Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 04 февраля 2019, 17:11
7182
15

Улюблена Азія Даяни Ястремської

Згадуємо подробиці виграшу другого титулу WTA юною українкою

| Обновлено 04 февраля 2019, 17:11
7182
15
Улюблена Азія Даяни Ястремської
WTA. Даяна Ястремська

У неділю 18-річна Даяна Ястремська, перемігши у WTA International у тайському Хуахіні австралійку Айлу Томляновіч, здобула другий титул в кар’єрі на рівні WTA.

Писати позапланові матеріали про успіхи наших тенісисток дуже приємно, але цього разу завдання досить важке, бо усі емоції залишилися в фіналі. Впевнений, що той же стан у більшості українських уболівальників. Якщо ми є настільки спустошеними, залишається тільки здогадуватись, чого перемога вартувала для Даяни. Тиждень взагалі видався для неї дуже важким. Як стало відомо тільки нещодавно, її мама Марина, постійний супутник Даяни на турнірах, отримала в Австралії серйозну травму ока, і участь Ястремської у турнірі була під питанням. А тут ще й скандал щодо неучасті Даяни у матчах Кубку Федерації на початку лютого. В результаті разом із тренером Олів’є Женомом на трибуні Ястремську підтримували батько та сестра. Але очевидно, що пертурбації двох останніх тижнів не могли не сказатися на грі українки, яка й у спокійному стані поки не може похизуватися суперстабільністю.

Даяна вперше була посіяна на турнірі WTA. Під восьмим номером. Першою суперницею для неї жереб вибрав, як і на переможних змаганнях у Гонконгу, кваліфаєршу. Аранчу Рус з Нідерландів. Непоганий варіант для входження у турнір. Перевага Даяни була беззаперечною. «Баранка» у першому сеті з лише трьома програними очками на своїй подачі, та 6:3 у другому. Непокоїв хіба що низький процент влучання першої подачі (47). І непокоїв не дарма, бо цю проблему так до кінця турніру і не вдалося вирішити.

У другому колі Ястремська зустрілася із Шуай Пен. Китаянка, екс-чотирнадцята ракетка світу, нині знаходиться у другій сотні рейтингу після дискваліфікації та травми. В першому сеті Даяна повністю переграла суперницю, навіть незважаючи на жахливі 35% першої подачі. У другій партії Пен трохи пристосувалася до постійних атак Ястремської, а у нашої співвітчизниці побільшало помилок. На підсумковий результат, щоправда, це не вплинуло. Брейк з п’ятої спроби у дев’ятому геймі, 6:1, 6:4.

А от далі було значно цікавіше. Як і три з половиною місяці тому, Даяні довелося зустрітися з колишньою першою ракеткою світу Гарбіньє Мугурусою. Іспанка на момент зустрічі з Ястремською восени шукала свою гру. В такому ж стані вона знаходилася і у Таїланді. Але люксембурзької поразки Мугуруса, звісно, не забула, і планувала взяти реванш. Правда, за всю гру я так і не зрозумів, за рахунок чого вона намагалася це зробити. П’ять вінерсів за два сети – красномовна статистика.

Перший гейм на подачі Ястремської тривав близько 13-ти хвилин, і завершився брейком від Мугуруси. Ми знаємо, що Даяна не завжди входить в матч від його початку, тому чекали на корті справжню Ястремську. Це сталося за рахунку 2:3 після консультації з тренером. Наступні два гейми на подачі Мугуруси Даяна взяла під нуль, на жаль, не втримавши між ними свою подачу. Було видно, що перевага переходить до українки. Ведучи 6:5, вона мала два сетболи на прийомі, але поспішила у важливий момент. За кілька хвилин на тайбрейку Ястремська здобула вже аж 5 сетболів – 6:1. І знову в своєму стилі втратила чотири з них. Все ж п’ятий (а загалом сьомий) приніс їй перемогу в сеті. Іспанка була настільки роздратована, що буквально знищила свою ракетку. Нечастий для неї зрив. Відсутність реакції арбітра на вишці викликає в мене чергове запитання щодо дотримання правил гри. Менш із тим, головне, у Даяни додалося впевненості, і другий сет перетворився на формальність. Лише один гейм в ньому вона програла, і вийшла у свій черговий півфінал WTA.

Там на Ястремську чекала полька Магда Лінетт. У цій зустрічі мало вирішитися не тільки, хто зіграє у фіналі, а й кому на день раніше доведеться вирушати до Польщі на матчі Кубку Федерації. Лінетт за манерою гри нагадує нашу Лесю Цуренко, і було цікаво, як вдасться атакуючий теніс Даяні проти суперниці, яка добре вміє тримати м’яч в корті. Зрештою, вдався непогано. Мабуть, це була найкраща гра Ястремської у Хуахіні. Навіть відсоток першої піднявся майже до 60-ти. Але легко не було. Перший гейм матчу на подачі Даяни знову вийшов важким, але, на відміну від Мугуруси, польці його забрати не вдалося. А за рахунку 3:3 у першому сеті пішов дощ. Після поновлення гри в українки знову виникли проблеми з подачею, але і цього разу її вдалося втримати. Зате у найважливіший момент на подачі суперниці та сетболі Даяні вдався класний вінерс, і сет залишився за нею. Друга партія розпочалася з обміну брейками. Далі Ястремська впевнено забирала свої гейми, неодмінно нав’язуючи боротьбу Лінетт на її подачі. Польці вдавалося триматися тільки до рахунку 3:4, коли черговий цвях з прийому приніс нашій тенісистці брейк. Виграти шостий гейм було справою техніки. Після матчу у бліц-інтерв’ю Даяна поскаржилася на втому. Це, а також дискомфорт у лівому гомілкостопі, непокоїло перед фіналом.

У головному матчі турніру Даяна зустрілася у Айлою Томлянович. Хорватська австралійка зазвичай грає у стилі Ястремської та має подібні ж проблеми зі стабільністю. Але з другої половини минулого сезону вона, як і наша тенісистка, поступово підвищує рівень своєї гри. Усі свої матчі у Хуахіні вона теж завершувала за два сети. Переможницею повинна була стати та, хто краще опанує свої нерви. Томлянович, розуміючи, що перебити Ястремську малореально, зробила ставку на гру від оборони. Яка в першому сеті виявилася хибною. Незважаючи на чергові проблеми з подачею та ряд подвійних помилок, запропоновані Даяною швидкості призвели до рахунку 5:0. «Баранки» не сталося, але і 6:2 було відмінним результатом. У другій же партії все докорінно змінилося. Австралійці стало вдаватися довго тримати м’яч у грі, а у Ястремської посипалися помилки. Відповідно, рахунок вийшов дзеркально протилежним.

Третю партію Даяна розпочала з брейка, але виглядала вона втомленою, ще й ліва нога стала її відчутно турбувати. Знову водоспад помилок, в тому числі, подвійних, дійшло навіть до сліз, і рахунок скоро став 2:5. В цей момент виклик на корт фізіотерапевта виглядав спробою трохи подовжити агонію. Та не тут-то було! Не знаю, які думки були в голові Даяни під час медичного тайм-ауту, але її гра за гейм до програшу повністю змінилася. Такої Ястремської ми ще не бачили ніколи. Вона прийняла стиль суперниці з довгими перестрілками з задньої лінії, ретельно готуючи власні атаки. Без помилок не обходилося, але їх значно поменшало, вінерси стали більш логічними, і головне – Томлянович стала не витримувати. Під час кожного переходу фізіо чаклувала над ногою Даяни, але наступні 4 гейми українка забрала, і справа дійшла до тайбрейку. Боротьба на ньому тривала лише до рахунку 2:3, після чого 5 розіграшів взяла Ястремська, і потужний "C’MON!!!" рознісся над Хуахіном та Україною.

Даяна Ястремська здобула другий титул WTA International, 280 рейтингових очок, і піднялася на 34-е місце світового рейтингу. Рекорд України за віком потрапляння у топ-40, і вперше в історії одразу три українки входять до сорока кращих тенісисток планети. Цікаво, що на одне очко та одну сходинку Даяна з понеділка буде випереджати Вінус Вільямс, яка розпочала професійну кар’єру, коли Ястремської ще не було на світі.

Зараз вискажу крамольну думку. Титули та топ-40 – то здорово, але не найголовніше у 18 років. Більш важливим я вважаю наступне.

1. Здоров’я.

Даяна звикла ще на рівні юніорів та ITF грати багато турнірів за сезон. Але серед дорослих зовсім інший рівень суперниць, матчі набагато важчі. Особливо, якщо стабільно вдається пройти далеко. Пам’ятаємо, як після переможного виступу у Гонконзі вже через дві доби потрібно було виходити на корт у Люксембурзі. Так, то був кінець сезону, але ж навіщо себе мордувати у 18? Тепер чотири турніри за місяць, і через три дні матчі Кубку Федерації. Сподіваюсь, Михайло Філіма не буде ризикувати здоров’ям Даяни та не поставить її грати в першому ж матчі зі шведками. Він, хоч і видається найважливішим, але вмирати заради нього точно не потрібно. Зовсім не факт, що втомлена Даяна зі своєю ногою та урахуванням джет-лага зможе впоратися з Йоханною Ларссон. Яка гра була з Лепченко у Люксембурзі в схожій ситуації, всі ж пам'ятають?

2. Поступовість розвитку.

Даяна – великий талант, і поки вона разом з батьками приймає правильні рішення на перспективу. Отак би й надалі. Треба розуміти: великі перемоги швидко не прийдуть, Шолом у цьому році виграти не вдасться. До найвищих вершин можна дійти тільки, крок за кроком покращуючи свою гру та психологічну стійкість. Буде ще багато поразок, важливо не зламатися та продовжувати йти своїм шляхом. Ці ж слова варто адресувати і українським уболівальникам, неабияка частина котрих звикли після будь-якої поразки поливати брудом наших спортсменів. Все прийде. З часом.

Тепер про позитивні моменти. Даяна дуже здорово сприймає поради тренера під час тайм-аутів. Видно, що в них гарне взаєморозуміння. Взагалі, мені дуже подобається Олів’є Женом. Він класно читає гру, і завжди підказує правильні речі. Залишилось у пам’яті, як Женом порадив Ястремській зліва атакувати переважно по лінії проти Мугуруси, та як вона блискуче виконала настанову.

Сама Даяна вже здатна міняти свою гру самостійно. Те, що сталося за рахунку 2:5 у третьому сеті проти Томлянович – вчинок зрілого майстра. Хай шанувальники австралійки розказують, що завгодно. Якщо в когось прізвище Кірьос, це його особисті проблеми. Ніяких правил своїм медичним тайм-аутом Ястремська не порушила, тим більше, пошкодження в неї було справжнім. За крок до поразки взяти паузу, кардинально змінити модель гри та перемогти – це мегакруто. Ми оцінили.

Про мінуси після тріумфу писати не стану. Вони очевидні для всіх, без сумніву, над ними Ястремська з командою будуть працювати.

Наостанок хочеться побажати Даяні та її мамі здоров’я. А Михайлу Філімі – розсудливості при виборі складу на матчі національної команди. І, звичайно, перемог нашій збірній. Більш докладніше про польський вояж поговоримо через пару днів.

Оцените материал
(24)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 15
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
relax-1984
А Стас как всегда, красава!
Видно, что трижды перечитает прежде, чем выкидывать: ни одной помарочки, ни одной забытой запятой, про смысл вообще молчу...
І окреме "ДЯКУЮ" за рідну мову!
vit-2
Головне щоб дорослі своїми виваженими кроками поступово підводили наших юних дівчат до дорослого туру.
Негативний приклад із Мартою 2018 року ми вже побачили.
Даша в кінцівці минулого сезону і на старті поточного року трохи забагато виступала, як для свого юного віку. Те саме в ті ж періоди стосується й Даяни.
Треба берегти наших тінейджерів і по здоров'ї і по психології, щоб на виході виправдалися очікування їхні і наші.
vit-2
Станіслав, спасибі за висококласну статтю. Можу лише поаплодувати і повністю погодитися з наведеними думками і висновками.
I_LOVE_UKRAINE
Чудова стаття, знову поринув у вир приємних емоцій!
Фінальний матч був дійсно дуже важкий - багато невимушених, подвійних, тай перша подача не йшла, але попри втому фізичну і психологічну, попри всі негаразди - Даяна перемогла!
А те, як вона підняла собі мораль при рахунку 2:5 - просто фантастично і неперевершано! Цей матч обовязково принесе нашій українській тенісній зірочці досвід і психологічну стійкість.
Розумію, що графік у Даяни доволі важкий.. але дуже хочеться побачити її виступи за збірну України, переконаний цього бажають усі шанувальники тенісу в Україні.
Бажаю Даяні і її мамі - здоров'я!
П.С. дякую Станіславу за чудовий україномовний контент.
AlexMatroskin
Отлично сказано !
Автору - респект !
Даяне - здоровья и удачи !
Андрій Ванчак
Класний аналіз, Станіслав +!
Александр Ад
Так саме рахую ,що нє трєба ставити втомлену Даяну в першому матчі.Вболіваємо за нашіх в КФ.Успіхів та вдачі!!!
VoOne1983
Дякую за статтю, Станіславе. Взагалі, мені як вболівальнику з багатолітнім стажем, те що зараз відбувається в нашому жіночому тенісі здається просто казкою. Раніше, в часи Татаркової, Перебийніс, Вакуленко можна було просто вболівати за перемогу в окремому матчі, а про перемоги на туррірах навіть мова не йшла. Входження в топ 50 вважалось супер досягненням. І страшна зелена ЖАБА душила через успіхи росіянок. Я навіть вболівав за них як за своїх.
І як же все змінилось тепер. А головне, що видно перспективу. Немає того відчуття безнадійності, яке було раніше.
Еххх, якби ще нам підтримку держави. Не треба багато, лише доступність нормальних кортів. Думаю могли бути одними з найсильніших в світі
Сергей Богданов
Спасибо за статью, желаю чтобы было как можно больше поводов писать материал про Даяну и других наших девушек!
yanegg
Молодчинка
Майбутня ТОП українка в світовому тенісі!
Слідкуємо, вболіваємо!!!
vit-2
Цікаво наскільки рекордними, принаймі для України, є виграні Даяною 2 турніри під егідою WTA у 18-річному віці? Хтось цю тему вивчав? Бо всі тільки говорять про ТОП-40.
Stanislav Matusevych
Дякую всім за позитивні відгуки!
relax-1984
Я понимаю, женский теннис, всё такое...
Но если хоть какая-то минимальная логика присутствует, то Дая берёт ентот турнир... Сорри, что наперед говорю, но другой рассклад просто не укладывается в голове...
Ещё раз извините...
Это мой коммент перед финалом! Сам не знаю, но почему-то был уверен и все, точка... Похожие ощущение были на итоговом перед матчем с Возняцки...
Ну всё, когда меня третий раз такая чуйка посетит, дам Вам знать ))) и сразу в букконтору )))