Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
2205
0

ЛЯТО: «Украина справится и проведет Евро-2012»

Президент Федерации футбола Польши верит в то, что Польша и Украина проведут Евро вместе

ЛЯТО: «Украина справится и проведет Евро-2012»
Чи не найпомітнішою постаттю польського футболу був і залишається сьогодні президент федерації футболу Республіки Польща Гжегож Лято. Один із найкращих футболістів в історії країни, тренер, політик, футбольний функціонер - це видимі грані людини, яка, за своїми ж словами, ніколи не зупиняється на досягнутому. Завісу підготовки Польщі до Євро-2012, професійної кар'єри, а також особистого життя він привідкрив в ексклюзивному інтерв'ю власному кореспондентові УКРІНФОРМу.
 
- Пане президенте, як би Ви охарактеризували процес підготовки Польщі до Євро-2012?
- Те, що Варшава, Гданськ, Вроцлав і Познань готуються до турніру не на словах, а на ділі, видно «неозброєним оком». Спорудження спортивних арен відбувається згідно з графіком, а у польській столиці навіть випереджає його. Активно тривають роботи з підготовки аеропортів у Вроцлаві та Гданську. Після завершення будівництва нових готелів у Польщі буде достатньо місць для прийому вболівальників. Впевнений, міста зроблять усе, аби на рівні прийняти Євро-2012.
 
- Іншими словами, Ви не бачите жодних проблем?
- Великих не бачу, оскільки пануюча у світі криза меншою мірою стосується польської економіки. Наразі Польща має позитивну динаміку росту ВВП (на кінець 2009 року прогнозують 0,7 відсотка росту ВВП у РП - УКРІНФОРМ). Це сприяє тому, що міста не мають проблем із коштами на реалізацію програм підготовки до чемпіонату. Сподіваюся, що якихось значних «спотикань» на шляху до Євро-2012 у чотирьох польських міст не буде.
 
- Чи виділив президент УЄФА Мішель Платіні під час нещодавнього відвідання Польщі якесь місто у кращий бік?
- Ні, всі міста показали себе максимально позитивно. Зрештою, ми мали непросту ситуацію: шість польських міст-кандидатів до Євро-2012 (разом із резервними Краковом та Хожувом - УКРІНФОРМ) відповідали визначеним критеріям УЄФА. Не приховую, що найкращим із них був Краків, однак він не мав підписаної з УЄФА угоди. Коли б якесь місто з основної четвірки мало проблеми з підготовкою, то, напевно, Краків сьогодні був би серед організаторів турніру. Оскільки усі міста увійшли у визначений УЄФА рейтинг, то не було підстав, щоб якесь з них випало з визначеного переліку.
 
- Дехто у Польщі вважає, що Краків та Хожув не повинні припиняти підготовку до Євро-2012...?
- Існує джентльменська угода між мною та президентом Федерації футболу України Григорієм Суркісом, згідно з якою ми разом боремося за формат проведення чемпіонату 4:4. Думаю, що Україна впорається і три міста (Львів, Харків, Донецьк - УКРІНФОРМ) приєднаються до Києва. Знаю, що у них відбувається значний поступ. Активною підготовкою Харків замінив Дніпропетровськ, який мав угоду з УЄФА. Незабаром у Донецьку здадуть в експлуатацію новий стадіон, що також є позитивним фактором. Я вболіваю за своїх друзів з України, щоб ваші міста впоралися із завданнями і турнір відбувався у чотирьох українських та чотирьох польських містах. Однак, ані я, ані пан Суркіс не маємо жодного впливу на остаточне рішення УЄФА з цього приводу. Звичайно, існують різного роду плітки, і в Польщі деякі безвідповідальні люди говорять про Краків та Хожув як можливих організаторів Євро-2012. Я думаю, що перелік польських міст уже закритий, тому не спекулюватиму на цю тему. Рішення прийматиметься у грудні і переконаний, що всі українські міста-кандидати прийматимуть матчі чемпіонату.
 
- Нещодавно в Донецьку завершився молодіжний чемпіонат Європи з футболу. Як Ви оцінюєте рівень його організації та чи сприятиме це підвищенню позитивного іміджу України як надійного і передбачуваного партнера у підготовці до ЧЄ-2012?
- Проведення фінальної частини молодіжного чемпіонату Європи (U19) і Євро-2012 - це дві цілком різні за масштабами події. Вимоги, що їх висуває УЄФА до майбутнього турніру, є незрівнянно вищими, оскільки за подіями чемпіонату 2012 року спостерігатиме весь світ. Під час чемпіонату відбуватиметься популяризація міст-учасників Євро-2012, реалізовуватимуться значні бізнес-проекти, що принесе чималі дивіденди УЄФА, Польщі, Україні та, звичайно, федераціям футболу обох країн. Але попри те, хочу відзначити, що проведення молодіжного чемпіонату Європи у Донецьку дійсно сприяє формуванню позитивного іміджу України та її надійності у контексті підготовки до Євро-2012.
 
- Останнім часом у польських ЗМІ з'являється інформація про те, що від проведення Євро-2012 значні фінансові прибутки отримає лише УЄФА, а Польща й Україна не матимуть фінансових дивідендів. Яка Ваша думка з цього приводу?
- Євро-2012 - це велика і водночас найдешевша реклама наших країн у світі. Крім того, в результаті підготовки до чемпіонату в Україні та Польщі будуть збудовані нові аеропорти, стадіони, створена транспортна інфраструктура, це все залишиться після турніру і служитиме нашим народам у найближчі 40-50 років. Тут не йдеться лише про гроші. Потрібно зробити все, щоб сотні тисяч уболівальників, які приїдуть на футбольні баталії в Україну та Польщу, повернулися сюди і після чемпіонату, розповіли своїм знайомим і близьким про те, що варто відвідати наші країни, оскільки вони мають багату культуру, давню історію, безліч чудових місць для відпочинку. Інвестиції в Євро-2012 - це внесок у майбутнє, це величезна популяризація країни. Те, що сьогодні багато країн виборюють право приймати у себе чемпіонат, є цьому додатковим свідченням.
 
- У лютому 2010 року у Варшаві відбудеться жеребкування відбіркових груп до Євро-2012. Як правило, до участі в цьому заході залучаються відомі «зірки» спорту, політики тощо. Хто, крім лідера «Солідарності» Лєха Валенси, може потрапити до цього переліку?
- На сьогодні ми з українською стороною ще не вирішили, кого запрошувати, але в наших країнах є широка плеяда відомих постатей. Пригадайте, коли ми боролися за отримання права проводити Євро-2012, значною у цьому була і роль наших відомих у світі спортсменів. Зокрема, у Кардіфі (Уельс, де обрано Україну та Польщу як господарів ЧЄ-2012 - УКРІНФОРМ) був присутній українець Віталій Кличко. Тому, думаю, не матимемо проблем у виборі учасників на проведення жеребкування відбіркового турніру. Можу підтвердити, що має бути Лєх Валенса, який, до речі, є великим прихильником проведення Євро-2012 в Україні та Польщі. Під час нещодавнього відвідання Гданська Мішель Платіні особисто запросив колишнього польського президента взяти участь в урочистій події.
 
- Як триває співпраця між федераціями футболу України та Польщі у питанні підготовки до Євро-2012?
- Мій заступник, директор турніру «Євро-2012 Польща» Адам Олькович постійно перебуває у безпосередньому контакті зі своїм українським колегою Маркіяном Лубківським. Однак, якщо у цьому є необхідність, ми завжди можемо поговорити по «гарячій лінії» з президентом ФФУ Григорієм Суркісом. Кожна з країн має свої завдання у підготовці до турніру, але маємо і спільні, зокрема щодо прикордонних переходів під час проведення Євро-2012. Не уявляю собі ситуації, щоб під час турніру хтось міг простояти 16 годин на польсько-українському кордоні. Розв'язання цієї проблеми є важливим елементом успішності чемпіонату, і має відбутися до його початку.
 
- На Євро-2012 національні збірні України та Польщі потраплять автоматично, а от щоб взяти участь у чемпіонаті світу 2010 року в ПАР, обом командам ще потрібно попрацювати. Як Ви оцінюєте шанси польської команди потрапити на Мундіаль до Африки?
- На сьогодні шанси збірної Польщі оцінюю як 50:50. Для того, щоб вони стали реальними, маємо виграти два наступні матчі: вдома з Північною Ірландією та на виїзді зі Словенією. Пізніше маємо матч у Празі проти збірної Чехії та поєдинок зі словаками вдома, але для виходу з групи нам обов'язково потрібно перемогти у перших двох. На сьогодні найкращі шанси має команда Словаччини, а поляки нарівні з чехами та словенцями зберігають хороші шанси посісти друге місце в групі. Сьогодні в Європі немає слабких команд, з усіма потрібно грати з повною самовіддачею.
 
- Нещодавно футбольна збірна Польщі перебувала на зборах у ПАР. Як Ви оцінюєте підготовку цієї африканської країни до проведення Чемпіонату світу з футболу 2010 року?
- У країні будується багато нових стадіонів, створюється інфраструктура. Думаю, найбільшою проблемою у них буде гарантування безпеки вболівальників. Але сподіваюся, що місцева влада впорається з цим.
 
- Як Ви прокоментуєте проведення антикорупційного розслідування навколо польського футболу? Чи цей процес буде тривалим?
- Антикорупційне розслідування стосується 2003-2004 років, і не розповсюджуватиметься на подальші роки. У цій справі затримано вже понад 200 осіб, причому провина більшої половини з них документально не підтверджена і грунтується лише на усних звинуваченнях. Така кількість осіб не видаватиметься надзвичайно великою, якщо брати до уваги, що «футбольна сім'я» у Польщі нараховує близько 800 тис. чоловік. Для прикладу можу навести факт, що впродовж минулого року близько 2,5 тис. польських поліцейських звільнено з роботи за хабарі, однак ніхто не робить з цього проблему.
 
- Гжегож Лято є одним з найбільш відомих футболістів нинішньої епохи. Пригадайте, будь ласка, найбільш пам'ятний матч у Вашій багатій на видатні події футбольній кар'єрі?
- Для мене важливими є, наприклад, усі матчі чемпіонатів світу, зокрема 1974 року у ФРН. Одним із поєдинків, який я часто пригадую, є матч Англія-Польща на Лондонському «Уемблі» 1973 року, де ми зіграли внічию 1:1. Він був своєрідною брамою, яка відкрила перед поляками футбольні арени світу. Без цієї «переможної» нічиєї у Лондоні невідомо чи відбулися б такі відомі майстри шкіряного м'яча, як Гжегож Лято, Роберт Гадоха, Анджей Шармах, Казімєж Дейна, Збігнєв Бонєк. Це був час, коли польський футбол фактично увірвався на стадіони світу. У 1974 році ми здобули третє місце на Мундіалі, а я офіційно став кращим бомбардиром турніру з сімома забитими м'ячами.
 
- А пригадайте, будь ласка, найпам'ятніший гол у своїй футбольній кар'єрі?
- Кожний гол давав внутрішнє задоволення. У біло-червоних барвах збірної Польщі я зіграв 100 матчів і забив 45 м'ячів, і майже у кожному другому поєдинку я забивав. На сьогодні важко повторити це досягнення.
 
- Ви майже десять років проживали і грали за кордоном, зокрема у Північній Америці. Чи не було у Вас спокуси залишитися там?
- Скажу так: якщо б не було демократичних перетворень у Польщі 1989 року, я не повернувся б до країни. Звісно, я міг залишитися у Канаді, маю також і громадянство цієї країни (польське законодавство дозволяє мати подвійне громадянство - УКРІНФОРМ). У комуністичні часи були проблеми з продовженням терміну дії закордонного паспорта, тому я пішов на цей крок. Зрештою всі члени моєї сім'ї мають подвійне громадянство.
 
- Ви згадали про свою сім'ю. А чим займаються діти, чи не пішли слідами батька?
- У мене двоє дітей - син та донька. Син закінчив університет у Торонто, зараз проживає та працює у Варшаві. Донька має економічну освіту і проживає у Кракові.
 
- А ким є Гжегож Лято поза футбольним життям, чи маєте хобі?
- Маю кілька хобі, але за браком часу не часто приділяю їм увагу. Люблю кататися на лижах, грати у великий теніс, але насамперед, - рибалити.
 
- У своєму житті Ви були футболістом, тренером, політиком, сьогодні - президент польської федерації футболу. Яка з цих професій видалася Вам найвідповідальнішою?
- Озираючись на своє життя, хочу сказати, що я нічого не прагнув би змінити в ньому. Я завжди дотримувався принципу: якщо людина не працює над собою постійно - вона деградує. Тому я ціле життя навчаюсь чомусь новому.
 
Думаю, що найлегше було бути футболістом, оскільки на полі ти сам вирішуєш і сам відповідаєш за це. Пізніше я був на більш відповідальних посадах, де часто потрібно було приймати непрості рішення. Кожна з моїх професій мала свої позитивні та негативні сторони. Однак, що б я не робив, у житті я максималіст і завжди прагну лише до перемоги.
 
- Кілька років тому Ви написали автобіографічну книгу «Лято», яка розповідає про футбольний період Вашого життя. Чи не маєте наміру написати нові спогади про своє життя поза зеленим газоном?
- Така книга вже написана, точніше існуюче видання розширено за рахунок розповіді про роки моєї тренерської роботи, десь до 1999 року. Там немає періоду мого перебування у політиці (Г.Лято був сенатором від партії «Союз демократичної лівиці» у 2001-2005 роках - УКРІНФОРМ) і нинішнього часу. Можливо, у майбутньому я допишу кілька коротких речень про цей період свого життя.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Экс-игрок Ливерпуля: «Я подумывал о том, чтобы покончить с собой»
Футбол | 27 апреля 2024, 03:15 0
Экс-игрок Ливерпуля: «Я подумывал о том, чтобы покончить с собой»

Стивен Уорнок сделал откровенное признание и рассказал о своей карьере

Игрок сборной Украины попал в громкий расистский скандал за границей
Футбол | 26 апреля 2024, 16:11 20
Игрок сборной Украины попал в громкий расистский скандал за границей

Даниила Игнатенко обвинили в расистских высказываниях

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.