Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
780
0

Владислав ВАЩУК: "По завершеннi кар'ери гравця маю намiр стати тренером"

Газета "Поступ", 16 березня

Через шiсть днiв на полi львiвського стадiону "Украiна" вiдбудеться перший пiвфiнальний матч розiграшу Кубка Украiни, в якому "Карпати" прийматимуть флагмана вiтчизняного футболу, лiдера нацiонального чемпiонату - киiвське "Динамо". Одним iз тих, хто напевне вийде на поле в цьому поединку у складi столичного клубу, буде центральний захисник динамiвцiв Владислав Ващук. Вихованець футбольноi школи киiвського СКА вперше одягнув бiло-синю футболку "Динамо" ще далекого 1992 року. Сьогоднi Ващук - один з найдосвiдченiших i чи не найнадiйнiших захисникiв не лише "Динамо", а й усього украiнського футболу. Недаремно головний тренер нацiональноi збiрноi Украiни Олег Блохiн каже, що вiрить у Ващука i сподiваеться на його успiшний виступ у складi головноi команди краiни влiтку цього року на чемпiонатi свiту в Нiмеччинi. Мрiе вдало зiграти на футбольних полях Ляйпцiга, Гамбурга та Берлiна i сам Ващук, для якого свiтовий форум повинен стати вершиною його футбольноi кар'ери. Про свiй шлях у футболi, а також про плани на майбутне Владислав Ващук розповiв у розмовi з кореспондентом "Поступу".

- Владиславе, минулоi суботи "Динамо" вдома не зумiло обiграти полтавську "Ворсклу" i тим самим дозволило донецькому "Шахтарю" наблизитися до себе на вiдстань однiеi перемоги. Чим Ви можете пояснити те, що "Динамо" пiсля 11-матчевоi переможноi серii в нацiональному чемпiонатi втратило два важливi пункти в матчi з далеко не найсильнiшою командою украiнськоi вищоi лiги?
- Бувають такi матчi, коли м'яч не йде у ворота. Адже це футбол, а в ньому трапляеться рiзне. I далеко не завжди перемагае той, хто краще грае. Тому жодноi трагедii з нiчиеi в матчi з "Ворсклою" робити не потрiбно. Хлопцi старалися, дуже хотiли перемогти, створили кiлька небезпечних моментiв, але цього разу не вийшло. До того ж не можна забувати i про погоду. Всi ми добре знаемо, що на важкому полi перевага в майстерностi нiвелюеться i захищатися на такому газонi значно легше, нiж атакувати. А "Ворскла" i не думала йти вперед. Проте ще раз наголошую: нiчого страшного не трапилося. У тому, що "Шахтар" скоротив вiдставання вiд "Динамо", е i позитив. Звичайно, не для нас, а для вболiвальникiв - боротьба за чемпiонський титул буде ще гострiшою, а саме це й потрiбно шанувальникам футболу. Чи не так?

- А що Ви можете сказати про кубкове пiвфiнальне протистояння з львiвськими "Карпатами"?
- Напевно, для "Карпат", як i для всiх клубiв Украiни, матчi з "Динамо" будуть особливими. Тим паче, що це поединки пiвфiналу Кубка Украiни. Не можна забувати i про те, що нинi "Карпати" грають у першiй лiзi, а пiсля того, як вони вибили на попереднiх стадiях три команди вищоi лiги, серед яких був i "Шахтар", апетит у них зрiс максимально. Звичайно, ми якнайсерйознiше налаштуемося на поединки з львiв'янами, але якоiсь особливоi пiдготовки, мабуть, не буде. Для "Динамо" матчi з "Карпатами" - черговi зустрiчi на внутрiшнiй аренi. Сподiваюся, що вони будуть цiкавими i достатньо видовищними. Хоча тут велике значення матиме те, за яких погодних умов вони проходитимуть. Але за будь яких обставин вiрю, що в фiнал вийде "Динамо".

- Уперше бiло-синю футболку "Динамо" Ви одягли ще 1992 року. А як i де Ви почали грати у футбол?
- Мiй батько завжди хотiв, щоб я став футболiстом. Уперше записатися до ДЮСШ киiвського СКА я спробував, коли менi виповнилося шiсть рокiв. Щоправда, набирали з семи, тому на вiдбiрному заняттi менi довелося конкурувати з хлопцями, якi були на рiк старшi вiд мене. На жаль, серед тих, кому видали красивi футболки червоного кольору, мене не було. Проте за рiк вiдбiр я пройшов упевнено.

- Окрiм футболу, ще якимись iншими видами спорту Ви в дитинствi захоплювалися?
- Звичайно, особливо менi подобалися зимовi види спорту. Щойно випадав снiг, ми з хлопцями каталися на санках i ковзанах, а найулюбленiшим нашим заняттям був хокей. Любов до цiеi гри в мене залишилася й донинi. I ми iнколи з друзями збираемося, щоб поганяти шайбу. Але на першому мiсцi у мене завжди був футбол. 

- За футбольним амплуа Вас усi знають як захисника. А в дитинствi Ви також грали лише на цiй позицii?
- Нi, як i всi хлопцi, найбiльше я любив забивати голи. Саме як нападника пробували мене на перших тренуваннях. Проте в мене завжди було багато сил i бажання грати, а тому, коли зривалася атака нашоi команди, я частенько вертався назад, щоб допомогти захисникам. I тодi тренер, помiтивши, що в оборону я бiжу з не меншим бажанням, анiж в атаку, вирiшив перевести мене в захисники.

- У складi головноi команди киiвського "Динамо" Ви дебютували у 18 рокiв. Якi спогади залишилися у Вас вiд того матчу?
- "Динамо" грало з чернiвецькою "Буковиною". Михайло Фоменко випустив мене на позицii переднього захисника. Звичайно, дуже хвилювався, нiяк не мiг заспокоiтися. I лише коли заробив кутовий i почув схвальнi вигуки з трибун, мене потроху почало "вiдпускати". Пiсля того матчу Фоменко щораз частiше довiряв менi мiсце в основному складi.

- Якi спогади залишилися у Вас вiд роботи пiд керiвництвом Михайла Фоменка?
- Я твердо переконаний, що це один з квалiфiкованих тренерiв у нашому футболi, яких не так уже й багато. Тому дивуе, що йому не завжди знаходили мiсце для роботи. А можливо, це й закономiрно. Адже в Украiнi, як правило, великий попит на "тренерiв-пожежникiв", якi можуть досягти необхiдного результату вже сьогоднi. А Фоменко - це тренер, який вмiе заглянути в завтрашнiй день, вiн працюе на перспективу. Не сумнiваюся, що керiвники "Таврii" не пожалкують, що довiрили посаду головного тренера саме Фоменковi. Але iм потрiбно набратися трохи терпiння i створити належнi умови для роботи. 

- Вам пощастило не один сезон працювати пiд орудою легендарного Валерiя Лобановського. Що Ви можете сказати про його методи роботи з футболiстами?
- Уся команда з хвилюванням очiкувала першоi зустрiчi з метром. Але коли Лобановський зайшов у прес-центр стадiону "Динамо", де зiбрали колектив, i почав спокiйно говорити, всi одразу заспокоiлися. Вiн нiкого "не грузив", а просто розповiв про своi погляди на футбол, про розробленi ним програми тренувального процесу. А за кiлька днiв розпочалися тренування. Величезний обсяг роботи ми виконували буквально на одному диханнi. До того нiхто з нас нiколи так "не пахав". I уявiть собi, нi в кого з нас навiть думки не було десь недопрацювати. Настiльки великим був авторитет Валерiя Лобановського.

- А в московському "Спартаку" в Олега Романцева було легше?
- Романцев також давав навантаження чималi. Особливо я запам'ятав вправу, яку ми називали "Баварiя" - 17 хвилин човникового бiгу поперек поля з постiйним збiльшенням дистанцii. Але пiсля Лобановського менi iх витримати було не надто важко. Хоча для iнших це були пекельнi муки.

- Скажiть, а чим можна пояснити той факт, що тодiшнiй президент "Спартака" Андрiй Червiченко, який особисто запросив Вас до "Спартака", трохи бiльше як за рiк часу сам же Вас i вiдрахував з "народноi" команди Росii?
- Це справжнiй подвiйний стандарт. Причин таких дiй Червiченка я не знаю, менi iх нiхто нiколи не пояснював. Урештi-решт нехай це залишиться на його совiстi. Тому я можу лише здогадуватися, що було насправдi. Але ще бiльш незрозумiлим для мене е рiшення Червiченка про звiльнення Романцева... Це було цiлковите безглуздя, наслiдки якого е вiдчутними ще й донинi.

- До речi, а як складалися Вашi стосунки з Олегом Романцевим? Чи часто Ви з ним спiлкувалися?
- З Романцевим ми спiлкувалися не рiдше, нiж з Лобановським. Щобiльше, коли Романцев очолив московське "Динамо", я мiг знову опинитися пiд його орудою. Ми з ним постiйно пiдтримували телефонний зв'язок, але через певнi нюанси мiй перехiд у табiр московських динамiвцiв не вiдбувся.

- А як Вам загалом жилося в Москвi?
- Я дуже швидко зрозумiв, що Москва - це не мiсто, а цiла краiна. Ритм життя у столицi Росii просто колосальний. На мою думку, аби жити в Москвi, потрiбно там народитися або принаймнi вирости. А дорослiй людинi призвичаiтися до такого ритму дуже важко. Особливо, коли в тебе там мало знайомих. Менi було трохи легше, бо виручали друзi-футболiсти. Насамперед це Егор Тiтов та Дмитро Парфьонов.

- Що Ви вiдчули, коли пiсля тривалоi перерви повернулися до лав нацiональноi збiрноi Украiни?
- Приiхавши на рiдну базу у Кончу-Заспу, одразу вiдчув, як до мене повертаеться впевненiсть у власних силах. Було враження, що я нiкуди звiдси i не iздив. Одно слово, було вiдчуття, що я повернувся додому. Врештi-решт, так воно i є.

- Свого часу пара центральних захисникiв Владислав Ващук - Олександр Головко була чи не найкращою в Европi. Невже Ви не мали запрошень вiд грандiв з-за кордону?
- Кiлька доволi солiдних пропозицiй у мене справдi було. Зокрема, коли я пiшов з "Динамо", то на зв'язок виходили дортмундська "Боруссiя" та "Монако". Але зробити конкретну пропозицiю гравцевi з важкою травмою наважився лише московський "Спартак". Напевне, на Заходi, де бiльш прискiпливо, нiж на Сходi, рахують кожну копiйку, побоялися ризикувати.

- Багато рокiв поряд з Вами на полi дiяв Андрiй Шевченко. Чи могли Ви тодi, на початку футбольноi кар'ери, передбачити, яке фантастичне майбутне чекае цього хлопця?
- Звичайно, нi. Напевно, таке передбачити не мiг нiхто, та й не можливо таке спрогнозувати в принципi. У кожного з нас своя доля - як у життi загалом, так i в футболi зокрема. Андрiй обрав правильний шлях, ось Фортуна йому й посмiхнулася. А я просто тiшуся його здобутками.

- Майже всi футболiсти е автоманами. А яке значення автомобiлю надаете Ви?
- З одного боку, автомобiль - це лише засiб пересування, але з iншого - за його виглядом оцiнюють i власника. Моiм першим автомобiлем була "дев'ятка" кольору форелi, але ii вкрали. Потiм я iздив "Маздою-323", яку помiняв на Mercedes 320Е. У Москвi пересiв на Audi А6, а зараз iжджу шостою моделлю BMW.

- Ким би Ви стали, якби свого часу не зайнялися футболом?
- Мiй товариш Юрiй Дмитрулiн говорить, що якби не футбол, то з нього вийшов би професiональний таксист. Ми ж iз моею дружиною Маргаритою налагоджуемо ресторанний бiзнес. Я вважаю, що це нормально. Наш заклад називаеться "Тампопо". В ньому можна скуштувати схiдну i европейську кухню.

- У кожного футболiста е мрiя. А яка вона у Владислава Ващука?
- Передусiм хочу сказати, що мрiя, а точнiше, мета повинна бути в кожноi людини. Стосовно моеi найближчоi мети, то вона звучить так: я дуже хочу поiхати на чемпiонат свiту з футболу цього року не як турист. Сподiваюся, що своею грою завоюю право вийти на футбольнi поля Ляйпцiга, Гамбурга i Берлiна в синьо-жовтiй футболцi збiрноi Украiни. I ще вiрю, що наша команда зумiе вийти з групи i зробить усе можливе, щоб якомога довше не повертатися додому.

- Владиславе, мабуть, говорити про це ще передчасно, але все ж. Вам зараз 31 рiк. Що плануете робити по завершеннi футбольноi кар'ери?
- Як i бiльшiсть футболiстiв, яким стукнуло 30, пiдсвiдомо починаю задумуватися над своiм майбутнiм. Не буду оригiнальним, коли скажу, що по завершеннi кар'ери гравця маю намiр стати тренером. Шкода лише, що футболiстам, згiдно з чинним положенням, не можна навчатися на тренерських курсах.

Розмовляв Iван ДУПНАК
 

ДОВIДКА

Владислав ВАЩУК.
Народився 2 сiчня 1975 року в Киевi. У футбол грае з 1982 року. Вихованець ДЮСШ СКА Киiв. Амплуа - центральний захисник. Перший тренер - Анатолiй Сергiенко. Виступав за команди "Динамо-3" Киiв (1992), "Динамо-2" Киiв (1993, 1995 - 1998, 2000 - 2001), ЦСК ЗСУ Киiв (1993), "Динамо" Киiв (1993 - 2002, з серпня 2005-го i донинi), "Спартак" Москва (2003), "Чорноморець" Одеса (2004 - серпень 2005).

У вищiй лiзi чемпiонату Украiни провiв 239 матчiв, забив 10 голiв, у росiйськiй прем'ер-лiзi - 25 матчiв, 1 гол. Чемпiон Украiни 1994 - 2001 рокiв, срiбний призер 2002 року. Володар Кубка Украiни 1998 - 2000 рокiв. Володар Кубка Росii 2003 року.

У еврокубках провiв 59 матчiв, забив 3 голи. Пiвфiналiст Лiги чемпiонiв сезону 1998/1999 року. За нацiональну збiрну Украiни зiграв 54 матчi, забив один гол. Учасник вiдбiрних турнiрiв чемпiонатiв свiту 1998 (8 матчiв), 2002 (12) i 2006 (1) та чемпiонату Европи 2000 (12, 1 гол). У складi молодiжноi збiрноi Украiни зiграв 21 матч. Учасник вiдбiрного турнiру молодiжноi першостi Европи 1996 (10).

Динамо Киев от Шурика

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Определилась первая оппонентка Свитолиной на супертурнире в Мадриде
Теннис | 24 апреля 2024, 15:49 1
Определилась первая оппонентка Свитолиной на супертурнире в Мадриде

Элину ожидает непростое испытание против лучшей испанской теннисистки в рейтинге WTA

Эвертон – Ливерпуль. Прогноз и анонс на матч чемпионата Англии
Футбол | 24 апреля 2024, 21:01 14
Эвертон – Ливерпуль. Прогноз и анонс на матч чемпионата Англии

Sport.ua вместе с GGBET анонсирует интересный поединок

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.