Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 22 июля 2015, 13:27
1804
1

Сергей КЕРНИЦКИЙ: «Черноморец не разгонял легионеров»

Генеральный директор одесского клуба рассказал о положении дел в команде

| Обновлено 22 июля 2015, 13:27
1804
1
Сергей КЕРНИЦКИЙ: «Черноморец не разгонял легионеров»

Генеральний директор «Чорноморця» Сергій Керницький розповів про нюанси проведення Суперкубка України в Одесі, фінансової оптимізації одеського клубу, оцінці роботи тренерського штабу Олександра Бабича та багато іншого.

«Під час матчу за Суперкубок ми отримали інформацію, що «активні» вболівальники однієї з команд і сітки рвуть, і фаєри палять, і сидіння поламані»

- Сергію Степановичу, з вами важко було зустрітися перед Суперкубком України, ви брали участь у підготовці до матчу. У чому вона полягала з боку «Чорноморця»?
- Відповідно до регламентних норм, організатором проведення матчу є Прем'єр-ліга. Але виконання всіх нюансів, пов'язаних з безпосереднім проведенням гри, вирішення всіх питань, що виникають при цьому, врегулювання переважної більшості формальностей, були віднесені, згідно з підписаною угодою, до сфери відповідальності ФК «Чорноморець», звичай тісно взаємодіючи з представниками всіх зацікавлених у проведенні матчу сторін . Зокрема, це підготовка самого стадіону як єдиного багатофункціонального комплексу. Всіх його, скажімо так, складових, які необхідні для сучасного стадіону: світло, вода, каналізація, під'їзні шляхи, організація обслуговування гостей на стадіоні, переміщення і супровід команд та запрошених гостей і т.д. Окреме питання - поле.

Ну і основне - це підготовка до проведення матчу в питанні системи безпеки. Основне завдання перед усіма задіяними суб'єктами під час підготовки гри полягало в тому, щоб відвідувачі стадіону отримали відповідний сервіс, мали можливість насолодитися видовищем звітного матчу і повторюся, найголовніше, щоб повною мірою була забезпечена безпека, як відвідувачів стадіону, так і команд, що грали між собою.

- Чув вашу розмову телефоном - про зламані стільці, порвану сітку за воротами. Є вже якісь фінансові підсумки приїзду гостей?
- Так, на жаль, інформація про заподіяння шкоди майну клубу на стадіоні підтверджується. Безпосередньо під час матчу за Суперкубок України - як візуально, так і через систему камер відеоспостереження ми отримали інформацію, що «активні» вболівальники однієї з команд і сітки рвуть, і фаєри палять, і сидіння поламані. Зараз будуть проведені всі необхідні процедури щодо актування розміру заподіяної шкоди та розрахунку, включно із залученням незалежних експертів, його вартості. Про цифри поки вважаю говорити передчасно, повинен пройти певний комплекс заходів, але отримана сума, відповідно умов договору, буде виставлена для компенсації з боку організатора матчу. А Прем'єр-ліга вже, у свою чергу, в порядку регресу має право вирішувати зазначені питання з клубами, поведінка вболівальників яких спричинила заподіяння шкоди майну стадіону.

- Перейдемо до «Чорноморця». Яка на сьогодні фінансова ситуація в клубі? В одному з інтерв'ю ви сказали, що провели «оптимізацію». У чому вона полягала?
- Оптимізація полягає, в першу чергу, в тому, що ми переглянули свої витрати і доходи. Витрати намагаємося мінімізувати. Може, повторюся, але президент клубу Леонід Клімов, я і мої колеги з інших клубів топ-дивізіону неодноразово заявляли, що футбольні клуби, номінально відповідно до законодавства є суб’ктами комерційної діяльності, однак в реальності - це організації, що постійно дотуються. Тому що всі гарно говорять, що футбол повинен бути окупатися, але це важко. Взагалі в українському футболі це важко, в сьогоднішніх умовах тим більше. Саме тому основним своїм завданням ми бачимо побудову в середньостроковій і довгостроковій перспективах нормально функціонуючої бізнес-моделі на базі клубу. Приклади європейських клубів перед нами.

Вважаємо, що час від слів переходити до справи, навіть незважаючи на те, що в нинішніх умовах це вкрай важко. На початковому етапі найближчою метою на рік-два має бути прагнення знайти баланс і максимально мінімізувати різницю між доходами клубу та його витратами.

- Чи є зараз у «Чорноморця» бюджет на цей сезон?
- Є. Бюджет, який дозволяє нам нормально виступити. Не буду лукавити, не злетіти на гребені хвилі, проте найголовніше - це не потонути біля причалу, якщо сказати по-морському. Бюджет розраховано за зарплатами гравців, плюс всі необхідні витрати, пов'язані з життєдіяльністю команди і функціонуванням спортивної інфраструктури, і в першу чергу, це виїзні матчі.

Хоча ми і зі стриманим оптимізмом, але навіть прогнозуємо певне зменшення витрат і збільшення доходу, пов'язане з тим, що навесні цього року, у зв'язку з непроведенням домашніх матчів ми були позбавлені тієї частини доходів, яку ми б отримали від продажу квитків і надання відвідувачам супутнього матчу сервісу на стадіоні. Крім того, були додаткові витрати, пов'язані з орендою тимчасового стадіону, проживанням під час так званих «домашніх матчів» і логістикою переміщень команди.

- У новому варіанті бюджету ви перейшли з доларів на гривні у зв'язку з оптимізацією?
- Давайте говорити коректно. Зарплати в доларах і євро на моїй пам'яті в «Чорноморці» не сплачувались ніколи. Це певна процедура, потенційно можлива, але вимагає виконання безлічі законодавчих формальностей. Без дотримання процедури та отримання відповідних дозвільних документів, розрахунки в будь-якій іноземній валюті не просто не допускаються, але також є прямим порушенням чинного законодавства. Ми на це не йшли, і якоюсь мірою навіть свідомо. У команді грали як іноземні, так і вітчизняні виконавці. Безумовно, контрактні умови у кожного були індивідуальні в сенсі цифр, але за формою виплати - абсолютно всі гравці і тренерський штаб команди були рівними. Тобто мова йшла лише про еквівалент. Ця фіксація була абсолютно правильною, що жодним чином не суперечить нормам чинного законодавства і була прив'язана до курсу Нацбанку на момент виплати. Ми цю ситуацію змінили ще навесні минулого року. Всі еквівалентні стандарти було прибрано, все було перераховано за обговореним з гравцями курсом і відображено в контрактах. І я щиро вдячний хлопцям за те, що маючи чинні контракти, вони почули нас, пішли назустріч і прийняли таке, напевно непросте для них, рішення. І починаючи з весни минулого року, як в чинних, так і в наступних контрактах гравців, котрі до нас приходили, вже чітко прописувалася лише гривня, без прив'язки до курсу і без використання будь-яких еквівалентів.

«Міхеїл Саакашвілі на засіданні Державіаслужби, на мою думку, щодо цін на квитки все пояснив!»

- Як цього сезону «Чорноморець» у зв'язку з оптимізацією буде їздити на гостьові матчі: літаком, чи автобусом?
- Я б сказав так. Будемо їздити комбіновано, зручно, вибираючи оптимальну логістику, з урахуванням, як я говорив раніше, збалансованості витрат і доходів клубу. На далекі відстані, за необхідності, будуть літаки, на ті пункти призначення, які в досяжності, або зручніше дістатися автобусом чи поїздом - використовуючи дані типи транспорту. Поїздом в деяких випадках швидше, аніж автобусом.

Притом нам вчити нікого не треба, більшість команди з молодіжного складу, а молодіжні склади з усієї України пересуваються поїздом або автобусом. Ми оптимізували всі витрати на виїзні матчі. Чесно кажучи, не бачу нічого поганого у виборі найбільш оптимальних часових і фінансових умов добирання до місць виїзних матчів. На жаль, не все від нас залежить. Є об'єктивний фактор, і таку думку маємо не лише ми. Наприклад, при замовленні чартеру, у порівнянні з цінами річної давнини, це все виросло втричі. Запитуємо: чому? Відповідають: все прив'язане до еквіваленту. Але ж доходи клубу не в еквіваленті, люди, котрі приходять на стадіон, платять національну валюту, а не еквівалент... І так можна продовжувати без кінця-краю. Наостанок хочу нагадати, що голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі на засіданні Державіаслужби, на мою думку, щодо цін на квитки все пояснив! Тут як кажуть, додати більше нічого.

- Яка причина того, що багато легіонерів пішли з команди? Це сталося за бажанням клубу або гравців?
- Це було практично 50 на 50. Може, і бажання клубу, але зрозумійте правильно: згадайте умови, які виникли, ситуацію, коли ніхто нічого не міг сказати - коли почнеться чемпіонат, і чи почнеться він взагалі. Окрім цього ще й така обстановка навколо.

Давайте визначимося відразу ж і припинимо будь-яке мусування чуток і знімемо привід для будь-яких спекуляцій щодо цієї ситуації. Це було спільне, взаємоузгоджене рішення гравців та клубу. Категорично заявляю, ніхто нікуди не тікав, ніхто нікого не виганяв. Говорити, що «Чорноморець» розігнав легіонерів, - це абсолютно неправильно, а також юридично некоректно. У всіх легіонерів, які пішли, були чинні контракти, тому жодна зі сторін в односторонньому порядку, в нашому випадку, як це підносили деякі «доброзичливці» в пошуках «смаженого», клуб, як одна зі сторін контракту, самостійно не міг їх ні розірвати, ні змінити. В іншому випадку, це було б законною причиною для розглядів в органах футбольного правосуддя і приводом для застосування до клубу серйозних фінансових санкцій. Ми таким не займаємося і в такі ігри не граємо. Якби хтось із гравців сказав «ні», клуб був би зобов'язаний платити йому ту ж зарплату за контрактом і до кінця терміну дії тієї угоди, що була у кожного гравця. А контракти, можете бути впевнені, у всіх були чималі і за термінами, і за цифрами! Тим не менш, ми знайшли з кожним із хлопців варіант врегулювання і розлучилися по-людськи, згадавши весь проведений разом час, виконану роботу і щиро побажали один одному удачі. Це був дуже важкий, насамперед, емоційний момент, і повірте мені, всередині все кипіло....

- Виходить, розлучилися з усіма полюбовно, і боргів у клубу перед ними немає?
- «Чорноморець» розлучається полюбовно практично з усіма гравцями. Ми поважаємо і дотримуємося контрактної стабільністі. Гравець або допрацьовує свій контракт до кінця, або достроково припиняє дію контракту у зв'язку з переходом в інший клуб, або отримує статус вільного агента за згодою сторін. Якщо ви стежите за рішеннями Палати з вирішення суперечок і Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ, то щодо «Чорноморця» інформації практично немає. Є окремі питання, але рано чи пізно клуб їх урегулює або в будь-якому випадку врегулює найближчим часом, знайшовши з іншою стороною рішення, котре влаштовує обох. Ми з гравцями намагаємося знайти спільну мову, з кожним відбувається по кілька зустрічей, поки не буде знайдено вихід із ситуації, що склалася. Ніхто не розповідає казок і не будує повітряних замків. Ми даємо гравцям всю інформацію, показуємо всі наявні можливості та перспективи. Я завжди доступний і на зв'язку для будь-кого з нинішнього та колишнього складів. Хлопці, бачачи таке відкрите ставлення, беручи участь у відвертій, може не завжди приємній розмові, часто приймають ситуацію, що склалася, і, повторюся ще раз, всім їм за це спасибі, йдуть клубу на поступки. Не знаю, легко це чи важко. Важко морально...

«Раптом до мене надходить дзвінок, і гравець мало не зі сльозами: «Сергію Степановичу, мене не підписують!»

- «Чорноморець» буде підписувати гравців, скажімо так, з досвідом виступів у Прем'єр-лізі?
- По-перше, рішення щодо кадрового посилення і запрошення в команду гравців - це виняткова прерогатива тренерського штабу. Вони повинні надати менеджменту клубу свої пропозиції. Головний тренер і його команда знає в достатньому обсязі всю фінансову складову діяльності клубу, а клуб, в свою чергу, повністю довіряє наставникам, не нав'язуючи і жодним чином не втручаючись у їх вибір. По-друге, гравець повинен погодитися на наші умови. От якщо буде така сукупність факторів, такий гравець прийде і отримає шанс проявити себе. Незалежно від віку і ще чогось. Але з іншого боку, це має бути гравець, котрий дійсно нам допоможе, в ньому має вбачатися перспектива, так само як і певна інвестиційна привабливість, а не те, що він відбуватиме номер.

- Можете назвати гравців, які були на перегляді в «Чорноморці»?
- Не знаю, звідки взявся термін «гравець на перегляді». Якщо ви помітили, нас постійно вболівальники, журналісти закидають, що ми не називаємо прізвищ. Але насправді, дане питання набагато глибше і багатогранніше, як в сенсі правового регулювання, так і щодо певних морально-етичних норм. Перш за все, з правової точки зору гравцем клубу є той професіонал, котрий у встановленому порядку, на обговорених умовах підписав з клубом контракт, і даний контракт зареєстровано у Прем'єр-лізі. З іншого боку, треба підходити дуже коректно до того гравця, який приїхав.

Тому що у нас були випадки, коли ми свого гравця відправили на так званий «перегляд». Я постійно дзвонив гравцеві і його агенту, розпитував, як все проходить, мені ж теж не байдуже. Кажуть, що начебто все нормально, він підходить. Коли наближається підписання контракту, раптом до мене надходить дзвінок, і гравець мало не зі сльозами: «Сергію Степановичу, мене не підписують!» В принципі, це нормально. Це хоч і не найприємніша, але можлива ситуація у футбольному житті кожного гравця. Але здивувало, і я б навіть сказав, обурило інше. Я відкриваю інтернет, читаю його ім'я, звідки він, і головний тренер заявляє, що гравець їм не підійшов, тобто про це заявлено публічно, до уваги всієї нашої великої футбольної сім'ї. Я вважаю, що це удар по самолюбству гравця, це серйозна моральна травма для людини і безумовний збиток його професійному іміджу і діловій репутації. На мій погляд, це неправильна постановка питання, це неприйнятно. Тренер же не пояснює, чому той не підійшов. А за ним потім йде шлейф, слава, що там не підійшов, тут не підійшов. Тобто на ньому, що тепер, треба ставити хрест? Тому ми взагалі не називаємо прізвищ і намагаємося цього уникати. Якщо гравець підійшов, гравцеві все підійшло, контракт підписаний, всі формальності дотримані - ласкаво просимо «на борт» нашої команди.

- Влада Калітвінцева брали просто в оренду або з опцією придбання?
- Ні, тільки в оренду, на півроку. Під час вирішення питання з орендованими гравцями необхідно усвідомлювати, що від клубу, що бере гравця в оренду, залежить зовсім небагато. Основний чинник - це воля клубу-власника економічних прав на гравця, позиція самого гравця і тільки потім уже побажання і можливості клубу, що бере гравця в оренду.Сьогодні усіма зацікавленими сторонами був вироблений саме такий варіант щодо Влада. Що буде після закінчення терміну оренди, покаже час і при наявності бажання продовжити взаємини, підсумок спільних переговорів усіх учасників трансферу. У нас була думка і інших гравців взяти в оренду, але ми чітко розуміємо, що якщо брати гравців в оренду, то це має бути точкове посилення конкретної позиції, для вирішення важливої на даному етапі завдання. Перш за все, ми хочемо все-таки бачити своїх вихованців у складі. Тих хлопців, яких ми довгий час готуємо, тренери вкладають у них весь свій досвід, навички та душу і кому як не їм повинна бути пряма дорога в рідний клуб, в рідному місті на рідний стадіон.

Не хочу здатися альтруїстом, але не можна не врахувати і економічний аспект. Ми всі розуміємо, що футбол - це бізнес, а права на гравця - це серйозний актив, трансфер якого може приносити клубу, що володіє контрактом, прибуток у майбутньому. При продажі в хороші, топові клуби своїх вихованців клуб, який виховав гравця, отримує відповідні фінансові ресурси. У той час як орендовані гравці - це тимчасова допомога у вирішенні поточних завдань, в деяких випадках це є способом придивитися до потенційного новачка ближче, побачити його в справі, в іграх чемпіонату, а не під час тренувальних матчів міжсезоння. Проте в більшості випадків це актив, який, тим не менш, принесе вигоду клубу, що володіє контрактом.

- Як ви оцінюєте роботу Олександра Бабича і його тренерського штабу?
- Перше завдання у Бабича зараз - створити команду. Призначення Бабича головним тренером «Чорноморця» виходило з того, щоб команду омолодити, тобто плавно взяли його з його виконавцями, якими він керував в командах U-21 і U-19. До Олександра Олександровича немає особливих претензій, ми чудово розуміємо, в який час він взяв команду. Ми бачимо його самовіддачу, його копітку, методичну роботу з гравцями, його бажання досягати результату і прагнення, щоб росла команда, і він разом з нею розвивався як тренер.

Безумовно, є певні завдання, є обумовлені сторонами тимчасові рамки на рішення даних завдань, і тренерський штаб повністю в курсі цього. Не варто шукати підступу, ми тверезо оцінюємо ситуацію і всі об'єктивні чинники навколо нас. Бабичу ніхто не ставив недосяжних планів і нереальних цілей. Ми розуміємо, що в силу певних обставин ми змушені знову почати зі стартових позицій, виходячи з цього, зрозумілі і основні цілі. Об'єднати і згуртувати хлопців, показувати в кожному матчі гідну видовищну гру для рівня їх можливостей і здібностей, вселити бійцівський дух і максимальну націленість на боротьбу і результат.

І найголовніше - закласти той фундамент, на якому при зміні обстановки, при покращенні ситуації, можливим буде розпочати поступальний рух вперед і вгору до рівня більш якісної гри, більш серйозних виконавців і в перспективі - повернення «Чорноморця» до списку учасників міжнародних футбольних турнірів. Ми не чекаємо і не сподіваємося на диво. Потрібна терпляча і кропітка робота і поки тренерський штаб в цілому з цим гідно справляється.

Ми залучаємо хлопців, котрі на виході з нашої школи, щоб вони постійно були перед очима і в тренувальному процесі. А тренувальний процес молодіжних команд плавно перетікає в тренувальний процес основної команди. У нас не тренується тільки заявка «А», у нас тренується близько 30 осіб одночасно. Разом з основною командою тренуються гравці з дубля, U-19, U-18.

Але на жаль, про повноцінний резерв можна довго говорити... Як такого перспективного, довгострокового, його немає. І не лише в «Чорноморці», його особливо ніде немає в Україні. Тому що тема дитячого футболу - окрема тема і про неї можна говорити дуже довго.

Олександр ГАПОНЕНКО

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Ворскла – Колос. Прогноз и анонс на матч чемпионата Украины
Футбол | 20 апреля 2024, 07:00 0
Ворскла – Колос. Прогноз и анонс на матч чемпионата Украины

Обе команды находятся в середине таблицы, но ковалевский клуб рискует оказаться ниже

Экс-чемпион мира рассказал, что произошло во время спарринга с Фьюри
Бокс | 19 апреля 2024, 15:36 0
Экс-чемпион мира рассказал, что произошло во время спарринга с Фьюри

Джей Опетайя отрицает, что отправил Тайсона на настил ринга

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
NicMos
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил