на існуючий стан речей, це неможливо: в нас і досі немає ні музею футболу, ні навіть елементарної енциклопедії, себто у віртуального туриста може скластися хибне враження, що літопис найпопулярнішої світової гри на вітчизняних теренах розпочався зовсім недавно.

Чому все це має місце? Спробуємо з'ясувати.

Як було

Футбольні музеї в країнах Західної Європи почали з'являтися ще в першій половині XX століття. Зазвичай відповідну роль грали окремі кімнати підтрибунних приміщень стадіонів. Радянський союз у цьому плані був «у ар'єргарді планети всієї»: нічого подібного на території однієї шостої земної кулі не з'являлося, та й не могло. З одного боку, «соккер» тоді мав велике соціальне значення, з іншого, вважалося, що це лише вид спорту, відтак він не заслуговує на якісь окремі «преференції». Себто про спеціалізовані музеї, зрозуміло, ніхто й не заїкався.

У книзі споминів легендарного львівського футболіста Олександра Скоценя яскраво змальовується прихід більшовицької влади на до того польську Галичину. Там є фрагмент, де автор описує зачудування комуністів, коли ті побачили на домашньому стадіоні СТ «Україна» спеціальну шафу з вміщеними туди в скляних тумбах кубками, медалями, вимпелами й іншими атрибутами гри мільйонів. Аякже: вдома вони не бачили нічого подібного. Минуло небагато часу — і «визволителі» розграбували ту шафу...

Як є

На жаль, ми успадкували — причому в дуже химерній формі — окреслене ставлення: найбільша за розмірами країна континенту не має жодного приміщення, котре можна було б назвати «футбольним музеєм». Йдеться, звісно, про західне розуміння цього поняття.

За моїми даними, найближчим часом ми вправі очікувати на появу «первістка»: має вступити в дію клубний музей донецького «Шахтаря». Але тут, по-перше, не зрозуміло, яким він буде (чи не зроблять його для галочки?), а по-друге, така подія докорінно ситуацію не змінить — це буде позитивний виняток на
тлі гнітючого правила.

Приблизно десять років тому Г.Суркіс (тоді ще керівник ПФЛ) зробив спробу об'єднати принаймні головних українських істориків і статистиків в одну централізовану організацію. Серед перших пунктів її роботи значилося створення музею вітчизняного футболу, а також друкованого видання енциклопедичного типу (попервах вирішили обмежитися періодом незалежності). У підсумку цей намір вилився в гучний пшик: людей збурили, ті підготували книгу про всіх гравців — учасників чемпіонатів України, було організовано кілька зібрань і... все.

Кілька найближчих років уже президент ФФУ, беручи участь у «прямих лініях», організованих різними київськими газетами, неодноразово запевняв усіх небайдужих у тому, що омріяна поява, умовно кажучи, Алеї слави вже не за горами: він повідомляв, що триває цілеспрямована робота, й усе, що залишилося, — владнати окремі деталі.

Нині, наскільки мені відомо, ситуація з нульового циклу практично не зрушилася: в Будинку футболу є кімнатка з дивним підбором експонатів — кілька фотографій; бутси Ігоря Бєланова, в яких той начебто грав у фіналі Євро-1988; кілька вимпелів. Саме сюди чиновники Федерації водять високих гостей із ФІФА й УЄФА, щоб продемонструвати їм «наше славне минуле».

Вичерпно охарактеризував пострадянську об'єктивну реальність казахський статистик Єрлан Манашев у одній із статей (цитую мовою оригіналу): «Кому нужна футбольная статистика? Да, по местным командам выпускаются издания, справочники, и это хорошо! Но посмотрите, какими тиражами они выпускаются, — 50-200 экземпляров. Или возьмите интернет. Практически на любом клубном сайте минимум статистики — в основном небольшая статья об истории команды, иногда какие-то итоговые таблички. В общем, узнать полную историю команды, познакомиться с ее героями очень и очень проблематично... Или возьмите наши федерации. Независимо от того, где это: Казахстан или Россия. Например, выпуск ежегодников России прекратился (я имею в виду официальные издания) после 1997 года. А у нас еще - ни одного не выходило. Хотя были подготовлены по официальным протоколам, но, увы, никого это не заинтересовало. Так что нашим функционерам футбольная статистика ни к чему».

Причини


Я довго розмірковував із цього приводу і дійшов висновку про два основні механізми, функціонування котрих лежить у основі нашого «занепаду».

1. Свого часу часопис «Дзеркало тижня» зробив аналіз українського політикуму з метою виявити світоглядні відмінності між різними його поколіннями. У відповідній статті йшлося про те, що в 1990-х «особовий склад» українських «державних мужів» був утворений із представників радянської номенклатури, котра, за численних недоліків, мала одну вельми рідкісну й важливу рису характеру — відповідальність. Вона й утримувала їх од остаточного падіння в прірву забуття соціальних інтересів на користь власних. «Покоління 2000-х» — це щось зовсім інше: складається воно з бізнесменів, людей надзвичайно практичних, жорстких, позбавлених сентиментів і, даруйте, зрештою, — блюзнірських.

Тож чи варто дивуватися відсутності в них — осіб, які, водночас, керують і вітчизняним футбольним господарством, — ініціативи щодо роботи в такому «непрактичному» напрямі, як історіографія? От якби на цьому можна було заробити...

2. Назву цей фактор «кризою самоідентифікації». Річ у тім, що на владних щаблях нашого футболу (як у клубах, так і в громадських установах) чимало доволі випадкових осіб, які не дуже-то й люблять народну гру. І часто вони не ідентифікують себе з організаціями, де працюють. Кажучи простіше, вони не вболівали з дитинства за команду, яка нині для них є місцем роботи; не вирізали й не колекціонували статистичні викладки з газет; не відчували захоплюючого трепету, читаючи розповідь про якусь славетну перемогу багаторічної давнини. Ось чому ці добродії просто ціпеніють, коли який-небудь «дивак» звертається до них з ініціативою, припустімо, покращити випуск програмок до матчів, не робити їх шаблонними на весь сезон, — їм не дано осягнути вартісність такого вчинку.

Висновок

Особисто я не бачу можливих шляхів покращення ситуації. Тут залишається тільки чекати, коли прийдуть інші люди, котрі елементарно захочуть відчути гордість за себе й свою приналежність до конкретного клубу чи країни загалом. Задля цього вони профінансують випуск історико-статистичної книги, виділять приміщення для музею, цінуючи любителів покопирсатися в архівах.

Ну а прийдешній чемпіонат Європи для збірних нам, очевидно, призначено зустріти саме так — без свого обличчя. Без «гербової печатки», яка засвідчує наявність у нас глибинного зв'язку з тим, що було колись.


Володимир БАНЯС, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Серия А обеспечила себе 5 мест в Лиге чемпионов на следующий сезон
Футбол | 19 апреля 2024, 07:23 7
Серия А обеспечила себе 5 мест в Лиге чемпионов на следующий сезон

Италия точно не опустится ниже второго места по итогам сезона

Лунин не заслужил? Украинский вратарь не попал в символическую команду ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 15:31 16
Лунин не заслужил? Украинский вратарь не попал в символическую команду ЛЧ

Место в воротах символической команды занял Мануэль Нойер

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
vladimir.filyak
З одного боку, «соккер» тоді мав велике соціальне значення, з іншого, вважалося, що це лише вид спорту, відтак він не заслуговує на якісь окремі «преференції»////////
а так и должно быть спорт отдельно, комерция отдельно
NIOpetrol
Підтримую автора, дуже шкода що немає єдиного футбольного музею, адже з такою багатою футбольною історією нам є що показати і Європі і нашим майбутнім поколінням. Підтримую karvaleri — 20.03.2010 13:36 "энтузиазм без серьезной финансовой поддержки только энтузиазмом и останется" Будем сподіватись на краще в принципі час ще є...
karvaleri
Да нет, мужики, автор прав. Был я в Доме футбола и то, что там есть назвать музеем украинского футбола действительно нельзя. Да, вы правы - у нас только 3 команды, которые могут с гордостью сказать о своей истории. но это совсем не значит того, что этого самого музея именно украинского футбола быть не может и не должно.
Ну скажите мне, кто из наших президентов действительно серьезно интересовался хотя бы каким-то одним видом спорта?
Что касается музеев Арсенала или Закарпаття - действительно им особо похвалиться и нечем. Но это совсем не значит, что
у нас нет никакой, достойной уважения истории.
Что до нынешних футбольных чиновников - так им и в самом деле на эту самую украинскую футбольную историю накакать.
А энтузиазм без серьезной финансовой поддержки только энтузиазмом и останется.
olgorl
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил