Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
5399
14

Зарахуємо гол?

Суперечливі епізоди з визначенням авторів голів в матчах за участю «Динамо»

Зарахуємо гол?
Флорин Чернат

Передмова

Що повинно слугувати орієнтиром для статистика за наявності проблем із визначенням авторства забитого м'яча: протокол, газетний звіт чи, можливо, власні очі? Метою нижченаведеного матеріалу є розгляд усіх спірних «голевих» моментів у офіційних іграх «Динамо» (Київ) в чемпіонаті та Кубку України.

У статті йтиметься про два основні типи ситуацій.

1. Інколи гол, забитий захисником у власні ворота, записують до активу форварда, який завдав останнього удару. Визначення поняття «автогол» ускладнене тим, що воно майже не прописано в офіційному регламенті ФІФА («FIFA Laws of the Game»). Загальновизнане ж правило має такий вигляд: якщо після удару нападника команди, яка атакує, м'яч влучає в оборонця команди, яка захищається, і відчутно не змінює напрям польоту, це — гол; якщо після удару нападника м'яч потрапляє в оборонця, при цьому його траєкторія серйозно коригується, це — автогол.

2. Трапляється так, що один учасник матчу завдає удару по воротах, але в останню мить інший гравець тієї ж команди встигає підправити політ кулі в стулку. В таких випадках авторство «маленького дива» переходить до другого футболіста лише тоді, коли той по-справжньому скоригував рух м'яча в сітку. Коли ж він просто торкнувся кулі (або вона потрапила в нього), гол на рахунку його партнера.

Суперечлива ситуація №1
Дата: 08.08.1993.
Матч: «Динамо» — «Карпати» (Львів) — 2:1.
Ранг:- чемпіонат України.
Хвилина: 50.

Як прийнято вважати: півоборонець «Карпат» Василь Кардаш забив гол.

Як було насправді: мав місце автогол оборонця «Динамо» Віталія Пономаренка.

Коментар. Найдетальніше момент другого в тій зустрічі взяття воріт описав оглядач «УФ» Юрій Брязгунов (№25/118 за серпень 1993): «Потішив публіку гол львів'ян у відповідь на початку другого тайму. Галичанин Василь Кардаш пасував від лицьової лінії до центра штрафного майданчика колегам по команді, але м'яч «перехопив» киянин Пономаренко і... зрикошетив його в дальній від воротаря кут. Проте до протоколу вписано ім'я галичанина».

Суперечлива ситуація №2
Дата: 03.12.1999.
Матч: «Динамо» — «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) — 6:0.
Ранг: чемпіонат України.
Хвилина: 58.

Як прийнято вважати: нападник «Динамо» Максим Шацьких забив гол.

Як було насправді: мав місце автогол оборонця «Прикарпаття» Костянтина Сосєнка.

Коментар. Цю ситуацію я детально розглянув у статті від 26.11.2008 («УФ» №133/2085). Нагадаю: Максим Шацьких вийшов на ударну позицію, перекинув м'яч через воротаря іванофранківців, куля відбилася від стійки, відлетіла до прикарпатця Костянтина Сосєнка й від грудей останнього пірнула у ворота. Цікаво, що всі статистики, з ким я розмовляв із цього приводу, без суперечок визнають факт автогола. Одначе більшість із них автором результативного удару вважають... форварда киян. Чому ж? Бо для них головне — що в протоколі записав арбітр, а там значиться ім'я узбецького легіонера «Динамо».

Суперечлива ситуація №3
Дата: 26.05,2001.
Матч: «Металург» (Запоріжжя) — «Динамо» — 0:1.
Ранг: чемпіонат України.
Хвилина: 73.

Як прийнято вважати: півоборонець «Динамо» Флорин Чернат забив гол.

Як було насправді: мав місце автогол оборонця «Металурга» Сергія Бугая.

Коментар. Епізод не такий однозначний, одначе його оцінка має бути чіткою. Подаю фрагмент відповідного звітує «УФ» (№71/834 від 29.05.2001): «Отримавши м'яч у штрафному майданчику, Флорин Чернат приблизно метрів з десяти спробував технічно спрямувати м'яч у дальній нижній кут. Глущенко допомогти своїй команді не зміг, і шкіряна куля від коліна Сергія Бугая, змінивши траєкторію, полетіла у ворота».

Суперечлива ситуація №4
Дата: 26.08.2001.
Матч: «Динамо» — ЦСКА (Київ) — 2:0.
Ранг: чемпіонат України.
Хвилина: 84.

Як прийнято вважати: оборонець «Динамо» Ласло Боднар забив гол.

Як було насправді: мав місце автогол оборонця ЦСКА Віталія Балицького.

Коментар. Цитую статистика Андрія Яковлєва: «Получив мяч в штрафной от Пеева, Боднар сильно пробил в сторону углового флажка, но мяч попал в Балицкого, и, изменив направление, влетел в ворота». А ось що з цього приводу написала тоді ще «жива» «Спортивна газета» (№118/7718 від 28.08.2001): «...Георгій Пеєв та Ласло Боднар закрутили на своєму фланзі карусель, котра увінчалася ударом угорського легіонера «Динамо». М'яч зачепив ногу, на мою думку, кращого в цьому матчі у складі армійців Віталія Балицького, й підступно закотився у правий від голкіпера кут воріт»

Суперечлива ситуація №5
Дата: 17.08.2002.
Матч: «Динамо» — «Волинь» (Луцьк) — 3:1.
Ранг: чемпіонат України.
Хвилина: 29.

Як прийнято вважати: півоборонець «Динамо» Олександр Хацкевич забив гол.

Як було насправді: оборонець «Динамо» Бадр ель-Каддурі забив гол.

Коментар. Після подачі кутового Флорином Чернатом зліва воротар лучан, відбиваючи м'яч кулаками, поцілив ним у спину Бадра ель-Каддурі, од якого куля й закотилася у ворота. Олександр Хацкевич стояв поруч, не беручи участі в епізоді. Дивіться відеоповтор, бо жодне друковане видання України, з якихось причин, не спромоглося адекватно (читай: правдиво) описати окреслений ігровий момент!

Суперечлива ситуація №6
Дата: 19.11.2004.
Матч: «Динамо» — «Волинь» (Луцьк) — 4:0.
Ранг: Кубок України.
Хвилина: 69.

Як прийнято вважати: півоборонець «Динамо» Руслан Бідненко забив гол.

Як було насправді: півоборонець «Динамо» Айїла Юссуф забив гол.

Коментар. Відтворюю слова, знову ж таки, Андрія Яковлєва: «После подачи углового Белькевичем Леко откинул мяч под удар Бидненко с линии штрафной. Мяч, попав в опорную ногу Юссуфа, изменил направление и влетел в ворота». Презентую також частину звіту про відповідний матч в «УФ» (№179/1509 від 23.11.2004): «...Белькевич виконав кутовий у боротьбу, після чиєїсь скидки м'яч відскочив на лінію штрафного до вільного півоборонця. Руслан вдарив одразу ж, «смугастий», влучивши у Юссуфа, дещо змінив напрям руху і пролетів повз деморалізованого Неділька — 4:0».

Суперечлива ситуація №7
Дата: 21.0442005.
Матч: «Кривбас» (Кривий Ріг) — «Динамо» —1:1.
Ранг: Кубок України.
Хвилина: 22.

Як прийнято вважати: оборонець «Динамо» Родриго забив гол.

Як було насправді: нападник «Динамо» Артем Милевський забив гол.

Коментар. У нашій газеті («Уф» від 22.04.2005, №57/1587) про той кубковий поєдинок зазначено: «На 27-й хвилині Ринкон заробив штрафний поблизу штрафного майданчика. До м'яча підійшов інший бразилець — Родриго. Захисник «Динамо», нічого не вигадуючи, потужно «зарядив» у праву від Горяїнова «дев'ятку», провівши свій перший гол за Динамо». Схожу інформацію розповсюдили ще кілька джерел, унаслідок чого окремі статистики вважають автором того влучного пострілу бразильця. Насправді, гол, який приніс гостям нічию, на рахунку форварда Артема Милевського: останній після удару Родриго скоригував політ шкіряної кулі так, що вона дезорієнтувала голкіпера «Кривбасу» — на відеоповторі це добре видно.

Суперечлива ситуація №8
Дата: 17.11.2006.
Матч: «Динамо» — «Арсенал» (Київ) — 5:2.
Ранг: чемпіонат України.
Хвилина: 33.

Як прийнято вважати: півоборонець «Арсеналу» Сергій Закарлюка забив гол.

Як було насправді: нападник «Арсеналу» Олександр Батальський забив гол.

Коментар. «После матча Батальский рассказал, что именно он переправил мяч в ворота во втором зпизоде (и на видеозаписи четко видно, что Александр успел подставить ногу после удара Закарлюки, хотя, по данним ПФЛ, дубль в зтой встрече сделал как раз Сергей)» («Команда» від 21.11.2006, №221/2563).

Суперечлива ситуація №9
Дата: 14.04.2007.
Матч: «Іллічівець» (Маріуполь) — «Динамо» — 2:3.
Ранг: чемпіонат України.
Хвилина: 45+1.

Як прийнято вважати: оборонець «Динамо» Андрій Несмачний забив гол.

Як було насправді: мав місце автогол оборонця «Іллічівця» Володимира Олефіра.

Коментар. «За минуту до окончания первого тайма Андрей Несмачний подключился в атаку, и после «стеночки» с Тарасом Михаликом, сделал передачу на линию вратарской. Однако Владимир Олефир, решивший прервать пас динамовца, отправил мяч в собственные ворота» («Спорт-Зкспресс» в Украине» від 16.04.2007, №81/796).

Суперечлива ситуація №10
Дата: 17.05.2008.
Матч: «Металіст» (Харків) — «Динамо» — 2:2.
Ранг: чемпіонат України.
Хвилина: 79.

Як прийнято вважати: нападник «Металіста» Анатолій Діденко забив гол.

Як було насправді: ?

Коментар. Тут особливо складна ситуація — спробую змалювати її. З правого флангу Олександр Рикун подав у центр на Марка Девича, той прийняв м'яч на груди і перекинув динамівського голкіпера. Та на лінії воріт киян стояв Анатолій Діденко, він підстрибнув і... чи торкнувся харківський форвард кулі — так і залишилося невідомим, бо доблесне вітчизняне телебачення не зуміло чітко показати той епізод.

Додаток

Наявні дискусійні епізоди в таких матчах:
1. 21.08.2005. «Ворскла» (Полтава) — «Динамо» — 0:4, гол Максима Шацьких на 66 хвилині;
2. 29.08.2005. «Динамо» — «Металург» (Донецьк) — 3:1, гол Руслана Ротаня на 64 хвилині;
3. 01.04.2007. «Металіст» (Харків) — «Динамо» — 0:2, гол Сергія Реброва на 28 хвилині.

Після перевірки вони визнані такими, що не потребують спростування.

Резюме

Аби в подальшому уникати подібних проблем, при ФФУ чи ФПЛ необхідно створити ревізійну комісію, котра за підсумком кожного туру перевірятиме достовірність усіх компонентів протоколів.

Володимир БАНЯС, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Ракицкий может покинуть Шахтер и перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 апреля 2024, 12:41 9
Ракицкий может покинуть Шахтер и перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Опытным центральным защитником интересуется «Металлист 1925»

Впервые в карьере. Ястремская вырвала победу в матче после 0:6 в 1-м сете
Теннис | 25 апреля 2024, 16:22 22
Впервые в карьере. Ястремская вырвала победу в матче после 0:6 в 1-м сете

Даяна чудесным образом сумела переиграть Эмилиану Аранго в Мадриде

Комментарии 14
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
gri_ngo
Резюме
Аби в подальшому уникати подібних проблем, при ФФУ чи ФПЛ необхідно створити ревізійну комісію, котра за підсумком кожного туру перевірятиме достовірність усіх компонентів протоколів.
++++++++++++++++++++++++++++
А нах кому это надо? Болельщику вааще как-то это по одному месту. Тупизм полнейший.
Лучше бы судейство оспаривали после матча и отменяли голы которые забиты не по правилам.
FlyBer_lg
Несенюк взял себе новый псевдоним? ))))
FlyBer_lg
А о чем статья то?
Lua-Lua
бредятина!!! без видео не разберешся!1
Жоня(Севаст-FCDK-Днепр)
Бред!
garik83
Вова Баняс!!!!К чему статья?????
Вася(Крым)
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Smeenfey
Вот если б он написал, что гол забитый форвардом Динамо Милевским на самом деле был забит Годуляном, вот тогда это было бы интересно! ))
clair-obscur
Я так зрозумів, що аффтар хоче очолити запропоновану ним ревізійну (найшов же слово, ревізіоніст клятий ) комісію.
Щоб брати на цій посаді хабарі
evapwnz
full room of ppl who care xd
zh.y
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
BekXan
Ну от зачем от это розводить полемику наша песня хороша начинай сначала.
dr_house
суперинтересная и познавательная статья!)))))
Patriot1410
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил