Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
| Обновлено 28 октября 2012, 09:30
2614
0

Олександр БАСИЧ: «Вірю, що цей сезон буде більш вдалим»

Інтерв’ю з гравцем МФК «Кардинал-Рівне» Олександром БАСИЧЕМ

| Обновлено 28 октября 2012, 09:30
2614
0
Олександр БАСИЧ: «Вірю, що цей сезон буде більш вдалим»

Розповіддю про Олександра Басича ми розпочинаємо ваше знайомство з командою МФК «Кардинал-Рівне» в новому сезоні Екстра-ліги 2012-2013 років.

Народився Олександр 26 липня 1988 року в місті Рівне. З шести років почав займатися футболом, а коли виповнилося 10, з батьками переїхав на мікрорайон Північний, і одразу перейшов у ДЮСШ №4 в секцію футзалу до Віталія Засморжука. На даний час Басич є студентом третього курсу Рівненського Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Степана Дем’янчука. Навчається на економічному факультеті за спеціальністю «Фінанси і кредит».

- Олександре, коли вперше вийшов на майданчик у формі МФК «Рівне»?
- Сталося це, коли мені виповнилося 16 років. Рівненська команда тоді виступала в першій лізі. На жаль, не можу згадати назву київської команди, з якою ми грали. Головним тренером на той час був Юрій Баховський. Як на мій погляд, першу гру відіграв непогано, і з того часу мене почали залучати в іграх за МФК «Рівне». У сезоні 2008-2009 років МФК «Рівне» посів останнє місце у вищій лізі чемпіонату України і повернувся до першої ліги. Нас із Володимиром Сондаком запросили до вищолігового львівського «Кардиналу», де ми і провели наступний сезон 2009-2010 років.

- Після вашого з Володимиром переїзду до Львова, наскільки швидко вдалося адаптуватися в новому колективі, адже для тебе перехід в інший колектив відбувся вперше в кар’єрі?
- Після передсезонних зборів ми поїхали на турнір до Білорусі, і вже виступаючи там, складалося враження, що ніби давно граю в львівському «Кардиналі». З партнерами по команді не було жодних проблем, як в грі, так і поза майданчиком. І так сталося, що вже наступного року доля повернула нас із Володимиром назад у Рівне, адже команда перебралася зі Львова до міста Рівне. Тому в сезоні 2010-2011 років я знову грав у рідному місті, але вже в складі об’єднаної команди вищої ліги МФК «Кардинал-Рівне».

- Тобі пощастило пограти і в складі МФК «Рівне» і в складі львівського «Кардиналу», якщо порівнювати ці дві команди, то в чому була різниця у виступах за ці колективи?
- По-перше, різниця в тому, що в МФК я грав у рідних стінах, у цій команді я розпочинав, тут мене знали вболівальники, а ось у Львові такого відчуття в мене не було. А щодо порівняння рівненської і львівської команд з об’єднаною, то тут звичайно всі плюси на стороні МФК «Кардинал-Рівне», адже цей колектив набагато сильніший і за складом, і за досвідом, і за майстерністю. Тому, на мою думку, об’єднання і переїзд «Кардиналу» до Рівного пішли лише на користь як клубу, так і мені особисто.

- З яким відчуттям ти сприйняв звістку про об’єднання?
- Було приємно повернутися до рідного міста, окрім того кістяк команди складали футболісти, з якими вже доводилося грати. З Володимиром Сондаком грали і в МФК «Рівне», і в складі львівського «Кардиналу». З голкіпером Павло Чемерисом та гравцями Павлом Дармовісом, Романом Волохом, Вадимом Жаком грали в складі МФК «Рівне». З Юрієм Когутом, Віталієм Танським, Володимиром Данилюком і Михайлом Волянюком –  провели сезон у львівському «Кардиналі». Тому особливо звикати до партнерів по команді не довелося.

Перший сезон в об’єднаній команді ми розпочали досить вдало, пробилися до фіналу Кубку України. Але, на превеликий жаль, у стартових матчах плей-офф не вдалося здолати «Єнакієвець», і тому довелося боротися лише за 5-8 місця. У підсумку заключні матчі провели непогано і вибороли 5 місце.

У наступному сезоні вже довелося грати в Екстра-лізі. На жаль, через велику кількість травмованих футболістів, сезон вийшов не рівним, не обійшли травми стороною і мене. Ось і звітний сезон розпочав не повністю здоровий, дошкуляють мікротравми, але сподіваюсь, що цей сезон для мене буде вдалішим, аніж попередній. Розраховую принести користь команді і вірю, що цей сезон для нас буде більш вдалим.

- Які з матчів найбільше відклалися в твоїй пам’яті, як із позитивом, так і з негативом?
- Невдалі матчі завжди намагаюся поскоріше забути, щоб не відкладалися в голові. А ось у першому сезоні в об’єднаній команді запам’яталася перемога в першому турі над «Ураганом» - 4:0. У тому матчі мені вже на 4-й хвилині гри вдалося відкрити рахунок. Як виявилося пізніше, цей гол поклав початок перемозі команди в матчі і вдалому старту чемпіонату. Після розіграшу кутового я зіграв на випередження і пробив по воротам, які захищав Кирило Ципун. Взагалі від того сезону в мене залишилися лише приємні враження. Вісім турів ми перебували в лідируючій групі і навіть деякий час очолювали таблицю, лише після поразки в Єнакієвому, в 9-му турі, настав спад, і ми на жаль випали з обойми призерів, проте не дивлячись на це - сезон вважаю вдалим, адже в Кубку України вперше вдалося пограти в фінальному матчі.

- На відміну від першого сезону МФК «Кардинал-Рівне», наступний вже в Екстра-лізі, здається, не був таким успішним для команди? Гравців просто переслідували травми і тебе не оминула ця участь?
- Я теж майже два місяці був у гіпсу, поки не пройшов реабілітацію. А вперше після травми вийшов на майданчик 10 грудня в переможному матчі з «Єнакієвцем», тоді ми після перемоги над «Монолітом» 6:1 два матчі зіграли внічию і зазнали чотирьох поразок. Таким чином, перемога з пристойним рахунком – 7:2 перервала безвиграшну серію МФК «Кардинал-Рівне» з 6-ти матчів поспіль. До закінчення сезону, здається, набрав непогану форму, але почали дошкуляти мікротравми, проте загалом попередній сезон в цілому провів нормально, хоча до свого активу його б не заніс. Все-таки дебютний сезон МФК «Кардинал-Рівне», вважаю, був більш вдалим.

- У новому сезоні тобі теж несолодко, даються взнаки попередні ушкодження?
- Можливо, тому мені ніяк не вдається вийти на пік своєї форми. Але сподіваюсь, що все буде добре, адже перед нашим колективом у звітному сезоні стоять найвищі завдання – здобути Кубок України, потрапити до чільного квартету чемпіонату і поборотися за нагороди. Тому намагатимусь докласти максимум зусиль, щоб допомогти в цьому команді.

- У тебе не так багато було тренерів і все ж, хтось із них зробив більший внесок у твоє становлення, як футзаліста?
- Скільки в мене було тренерів, кожний із них вклав у мене свою частку душі. З цього і вийшов такий собі гравець – Олександр Басич, яким ви бачите його зараз на майданчику. Спочатку моїм тренером, ще в дитинстві, був Віталій Засморжук, потім Юрій Баховський, у Львові мене починав тренувати Роман Корінь, а через півроку його замінив Олександр Юзик. Коли повернувся в Рівне команду знову очолював Юрій Степанович, ну а зараз ви знаєте, що головним тренером команди є Сергій Піддубний. Важко когось окремо виділити, вважаю, що кожний із них зробив свій посильний внесок.

- До яких гравців ти себе відніс би – атакуючого плану, чи захисного? І на якій позиції почуваєш себе комфортніше?
- На мою думку, все-таки більше користі я приношу в захисті, але не цураюся і атакуючих дій. Люблю підключитися до атаки на завершальній стадії. Мені, як напевно і будь-якому з гравців, притаманне відчуття задоволення після забитого голу або результативної передачі.

- З ким товаришуєш зараз у команді?
- З усіма. Любимо погуляти сім’ями, а так важко окремо виділити когось із команди і, відверто кажучи, я ніколи і не намагався це зробити, адже з усіма маю приязні, дружні відносини. Тому в команді, загалом, нормальні стосунки з усіма хлопцями.

- Ти одружений, як звати дружину і чи давно ви одружилися?
- Одружився два роки тому. Мою дружину звати Оксана.

- А, як ви познайомилися? Випадково вона не приходиться родичкою Олександру Бондару, а то кілька футболістів вашої команди одружилися з його легкої руки. Тебе не можна віднести до їхнього числа?
- Ні. Сашко до мого одруження ніякого відношення не має. Взагалі Оксана з Полтавської області. Вона приїхала сюди до своєї тітки і працювала в Рівному перукарем. Про неї дізнався від своєї мами, якій вона сподобалася. Я кілька разів навідувався до Оксани, все придивлявся, і, на решті, на день міста Рівне 24 серпня наважився познайомитися, після цього все і розпочалося…

- Сімейство Басичів ще не має поповнення?
- Поки що ні.

- Чим займаєшся у вільний час, де проводиш відпустку?
- У вільний час намагаюся відпочити від футболу, а відпустку полюбляю провести на морі. Подобається відпочивати в Криму.

- Дехто віддає перевагу зимовому оздоровленню - катання на лижах, тощо. Тебе не приваблює такий відпочинок?
- Ні, лижі це не моє.

- А чи вмієш готувати і яка твоя улюблена страва?
- Коли рік жив у Львові, то куховарити доводилося самому. Готував усе, що душа забажає, а ось виділити щось – складно. А ось у виконанні дружини люблю фаршировані шампіньйони. Це улюблена страва Оксани, тому і мені доводиться вважати її своєю улюбленою (посміхається).

- Тобі лише 24 роки і попереду сподіваюсь ще довгий тернистий шлях у футзалі. Проте, можливо, тобі вже є, що побажати підростаючому поколінню, тобто юнакам, які б хотіли пов’язати своє життя з футболом? На що їм потрібно звернути увагу, щоб вирости у висококласних футболістів? Якими вміннями повинен володіти гравець футзалу?
- Перш за все потрібно змалку виховувати в собі дисциплінованість, вміти розподіляти правильно вільний час. А потім потрібно шліфувати техніку і тактику гри. На мою думку, це найголовніше, що потрібно пам’ятати юнаку для становлення у футзалі. Ну і звичайно потрібно вірити у свої сили і поставити перед собою мету, причому не боятися боротися за її втілення в життя. Також непотрібно при перших невдачах опускати руки, а навпаки постійно працювати над собою. І якщо робити це на повну силу, то мрія обов’язково здійсниться.

Юрій РАЧКОВСЬКИЙ, cпеціально для Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.