Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 09 октября 2012, 16:38
4269
16

Под микроскопом: Гран При Японии + ФОТО + ВИДЕО

Итоги гоночного уик-энда в Стране восходящего солнца

| Обновлено 09 октября 2012, 16:38
4269
16
Под микроскопом: Гран При Японии + ФОТО + ВИДЕО

Японський етап виявився не настільки динамічним, як можна було від нього чекати, але цікавих та важливих подій сталося протягом уїк-енду достатньо. Взагалі події під час і довкола Гран Прі виявилися (або ще можуть бути) доленосними для кількох пілотів. Та тут мова вже йде не про титул, а про збереження робочих місць в «піранья-клубі». Якщо відставка Шумахера і не стала великою несподіванкою (особливо в світлі того, що про перехід Хемілтона на його місце було оголошено раніше), то для інших це означало, що одним вільним місцем в Ф1 на сезон 2013 стане більше. А список пілотів, які прагнуть сісти в формульний кокпіт далеко не обмежується більшою чи меншою мірою знайомими прізвищами Сутіла, Буемі, Альгерсуарі, Боттаса чи Гутьєреса. Тим паче, що ніхто точно і досі не знає де саме і скільки точно буде вакансій для тих гонщиків, які опинилися за бортом змагань у 2012-му.

Саме в контексті підписання майбутніх контрактів кращого виступу від Масси та Кобаясі годі було й чекати, хоча навіть попри призовий фініш бразильсько-японський дует також не гарантував собі продовження кар’єри в майбутньому році.

За аналогією з гонкою в Спа японський етап сміливо можна розділити на дві частини – до першого повороту і після другого. Якщо в першій половині Феттель виглядав фаворитом гонки, який повинен був максимально скоротити відставання в чемпіонаті від Алонсо, а перед іспанцем стояло завдання мінімізувати очевидні втрати – настільки очевидним була в Японії перевага Себастіана і Red Bull в цілому. То вже в другій частині німцю нічого не залишалося як акуратно довести гонку до переможного фінішу – на щастя для чемпіона реальних конкурентів у гонці в нього просто не було (тут варто подякувати напарнику за затримку на старті і Грожану, який жорстоко покарав Марка за таку «легковажність»).

Секрет успіху «биків» пояснюється тим, що команда не афішуючи, по тихому реалізувала власну систему «подвійного DRS», яка з одного боку допомогла виграти кваліфікацію, а з іншого, за оцінками присутніх на автодромі спеціалістів, дозволила налаштувати машини на більшу притискну силу, що покращувало проходження технічного першого сектора траси.

На жаль, попри оцінки Пола Хембрі команди не ризикнули застосовувати нестандартні варіанти шинних стратегій здебільшого обмежившись двома піт-стопами, а ігри зі стартом на більш жорстких шинах і двома відрізками на Soft (як це зробив Шумахер) все-одно бажаного результату не дали.

«Помилкою етапу» можна сміливо вважати забудькуватість Марка Веббера. Нагадаю, що в Сінгапурі австралієць після кваліфікації попередив Грожана про обачність, власний хук правою та необхідність втікати якнайшвидше, якщо зачепить RB8 – як наслідок в нічній гонці ні на старті, ні пізніше між французом й австралійцем жодного інциденту не трапилося. В Японії Марк попередити Ромена забув, а даремно…

В принципі нічого надзвичайного в інциденті між франко-швейцарцем й австралійцем не сталося.  Марк досить різко став гальмувати на вході в другий поворот, при цьому не ведучи активної боротьби адже, якщо уважно подивитися, то побачимо, що болід №2 в першому й на вході до другого повороту знаходився сам по собі – Кобаясі вже був давно попереду, а позаду вели боротьбу Перес і Грожан. Тобто зрозумілої та логічної причини для дій Веббера знайти непросто, але… Серхіо перед самісіньким інцидентом їхав також позаду Марка, тільки перекривав ліву частину RB8 і при цьому вчасно зреагувати на гальмування Веббера встиг, направивши свій Sauber на зовнішній радіус повороту. Звичайно перед Грожаном завдання було складнішим і спрямувати машину всередину повороту важче, але ж це не було неможливим. Ромен просто вкотре не розрахував власні сили і не зміг вчасно зреагувати на змінену ситуацію попереду. За 14 гонок, які в сезоні-2012 провів пілот Lotus 8 (тільки вдумайтесь 8 з 14 або 57%!!!) не обійшлися без аварій за участю Грожана. Тепер підозри в тому, що дискваліфікація на один етап мало вплинула на молодого батька перетворюються на майже беззастережну впевненість. Навіть рішення стюардів покарати Ромена десятисекундною зупинкою в боксах критикується багатьма шанованими експертами з числа екс-гонщиків, які прямою мовою заявляють що Грожану треба було виписати ще одну дискваліфікацію. Ну а я побажаю Ромену (виключно заради безпеки стартів) вирушати в Кореї в гонку або з поула, або з боксів, бо в іншому випадку боязко стає за інших пілотів.

Не менш цікавим, але значно більш неоднозначним виявився контакт Алонсо з Ряйкконеном перед першим поворотом:

З одного боку Кімі проколов задню ліву шину на Ferrari своїм переднім крилом і це може здатися достатнім для висновків про винного, але висновків передчасних. Справа в тому що Алонсо від самого старту гонки рухався спочатку по діагоналі ліворуч і коли його червоний болід порівнявся з чорно-золотою машиною фіна Фернандо продовжував потрохи вирулювати назовні. Це призвело до того, що Кімі лівими колесами змушений був з’їхати на траву, але ноги з газу не зняв, продовжуючи рух прямолінійно – невже Алонсо сподівався налякати пілота з прізвиськом Iceman? Ще під час гонки іспанець сказав, що Ряйкконен перед входом в поворот мав поступитися місцем, бо для трьох машин (праворуч від Фернандо і майже впритул їхав Баттон) місця елементарно не вистачало. Але виникає питання чи насправді Кімі після того як його досить безцеремонно змусили проїхатися травичкою був щось винен лідеру чемпіонату? Радше Фернандо мав думати про те, що потенційна і дуже очікувана перемога Феттеля наблизить німця в особистому заліку, а отже 29 очок переваги треба компенсовувати протягом гонки. Зрештою відому фразу Шумахера про те, що «гонки в першому повороті не виграються» можна перенести і на Алонсо – відіграти максимальну кількість позицій на старті хоч і можна, але інколи варто відступити, щоб у підсумку здобути більше… Ще один штрих до цієї аварії стосується того, що коли регламентом ще з 2009-го збільшували ширину переднього крила болідів з одночасним звуженням заднього, абсолютно очевидним наслідком такого рішення було більш ніж імовірне збільшення саме таких аварій з проколотими шинами та зламаними крилами.

Японський етап, можливо, став тим Рубіконом, який повернув боротьбу за титул у русло вигідне Себастіану Феттелю. І хоча німець особисто доклав максимум зусиль, але завдячувати саме таким підсумкам уїк-енду в Сузуці він має ще й обставинам, що вже в першому повороті перетворили Алонсо на глядача, який проти своєї волі опинився в кінотеатрі на сеансі фільму жахів…

Окремих схвальних слів безумовно заслуговують усі пілоти, які задоволено обливалися шампанським на подіумі. Та якщо Феттель зробив те, що він нього і без того чекали, але зробив це у неймовірно домінуючому стилі – зібрати Великий шолом за суботу-неділю в сучасній Формулі 1 не так уже й просто, але Себ зумів. Причому останній штрих – встановлення найшвидшого кола наприкінці дистанції гонки украй непокоїло Гійома Рокелена та й весь командний місток Red Bull.

Масса і Кобаясі проявили свої найкращі якості, причому виступати їм довелося під важким пресом цілком імовірного звільнення. Феліпе отримав свій шанс не тільки завдяки тому, що в двох епізодах попереду нього постраждали три боліди, а й за рахунок чинного шинного регламенту. Бразилець, не пройшовши до Q3 зберіг комплект нових м’яких шин, за рахунок чого міг залишатися на трасі довше ніж Баттон і Кобаясі та виїхати попереду них після свого першого піт-стопу. Надалі, як показала практика, темп червоного боліду поступався тільки Red Bull і бразилець без особливих труднощів фінішував другим, що звісно не могло не засмутити Фернандо, який потенційно міг би зачепитися за п’яте місце на фініші (а може навіть і більше).

Камуі не просто провів найкращий свій уїк-енд, а довів, що все ще залишається яскравим пілотом, якого особисто мені буде не вистачати, якщо все ж таки команда вирішить не продовжувати контракт з 26-річним японцем. Він чудово кваліфікувався, відмінно стартував, але найголовніше – зумів стримати пресинг Баттона, особливо коли наприкінці дистанції гума Hard неочікувано рано втратила свої щепні властивості. Після гонки Кобаясі сподівається, що Sauber таки запропонує продовжити співпрацю, хоча Моніша Кальтенборн усі карти розкривати не хоче і говорить, що підписання контрактів відбудеться пізніше.

Наостанок хочу поділитися ще одним спостереженням – схоже, що жорсткі санкції на адресу Грожана знайшли розуміння та просвітлення в голові Пастора Мальдонадо. Венесуелець після Бельгії не відзначився в жодному інциденті, хоча до цього був разом із Роменом кандидатом на застосування найсуворіших санкцій. Складається враження, що для пілота Williams навчання на чужих помилках проходить значно ефективніше, ніж навчання Грожана на власних…

Наприкінці тижня Великий цирк гастролює в Кореї, де ми побачимо продовження боротьби. Боротьби за титули, контракти і майбутнє учасників.

P.S. Підбірка найцікавіших моментів Гран Прі Японії

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 16
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
hybrid
ну чергові мальдонади там на підході вже, так. це що стосується маленьких команд. але ж макларен це ніби не стосується?
а взагалі цікаво буде подивитися на переса проти баттона наступного сезону. маю таку підозру, що заслуга машини заубер в його цьогорічних результатах вища за заслугу самого переса. але це лише підозра
МН
справа не в прірві, а в грошах сліма, як на мене..
а, може я надто сфокусований не тамі "перехід через гроші"..
hybrid
дуже правильно про інцидент з алонсо написано.
не дуже розумію, як так виходить, що кобаяшкінд бореться за те, щоб в заубер залишитись, а перес вже в макларен. несправедливо якось. немає такої прірви між цими пілотами, що сам же перес успішно і довів в цій гонці.
Hassassin
У тім-то й справа - між хотінням та реалізацією велика різниця. Минулого року коли у Себа був мега-самовоз він аж 1 шолом взяв в Кореї.
Тим паче, що я ж не заперечую домінацію РБР в даній гонці, просто шоломи зараз - річ мало не ексклюзивна...
CubiQ
И 9-е место Уэббера, который даже не успел догнать пелетон перед уходом СК это подтверждает.
CubiQ
Шлем хочет любой гонщик. Себу повезло разве что никто не одел в конце свежей резины, у всех, считай, была идентичная тактика. А вот такой небольшой износ при такой большой скорости уже даёт понять, что болид далеко не среднего уровня.
CubiQ

Особенно Феррари в начале сезона вообще всех разрывали
НИкто заслуг Фета не умаляет, но в Сузуке был именно самовозище!
Maugli
Сугубо мое мнение, Алонсо первый раз в этом чемпионате ошибся и дал волю своему темпераменту, возмозжно из-за того, что соперник сидел в Лотусе )))
По поводу быков где-то на просторах интернета попалась замечательная фраза:"Ньюи опять придумал приблуду и на все вопросы ехидно улыбается". Машина Феттеля действительно стала ехать уж слишком быстро, за месяц без очередного инженерного решения... Терзают смутные сомнения.
justhateme
Где же были рельсы этой машины предыдущие 13 гонок? Машины ферари, макларена и пожалуй даже лотуса в разы сильнее чем у редбула в этом году и самовозка ред була в свою очередь намного слабее своей прошлогодней машины. Не надо умалять заслуги Себа.
Hassassin
Навіть коли тачка їде немов рейками проблема показати швидке коло на зношених шинах залишається, особливо якщо є хтось, хто робив пізній піт-стоп і просто летить на свіжій гумі трасою, та й лідерство від старту до фінішу не найрозповсюдженіша річ - Себ хотів Шолом, він його взяв.
Моніша казала, що не вплине, але це твердження не суперечить написаному вище.
Щодо Баріка і чинних пілотів Вільямс - Барік правий, мали б мати більше очок, але ж я писав про те, що Пастор схоже порозумнішав після бану Грожана, а не в інший час.
CubiQ
Блин, коряво всё получилось.
CubiQ
"зібрати Великий шолом за суботу-неділю в сучасній Формулі 1 не так уже й просто"
Особенно если машина едет как по рельсам.
"Після гонки Кобаясі сподівається, що Sauber таки запропонує продовжити співпрацю, хоча Моніша Кальтенборн усі карти розкривати не хоче і говорить, що підписання контрактів відбудеться пізніше."
Ну Мониша сказала, что подиум Кобаяши никак не повлияет на распределение мест на следующий сезон. Хотя я не думаю, что он останется.
"Складається враження, що для пілота Williams навчання на чужих помилках проходить значно ефективніше, ніж навчання Грожана на власних…"
А Барикелло высказался, что пилоты Вильямса кони и должны были в два раза больше очков завоевать.
Это не ему не везёт, он сам не едет. А чемпион был, да, аж 20 секунд
МН
по-перше - дякую, Слава, за традиційно-цікавий "постфактум")
в ряди годи писав ( але, завжди читав ) під іншим ніком, бо тимчасово втратив можливість користуватися основною сторінкою..
щодо алонсо, і крилатої від червоного "гонка не виграється на першому віражі" повністю згоден.
для мене дивно, що алонсо повів себе саме таким чином..
нехай це буде аргументом в суперечці з тими, хто порівнював іспанця з "профессором" ;)
грожан - просто дивує..
свого часу льюїс давав дрозда..
але тут, ИМХО, зовсім інший рівень..(((
не буду нагадувати усі його "досягнення", але після всього, що трапилося, після беспрецедентної дискваліфікації (з огляду на останні кілька десятиліть), й надалі не вмикати мозок хочаб на старті, де ймовірність вкотре "відзначитися" зростає в рази...
може йому просто "нє дано"...?(
як ти вірно підмітив про пастора - хто хоче, той за голову візьмется
а хто не може - то вже патологія..
то вже до лікаря..
стосовно "рідних" - жодних ілюзій
чекаю наступного сезону
з.і.
пан Ньюї, таки знову вигадав якийсь трюк)
рб знову біжить напрочуд швидко)
якщо обирати з поміж двох халеп найменшу, то, "адназначна", нехай це буде феттель..)
vuyko47
Рад за Массу. Не везёт парню после аварии. А ведь три сезона назад уже был, почти, чемпионом мира.
Hassassin
хм... навіть не знаю що й казати - де в усьому тексті крім першого абзацу про гешпанця? Там де про аварію з Кімі є, про шанси на титул є, а от в частині про Грожана-Веббера, Кобаясі штрафи - не бачу. Може я не так читаю, щоб всюди бачити пілота Скудерії?
justhateme
1 абзац про победителя и почти весь текст про фернандофернандофернандоалонсоалонсоалонсо. Хорошее освещение.