Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
8250
24

Карпаты сильнее Мольде

Команда Олега Кононова в меньшинстве переигрывает дружину Оле Гуннара Сульшера в серии пенальти

Карпаты сильнее Мольде

Обігравши у серії післяматчевих пенальті норвезький клуб «Мьольде» з рахунком 4:3 (основний час – 1:1), «Карпати» вийшли до чвертьфінальної стадії міжнародного турніру Copa del Sol-2011. Тепер у понеділок підопічні Олега Кононова зіграють з шведським ІФК «Гетеборг». Гра, яку в прямому ефірі транслюватиме ТРК «Футбол», розпочнеться о 17:00 за київським часом у місті Ла-Манга.

Свій перший поєдинок у турнірі Copa del Sol-2011 «Карпати» розпочали в тому ж складі, що й товариську гру проти команди профспілки іспанських футболістів, що відбулася минулого вівторка. Місце у воротах зайняв капітан команди Тлумак. В центрі оборони вийшли Мілошевіч і Тубіч, на флангах діяли Ощипко та Федецький – зліва і справа відповідно. Опорника грав Годвін, атакувальних хавів – Голодюк та Худоб’як. На позиції центрфорварда вийшов Кузнецов, а лінію нападу доповнили на флангах Кожанов та новачок команди Лукас. Цікаво, що іспанець шульга, але почав гру справа, а правша Кожанов – зліва.

Втім, між матчами у вівторок та сьогодні була й суттєва відмінність. Якщо три дні тому перед карпатівцями стояло завдання відчути після зимової відпустки ритм гри, то сьогодні підопічні Олега Кононова налаштовувалися і на досягнення переможного результату. Чому виключно переможного? Все дуже просто – за регламентом Copa del Sol-2011 далі йде лише переможець. Та й «Карпати» не та команда, яка любить програвати. Тим паче у матчі, хоча й товариського, але все ж турніру.

Звичайно, завдання обіграти «Мьольде» будь-якою ціною не стояло. Але поразка, навіть у серії післяматчевих пенальті, стовідсотково зіпсувала б настрій і гравцям, і тренерам нашої команди. Це підтвердила і реакція «зелено-білих», щойно Хольм не забив останній пенальті у післяматчевій лотереї – всі вітали один одного з перемогою, щоправда робили це доволі стримано. Але це все було вже потім, після завершення основних 90 хвилин гри, які сильнішого так і не виявили.

«Стіночка» для Кожанова

Перші хвилини гри пройшли за сценарієм, якого й очікували від нашої команди її вболівальники. «Карпати» одразу перейшли на половину поля норвежців і провели дві атаки. Спочатку Кожанов після корнера другим дотиком небезпечно пробивав з лівого кута карного майданчика – м’яч рикошетом від захисника знову вилетів на кутовий. А за кілька секунд Лукас небезпечно прострілив справа, але ніхто з партнерів не відгукнувся.

Як швидко змусили б понервувати нашого воротаря підопічні Оле Гуннара Сульшера, для якого гра проти «Карпат» стала дебютною на посаді головного тренера професійного клубу, сказати важко. Але гравцям «Мьольде» в цьому допомогли наші захисники. На 6-й хвилині Тубіч ледь не зробив гольову передачу супернику, коли у простій ситуації віддавав м’яч Тлумаку, і в результаті кіпер лише в останній момент встиг випередити прудконогого форварда скандинавів Пате Діуфа і вибив круглого на кутовий. Забігаючи трохи наперед, скажемо, що практично вся гра в атаці «Мьольде» будувалася на трьох легіонерах африканського походження – Пате Діуфі, Ангані та Чукву. Останній вийшов на поле з початку другого тайму.

Що ж до новоспеченого коуча «Мьольде», то поведінка Оле Гуннара Сульшера, як для головного тренера, була доволі цікавою. Практично весь перший тайм за грою він спостерігав з верхніх рядів трибун «Естадіо Мартінез Валеро», стадіону, який приймав матчі чемпіонату світу 1982 року. До речі, трибуни головної спортивної арени Ельче розмальовані в зелено-білі кольори, так що «Карпати» в якійсь мірі мали б почувати себе на ній більш комфортно, ніж «синьо-білий» «Мьольде». На тренерську лаву екс-форвард «Манчестер Юнайтед» спустився лише перед самим фінальним свистком і пробув на ній вже до самого фінального свистка. Але давайте повернемося на поле.

Наступні 15 хвилин гра тривала за територіальної переваги «Карпат». Галичани непогано рухалися і багато комбінували. Однак за цей відрізок часу по воротах норвежців пробили лише раз. На 19-й хвилині Лукас взяв гру на себе, продавив двох суперників на підступах до карного і віддав на Голодюка – той з лінії карного сильно пробив, але прямо у руки Петтерсену. Натомість Тлумаку довелося вступати у гру двічі. Спочатку наш кіпер у красивому польоті врятував команду після удару Чіуне метрів з 22-ох – відбив круглого на кутовий. А одразу після вищезгаданого пострілу Голодюка в два проти одного захисника вийшли на ворота Тлумака Пате Діуф та Анган. Пробивав останній, але кіпер був на місці.

І все ж підопічним Олега Кононова вдалося матеріалізувати свою територіальну перевагу. На 23-й хвилині Лукас і Кузнецов в черговий раз спробували прорватися через центр захисту за допомогою «стіночки». Однак вже в карному майданчику пас останнього на партнера хтось з оборонців «Мьольде» зупинив рукою і шведський арбітр Йохан Ерікссон без вагань призначив пенальті. Кожанов з 11-метрової позначки пробив не менш впевнено, ніж суддя вказав на точку: Петтерсен опинився у лівому куті воріт, а м’яч – у правому.

Проблеми від Пате Діуфа

Втім, рахунок 1:0 на нашу користь протримався недовго. Вже на 31-й хвилині «Мьольде» зусиллями своїх темношкірих легіонерів відновив рівновагу. Пате Діуф на швидкості обіграв Мілошевіча, який страхував Федецького, увійшов у карний зліва і точно викотив під удар Ангану. 20-й номер скандинавів метрів з 11-ти без шансів для Тлумака пробив низом у правий від кіпера кут – 1:1.

До завершення першого тайму гра проходила в обопільних атаках. Однак оборона обох команд діяла надійно і воротарям за великим рахунком демонструвати вищий пілотаж не доводилося. Лише на 44-й хвилині Чіуне красиво і досить сильно пробив зльоту з лінії карного – Тлумак на місці. Натомість ударам Голодюка і Лукаса бракувало точності, або їх блокували захисники. Тож на відпочинок суперники пішли за нічийного рахунку – 1:1.

У перерві Оле Гуннар Сульшер провів три заміни (за регламентом турніру всього за матч можна робити їх п’ять), а Олег Кононов лише одну. Причому керманич «зелено-білих» замінив воротаря – замість Тлумака місце у рамці зайняв новачок команди Богатінов. Щоправда, по ходу другого тайму «Карпати» поміняли і чотирьох польових гравців, але одна із замін була вимушеною.

Друга 45-хвилинка розпочалася з того, що Ватшауг, який в перерві замінив Стеенсліда, відверто грубо в центрі поля зіграв проти Лукаса. Схоже, іспанець добряче в першій половині повозив скандинавів, і вони вирішили одразу по перерві спробувати його залякати. Але з цього нічого у них не вийшло – 29-й номер нашої команди й надалі діяв досить активно і настирливо. Щоправда, інколи перетримував м’яч. А на 71-й хвилині Лукас міг і забити. Після його гарматного пострілу з меж карного майданчика круглий кулею просвистів над поперечкою. Якби влучив у рамку, навряд чи Петтерсен зреагував би на удар. Так само, як і на 57-й хвилині, коли Кузнецов на підступах до штрафного майданчика отримав передачу від Голодюка, одним дотиком обіграв двох суперників і з лівої з піврозвороту пробив у дальню «дев’ятку». Кіпер був безсилий, але його підстрахувала хрестовина…

Два гольових моменти у другому таймі створили і норвежці, які діяли досить активно. Причому добряче понервувати карпатівцям та їхнім вболівальникам довелося двічі поспіль упродовж якихось двох хвилин. Ну а хто був у епіцентрі подій зі сторони «Мьольде», говорити, напевне, зайве – звісно, що легіонери з Африки. На 63-й хвилині партнери вивели по центру на наші ворота Пате Діуфа. Автор гольової передачі в першому таймі цього разу мав чудову нагоду відзначитися вже сам. Богатінов, намагаючись врятувати ситуацію, кинувся форварду назустріч. Але 11-й номер «Мьольде» швидко оцінив позицію кіпера і перекинув круглого через нього. На щастя, карпатівцям відверто поталанило – м’яч пройшов повз стійку. А за дві хвилини все той же Пате Діуф грудьми м’яко скинув м’яча під удар Чукву, який зльоту потужно пробив з лінії карного майданчика – поруч зі стійкою.

Психологічна стійкість, як аргумент справедливості

Як і повинно бути у кубкових іграх, все найцікавіше відбулося в самому кінці. Почалося з того, що на 84-й хвилині Федецький за удар суперника по ногах отримав жовту картку, яка була другою у грі – тож другий матч поспіль він залишив поле достроково. Однак, незважаючи на чисельну меншість, «Карпати» не закрилися на своїй половині поля, а намагалися вирвати перемогу в ігровий час. І якщо удару Худоб’яка на 90-й хвилині відверто забракло влучності, то з десяток-другий секунд перед тим суддя не те що міг, а мав призначати у ворота «Мьольде» пенальті. Ткачук першим встигав на м’яч у карному майданчику, але його відверто завалили. Однак, схоже, арбітру хотілося не одного пенальті, а цілу серію. Тож в цьому епізоді його свисток промовчав.

Згідно регламенту, в іграх Copa del Sol-2011 у разі нічиєї додаткових 30 хвилин не передбачено, а переможець визначається у серії післяматчевих пенальті. І тут карпатівці довели, що з психологічною стійкістю у них наразі все гаразд. Гурулі, Ощипко, Ткачук і Тубіч свої удари виконали бездоганно. Хоча Петтерсен двічі й вгадував напрям удару, шансів у нього відбити м’яч практично не було. Натомість у гравців «Мьольде» у вирішальний момент нерви здали. Пате Діуф, Стеен та Анган також пробили влучно. Богатінов, намагаючись вгадати напрям удару, кожен раз помилявся. А от четверта спроба новачка «Карпат» виявилася вдалою. Цікаво, що кіпер «зелено-білих» відбив удар рудоволосого гравця. А ще кажуть, що руді – це на фарт… Хоча, можливо, вся проблема в тому, що на футболці у норвежця був 13-й номер… Ну а п’ятий удар «Мьольде» став взірцем покарання футбольного піжонства. Хольм пробив у стилі а-ля Мілевський, але надто сильно підрізав круглого і той перелетів через поперечку. Тож Лукасу, який мав останнім пробивати у «Карпат», до точки підходити не довелося – долю путівки у чвертьфінал вже було визначено.

Тож у понеділок, в останній день січня, підопічні Олега Кононова у чвертьфіналі поміряються силами з одним з грандів шведського футболу ІФК «Гетеборг». Бронзовий призер останнього чемпіонату Швеції сьогоднішній свій матч проводив також на полі «Естадіо Мартінез Валеро». За годину до початку зустрічі «Карпати» – «Мьольде» шведи обіграли інший норвезький клуб «Тромсе». Щоправда, на відміну від нашої команди, гравці «Гетеборгу» зробили це в ігрові 90 хвилин – забили по голу в кожному таймі і перемогли з рахунком 2:0.

Мьольде - Карпати - 1:1
«МЬОЛЬДЕ»: Петтерсен, Стеен, Стеенслід (Ватшауг, 46), Сімонсен, Ааланд (Вемберг, 46), Мострем (Чукву, 46), Ейкрем (Хольм, 73), Тіуне, Хосет, Пате Діуф, Анган.
Запасні: Ульвестад, Вальдерхауг, Фуру.
Головний тренер – Оле Гунар Сульшер.
«КАРПАТИ»: Тлумак (Богатінов, 46), Мілошевіч, Ощіпко, Федецький, Ґодвін, Кожанов (Ґурулі, 64), Худоб'як, Голодюк (Ткачук, 59), Тубіч, Лукас, Кузнецов (Тіаго, 59, Петрівський, 86).
Запасні: Тістик, Кополовець, Мартинюк, Гудима, Балажіц, Гірський, Габовда.
Головний тренер – Олег Кононов.
Голи: Анган, 31 – Кожанов, 23 (пен.).
Післяматчеві пенальті: Пате Діуф, Стеен, Анган – Ґурулі, Ощіпко, Ткачук, Тубіч.
Попередження: Ватшауг, 48 – Федецький, 16, Мілошевіч, 58.
Вилучення: Федецький, 84 (друга жовта картка).

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стало известно, сколько получит Тухель за расторжение контракта с Баварией
Футбол | 29 марта 2024, 03:16 1
Стало известно, сколько получит Тухель за расторжение контракта с Баварией

Сообщается, что мюнхенцы будут обязаны выплатить Томасу 10–12 миллионов евро

Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 13:06 8
Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024

Бывший главный тренер «Динамо» считает, что опыт Андрея всегда пригодится Украине

Комментарии 24
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
xthyjvjhtw
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Serggius
Шахтер летит чешской Виктории 1:0(((
Comandante
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
vangog3
А ничё так кубок).....команд много собрал.Посмотрим на Шахтер.Полуфинал Шатёр-Спартак надо будет посмотреть.....
Dynamo50
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Comandante
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
finder10
Лукас - молодец,техничный парень !
lemonst
Ну Гетерборг маєм проходити а з Копенгегеном буде важко але будем надіятись на українське дербі в фіналі!
vladislav_taranenko
Копенгаген звери...
LembergWestUkraine
http://www.youtube.com/watch?v=-pSo87STfPE
-------------------------
Матч !
Arius
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
CHELSEA-Sanchelo
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
JohnBlack
Карпати молодці!!!!!!
LembergWestUkraine
Шо з Федецьким робиться ?! Другу гру Фєдя чудить !
olegm1978
Карпаты с победой! Играли почти на домашнем стадионе - в цветах Карпат)))
Alexis070
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Mikiller
Молодцы, дай Бог ещё Шахтёру не опозориться.
Владимир_Скидан( Ст.Оскол)
Карпаты с победой.
КРИСТИНА
Львів бажає "Карпатам" перемоги у понеділок!!!!!!))))
п"ємо файне львівське пиво-
хай складеться все щасливо!!!
-----
Вперед,"Карпати"!
Вперед,до бою!
Твої фанати
Завжди з тобою!!!!!!!!