Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
5974
5

Із Барселони - у Донецьк!

Колишній захисник донецького «Металурга» Дані Фернандес - перший іспанський легіонер в країнах СНД

Із Барселони - у Донецьк!
Даниэль Фернандес

Чи багато було у нашому чемпіонаті представників провідних футбольних країн Європи - Англії, Німеччини, Іспанії, Італії, Франції? Думаю, пальців однієї руки вистачить, щоб їх перелічити. Так, одразу згадується хіба що німець Андрес Зассен, який побував у «Дніпрі» в середині дев'яностих, зірковій Крістіано Лукареллі і, можливо, ще кілька загадкових французів низького рівня, які пограли в алчевській «Сталі». Ще одним із них є герой нашої сьогоднішньої статті — іспанський захисник Даніель Фернандес.

Головна вершина йому так і не скорилася


Коли 20 червня 2006 року в спортивних новинах з'явилися повідомлення, що донецький «Металург» підписав гравця «Барселони», то, звісно, мали сенсаційний характер. Зрозуміло, що «металурги» придбали, на жаль, і близько не гравця першої команди каталонського суперклубу. Та все ж, Фернандес — вихованець «Барселони».

Народився Дані у звичайній родині, яка мешкала у передмісті столиці Каталонії. Займатися почав у школі «Барси» з одинадцяти років. Так, рік за роком Фернандес проходив кожну вікову групу «синьо-гранатових», аж доки піднявся до другої команди. На жаль, головна вершина — основна команда «Барселони» — йому так і не скорилася.

У складі різноманітних дитячих та юнацький команд «Барси» Даніель зібрав купу нагород. (Воно й не дивно, адже школа «кулес» є найкращою у світі — знайдіть ще гранда, половина основи якого базується на доморощених вихованцях). Фернандес завжди закривав праву бровку, незалежно від позиції — грав і захисника, і півзахисника, і навіть форварда, але завжди на правому фланзі, У другій команді «Барселони» Дані не виокремлювався, скоріше, перебував у затінку. Тон задавали інші — нинішні гравці першої команди, як-от Боян Кркич, Педро Родригес, Джованні дос Сантос (він, щоправда, вже доволі давно залишив «Барсу») та інші. Загалом, Фернандеса можна вважати справжнім ветераном другої команди «Барси». Так, це дуже дивно і якось неприродно звучить — «ветеран другої команди», але Дані справді був таким. За резерв він відіграв понад сотню матчів, а точніше — 108. Не часто зустрінеш гравця, який так довго грав за дубль.

У «Барсі» на Даніеля найімовірніше не розраховували. Хоча він неодноразово залучався до тренувань із першою командою і, траплялося, брав участь у показових матчах. За його словами, за цей час він навіть встиг потоваришувати з нині найкращим гравцем планети Ліонелем Мессі. Але на правому фланзі в основному складі завжди перебували кілька гравців, які були сильніші за нього, і Фернандес не потрапляв навіть до заявок на офіційні матчі. Тож так він починав кожен сезон із надією, що йому все-таки випаде шанс ступити на газон легендарного «Камп Ноу» як гравцеві основи «Барселони». Але не сталося... Не виникало якихось форс-мажорних ситуацій, наприклад, серії травм чи дискваліфікацій правих захисників.

Ситуація ускладнювалася ще тим, що Дані за амплуа все-таки був, радше, фланговим півзахисником, а позиції флангового хавбека у «Барси» фактично немає. Ті, хто слідкують за матчами «синьо-гранатових», знають, що вони грають за схемою 4-3-3, тобто є два флангових захисники (так звані латералі) і є крайні форварди та інсайди, а тріо півзахисників розташовується у центрі. Так «Барса» грає нині, при Гвардіоліг так грала і тоді, коли Фернандес був у дублі, а «Барсу» тренував Франк Райкаард. А виконувати функції правого захисника на рівні хоча б не дуже далекого від Дані Алвеша, нинішнього основного гравця «Барселони», його тезка Фернандес був не в змозі. Мабуть, не було його наділено тим талантом чи не настільки сумлінно працював, щоб заслужити місце у першій команді.

Отже, у дублі «Барселони» Дані провів чотири роки, з 2002-го по 2006. Про те, що ніколи особливих перспектив він не мав, свідчить ще й повне ігнорування з боку тренерів різноманітних юнацьких та молодіжних збірних. Це при тому, що тренери подібних збірних передусім звертають увагу на вихованців провідних шкіл країни. Попри те, що Дані все життя виховувався у «Барсі», під знамена національної команди будь-якої категорії його не закликали. Є у Фернандеса, щоправда, один вихід у складі збірної Каталонії, але він, звісно, вважається неофіційним.

Час кардинальних змін


Коли Фернандесу вже було 23 роки, для нього настав час кардинальних змін у кар'єрі. Все-таки не все життя грати йому в дублі «Барси» — це цілковитий нонсенс. Та й викликає подив те, що він до 23 років так і не зіграв у дорослому футболі. Дані говорив, що тоді, влітку 2006-го, на нього виходили представники новачків примери, але він їм відмовив, посилаючись на те, що не дуже звик боротися за виживання. Зате Дані спокусився на доволі туманні перспективи донецького «Металурга», з яким і уклав трирічний контракт.

Звісно, першу роль у цьому трансфері зіграла персона Дмитра Селюка, великого друга президента «Барси» Жоана Лапорти. Коли Селюк керував усіма футбольними процесами в «Металурзі», там з'явилося чимало сумнівних гравців винятково завдяки зв'язкам Дмитра Дмитровича. Деякі з них були пов'язані з «Барселоною», як, наприклад, Давид Ето'О (брат форварда «Iнтера»), Самуель Окуново, Хорді Кройф. Майже ніхто з них користі не приніс. На відміну від Дані Фернандеса. Тим більше, що Даніель ще й став першим іспанським легіонером на всьому пострадянському футбольному просторі!

Приїхавши у Донецьк, Дані показав непогану, як для західноєвропейського футболіста, обізнаність щодо стану справ у нашому футболі. Фернандес прокоментував виступ українців на чемпіонаті світу в Німеччині, а також висловив упевненість у тому, що його новому колективу по силах посперечатися з «Динамо» і «Шахтарем». Крім того, Дані був шокований рівнем бази «Металурга», сказавши, що навіть самій «Барселоні» не завадило б запозичити досвіду в цій царині. У «Металурзі» Дані взяв 21-й номер на честь свого кумира, легендарного півзахисника «Барселони» Луїса Єнріке.

Шанс, щоб довести на ділі небезпідставність своїх амбіцій, іспанець отримав уже на самому початку. Дебют Даніеля випав на донецьке дербі! Можна сказати, що перший матч видався на славу, «Металург» у запеклій боротьбі не програв «Шахтарю», дербі тоді справді вдалося. Фернандес вписався у колектив майже відразу.

Важко однозначно оцінити перший сезон у «Металурзі» для Дані. З одного боку, він одразу окупував місце в основі на правому фланзі захисту. Але, з іншого боку, «Металург» виступав дуже невдало. Велику роль у вдалих виступах Фернандеса відіграв головний тренер «металургів», також іспанець Анхель Алонсо. І хоча Алонсо пробув на тренерському містку лише першу половину сезону, але завдяки йому Дані уникнув серйозних проблем з адаптацією.

Даніель відіграв сезон в основі, але постійні зміни тренерів, безперспективність та невизначеність у клубі далися взнаки. Після того, як Селюк побив горщики з керівництвом клубу і вирушив у короткочасне відрядження до київського «Арсеналу», Фернандес разом з численною делегацією його підопічних вирушив слідом. Але за «Арсенал» він так жодного разу не зіграв. Не обійшлося без невеличкого скандалу, що дуже характерно для тих гравців, котрими опікується Дмитро Селюк. Річ у тім, що за часів непоганих виступів у складі «Металурга» на Дані звернув увагу клуб голландської першості «Неймеген». Суть конфлікту доволі прозаїчна — сторони не могли дійти консенсусу щодо контракту Фернандеса, а саме — кому він належить. Але конфлікт було швидко вирішено і за місяць про нього вже ніхто і не пам'ятав. Даніель вирушив у «НЕК» в оренду.

Голландський етап кар'єри

У кар'єрі Даніеля влітку 2008-го розпочався третій етап у середньому, за нідерландськими мірками, клубі. Хоча, думаю, почувався Дані там значно краще, ніж в Україні, бо була якась упевненість у клубі, де знали свої можливості, й тренери, за примхою президента клубу, по тричі на рік не змінювалися. Тим більше, що Дані дуже пощастило — він потрапив у «Неймеген», коли той переживав дуже непогані часи. «НЕК» вряди-годи завітав до єврокубків і виступив там напрочуд вдало. Фернандес, як і торік у «Металурзі», відразу прописався в основі.

За манерою гри Даніеля було помітно, що він — вихованець «Барси»: постійні долучення до атаки, загострення. І не можна сказати, що Фернандес нехтував прямими обов'язками. Дані взяв безпосередню участь у історичних матчах «Неймегена» в груповому етапі Кубка УЄФА. Особливо запам'ятався вирішальний матч у Москві проти «Спартака». Тоді «НЕКу» потрібна була лише перемога для виходу в 1/16. «Спартак» вів у рахунку майже всю гру, але за п'ять хвилин до фінального свистка голландці провели два голи, які й стали перепусткою у весняну стадію змагань. У «Лужниках» Дані відіграв матч повністю, але чимось особливим не відзначився. Все-таки у таких поєдинках на перший план виходять гравці групи атаки. Загалом в тому груповому етапі Дані відіграв у всіх матчах зі старту і лише в одному був замінений за десять хвилин до кінця.

У 1/16 Кубку УЄФА жереб звів «Неймеген» з німецьким «Гамбургом», який на класі без проблем розібрався з клубом із Голландії. Дуже красномовний факт — Дані не зміг взяти участь у першому, домашньому матчі проти «Гамбурга», і «Неймеген» програв — 0:3, втративши всі шанси на продовження боротьби за трофей. Звісно, не можна вважати, що вся справа тільки в іспанському захисникові, навряд чи він означав для «НЕКа» настільки багато, але факт залишається фактом. У другому матчі Дані відіграв один тайм, але цей поєдинок був формальністю, і «Гамбург», не напружуючись, мінімально переграв «Неймеген».

Сезон закінчився, оренда підійшла до свого завершення. «Неймеген» дуже хотів залишити Дані у себе, але у скромного клубу банально не вистачило коштів. Зате знайшлися вони у значно іменитішого «Фейєноорда», який і викупив контракт Фернандеса в «Арсеналу». Важливим фактом є те, що того ж літа змінив «Неймеген» на «Фейє» і головний тренер команди Маріо Беен. Саме він був організатором трансферу.

Раніше у Голландії були три клуби, лідерство яких не підлягало сумніву, — «Аякс», ПСВ та «Фейєноорд». Останнім часом «Аякс» та «Фейє» істотно здали, натомість до рівня «трьох китів» піднялися АЗ Алкмаар і «Твенте». Все ж «Фейєноорд» залишається грандом голландського футболу, нехай переживає не найкращі часи — у минулому чемпіонаті «Фейє» фінішував лише на сьомій сходинці. Саме тому й було проведено кардинальні реформи — новий тренер, новачки, які були покликані підняти клуб із Роттердама на належні йому позиції. Серед них був і Дані Фернандес.

На жаль, на новому місці поки що в нього складалося не все дуже вдало. Даніель традиційно для себе зайняв місце у стартовому складі — це не дивно, все-таки його запрошував наставник команди. Але на початку жовтня усі подальші плани можна було сміливо множити на нуль, бо у рядовій грі Дані зазнав страшної для будь-якого спортсмена травми — порвав хрестоподібні зв'язки. Як наслідок, з жовтня і до сьогоднішнього дня Дані перебуває у лазареті...

Невідомо, чи зможе він нормально відновитися після такої важкої травми. Ще туманніші перспективи у Фернандеса безпосередньо у «Фейєноорді». Тепер уже на його позиції грають інші футболісти, і відновити довіру тренера буде дуже нелегко.

Наостанок зичимо Даніелю саме здоров'я. Наразі для нього це — найактуальніше.

Гліб КОРНІЄНКО, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Seruy2909
поубивал бы таких гостей
Doc.Roberts
Гость — 03.06.2010 23:09
Ты своего родного Узбекского не знаешь?
Alex052010
Гость — 03.06.2010 23:09
че там написано, это узбекский?
А слово "че" - это из татарского?
Filidor
bobkah - Это точно!
bobkah
Многа букав