Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
2160
5

МЕЛЬНИЧУК: «Лисенчук підтримує ідею створення Прем'єр-ліги»

Український футзал як ніколи близький до створення футзальної Прем'єр-ліги?

МЕЛЬНИЧУК: «Лисенчук підтримує ідею створення Прем'єр-ліги»
Степан Мельничук

Вже дуже давно у футзальних колах говорять про створення органу, який буде незалежно від АМФУ (у рамках своїх повноважень), керувати проведенням чемпіонату України, орган, право голосу в якому будуть мати всі клуби, що виступають у чемпіонаті України. Але до цього часу майже всі слова щодо створення подібної Ліги були просто балачками. І ось тепер ми як ніколи близькі до створення футзальної Прем'єр-ліги.

Створення цієї Ліги, написання концепції, плану розвитку і нормативно-правову основу організації, за ініціативи низки клубів, довірили Степану Мельничуку, екс-раднику заступника Міністра у справах сім'ї молоді і спорту, людині, яка має досвід створення подібної організації у гандболі. Саме Степан Мельничук у ексклюзивному інтерв'ю «Футболу 5х5» розповів про переговори із клубами, концепцію Ліги і збори президентів.

«Вже були проведені переговори з деякими телеканалами»

– Як розпочалась робота над створенням Прем’єр-ліги?
– Варто зазначити, що це питання обговорювалось вже давно. Три роки тому футзал вже був близьким до створення цієї організації. Тоді була рада в Харкові, я також на ній був присутній. На той момент я працював радником заступника Міністра у Міністерстві молоді і спорту. У зв’язку з тим, що я був знайомий із керівниками футзальних клубів, вони запросили мене поділитись досвідом, адже я займався створенням Професійної гандбольної ліги, відповідно вивчав досвід провідних українських ліг, а також інших ліг, які позитивно зарекомендували себе у Європі та світі.

Нещодавно до мене звернулись керівники деяких клубів, які до цього вже обговорювали питання створення Прем’єр-ліги, і попросили мене підготувати концепцію розвитку цієї організації, нормативно-правові документи і план дій по реалізації цього проекту.

– У яких напрямках Ви бачите розвиток професійного футзалу?
– Повинні розвиватись всі напрямки. Має бути побудована піраміда, продумана концепція і створена довгострокова програма розвитку. Зрозуміло, що, якщо один напрям буде розвиватись краще, наприклад, маркетинговий, а спортивний гірше, то важко буде досягнути позитивного результату. Але, працюючи над удосконаленням проведення спортивної частини, значну увагу, на початковому етапі, потрібно приділити маркетингу, оскільки в умовах ринкової економіки без значних фінансів професійному спорту розвиватися майже неможливо. Потрібно також працювати над удосконаленням механізму призначення арбітрів та інспекторів,підвищувати їх  професіоналізм, покращувати методичне забезпечення тренерів, підготовки менеджерів клубів, і т.д. Як я вже зазначив на цьому етапі, все ж таки, потрібно зосередитись на маркетинговому напрямку – це робота з телебаченням, співпраця із засобами масової інформації та спонсорами. Незважаючи на можливі складнощі, необхідно працювати в цьому напрямку. Вже були проведені переговори з деякими телевізійними каналами, і вони готові у разі створення такої організації, працювати з лігою, підписувати контракти і транслювати поєдинки. Звичайно, це не буде безкоштовно, канали не будуть оплачувати вартість трансляцій на цьому етапі. Тому потрібно шукати варіанти, аби покрити витрати.

Переходячи до питання залучення коштів, потрібно сказати, що об’єднання клубів у єдину організацію дає можливість об’єднати і їхні спонсорські можливості. Якщо окремо кожна команда не дуже цікава великим спонсорам, адже клуби мало що можуть запропонувати з точки зору презентації тої чи іншої компанії в рамках футзальних ігор, то об’єднавши всі ці права, ми будемо мати пакет, який вже можна запропонувати спонсорам. Більше того, ми розробили проект спонсорського пакета, де є розподіл між клубами і лігою спонсорських прав і можливостей. Також у нас є база компаній для роботи, і ми вже мали попередні переговори із європейським маркетинговим агентством, яке зацікавилось співпрацею з нами. Але щоб вести далі якісь переговори, зрозуміло, що потрібно офіційний статус, необхідно щоб була створена ця організація.


«Ідею підтримали усі клуби вищої і низка першої ліги»

– Як клуби сприйняли цю ідею?
– Клуби сприйняли цю ідею дуже позитивно. Вони завжди підтримували таку ідею. Але, на жаль, ситуація не зрушилась з місця. Всі клуби двома руками за, щоб така організація була створена і вони самі могли керувати процесами у професійному футзалі. Усі клуби вищої ліги, низка клубів першої ліги і також клуби, які недавно існували, але вже зникнули з футзальної карти, розглядають можливість, у разі створення такої організації, приєднатись до неї. Передбачається, що головним органом ліги будуть Загальні збори, у яких кожен клуб буде представляти президент або відповідно делегований керівником представник. Дуже важливо, щоб були присутні саме керівники, оскільки під час проведення Загальних зборів необхідно буде вирішувати стратегічні питання, які, власне, в їх компетенції.

– А з якими клубами вдалось вже переговорити?
– Вдалось переговорити безпосередньо із частиною клубів. Здебільшого із Західної України. Наступного тижня, я зустрічаюсь із представниками клубів Сходу та Півдня України. Попередньо по телефону вже були проведені переговори із більшістю клубів і, як я вже зазначив, вони підтримують цю ідею.

– Як сприйняла цю ідею АМФУ в особі президента Геннадія Анатолійовича Лисенчука?
– Тут я мушу висловити комплімент Асоціації і безпосередньо її керівнику - Лисенчуку Геннадію Анатолійовичу. Він розуміє важливість створення цієї організації, підтримує її, і в деяких питаннях навіть виступає ініціатором. Він мені особисто давав контактну інформацію деяких клубів, щоб я переговорив з ними стосовно створення цієї організації. Він чітко розуміє, що в разі появи Ліги, вона може стати поштовхом до розвитку інших напрямів футзалу, які зможуть піднятись на інший рівень.


«Ми хочемо внести зміни у призначення арбітрів і інспекторів»

– 7 червня має відбутись нарада президентів. Як Ви бачите цю зустріч?
– Цю зустріч проводить Асоціація. Але вже є домовленість із Геннадієм Лисенчуком, за його ініціативи, про внесення питання щодо створення Ліги на порядок денний. Під час першої частини зустрічі обговорюватимуться питання щодо підсумків цього сезону, а друга частина буде присвячена питанням щодо створення і робочої назви Ліги. В разі чіткої позиції клубів щодо створення Ліги, вони підписують протокол намірів і через кілька тижнів відбудуться установчі збори.

– Які конкретні відмінності будуть у майбутньої Ліги від теперішнього чемпіонату?
– Перша і основна відмінність – це те, що повноправними власниками цієї організації стануть самі клуби. Вони будуть вирішувати питання щодо стратегічного розвитку Ліги. Ми розуміємо, що проблем зараз дуже багато. Вони стосуються і структури клубів і їх фінансового стану. Одне з основних питань – це інфраструктура, яка є дуже болючим питанням. Ми повинні розробити довгострокову програму по вирішенню цих питань. У разі створення цієї організації повинно з’явитися чітке бачення стратегії розвитку на період 5-10 років, яке б дало чіткі відповіді, яким чином ми можемо вирішити ці проблеми. Також ми вже обговорювали із Геннадієм Анатолійовичем спортивну частину Ліги. У принципі, судячи з наших зустрічей, він наш однодумець.

Ми хотіли б внести зміни у призначення арбітрів, інспекторів, вирішення спірних питань, які виникають під час ігор. Є попередня домовленість, що буде вибиратись відповідна кількість арбітрів, інспекторів, потрібна для обслуговування матчів. Вони будуть затверджуватись загальними зборами, читайте клубами, а секретаріат Ліги, своєрідний комітет з організації змагань буде проводити призначення цих людей на ігри. Щодо проблемних питань, то плануємо створити спільний комітет з АМФУ. Якщо у когось виникатиме якась проблема, то він зможе звертатись безпосередньо у цей орган, якщо його не задовольнить рішення цього комітету, то клуб зможе писати апеляцію, яку розглядатимуть Загальні збори. А далі все за порядком, аж до суду в Лозанні.

Дуже важливо, аби керівники клубів зрозуміли, що незважаючи на їхню зайнятість, вони повинні шукати можливість приїхати на збори, щоб вирішувати стратегічні питання. Інакше зрушити з місця ситуацію, яка є, буде дуже важко.

Володимир КРУПЧУК. «Футбол 5х5»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
trancelife
тогда это все хрень
Vovasss
Хочуть створити Лігу керувати, якою будуть президенти. Але без АМФУ ця ліга не буде легітимна, адже саме АМФУ організація, яка проводить чемпіонат, визначає чемпіона, якого визнає УЄФА. Тому потрібно договір з АМФУ.
trancelife
Объясните мне пожалуйста: в начале интервью говорится, что хотят создать орган, который будет проводить чемп. Украины и вообще к АМФУ не иметь никакого отношения. Но потом я читаю, что чуть ли не совместно с Лисенчуком хотят этот орган создать. как это понимать?
andrmark
думаю всі клуби будуть тільки за ідею створення цієї організації))!!!!
sasha-rv
Автор:7 червня має відбутись нарада президентів.
Знову,як завжди приїдуть 3-4 президенти, і нічого не вирішать. Но я надіюсь, що питання Ліги буде вирішено. Давно вже треба відділятися від АМФУ, бо толку 0 !