Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Тяжелая атлетика
| Обновлено 13 марта 2015, 15:29
11516
2

Украинские друзья Арнольда Шварценеггера

Владимир Рекша стал вице-чемпионом Arnold Strongman в США

| Обновлено 13 марта 2015, 15:29
11516
2
Украинские друзья Арнольда Шварценеггера

Український богатир Володимир Рекша став віце-чемпіоном одного із найбільш престижних турнірів у світі стронгмену - змаганні Arnold Strongman на щорічному спортивному фестивалі Арнольда Шварценеггера, у ваговій категорії до 105 кг. Не обійшлося без суддівських помилок, однак попри це українець здобув «срібло»!

«Арнольд Класік»: трохи історії
Стронгменівські турніри проводяться на Arnold Sports Festival з 2002 року у місті Коламбусі (штат Огайо). Саме тут Шварценеггер здобув свій третій титул «Містера Юніверс» серед професіоналів. Сім титулів «Містер Олімпія» були здобуті ним через рік і далі, але саме у Коламбусі Арнольд вперше переміг легендарного кубинського бодібилдера Серхіо Оліву на прізвисько «Міф». Тому Шварценеггер і увіковічнив тріумфальний для себе Коламбус, від 1989 року проводячи тут Спортивний фестиваль свого імені. Основна увага Ігор сфокусована на бодібилдінгу, стронгмені та фітнесі, але програма Фестивалю включає дуже багато змагань з різних видів спорту, в тому числі олімпійських.

Отож, упродовж восьми років існували лише змагання Arnold Strongman Classic, на які організатори запрошували десятку найсильніших, на їхній погляд, атлетів планети. Шість разів отримував таке запрошення наш славетний богатир Василь Вірастюк, котрий тричі був віце-чемпіоном «Арнольд Класік», ще одного разу виступав на цьому змаганні інший українець Олександр Пеканов.



Додатковий турнір
З 2010 року організатори «Спортивного фестивалю Арнольда» додали до турніру елітної десятки ще одне змагання, в якому може взяти участь будь-який стронгмен, котрий пройшов відбір у своїй національній федерації і сплатив змагальний внесок у розмірі 120 доларів США. З притаманним їм гігантизмом американці назвали цей турнір «Аматорським чемпіонатом світу». Компанія учасників і справді з самого початку була й великою (у першому турнірі понад 50 атлетів), й солідною за конкуренцією. А от поняття «аматори» в даному контексті дуже умовне, оскільки більшість учасників змагання – професіонали. Просто для зручності організатори нарекли елітну десятку професіоналами, а решту – аматорами. За регламентом, переможець аматорського чемпіонату світу отримує право на наступний рік замінити в «Арнольд классік» атлета, який посяде там останнє, десяте місце. За час існування чемпіонату світу на «Арнольді» (до цього року) у ньому брали участь троє українців - Олександр Лашин (двічі, одного разу вийшов до фіналу змагання), Віталій Міхеєв та Сергій Конюшок (по одному разу).



Більше турнірів – нових і різних
Відомо, що Арнольд Шварценеггер - людина, котра не сидить на місці і постійно прагне розвитку, відтак на його Спортивному фестивалі постійно з’являються нові види програми. Минулого року було запроваджено стронгменівські змагань серед жінок – «Arnold Srtrongwomen Fitness» - одразу у двох вагових категоріях і ще один додатковий турнір для чоловіків, легших за 83 кг – «Arnold Srtrongmen Fitness».



Перший «Арнольд» для 105 кг
Відтак цілком природно було нарешті звернути увагу й на те, що серед чоловіків уже тривалий час проводяться турніри й чемпіонати світу не лише в абсолютних вагових категоріях, але й з обмеженням ваги (до 105 і 110 кг).

Отож, нинішній «Арнольд» став інаугураційним для вагової категорії до 105 кг, чинним чемпіоном світу у якій є львів’янин Володимир Рекша. Володя вперше приїхав на «Arnold Sport Festival». Компанію йому склав Сергій Конюшок¸ для якого це другий візит у місто Коламбус (штат Огайо), де власне й відбувається турнір. Конюшок заявився на турнір в «абсолюті», оскільки важить нині 123 кг. Найсильніший атлет України Олександр Лашин разом із сім’єю перебуває нині в Маріуполі, фактично біля лінії фронту, тож виступати наразі не має як.

Змагання. Кваліфікація
Сам турнір для атлетів вагою до 105 кг розпочався з чотирьох вправ кваліфікації, за підсумками яких визначалися чотири фіналісти.

Володимир Рекша впевнено переміг у двох перших вправах – «Йоку» («Перенесення коромисла», вага 335 кг) і «Дамблі» («Підйом гантелі», вага 85 кг).

Відомо, що ці дисципліни Володя полюбляє, а у гантелі «Дамбл» взагалі є абсолютним рекордсменом України. У Коламбусі Рекша підняв гантелю 8 разів за одну хвилину. Із «Йоком» на плечах пробіг 40 метрів за 19,9 секунди, ставши єдиним із учасників, хто «вибіг» із 20 секунд. Набравши за дві стартові вправи максимум очок, українець, схоже, здивував господарів, які до чемпіонських титулів, здобутих в Європі, традиційно мають певне упередження. І все б нічого - «то таке», як кажуть в Україні, якби не дивні суддівські рішення, які мали місце потім.






У третій вправі – «Прогулянці фермера» (135 кг на руку) - Рекшу покарали двосекундним штрафом за те, що його валізи дещо проїхалися по поверхні. Таке трапляється, коли атлет на швидкості випускає валізи. Однак слід зауважити, що змагальна підлога була дуже слизькою, а пристрою ABS у «комплектації» нашого атлета немає ))) Як би там не було, замість 3-4 місця у третій вправі вийшло восьме, що дозволило американському атлету Ніколасу Камбі обійти українця у загальному заліку.

Четверта вправа кваліфікації – «Силова естафета»: упродовж хвилини учасники мають спочатку двічі виконати тягу з класичною штангою 255 кг, а потім упродовж часу, що залишається, максимальну кількість разів зафіксувати над головою штангу «Аксель» (із товстим грифом) такої ж ваги.

Наш атлет, бездоганно виконавши перший етап, вісім разів зафіксував «Аксель» над головою. При цьому останній, восьмий, раз якраз перед свистком рефері, що сигналізував про закінчення відведеного часу. Суддя на майданчику зафіксував цей підйом, однак в офіційному протоколі замість восьми підйомів було зазначено сім. На жаль, зауваження українських атлетів щодо неточності головний рефері змагань залишив поза увагою, і, як наслідок, ще кілька очок було втрачено.

Зрештою, це не завадило Володимиру Рекші вийти до фіналу із другим результатом. У Володі було 52,5 бали. Вище та нижче українця розмістилися американці: Захарій Хедж – 55 очок, та Ніколас Камбі – 50 балів. Заключним учасником «Фіналу чотирьох» став польський атлет Марцін Сендвіцьки.

Очки, набрані у кваліфікації, враховувалися у фіналі (вони були поділені на чотири). Отож, сумарні показники перетворилися не лише на цілі й десяті, а й на соті й тисячні:
1.    Хедж - 13,75 бала
2.    Рекша - 13,125
3.    Камбі - 12,5
4.    Сендвіцьки – 12,25
   


Фінал
У фіналі було дві вправи. У першій – «Лог-ліфт на максимум» - Рекша розділив 2-4 місця з двома американцями, піднявши вагу 150 кг. Поляк Сендвіцьки зафіксував 160 кг і, разом з тим, вискочив на перше місце, відтіснивши Рекшу на третю позицію.

У заключній дисципліні, «Силових сходах», було дві очних дуелі – атлетів, які посідали у загальному заліку 1-2 та 3-4 місця. Необхідно було дві велетенські гирі (по 150 кг кожна) по черзі підняти догори на п’ять сходинок. Рекша у своїй дуелі переміг американця Камбі із результатом 15,9 секунди (у Камбі – 16,75). Сутичка вийшла захоплюючою: американець першим заклав «стартову» гирю, однак українець наздогнав і перегнав його, закладаючи другу!



У заключній дуелі Хедж заклав дві гирі за 15,6 секунди, лише на три сотих випередивши українця. Сендвіцьки показав найгірший час з чотирьох фіналістів – 21 секунду, і опустився у підсумку на третю сходинку загального заліку.

Таким чином, Захарій Хедж випередив Володимира Рекшу на 1,6 бала, ставши першим чемпіоном турніру «Арнольд Стронгмен» у ваговій категорії до 105 кг. Звісно, нарікати на суддів - остання справа, але все ж таки бали, відібрані у кваліфікації через доволі дискусійні обставини, цілком могли б підкоригувати фінальну картину. Принаймні, вони б дозволили Володі вийти на фінальні дуель з Хеджем, і тоді доля чемпіонського титулу вирішився б у протистоянні віч-на-віч, а це завжди цікаво й непередбачливо.

Змагання «Арнольд Стронгмен» (до 105 кг). Результати фіналу:
1.    Захарій Хедж (Україна) – 19,75 очка
2.    Володимир Рекша (Україна) – 18,125
3.    Марцін Сендвіцьки (Польща) – 17,25
4.    Ніколас Камбі (США) - 16,5

У будь-якому разі, досягнення Володимира Рекші дуже вагоме. По-перше, дуже солідна компанія учасників (той же Сендвіцьки був на чемпіонаті світу-2014 четвертим). По-друге, місцеві американські атлети однозначно мали перевагу, адже вони готувалися на змагальних снарядах, а решті учасників до виступу розминку робити не дозволяли (теж дуже сумнівне правило: зазвичай, в Європі всі учасники мають право випробувати снаряд перед виступом). По-третє, навіть попри всі ці обставини, Рекша показав дуже високий результат, який стовідсотково підтверджує його реноме чемпіона світу у цій ваговій категорії.

Тому Володимиру Рекші – великий респект і привітання з блискучим дебютним виступом на турнірі Арнольда Шварценеггера! Володя гідно представив нашу країну на цьому престижному турнірі, на якому востаннє ми отримували нагороду у стронгменах ще у часи Василя Вірастюка, 2007 року.

Виступ Сергія Конюшка



Сергій Конюшок у змаганні «Арнольд Стронгмен» без обмеження ваги не зумів вийти у фінал. Нагадаю, що за три тижні до цього турніру Сергій надірвав м’яз задньої поверхні стегна на першому етапі Кубка України, відтак не зміг показати всю свою силу, ставши 27-им із 39 учасників. Однак Конюшок показав високий результат у вправі «Дамбл»: 95-кілграмову гантелю українець підняв 5 разів. З цим результатом Сергій поділив 4-10 місця (троє атлетів здійснили по сім підйомів). В останній вправі кваліфікації Сергій підійшов до виконання тяги штанги вагою 275 кг, і одного разу зумів її підняти. Однак другий раз був не підйомним: навіть міцно замотане стегно давало про себе знати нелюдським болем. Результати Конюшка у двох інших вправах кваліфікації були у межах двадцятки: «Прогулянку фермера» (20 м, по 155 кг на руку) він пройшов за 21.3 секунди, «Йок» вагою 355 кг на 40 метрів Сергій проніс за 31,75 секунди. А переміг у цій категорії росіянин Олександр Лисенко.



Елітна десятка: прикрощі Савіцкаса
Доповнимо нарис про цьогорічний «Арнольд» інформацією про переможця у турнірі елітної десятки «Арнольд Класік». Тут усе вирішилося у заключній вправі. Семиразовий переможець «Арнольда» литовець Жидрунас Савіцкас , котрий лідирував весь турнір, у підсумку програв лише один бал у загальному заліку американцеві Брайану Шоу. Третім став поляк Матеуш Келішковськи. Шоу виграв заключну дисципліну – «Дамбл» (гантелю 125 кг він підняв 6 разів, а Савіцкас - 4 ), вигравши в ній у литовця 2 з половиною бали.






І знову не обійшлося без суддівського ляпу. У передостанній вправі – «Йоку» - організатори означили закінчення дистанції стрічкою, натягнутою паралельно до фінішної смуги. Савіцкас проніс коромисло швидше за Шоу, збивши стрічку і вже зупинився, коли рефері почав сигналізувати, що литовець недостатньо заніс снаряд за фінішну смугу. Безперечно, сигналу рефері потрібно чекати завжди – це факт. Однак, коли атлет несе на плечах велетенську конструкцію вагою 680 кг, а організатори самі вигадали стрічку як означення фінішу – для чого тоді дезорієнтувати атлетів??? Для чого тоді потрібна та стрічка? В результаті Савіцкас витратив додатковий час і програв дорогоцінні бали Шоу, які й вирішили долю чемпіонського титулу.



Тож прикрий осад від суддівства на «Арнольд Класік» та «Арнольд Стронгмен» залишився. Савіцкас повертався додому зі США одним рейсом із Володимиром Рекшою, тож ділився з українцем своїм смутком. Зрештою, цей рейс був «срібним» і це - приємна обставина! Хочеться побажати Рекші, для якого виступ на «Арнольді» став дебютним, аби він перейняв у рекордсмена-ветерана з Литви переможні традиції!

В очікуванні нових змагань і нових звитяг українських перемог, будьте сильними!

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
keshmann
Арни красава