Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Плавание
|
1469
0

Маємо нову «золоту рибку»!

Рівненська юніорка Катерина Дікіджі двічі перемогла на чемпіонаті Європи з плавання серед юніорів на дистанціях 50 та 100 метрів вільним стилем

Маємо нову «золоту рибку»!

Трохи більше тижня тому в місті Антверпен (Бельгія) відбувся чемпіонат Європи з плавання серед юніорів. У відбіркових змаганнях добре зарекомендувала себе учениця рівненської ЗОШ №28 та СДЮШОР з плавання, майстер спорту України Катерина Дікіджі. Протягом п’яти днів рівнянка ставала переможницею 15 (!) разів: на дистанціях 50, 100, 200 вільним стилем та в трьох естафетах — двічі. Потім вона здобула подвійне звання чемпіонки Європи на дистанціях 50 та 100 метрів вільним стилем, пропливши їх за 25,95 секунди та 56,51 секунди відповідно. Від найближчих суперниць — француженки Елоді Шмідт та німкені Лізи Віттінг — вона відірвалась на десяту долю та на півтори секунди. Своїми результатами вона встановила юнацькі рекорди України з плавання. Дівчина є багаторазовою чемпіонкою України серед плавців юнацького віку.

— Ще у 2004 році Катерина виконала норматив майстра спорту України, — зауважив директор СДЮШОР з плавання, президент Федерації плавання Рівненської області Петро Петришин. — Вона наймолодша плавчиха Рівненщини, яка отримала таке почесне звання. Останні два роки дівчина знаходиться у високій спортивній формі.

— Я їхала на турнір, налаштувавшись хоч би на якесь призове місце, — зізналась дворазова чемпіонка Європи Катерина Дікіджі. — Але коли після фінішу глянула на табло, то зрозуміла, що здобула «золото».

За словами її тренера Олега Шеремета, в цьому році його вихованка виступає успішно:
— Причина цього — тренування на хороших спортивних базах, де є всі умови. Гарна підготовка плюс стабільна фізична спортивна форма Катерини привели до кількох перемог у Словаччині, Туреччині та в Бельгії. Гадаю, що вона може потрапити до складу олімпійської збірної України в естафетному плаванні, оскільки ліцензія в Пекін — командна, а не іменна. Для цього треба бути, як мінімум, майстром спорту України міжнародного класу.

Тренер зауважує, що не слід протиставляти його вихованку зі старшими українськими плавчихами, як у ЗМІ інколи ставлять на одну дошку рівнянку Анну Хлістунову та титуловану киянку Яну Клочкову. Адже вони, хоч і плавають одним стилем — брасом, але на різних дистанціях. Хоча Катерина, якщо й надалі успішно виступатиме, складе гідну конкуренцію практично всім дорослим у плаванні вільним стилем. Щодо пропозицій дівчині виступати за інші міста, то вони привабливі «тільки на словах»:

— Ми вирішили навіть не вступати до спортивного інтернату на Київщині, — каже пан Шеремет. — Краще все-таки тут будемо. Але час нині такий, що спортсмен може змінити своє рішення.

Якщо змагання відбувалися протягом кількох днів під час навчального року, Катерина надолужувала згаяне вдома. Коли ж тривалі тренувальні збори — вона тимчасово навчалась у найближчій школі. Ранкове тренування розпочинається о сьомій ранку, потім навчання, домашні завдання і вечірні запливи. В залежності від циклу тренувань, щодня пропливає як мінімум вісім кілометрів, у середньому — 15. Зате коли йде інтенсивна підготовка до змагань — навіть до ста. Так що на відміну від багатьох ровесників, у неї немає проблеми вільного часу.

— Коли вже трапляється відпочити, то намагаюсь із подругами поспілкуватись, погуляти на вулиці, — каже Катерина. — У мене навіть немає хобі чи інших інтересів, окрім плавання.

Тренуючись в Україні, плавці не завжди можуть показати високі показники підготовки через... хлорування води в басейні.

— Як тільки ми виїжджаємо на збори за кордон, де в басейнах воду обробляють ультрафіолетом, так одразу ж плаваємо швидше, — запевняє тренер. — Наразі маємо проблеми з екіпіруванням та харчуванням. Адже тих 40 гривень добових не вистачає для повноцінного раціону спортсмена.

Рівненська газета

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.