Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
820
0

Древній і молодий Пекін - на відстані кадру

У Києві проходить фотовиставка «Ласкаво просимо до Пекіна!»

Древній і молодий Пекін - на відстані кадру

Майже тиждень у київському Палаці дітей та юнацтва вже працює фотовиставка «Ласкаво просимо до Пекіна!» Експозиція налічує 90 робіт, які розкривають історію та сьогодення столиці Олімпіади-2008.

Святкове дійство розпочалося задовго до офіційного відкриття виконанням традиційного китайського «Танцю Левів», який протягом 3000 років символізує процвітання та щастя. Рухи та жести досить точно імітують емоції містичних тварин.

Відкриваючи виставку, Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Чжоу Лі та президент НОК України Сергій Бубка висловили надію, що широка картина передолімпійського Пекіна та ряду інших міст, які прийматимуть окремі турніри, дозволить краще пізнати тисячолітні традиції Піднебесної.

— До старту Ігор XXIX Олімпіади, які спостерігатимуть близько п'яти мільярдів людей з усього світу, залишилися три місяці. Найголовніше спортивне видовище чотириріччя — це не лише змагання, це грандіозне свято, обмін історичними цінностями між націями.
Впевнений, що проведення цієї фотовиставки стане чудовою нагодою для всіх українців вже сьогодні ознайомитися з багатою культурою Пекіна та на власні очі побачити, як держава готується до Олімпійських ігор — зазначив президент НОК Сергій Бубка. — Неодноразово будучи в Пекіні і спостерігаючи за процесами підготовки, досить приємно й цікаво переглянути ці роботи та порівняти свої враження від побаченого тут і в Пекіні.

А ось думка пана Чжоу Лі: «Олімпійський дух і свідомість культурно багатої Олімпіади знаходить свій вираз у формі, яка відповідає традиційному для Китаю шануванню гармонії в суспільстві та ввічливості в спілкуванні. У дусі обіцянок, даних столицею КНР у ході боротьби за право проведення Олімпіади, додержуючись принципу економності та непідкупності, Китай сповнений рішучості організувати екологічно бездоганні, рентабельні, технічно забезпечені та культурно багаті старти. Сподіваюся, цією ідеєю пройнято кожен кадр, до яких ми вас сердечно запрошуємо».

Активну участь у церемонії брали заступник міністра України у справах сім'ї, молоді і спорту Мирослав Дутчак, президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич, директор Палацу Тетяна Свирська, аташе китайського посольства Чжоу Хао, до якого кореспондент «СГ» мав кілька запитань.

— Ви відчуваєте підтримку нашої країни зусиль своїх співвітчизників з підготовки Олімпіади?
— Ми дуже вдячні українським спортивним структурам за моральну солідарність. Якщо ваші атлети охоче їдуть до Китаю на тестові змагання, то значить, Олімпіада — їхня жадана мета. Нам добре відомо, що Україна розвиває на високому рівні десятки видів спорту. Імена братів Кличків, сестер Бондаренко, Анни Безсонової, Олега Лісогора, не кажучи про Сергія Бубку, відомі кожному в нашій дипломатичній місії.

—Стартувати на широті Пекіна — річ вельми своєрідна, тут бар'єри й мовні, й кліматичні...
— У ході Олімпійських та Паралімпійських ігор загалом 100 тисяч добровільців, задіяних на різних об'єктах, нададуть необхідну допомогу проведенню змагань, понад 400 тисяч — перекладацькі та медичні послуги. Ще мільйон волонтерів діятиме у різних регіонах, включаючи сільську місцевість.

— Що означає девіз «Один світ — одна мрія»?
— Майже сто років китайський народ жадав стати господарем Олімпіади, мріючи про настання того дня, коли світу продемонструють усміхнену 1,3-мільярдну націю. В обмін на 16 днів, наданих Китаю, світ отримає п'ять тисяч років квітучої культури. Саме цей напрямок був домінуючим при розробці концепції нашого вернісажу.

...Переповідати зміст знімків не варто, краще їх побачити, тим паче, виставку відкрито до 25 травня і вхід — вільний. Прикол у тому, що тут репрезентовані не лише суто спортивні об'єкти. Так, фотожурналіст Юй Гую зафіксував вхід до знаменитої чайної «Лао Ше», яка немовби повертає нас в атмосферу стародавнього Пекіна. Одкровенням слугують «Пурпурне заборонене місто» — колишня імператорська резиденція, а також школа бойових мистецтв, де вивчають «Битву тіней», чи то пак «Тайцзіцюань».

Але, безумовно, господарі поля збираються довести свою перевагу не лише в демонстраційних змаганнях з ушу. Побутує думка, що китайці налаштовані «всіх порвати» в неофіційному командному заліку. Про що ми й спитали в Сергія Бубки.

— Перемогти в загальному заліку їм буде складно, хоча таку мету, гадаю, вони з рахунків не скидають. Утім, публічно висловлюються про третє місце. Вони люди скромні. Ну а вдома і стіни допомагають, і свої вболівальники стануть особливим стимулом, дадуть додаткові сили. Це буде для китайських атлетів найуспішніша Олімпіада за час участі, та й виступатимуть їхні команди у більшій кількості видів, — підкреслив президент НОК України.


Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль
Футбол | 25 апреля 2024, 00:05 24
Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль

Ириски обыграли Клоппа и Ко 2:0, Миколенко травмировался, Ман Юнайтед выиграл у Шеффилда

Тур Романдии. Зейлаард выиграл пролог
Другие виды | 23 апреля 2024, 19:22 0
Тур Романдии. Зейлаард выиграл пролог

Алафилипп замкнул топ-3

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.