Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1842
3

Неприємний ювілей

20 років «Справі грецьких трансферів»

Неприємний ювілей
Юрий Савичев

Газета «СОВЕТСКИЙ СПОРТ» (Москва), №№112/113/114/118 від 12/13/14/20.06.1991 року

«Грецький скандал про радянські мільйони.
Сьогодні в «Олімпіакосі» скандал. Президент клубу Аргиріос Саляреліс опинився на лаві підсудних. Справа стосується контрактів «Олімпіакоса» саме з радянськими футболістами. У розпорядженні редакції опинилися таємні документи, які проливають світло на грецький скандал про радянські мільйони...

...А почалася ця славна історія, яка закінчується так безславно, з історичної угоди, коли «Олімпіакос» купив двох зірок радянського футболу — Олега Протасова і Юрія Савичева.
Ми пам'ятаємо, як важко йшли переговори. «Советский спорт» розповідав про це. І разом зі всіма уболівальниками щиро раділи за наших футболістів, коли ті, врешті-решт, влаштувалися в Греції.

Усе йшло чудово до тих пір, поки московське «Торпедо» не звернулося до УЄФА із питанням: а де ж гроші, що повинні були надійти від продажу гравця? Адже за умовами контракту з Юрієм Савичевим, «Олімпіакос» зобов'язався до 31 грудня 1990 року перерахувати на рахунок «Торпедо» перші 300 тисяч доларів. Саляреліс гроші не перерахував.

УЄФА запитала Федерацію футболу Греції. Та, у свою чергу, — президента «Олімпіакоса». У відповідь Саляреліс відмовився показати копію контракту Савичева.
І закрутилася справа, що привела главу «Олімпіакоса» на лаву підсудних. У результаті перевірки документів клубу з'ясувалася неймовірна річ. Виявляється, в природі існують два контракти на перехід Юрія Савичева і два контракти на перехід Олега Протасова!

Сьогодні в розпорядженні редакції є копії всіх чотирьох контрактів, їх надали наші колеги — грецькі журналісти.

Спочатку про Олега Протасова. Обидва контракти на його перехід підписано в Піреї 15 липня 1990 року президентом «Олімпіакоса» А.Сапярелісом і президентом київського «Динамо» В.Безверхим. За одним із них, Протасов проданий на 5 (П'ЯТЬ) років за 8 (ВІСІМ) мільйонів доларів, а за іншим — на З (ТРИ) роки за З (ТРИ) мільйони 200 (ДВІСТІ) тисяч доларів.

Юрій Савичев був оцінений дешевше. За одними паперами 5 (П'ЯТЬ) років його перебування в «Олімпіакосі» коштують 2 (ДВА) мільйони 400 (ЧОТИРИСТА) тисяч доларів, а за іншими — всього 900 (ДЕВ'ЯТСОТ) тисяч. Із грецького боку контракти підписано віце-президентом «Олімпіакоса» Е.Салярелісом, із торпедівського — президентом В.Корнеєвим.

Які папери — справжні, а які — фіктивні, й досі не встановлено. Ось і звернулася Федерація футболу Греції в нашу Федерацію з проханням внести ясність до цього питання. З нетерпінням відповіді чекатимуть не лише греки, але й ми.

Тепер повернемося до Саляреліса. Чим він керувався, коли підписував подвійні контракти Протасова сам і давав вказівку своєму братові на такі ж дії щодо Савичева? Нагадаємо: купуючи радянських зірок, він говорив, що використовує гроші, отримані «Олімпіакосом» від продажу до Італії угорця Детарі. Тобто шість мільйонів доларів. У принципі цих грошей вистачало, аби і Протасова, і Савичева купити на суми, вказані в менш дорогих варіантах контрактів.

Цілі братів Салярелісів зрозумілі. Чим менша сума вказана в контракті, тим менше податків потрібно платити державі, Тобто, простіше кажучи, сталося приховування грошей. Отож, якщо «маленькі» контракти — помилкові, то дійсними договорами є ті, де Протасов оцінюється у 8 мільйонів, а Савичев — у 2 мільйони 400 тисяч?

Саме так і заявив під час розслідування А.Саляреліс, коли його схопили за руку. А тому він вимагає від клубу, який вже вигнав його з посади президента, аби «Олімпіакос» заплатив йому різницю. Між грошима, витраченими на купівлю наших зірок, і мільйонами, отриманими від продажу Детарі. Арифметика тут проста. Савичев із Протасовим за «великими» контрактами обійшлися в 10 мільйонів 400 тисяч, а за Детарі отримано всього 6 мільйонів. Тобто, за словами екс-президента, клуб йому винен 4 мільйони 400 тисяч як мінімум. Не варто забувати й про гроші, витрачені на трансфер Геннадія Литовченка. Загальна заборгованість клубу колишньому президентові, за версією останнього, складає 6 мільйонів. Зрозумілим є сенсаційний вибух багатьох грецьких газет, коли слідство докопалося до існування двох варіантів контрактів. Адже якщо Протасов і Савичев проходять по дешевому контракту, то, значить, вже не клуб стає боржником, а колишній президент винен клубу.

Яка б версія не виявилася істинною, дії Саляреліса в будь-якому випадку суперечать закону, і йому доведеться відповідати перед судом. Нас же хвилює й інше питання: чому і з якою метою президенти «Динамо» і «Торпедо» теж підписали по два варіанти контракту? Тим паче, що ні Протасов, ні Савичев самі жодної вигоди від цього не мали. Окрім фінансових питань, виникає і чисто спортивне: так на скільки ж років все-таки проданий Протасов — на п'ять чи на три?

Отже, заплутаних питань безліч. Версія Саляреліса нам відома. А яка версія керівників «Динамо» і «Торпедо»?..

...Отже, чиї ж підписи стоять під документами? Контракти на трансфер Протасова з грецького боку підписали тепер уже колишній президент клубу А.Саляреліс і менеджер К.Аристиду, а з боку київського «Динамо» — президент клубу В.Безверхий і керівник відділу в зв'язках із громадськістю А.Пинапов. У документах на перехід Савичева за «Олімпіакос» розписалися віце-президент Е.Саляреліс і якийсь А.Михелас, а за московське «Торпедо» — президент клубу В.Корнеєв і головний тренер В.Іванов. У обох випадках підписи стоять на кожній сторінці контрактів. Президент Федерації футболу України В.Банников повідомив, що керівництво українського футболу справді дало дозвіл на перехід Протасова. Проте уявлення щодо сум, вказаних у контрактах, не має, бо всі фінансові справи вів сам клуб...

...І ось — чергова сенсація. 17 червня щоденна афінська газета «Епікеротипа» опублікувала таку замітку: «Скоро нам покажуть третій контракт на перехід Олега Протасова з київського «Динамо» в «Олімпіакос»! Як сказав кіпрський менеджер К.Аристиду, цей контракт і є справжнім. У ньому написано, що загальна сума контракту — 4 мільйони 500 тисяч доларів, й укладено його строком на 5 років. Аристиду — це та людина, яка спільно зі Сапярелісом, президентом клубу, і Блохіним, головним тренером, сприяли переходу Протасова. І підпис Аристиду стоїть на всіх видах контрактів, що стосуються Протасова». Тобто на трьох».

Додам од себе два факти.

По-перше, на відміну від Греції, ні в нас, ні в Росії ніхто за згадану аферу не відповів.

По-друге, підшивка газети «Советский спорт» за червень 1991-го, яку можна знайти у відділі газетних фондів Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського, перебуває в далеко не ідеальному стані: ризикну спрогнозувати, що за років п'ять на фотографіях отих контрактів вже нічого видно не буде — під дією читацького користування букви там повністю зітруться...

Газета «ГОЛОС УКРАЇНИ», №158 від 20.08.1993 року


«[журналіст]: Знаєте, і я, і, підозрюю, більшість поціновувачів футболу очікували, що з Греції ви повернетесь, як один із варіантів, до київського «Динамо»...

[Геннадій Литовченко]: Ні, туди не збирався. Там мене вже ніхто не знає. Це чужий для мене колектив. Хоча київське «Динамо» назавжди залишиться для мене рідною командою.

[журналіст]: Яким є ваше бачення нинішнього конфлікту в динамівській хаті (йдеться про «Липневий переворот» 1993-го, коли керівника «блакитно-білих» Віктора Безверхого скинули, а новим став чинний президент ФФУ. — В.Б.)?

[Геннадій Литовченко]: Всі неприємності, як на мене, почалися тоді, коли впливати на життя клубу стали особи з, м'яко кажучи, дуже приблизним уявленням про футбол. Шкода, що свого часу з ФК «Динамо» пішов Валерій Васильович Лобановський. Був би він в Україні, не допустив би, переконаний, такого. Робити ж якісь заяви чи давати свої оцінки ситуації, що склалася, не хотів би.

[журналіст]: То, можливо, діждемося рішення суду, який вирішить, хто правий?

[Геннадій Литовченко]: Дуже сумніваюся в цьому. Існують документи з помилками, оформлені свого часу юристами клубу (ось яким чином «Динамо» перейшло в інші руки! — В.Б.). До речі, відомий адвокат Віктор Медведчук, який працював у ФК (очолював юридичну службу. — В.Б.), мав прямий стосунок до укладання наших з Протасовим контрактів з «Олімпіакосом». Багатьом відомо, скільки з нас «випили крові» через недосконалість цих документів. Так і Безверхого, хай він на мене не ображається, залишили в дурнях, а самі...».

Той номер головної парламентської газети держави взагалі вийшов неординарним — чи-то через недогляд, чи-то вплуталися містичні сили, але на шпальтах «ГУ» з'явилися два взаємно протилежні матеріали: на стор. 7 було надруковано розлогу розмову з «заслуженим юристом України» В.Медведчуком, де дуже високо оцінювалися його професійні якості, а на останній — інтерв'ю з екс-гравцем «Дніпра» й «Динамо», фрагмент якого я процитував, де ота характеристика адвокату спростовувалася.

На замітку. Журналіст, який спілкувався з Литовченком, розповів мені, що після цього його два роки не брали на закордонні поїздки «Динамо».

Газета «КОМАНДА», №153 від 10.10.1998 року


«[Валерій Лобановський]: Ми ж сьогодні не галасуємо з того приводу, що за перехід Геннадія Литовченка в грецький «Олімпіакос» наш клуб не отримав 6,5 мільйона доларів, бо попереднім керівництвом були укладені подвійні чи потрійні контракти»...

Епілог (який насправді не є епілогом)

Із певного моменту дехто запитує мене: чому я не пишу аналогічного штибу матеріали про донецький «Шахтар»? Мовляв, і прикметних подій у цьому напрямі повно, і відповідні «ювілеї» трапляються — буквально цими днями виповниться 15 років од часу вибуху на стадіоні «Шахтар» на початку матчу між «гірниками» й «Таврією». Проте я переконаний: аби писати подібні статті, треба знати ситуацію із середини, а «знати ситуацію із середини» може лише донеччанин. Та проблема в тому, що в Донбасі, наскільки я зрозумів, майже всі «футбольні» журналісти або перелякані, або «підмазані». Тому ніхто й не береться за написання такої розвідки.


Володимир БАНЯС, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Реал без Лунина легко обыграл Гранаду, Атлетик спасся на 90+6 минуте
Футбол | 11 мая 2024, 23:59 0
Реал без Лунина легко обыграл Гранаду, Атлетик спасся на 90+6 минуте

«Мальорка» одолела «Лас-Пальмас», «Севилья» уступила «Вильярреалу»

Тренер вратарей Реала назвал Анчелотти кипера, который сыграет в финале ЛЧ
Футбол | 11 мая 2024, 12:28 5
Тренер вратарей Реала назвал Анчелотти кипера, который сыграет в финале ЛЧ

Луис Льопис считает, что если Куртуа наберет свою лучшую форму – то он должен играть

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Nokia8600
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Cassid
Непонятно только, почему сделка провалилась. Видать просто просрочили платеж, а наши бучу подняли.
Cassid
Кули тут неясного.
Дешевые контракты показывались государствам Греция и СССР. Первым, чтоб налогов меньше, вторым, чтоб меньше денег отдать. Тогда же клубам от продажи ничего не перепадало.
Дорогой контракт был показан владельцам Олимпиакоса, типа за меньшее советы отдавать не хотят, чтоб из клубной кассы выделило больше денег.
разницу дерибанили президент Олимпиакоса и руководители совклубов.
В результате
Греция в пролете, ибо налогов меньше заплатили
СССР в пролете, ибо получили мало денег
Олимпиакос в выигрыше за счет меньших налогов.
Президент Олимпиакоса и руководители клубов в плюсе, ибо разницу подерибанили.
Откаты рулили всегда.