Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
579
0

ШЕЛАЄВ: «Дніпро» мені до душі»

Інтерв'ю з півзахисником «Дніпра», який є однією з ключових фігур як у національній збірній, так і в своєму клубі

Півзахисник «Дніпра» Олег Шелаєв є однією з ключових фігур як у національній збірній, так і в своєму клубі. Його відсутність одразу помітна. Зовні спокійний, Шелаєв тримає в своїх руках усі нитки гри дніпрян і диригує оркестром своїх партнерів, роздаючи точні передані на будь-які відстані. Він може вміло завершити атаку своєї команди.

«БАТЬКІВ ПОТРІБНО ЛЮБИТИ НА ВІДСТАНІ»

— Олеже, вперше ти з'явився перед футбольною  Україною  гравцем  луганської «Зорі». Що передувало твоїй появі в цьому клубі?
— Шестирічним хлопчаком батьки визначили мене в луганську ДЮСШ. Першими моїми тренерами стали колишній  знаменитий  воротар «Зорі» Олександр Ткаченко й  Олександр Шакун. Потім, правда, були думки перейти до місцевого інтернату, але зі школи мене не відпускали.

— Довелося тобі поїздити по різних турнірах?
— Ми двічі вигравали свою зону й брали участь у фінальній пульці, куди пробивалося  шість  команд.  Уперше 1991 року посіли п'яте місце, а виграло чемпіонат тоді київське «Динамо», за яке виступав Ващук. Потім ми були четвертими. Перемогли знову ж таки динамівці, але вже на чолі з Андрієм Шевченком.  Ми приїжджали в інше місто, і для нас це була свобода. Ніколи раніше я не був повністю наданий сам собі упродовж десяти днів.

— І в чому втілювалася ця свобода?
— У нас був такий вік, що кожен для себе свободу бачив по-різному. Одні ночами,  наприклад,  гуляли, деякі вже починали потихеньку палити, випивати. Адже жили в готелі, і тренер за всіма устежити не міг. Бувало, що упродовж ночі п'ятьох не могли знайти.

— Як у тебе пройшов перехід із дитячого футболу в професіональний?
— Коли закінчив школу, пропозицій ніяких не було. Та й потрібно було кудись поступати, тим більше що батько наполягав на тому, щоб я дістав освіту. Куди хочеш, говорив, туди й поступай, але ти повинен учитися в інституті.

— А у тебе було бажання вчитися?
— Бажання було, але я не міг дати гарантію, що поступлю. Хотів іти на економіста або на юриста. А туди потрапити було важко.

— Школу ти добре закінчив?
— У мене лише 4 четвірки було, звичайно ж, за п'ятибальною системою.

— А улюблені предмети були?
— Подобалися астрономія, біологія.

— І як же вирішилося питання з освітою?
— Мій тренер допоміг поступити в харківський інфіз з тим, щоб я за одну тамтешню команду на першості області виступав, а потім, може, і за «Металіст» . Але через два місяці я приїхав до Луганська і зустрів другого тренера «Зорі» Коршикова, який сказав, що вони збирають усю місцеву молодь, і запросив до команди.

— А як же інститут?
— Тільки-но я перейшов до «Зорі», мене зразу ж з інституту вигнали, і рік для навчання пропав. Через це у мене навіть деякі проблеми з батьком були. Він говорив: «Ось ти все життя займався футболом, не гуляв, нічого не бачив. Ішов о 8-й ранку, а приходив о 9-й вечора.  Так постарайся, щоб твоя праця дарма не пропала, щоб тобі це в житті стало в нагоді, якось окупилося».

— Зараз уже подібних конфліктів немає?
— Я рідко приїжджаю додому, і стосунки у нас просто відмінні. Та і ставляться вже до мене давно, як до дорослої людини. Батьків потрібно любити на відстані.

«ІЗ «СПАРТАКА» ПОЇХАВ МОВЧКИ»

— Дебют свій у вищій лізі не забув?
— Так. Грали ми з Вінницею. Після першого тайму програвали — 0:1 і мене випустили на другу половину. Холодно тоді було, -5 градусів. Мене всього розтерли, як тільки можна. Від цих розтирань потім ніч не спав. А рахунок так і не змінився до кінця.

— Чому незабаром «Зоря» стрімко покотилася додолу?
— Причина, мені здається, була у взаємостосунках спонсорів із командою. Фінансував нас московський концерн «МАЛС», але футболом його керівництво, як слід, не займалося. Наприклад, щоб купити що-небудь, потрібно було телефонувати до Москви, чекати,
поки вони порадяться, вишлють гроші, які пройдуть через 30 банків по своїх шляхах. Ось і почали гравці потихеньку зникати. Той же Гусейнов по своїй натурі був домосід. Він би нікуди не виїхав, якби квартиру одержав.

— Олеже, тобі знадобилося майже три роки виступів у вищій лізі, щоб забити. Чому тягнув?
— У першому своєму сезоні я тільки на заміну виходив: на 20 хвилин, на тайм. До того ж моє завдання було не дати суперникам забити. Ініціативу на себе по молодості не брав. Граючи поруч із старшими, думав: якщо битиму, то напевно. А потім набрався впевненості. Перший гол забив у Кременчузі.

— Як ти опинився в «Шахтарі»?
— «Зоря» втратила місце у вищій лізі. Спонсори, щоб повернути якісь гроші,  працевлаштовували гравців у інших командах. Мене повезли на перегляд до «Спартака». У московському клубі своєрідний підхід до новачків. Приїжджає новий футболіст,  тренується, а до нього взагалі ніхто з керівництва не підходить. Можеш тренуватися місяць, півтора, тільки потім тобі скажуть — підходиш чи ні. Так і я тиждень тренувався, а тут телефонують із Донецька: через два дні закінчується заявочний період. Я мовчки зібрав речі та поїхав.

«НАПЕРЕДОДНІ ЄВРОКУБКІВ ВЕЧЕРЯЛИ В АХМЕТОВА»

— І як тебе прийняв донецький клуб?
— 5-6 гравців «Шахтаря» я знав добре, тому влився в колектив швидко. Мешкав у кімнаті з Ателькіним. Він мені багато допомагав, давав поради. Пішло буденне життя. Воно небагато чим   відрізнялося   від   луганського, просто було все професіональніше, з кращими умовами.

— У складі «Шахтаря» ти виграв Кубок України, у фіналі гірники перемогли «Дніпро». Що розповіси про той матч?
— Сили були майже рівні. Ми трохи побоювалися дніпропетровців, оскільки перед цим поступилися в Дніпропетровську — 0:2. Спекотно було того дня грати на «Олімпійському». У першому таймі я дуже хвилювався, сидячи на лавці. Потім, вийшовши на поле замість         Матвєєва, заспокоївся. Пам'ятаю, «Дніпро»  випустив олімпійського чемпіона Володимира Лютого, щоб тиск біля наших воріт створити, А допомогло те, що завжди відрізняло «Шахтар» — характер і настрій. Моментів у нас майже не було,   окрім тієї помилки Сосенка,  після якої Ателькін забив вирішальний гол.

— Ахметов прийшов у «Шахтар» при тобі. Що змінилося з його появою?
— Спочатку в Ріната Леонідовича, напевно, було багато інших справ і турбот. Він допомагав, але не особливо цікавився внутрішніми справами — на якій базі ми живемо, на яких полях тренуємося, яка в нас екіпіровка. Проте потім він повністю занурився в справи команди. Сказав, що будуватимемо професіональний клуб, виходитимемо на європейську арену. Зарплата в нас тоді виросла втричі.

— І скільки, якщо не секрет, одержували тоді футболісти «Шахтаря»?
— Зарплата була до 800 доларів плюс преміальні (не більше 400 за матч).

— Який Рінат Ахметов у спілкуванні з футболістами?
— Перед іграми єврокубків він запрошував нас до себе додому на вечерю. Всі гравці розмовляли з ним на будь-які теми, і йому це подобалося. Здавалося б, у нього і так справ багато, але він із кожним поговорить.

«БИШОВЦЮ БРАКУВАЛО ТАКТОВНОСТІ»

— Як виник у тебе варіант із «Дніпром»?
— Вже при Яремченкові я виходив час від часу на заміну. Одного разу до мене підійшов    тренер-селекціонер «Шахтаря» і сказав, що є можливість поїхати до «Дніпра». Я погодився. Хотів грати, але до Тернополя або в «Прикарпаття» поїхати б не наважився. А «Дніпро» мені був набагато ближчим.

— Попри бажання залишитися в «Дніпрі», ти змушений був повернутися по закінченню оренди до Донецька...
— Леонід Колтун, що тренував тоді «Дніпро», сказав, що за мене хочуть дуже багато. Крім того, «Шахтар» очолив Бишовець і збирав усіх, щоб подивитися, хто є хто.

— Олеже, тобі довелося попрацювати з багатьма тренерами, і про Анатолія Бишовця в тебе склалася особлива думка...
— Кожен тренер відрізняється якоюсь межею. Бишовець робив ставку на тактику. Він виробив свій погляд, і його настанови потрібно було неухильно виконувати. Імпровізація не допускалася.  Наприклад,  одного разу,  коли «Шахтар» грав удома з «Дніпром», він
Геннадія Орбу вже на 20-й хвилині замінив — той кілька разів у захист не повернувся. Гравці в Донецьку його не сприйняли, були конфлікти. Бишовець — чудовий тренер,  проводить цікаві тренування, але — проявляє гордовитість стосовно гравців. Бракувало Анатолію Федоровичу тактовності.

— І ти особисто це на собі відчув...
— Мені було цікаво попрацювати з цим тренером, про якого багато чув. А ось спілкуватися було важкувато. Викликає він, бувало, до себе і починає: «Ну що ти, сидиш у «Шахтарі», одержуєш свої гроші, а грати не хочеш, чекаєш закінчення контракту!?». Я йому кажу: «Анатолію Федоровичу, чималих грошей я не одержую, бо на поле не виходжу, а зарплата у мене не така вже і велика, подивіться самі...» Він: «Так, так, я розумію. Але ти ж хочеш грати в хороший футбол, хочеш купити такий годинник, як у мене? Бачиш, який у мене годинник? Знаєш, скільки він коштує? 30 тисяч». Любив він викликати й отак поговорити. Розмовляв із нами, як із дітьми.

— А як тобі англійська «по-Бишовцю»...
—   Він оголосив, що приїжджатиме   вчитель:   «Хто хоче  — той ходить,  нікого примушувати не буду, але зрозумійте, англійська мова вам   потрібна».   А після першого заняття, на якому було лише кілька чоловік, робить збори тривалістю в годину: «Ви   що?!   Я   привіз учителя, чому ви не ходите? Футболісти повинні здобувати освіту, а не в карти грати й матюкатися».  Та ж історія із зарядкою була. Спочатку говорив, що це справа індивідуальна: хто хоче — той вийшов, а потім на 50 доларів оштрафував тих, хто не робив зарядки.

— Але ж проблема освіти футболістів справді існує...
— Мені здається, це через нестачу часу. Звичайно, хто хоче, якось займається. Я, наприклад, людина не така вже і ледача, але після тренувань часто сил не залишається навіть книжку почитати.

«МИ ГРАЄМО ОДИН ЗА ОДНОГО»

— Олеже, ось уже сьомий сезон ти проводиш у «Дніпрі», який став для тебе рідним колективом. Та й капітанська пов'язка, напевно, багато до чого зобов'язує...
— «Дніпро», дійсно, став для мене рідним колективом. Було в нас усе — і вдалі, і провальні сезони. Зараз ми стали краще ставитися один до одного. Наполі немає лайки. Ми граємо один за одного — і це приносить певні дивіденди.

— Кажуть, що в «Дніпрі» дуже дружний колектив. У чому це виявляється?
— Наприклад, сидять в кімнаті на базі 5-6 гравців основи, і будь-який футболіст може спокійно зайти й поговорити з кожним із них. У тому ж Донецьку не кожен міг собі дозволити відкрити будь-які двері й запитати, що йде по телевізору або попросити крем для бутсів.

— Ти взагалі в житті людина добра, весела, товариська?..
— А з чого мені бути злим? Просто прагну ставитися до людей так, як хотів би, щоб ставилися до мене. Мені це здається правильним.

Олександр ПЕТРОВ,  «Спортивна газета»

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Феерия новичка. Шахтер в Киеве эффектно разобрался с Черноморцем
Футбол | 01 мая 2024, 15:01 8
Феерия новичка. Шахтер в Киеве эффектно разобрался с Черноморцем

Марлон Гомес оформил сразу три гола в первом матче в стартовом составе за донецкий клуб

Анчелотти признался, почему заменил суперзвезду Реала на 75-й минуте
Футбол | 01 мая 2024, 00:36 0
Анчелотти признался, почему заменил суперзвезду Реала на 75-й минуте

Лука Модрич вышел вместо Джуда Беллингема в матче против «Баварии» (2:2)

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.