Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 10 августа 2012, 17:28
1462
4

Виктор ГРИШКО: Первый раз меня удалили в матче против Карпат

Место в воротах в том памятном поединке занял нападающий Тимерлан Гусейнов

| Обновлено 10 августа 2012, 17:28
1462
4
Виктор ГРИШКО: Первый раз меня удалили в матче против Карпат
Виктор Гришко

За свою кар’єру воротар Віктор Гришко встиг пограти на всіх футбольних рівнях. Після розвалу Союзу він, разом з іншими гравцями «Чорноморця», поїхав підкорювати іноземні чемпіонати. Але згодом знову повернувся в Одесу і навіть встиг взяти участь в епохальному матчі, коли «Карпати» перемогли «Чорноморець» з рахунком 5:0. Детальніше про це теперішній тренер воротарів молодіжного складу «чорно-синіх» розповів в інтерв’ю Інформаційному центру.

– Вікторе Васильовичу, ви родом з Кривого Рогу, але живете і працюєте в Одесі...
– Одеса... Я надіюся, що це вже моє рідне місто. Воно дало мені можливість рости у футбольному плані. Чи можна мене назвати одеситом? Мабуть, ні, бо для цього треба тут народитися. А народився я в Кривому Розі, починав грати в Орджонікідзе, потім 10 років провів у Києві. Але я хочу бути одеситом. Я грав за місто, а не тільки за гроші. Грав за те, що любив, хотів радувати вболівальників.

– До 1991 року у «Чорноморця» була дуже сильна команда. Наскільки розвал Союзу вплинув на одеситів у футбольному плані?
– В футбольному плані розвал, звісно, зашкодив «Чорноморцю», але не лише йому. Все змінювалося, треба було мислити і сприймати ситуацію по-новому. Теперішнє і тодішнє поняття «патріотизм» кардинально різнилося. Для всіх був шок – ніхто не знав, що буде далі і як треба жити. А в «Чорноморця» у цей час, як ви правильно сказали, були дуже сильні виконавці. Ми вийшли в Кубок УЄФА, згодом виграли Кубок України. Взагалі, команда була готова вирішувати дуже серйозні завдання. Але був і людський фактор. Потрібно було рости, заробляти гроші. Тому більшість гравців роз’їхалися по інших країнах.

– Ви поїхали в турецький «Трабзонспор». Хапалися, за що було, чи мали можливість вибирати?
– Були варіанти. Але я вибрав «Трабзонспор», бо знав цю команду. Перед тим ми з ними співпрацювали, зустрічалися, грали в товариських матчах. Мені було відомо, які завдання ставить перед командою керівництво клубу, тому й поїхав туди. Хоча, можете мені повірити, було дуже важко.

– Тоді також гарячі турецькі фанати камінням закидували автобуси?
– Я вам так скажу: ми якось програли удома 2:3 «Фенербахче» – нашому одвічному супернику. Фанати не закидали його камінням, а просто рознесли, знищили. Три години нас тримали на стадіоні, а потім в таксі почали розвозити на базу. Щоб ніхто не знав, ми одразу ж вилетіли в Анкару і готувалися до наступного матчу там цілий тиждень. Згодом все стало на свої місця. Хоч я все одно вважаю, що це не правильно. Я б ще якось міг зрозуміти фанатів, якби ми грали з неповною віддачею, тоді могли б бути якісь претензії. Але це ж футбол – і програти можна. Та це я зараз так думаю, а тоді ми більше не програвали вдома «Фенербахче».

– До речі, Віктор Прокопенко не намагався вас зупинити, не просив залишитися в «Чорноморці»?
– Він розумівся не тільки на футболі. Він був педагогом, товаришем. Усе розумів. Я поїхав, коли мені вже було під 30. Усі розуміли, що пограю я ще два чи три роки... Але так вийшло, що рукавиці на цвях я повісив у 37. До того ж я їхав в хорошу команду, яка постійно боролася за «золото» і щороку грала в єврокубках. Тому Прокопенко не тримав...

– Ви провели в Туреччині три роки. Звикли до тамтешньої культури?
– Старався звикати, хоч було не просто. Інша віра, традиції... Але я толерував усе, намагався вникати, спілкуватися. Потім щодо багатьох речей змінив свою думку, наприклад, що стосується музики. Спершу я її не розумів, потім вона мені спродобалася. Традиції в них теж своєрідні. Старший завжди має останнє слово. До старшого всі ставляться шанобливо, поважають. Вони свої традиції бережуть та передають нащадкам. Мислять по-іншому. Нам відразу всього цього не осягнути, але якщо вникнути глибше, то можна й позаздрити туркам.

– Яким був найпам’ятніший момент вашого перебування в Туреччині?
– Це було на самому початку. В «Трабзонспор» я поїхав разом з Юрієм Шелепницьким, ще одним лідером «Чорноморця». Ми вирушили на збори в Бремен. А коли повернулися в Туреччину, то готувалися до турніру на Кубок президента. Грати ми мали в Стамбулі, а готувалися в Трабзоні. І от перед матчем на поле вивели барана. Відповідно до традиції, його мали зарізати. Нам дивитися на це було не дуже приємно. Але дивитися – це таке, бо треба було помазати кров’ю собі ноги, руки і голову. Це, мовляв, мало б захистити від травм. Ми такого не робили. Більше того, перші п’ять хвилин матчу просто відходили від шоку.

– Ще перед тим, як ви поїхали до Трабзона, встигли зіграти перший матч у чемпіонаті України проти «Карпат»...
– Справді? У 1992 році? На жаль, жодний епізод того матчу не закріпився в моїй пам’яті. Дуже вже давно це було...

– Все ж інші матчі проти «Карпат» пам’ятаєте?
– Ну, один точно пам’ятаю (сміється). Ми грали у Львові, якраз був ювілей Львівської залізниці, якщо я не помиляюся (йдеться про матч, що відбувся на стадіоні СКА 1 серпня 1999 року і закінчився перемогою «Карпат» 5:0. – Авт.). Ця організація тоді була спонсором «Карпат». А я якраз тоді в Одесу повернувся. Спершу було 0:0, а потім почалися вилучення. За 10 хвилин і мене з поля вилучили. То, до речі, була моя перша червона картка в кар’єрі. Я взагалі намагався емоції при собі тримати. Але коли нам забили з офсайду, то побіг до бокового сперечатися. Словом, мені показали другу жовту і попросили з поля. Оскільки замін у нас вже не було, на ворота став Тімерлан Гусейнов і пропустив п’ятий гол від «Карпат».

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
odessitpetrovich
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
tyigen
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
s.gaidai
100 пудов! Нам таких ГЛЫБ не хватает! Смотришь на большинство наших команд - ну точно как на оптовом рынке или на складе - штабелями на полках лежит, кое-что используется, кое-что уже подгнило, подтёрлось - никакой ценности. Принял, сдал, сбыл - вот наш футбол... А таких, как Витя Гришко очень мало....
Ni-95Roman
легенда черноморца