Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
|
4443
10

Олег БЛОХИН: «Это был колоссальный успех!»

Экс-наставник сборной Украины - об участии команды на чемпионате мира

Олег БЛОХИН: «Это был колоссальный успех!»
Один з лідерів зіркового київського «Динамо» Олег Блохін брав участь у двох чемпіонатах планети як гравець, і ще в одному – як тренер, коли дійшов зі збірною України до чвертьфіналу ЧС-2006. Тоді у Німеччині його команда поступилася лише майбутнім чемпіонам світу - італійцям.
 
Хвилювання було
 
Всі рекорди – це довгий життєвий шлях, тому складно порівнювати їх з участю в чемпіонатах світу. Не було б у мене такого довгого футбольного шляху – напевно, не було б двох першостей світу і двох Олімпіад, стільки ігор не зіграв би і стільки голів би не забив. Це все – в цілому, розділяти не можна. Чемпіонат світу – це дуже хороший форум, престижне змагання.
 
По-перше, ми відстоювали престиж країни, грали з найкращими командами, які приїжджали на чемпіонати світу. А друге - приємно було заявити про себе у складі збірної, показати, на що ми здатні. Коли я поїхав на свій перший чемпіонат в 1982 році, мені вже було майже 30 років, тому я був зрілим гравцем, і виклик до збірної, мабуть, був заслуженим. Хоча хвилювання, звичайно, було. До цього збірні СРСР протягом дванадцяти років не потрапляли на чемпіонат світу, тож мета була - добре пройти підготовку до турніру і зіграти якомога краще.
 
На рівних з Бразилією
 
Атмосфера на нашому першому матчі з Бразилією була, звичайно, колосальною. Бразильці були фаворитами у цій грі, багато з них вже грали в Європі. Запам'яталося жахливе суддівство. По-моєму, іспанець нас засудив. Не можу сказати, що бразильці в чомусь нас перевершували, гра була рівною, але суддя не призначив два пенальті у їхні ворота. Хоч і програли [1:2], виглядали в тій грі гідно. У наступних матчах з Новою Зеландією [3:0], про яку ми взагалі нічого не знали, і Шотландією було простіше. З шотландцями нас влаштовувала нічия, ми досягли потрібного результату [2:2] і вийшли до наступного раунду.
 
У другому раунді на нас чекали матчі на «Камп Ноу» у Барселоні. Після перемоги над бельгійцями в грі з Польщею, напевно, була вже психологічна і фізична втома [матч закінчився внічию 0:0]. На другий тайм нас не вистачило просто. У підсумку поляки пройшли далі, тому що ми обіграли бельгійців 1:0, а вони - 3:0. З іншого боку, у поляків тоді була хороша команда. В Іспанії я був багато разів, але під час чемпіонату світу, крім стадіонів і готелів, ми нічого там не бачили.
 
Мексиканське середгір’я
 
Перша відмінність наступного чемпіонату світу в Мексиці - різниця в часі, шість годин. По-друге, ми грали в Ірапуато, на висоті під 2000 метрів над рівнем моря, тобто в середгір'ї. Важко було, перший час було відчуття, що кисню не вистачає, поки не адаптувалися. І спека стояла, а грали ми о 12 годин дня. Вночі був дощ, вранці палило сонце, а на стадіоні поклали новий газон, і звідти тягнуло цю вологу. Було дуже незвично.
 
У цілому умови на турнірі були нормальні, але ми брали свого кухаря, тому що, коли ми приїхали до Мексики ще перед чемпіонатом світу, кухня, звичайно, не відповідала. Все було перчене, гостре - національна мексиканська кухня. Груповий турнір на тому чемпіонаті ми пройшли спокійно. Перша гра зі збірною Угорщини вийшла феєричною [перемога 6:0], а далі - канадці не представляли жодної складності [2:0 і гол на рахунку Блохіна]. З французами просто показати себе було цікаво, тому що було зрозуміло, що ми виходили з групи [1:1]. Ми виступали вдало, і, якби не чергові суддівські ляпи в матчі 1/8 фіналу з Бельгією, ми повинні були перемагати. Вирішальна гра, а нам два м'ячі з офсайду забили, тому ми не пройшли до наступного кола [поразка з рахунком 3:4].
 
Тренерське досягнення
 
Для гравця чемпіонат світу – одне, а для тренера - зовсім інше. Певною мірою досвід участі допомагав, я вже знав, яка обстановка буде, який ажіотаж, що відбуватиметься, і намагався донести це до гравців. Хоча це все одно треба відчути. Найскладнішим було струснути команду після поразки з рахунком 0:4 від Іспанії, яких я вважав фаворитами на тому чемпіонаті світу. Думаю, чвертьфінал того турніру на той момент був максимумом для збірної України, тому що ми відчували колосальні проблеми зі складом - і через картки, і через травми, і через вибір гравців.
 
Хлопці були щасливі, що дійшли до «вісімки», але апетит, як кажуть, приходить під час їжі. Матч з італійцями запам'ятався, було дві штанги, там Буффон творив чудеса. При 0:1 ми могли зрівняти рахунок, і тоді все могло повернутися в інший бік [в підсумку Україна програла з рахунком 0:3]. У будь-якому разі, потрапляння до числа найкращих збірних на своєму першому чемпіонаті світу - колосальний успіх, я вважаю.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 9
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ampl7
Самое лучшее что сделал Беляш для сборной — вовремя дезертировал в самый тяжелый момент.
Одинокий волк
Лучшие футбольные годы ОВБ - семидесятые. В 80-х он уже далеко не тем был. В Испании-82 в сборной на первых ролях были другие: Дасаев, Хидиятуллин, Чивадзе, Сулаквелидзе, Бессонов, а в Мексике-86 блистали: Беланов, Заваров, Михайличенко, Протасов, Литовченко, Демьяненко. Бразильцы на голову выше всех были в Испании, проиграли начавшей просыпаться после первого группового Италии по недооценке явной, помню ту игру, болел за Италию, голы Росси на контратаках, но бразилы были такой мощью, такой состав звездный был у них, а вратарь слабый, было их жаль. Отбивались всю игру от бразил, особенно после фееричного гола Баля с 40-42 м, там мяч перед воротником ударился и в сетку, бомбили нас серьезно, только и мысли были, выстоять, быстрее бы время шло, но... проиграли заслуженно, зачем говорить, что на равных? Жаль поляков не одолели, была бы бронза, помню Бонек на последней минуте в насмешку добежал до углового флажка, развернулся спиной и минуту стоит, закрывает мяч, тянет время. Сильная была тогда команда. А в Мексике у нас вообще моща такая была, что любого могли обыграть, судья испанец тупо не дал тогда пройти дальше. В Германии (тыщу раз писано всеми) просто расклад нам дико помог, вот что заслуга ОВБ, так это выход с первого места, тут он орел. Но стоило ли ему после такого достижения все взять и похерить, когда в самый ответственный момент бросил сборную, ребят, которые верили в него, всю страну подставил?
Пу...ин   х...ло
Я помню тот матч с бразильцами.Был шальной гол от Баля почти от центра поля, а дальше-СТЕНА.Проиграли по делу.Бразилия была на голову выше.Но такой "мегазвезде" этого не видно.
Кстати,он не был лучшим игроком мира НИКОГДА.Европы (это автору первого поста)
SprutGrigoriy
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Footballboy
Лучше бы поделился опытом с политиками о том, как развалить москву.
Cruijff
Спасибо Олег Владимирович за тот успех ЧМ 2006, за все пережитые приятные эмоции. Хз будет ли еще подобное достижение, ведь для нас даже попасть уже проблема.
noshka_e
Так обидно, что в этом году мы не на ЧМ........, а так близки были........
Мне обидно, а представляю как футболистам нашим.......
whitelight
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил