Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гравець, через якого змінювали правила

Уілт Чемберлен - легенда світового баскетболу

У відповідь на запитання: «Хто є найкращим баскетболістом усіх часів?» більшість респондентів назве Майкла Джордана. І, можливо, вони не помиляться. Джордан — кращий з-поміж багатьох. Але все ж із нашим героєм ніхто не зможе стати в один ряд, навіть Майкл. Тож і титул найкращого серед інших був би, скоріше, його приниженням, а не визнанням...

Баскетболіст майбутнього

Якщо ви хочете уявити собі баскетболіста майбутнього — не вигадуйте нічого зайвого. Достатньо лише пригадати минуле. Ідеальний баскетболіст уже побував на нашій планеті, а ім'я його — Уїлт Чемберлен. Іншого такого не буде. Будуть «другі Джордани», «другі Стоктони», «другі хто-завгодно», а «другого Уїлта» не буде.

Достатньо лише сказати, що Чемберлен — єдиний гравець, через якого змінювали правила, аби хоч якось зменшити його перевагу над суперниками. Через Уїлта збільшили розмір трисекундної зони, заборонили змахувати м'яч, який знаходиться над кошиком, змінили спосіб пробиття штрафних... Останній елемент у виконанні Чемберлена взагалі заслуговує окремої розмови. До зміни правил він брав невеликий розгін та після стрибка з лінії штрафних вбивав «помаранчевого» зверху! А тепер подумайте — куди б дострибнув Джордан, якби важив 125 кг...

Фізична сила була головним козирем центрового. Про неї ходили легенди, більшість із яких були чистою правдою. Одного разу форвард «Сіетла» Том Мішері надумав обіграти Уїлта. Ой, даремно! «Технічний» Том зробив чотири оманливих фінти і, коли намагався кинути, отримав блок від опікуна. Мішері підхопив м'яча, зробив кілька оманливих рухів та знову наразився на «горщик». Цей факт дуже розізлив форварда, і він з кулаками полетів на кривдника. Далі відбувався цирк: Чемберлен поклав долоню на голову 105-кілограмового противника, зупинивши його порив. Мішері довго розсікав кулаками повітря, але дотягнутися до Уїлта так і не зміг.

Таких кумедних епізодів у кар'єрі центрового було безліч. В одному з матчів команди пішли «стіна на стіну». Чемберлен, який принципово ніколи не влазив у бійки, певний час стояв осторонь. Аби заспокоїти забіяк, Уїлт вибрав найбільшого з «боксерів», підняв його з натовпу, над головою, певний час повертів немов ляльку та поставив на паркет. Звісно, бійка тут же припинилася.

Безліч разів після блок-шотів у виконанні Чемберлена суперники вилітали за межі майданчика. Причому це були не лише нахаби-малюки, а й велетні на кшталт Білла Рассела. А як же безжально центрового били супротивники! Судді здебільшого заплющували очі на такі порушення, а наш герой після кожного матчу заліковував численні синці та гематоми. І при цьому Чемберлен ніколи не відповідав на провокації. Він не взяв участі у жодній із бійок та ніколи не вилучався з майданчика через перебір фолів.

Уїлт міг би домінувати у баскетболі у будь-яку епоху — від 50-х до сьогодення. Протистояти йому не змогли б і О'Ніл із Юїнгом у їхні найкращі роки.

Шлях нагору

Баскетболом Уїлт захопився в сьомому класі. У 15-річному віці майбутній центровий почав швидко рости, і його взяли до шкільної команди, її тренер відразу розгледів хист підопічного і побудував навколо нього гру. Тактика школярів була простою: заробити штрафні кидки, влучити перший та змазати другий — Чемберлен підбере й обов'язково заб'є. А оскільки трьохочкової лінії тоді ще не існувало, то й боротися з командою Уїлта було марно. В одному з матчів Чемберлену підкорився вічний рекорд шкільних змагань — 90 очок за матч!

Слава про баскетбольного самородка миттю розлетілася по Америці, й на юного Чемберлена вишикувалися в чергу 200 коледжів. У 1955 році Уїлт вступив до Канзаського університету. Дивно, адже в ті часи на півдні США ще ділили людей на «негрів» та «нормальних». Навіть юній зірці не дозволялося входити до більшості ресторанів міста. Зате на паркеті Чемберлену не було рівних. Він швидко переписав усі рекорди Студентської ліги та став головним фактором успіху своєї команди. І все ж через расову дискримінацію Уїлт залишив навчання та приєднався до групи «Гарлем Глобтроттерс», яка шокувала публіку своїми трюками з м'ячем. За один рік свого перебування у «ГГ» Чемберлен заробив астрономічні для того часу 50 «шматків зелені».

А 1959 року Уїлт нарешті дебютував у НБА. Символічно, що виступав він за команду свого рідного міста. Вже у першому сезоні центровий показав колегам хто є хто, встановивши фантастичні показники — 37,6 очка та 27 підборів за матч! Причому свій перший поєдинок центровий провів без розкачки — 43 очки, 28 підборів, 17 блок-шотів і нокаутований «Нью-Йорк». Рекорди НБА оновлювалися ледь не щодня. Він став єдиним за всю історію гравцем, який зібрав усі індивідуальні нагороди за сезон. А його «Уорріорс» здійснили фантастичний стрибок із передостаннього на друге місце. У фіналі-1959 «Філадельфія» програла потужному тоді «Бостону». Та серія стала початком легендарного протистояння Уїлта Чемберлена і Білла Рассела — генія та чемпіона.

Велике протистояння

За десять років великі центрові сходилися в очному протистоянні 142 рази. Показники Чемберлена в цих матчах складають 28,7 очка та 27,8 підбора, Рассела — 14,5 і 23,7 відповідно. Проте через сильніший склад та злагодженіші командні дії переможцем цих дуелей здебільшого виходили «Селтікс». Навіть у знаменитому матчі 1960 року, коли Чемберлен зумів зібрати аж 55 підборів (порівняйте: 24 «відскоки» Богута минулого сезону називали подвигом!), його команда програла.

В Америці люблять переможців. Можливо, саме через Рассела Чемберлен не став номером один. На рахунку Уїлта два чемпіонських титули (один здобутий після завершення кар'єри Рассела), а в Білла їх аж 11. Причому сім разів із восьми «Бостон» перегравав у вирішальних зустрічах саме «Філадельфію».

Далі гравець прогресував із кожним роком. Апогеєм індивідуальних досягнень центрового став 1962 рік. Чемберлен набирав за гру 50,4 очка (4029 за сезон) — рекорд на всі часи!!! При цьому на майданчику легендарний центровий проводив 48,5 хвилини. Ні, в ті часи тривалість матчів не відрізнялася від сьогодення. Просто Уїлт проводив на паркеті весь матч, іноді з овертаймами, відпочивши за 82 гри аж 6 хвилин. Це ж яка витривалість була в нього!

А 2 березня 1962 року Чемберлену підкорився унікальний рекорд, який ніколи не буде побито. У матчі з «Нью-Йорком» (ох, і діставалося ж «Нікс» від філадельфійця!) Уїлт реалізував 36 кидків із гри з 63 та 28 із 32 штрафних, набравши таким чином 100 очок за матч. Сам же геній про своє досягнення говорити не любив. Така природа геніїв — свої досягнення вони недооцінюють. Але всі індивідуальні здобутки нівелювалися бездарною грою партнерів по команді. Тактика «Уорріорс» зводилася до того, аби доправити помаранчевого до рук Чемберлена, а там хай сам розбирається. У більшості матчів Уїлта опікали троє опонентів (навіть Джордан не мав такої честі) і при цьому його партнери не намагалися використати наявність вільних зон, навантажуючи свого лідера. Вічно так тривати не могло.

Останньою краплею став переїзд команди до Сан-Франциско. Центровий провів не надто яскравий сезон, при цьому залишаючись кращим у багатьох показниках, і зажадав повернення до рідного міста. Чемберлен перейшов до «Філадельфії-76», з якою і здобув чемпіонську каблучку.

Щоправда, цей титул багато коштував Уїлту. Тренер «76» Алекс Ханнум змусив генія забути про результативність і перевів його на позицію... розігруючого! І що ж? Чемберлен, який за технікою поступається серед зірок сьогодення хіба що Айверсону та Джеймсу, впорався з поставленим завданням на 100%. На рахунку Уїлта ще один геніальний показник — він став лідером за кількістю результативних передач за сезон (8,6 — і це центровий), а в одному з матчів зробив єдиний в історії подвійний тріпл-дабл: 22 очки, 25 підборів, 21 передачу. Кілька десятків разів він робив пента-дабл, проте офіційного підрахунку блок-шотів та перехоплень тоді не велось, і тому рекорд — неформальний.

Звісно, така гра дозволила «Сіксерс» здобути чемпіонство, а для Чемберлена символічною подією стала перемога в фіналі над «Бостоном». Проте надалі доля Уїлта у Філадельфії складалася негативно. Тренер ставив центрового у ще тісніші рамки. Такі розклади не подобалися самому гравцю, і між ним та наставником виникало чимало суперечок. Апогеєм протистояння інтересів стала сьома вирішальна зустріч фінальної серії 1969 року. За всю другу половину матчу центровий не зробив жодного (!) кидка, роздаючи передачі партнерам.
Після матчу, який «Сіксерс», звісно, програли, журналісти запитували гравця про причини таких дій. Чемберлен же спокійно відповів: «А мені тренер не наказував кидати. Він хотів, щоб я грав на команду».

Конфлікт наростав, і Уїлт вимагав свого трейду до «Лейкерс». У «місті янголів» тренер перекваліфікував атакуючого центрового в сугубо захисного, але Чемберлен не сперечався. Він ще одного разу здобув каблучку чемпіона та допоміг «Лейкерс» встановити ще один фантастичний рекорд — 33 перемоги поспіль.

Усе має свій кінець

Вдруге вигравши титул, Чемберлен завершив свою кар'єру. За 1200 матчів у НБА він набрав 31419 очок (більше лише у Джабара та Мелоуна, які зіграли на шість—сім сезонів більше), 23924 підбори (безумовний лідер), 4643 передачі (перший серед «високих»). 118 разів він набирав за матч понад 50 очок, 271 раз — понад 40. Чемберлен був першим, хто зробив у грі слем-данк. Перераховувати здобутки можна нескінченно...

Навіть у віці 50 років деякі клуби НБА намагалися повернути генія у великий спорт. Проте Уїлт ввічливо відмовляв. Після закінчення кар'єри він встиг пограти у волейбол, теніс, поло, знявся у фільмі «Конан-Варвар».

А 13 жовтня 1999 року Чемберлен залишив цей світ. Не витримало серце. І хоча таких випадків у США — 350 тисяч на рік, від цього не легше. Йому аплодували Рассел, Джордан, Мелоун. Аплодують і зараз, бо Чемберлен єдиний у своєму роді, єдиний, мабуть, кого точно можна величати БАСКЕТБОЛІСТОМ...


Юрій КИРИЧЕНКО, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 13:06 7
Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024

Бывший главный тренер «Динамо» считает, что опыт Андрея всегда пригодится Украине

The Guardian: Украина может выйти в четвертьфинал Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 14:11 23
The Guardian: Украина может выйти в четвертьфинал Евро-2024

Лидерами «желто-синих» британцы считают Мудрика и Судакова

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.