Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 25 апреля 2019, 12:09
4596
7

Динамо - Шахтар: починалося все так...

Історія та статистика протистояння київських та донецьких футболістів. 1938 - 1959

| Обновлено 25 апреля 2019, 12:09
4596
7
Динамо - Шахтар: починалося все так...
Болельщики на трибунах стадиона в Сталино

У середу, 5 травня, відбудеться найпринциповіша зустріч нашого національного чемпіонату: в Донецьку зустрінуться «Шахтар» та столичне «Динамо». Своєрідним подарунком, який підготував «УФ» читачам, є цей матеріал: тут наведено правдиві склади «гірників» і динамівців у матчах першості СРСР 1938-1959 років, себто найпроблемнішого, з точки зору статистики, періоду очних стосунків цих команд (джерелом відповідних даних стали нечисленні протоколи, а також тогочасні газети). У подальшому ми плануємо повернутися до окресленої теми.

1938 РІК. 4-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД ПОКАЗОВИХ КОМАНД МАЙСТРІВ

18 липня (понеділок) о 18.30, м. Київ, стадіон Динамо імені М.І.Єжова, 18 000 глядачів, суддя Аверкін (Ленінград)

«Динамо»(Київ) — «Стахановець»(Сталіно) - 2:0 (1:0,1:0)
голи: 1:0 Лайко (27), 2:0 Лайко (55)
Шиловський на 72-й хв. не реалізував пенальті, пробивши повз ворота
«Д»: Ідзковський, Клименко, Махиня, Гребер, Афанасьєв, Кузьменко, Гончаренко, Лайко. Шиловський, Корнилов, не грали: Щегоцький, Комаров, Ліфшиць
«Ст»: Скрипченко, Мазанов, Бикезін. Устинов, Кузнєцов, Прийменко, Акопянц, Сидоров, Кононенко, Васін, Несмєха

Звіт газети «Радянський Спорт» (Київ): «У вихідний день київські динамівці приймали у себе на полі команду «Стахановця» (Сталіно). «Стахановець» добре старував в розиграх першості СРСР. Після перших ігор команда Сталіно була в числі лідерів. Але далі команда зазнала невдач, особливо в матчі з ленінградським «Динамо» — 7:0. Проте невпевнена гра «Динамо» під час останніх матчів і відома впертість «Стахановця» ставили під сумнів наслідок зустрічі. Атаку почали гості. На 5 хвилині Сідоров обходить Афанасьєва і різко б'є по воротах, Ідзковський відбивав важкий м'яч. Дальша гра виявляє перевагу «Стахановця» — жодна комбінація киівлян не завершується. Гості грають спокійно і впевнено. Натиск нападу Сталіно важко стримати. У київських воріт раз за разом небезпечні моменти. На 15 хвилині після комбінації Кононенко — Акопянц слідує гарматний удар, але Махіня встигає направити м'яч в корнер. До 25 хвилини гра переважно на половині Києва, і якщо б «Стахановець» не відтягав назад свій півзахист, боючись, очевидно, нападу противника, рахунок м'ячів безперечно був би відкритий ще на протязі перших 20 хвилин. Нарешті на 27 хвилині Києву вдалося прорватись. Лайко виходить вперед і забиває перший гол. Короткочасна енергія київлян знову затухає. До кінця тайму «Стахановець» атакує, але реалізувати свою перевагу не може. Другий тайм почався комбінаційною грою київлян. Лайко і Корнілов утворюють ряд прекрасних моментів для заключного удару, але Шиловський і Гончаренко щоразу затримуються. Добре працює захист гостей. На 10 хвилині Корнілов і Шиловський обігрують півзахист противника. М'яч потрапляє до Лайка, який майстерно обвівши воротаря, забиває другий гол. Дальші 15 хвилин «Динамо» атакує безперервно. Проте, за ці 15 хвилин у ворота гостей не забито жодного м'яча. І не прекрасна гра воротаря «Стахановця» — Скрипніченка є тому причиною, а відсутність точного удару по воротах. На 27 хвилині за гру рукою у ворота «Стахановця» призначається пенальті. Шиловський умудряється пробити м'яча... в 4-5 метрів від воріт. З З0 хвилини ініціатива у гостей. З повних навантаженням працює Ідзковський. Два корнера у київських воріт, прекрасно подані, не використовуються. Наприкінці тайму гра втрачає чіткість, «Динамо» і «Стахановець» починають зловживати грою на середині поля. Перемога «Динамо» стає очевидною. Гості починають турбуватися лише про незбільшення рахунку. За 5 хвилин до кінця матчу Ідзковський ліквідує останню атаку гостей. З рахунком 2:0 на користь «Динамо» матч закінчується.

Чітко провів суддівство т. Аверкін (Ленінград). «Стахановець» залишив добре враження. Команда проти минулого року безперечно зросла, окремі лінії команди добре злагоджені, гравці володіють непоганою технікою. Найслабше місце команди — тактика, яка іноді буває надто примітивною. Кращими в звітному матчі серед переможців були Ідзковський, Махіня, Кліменко, Кузьменко, Лайко. Захист і півзахист Києва знаходяться зараз на височині. На жаль, цього не можна сказати про напад».

1939 РІК. 5-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД ПОКАЗОВИХ КОМАНД МАЙСТРІВ 1-ї ГРУПИ

З0 червня (п'ятниця) о 19.00, м. Київ, стадіон Динамо, 20 000 глядачів, суддя Черногоров (Одеса)

«Динамо»(Київ) — «Стахановець»(Сталіно) - 1:1 (1:0,0:1)
Голи: 1:0 Афанасьєв (15), 1:1 Бикєзін (67, з пенальті)
«Д»: Трусевич, Махиня, Савицький, Афанасьєв, Ліфшиць (Коротких, 1-й тайм), Гончаренко, Шиловський, Лайко. Комаров,.....
«Ст»: Бикєзін. Мазанов, Кузнєцов, Балаба, Кононенко,.....
Варіанти хвилин голів: 1:0......(23), 1:1.....(52)

З0 вересня (субота), м. Сталіно, стадіон «Стахановець», 10 000 глядачів, суддя Демченко (Харків)

«Стахановець»(Сталіно) — «Динамо «(Київ) - 3:3 (3:1,0:2)
Протест «Стахановця»(не зараховано гол, не призначено пенальті) задоволений і матч переграно 6 листопада
Голи: 1:0 Балаба, 2:0 Сидоров, 3:0 Несмєха, 3:1 Шиловський, 3:2 Комаров, 3:3 Комаров
«Ст»: Бушний, Балаба, Васін, Сидоров, Несмєха,.....
«Д»: Трусевич, Шиловський, Комаров,.....

Звіт газети «Социалистический Донбасс» (Сталино): «Свыше 10 000 зрителей Сталино были позавчера свидетелями исключительно острой, напряженной борьбы между футбольными командами «Динамо»(Киев) — «Стахановец»(Сталино). Хозяева поля блеснули высокой техникой, сыгранностью, продуманными комбинациями. С первых ударов по мячу чувствовалось, что печальная история проигрыша «Стахановца» одесским динамовцам на этот раз не повторится. И действительно, на стороне хозяев поля явный перевес. В новой роли центрфорварда прекрасно зарекомендовал себя Васин, отлично играла пятерка нападения, как, впрочем, и вся команда «Стахановец». Один за другим в ворота динамовцев идут три гола. Только блестящая игра вратаря киевлян Трусевича, неоднократно защищавшего ворота сборной СССР, спасает команду от крупного поражения. Первый тайм заканчивается со счетом 3:1 в пользу «Стахановца». В начале второго тайма вратарь «Стахановца» Бушной пропускает гол. Счет 3:2. Правый край Балаба сквитывает гол, однако судья Демченко его почему-то не засчитывает. Дважды прорывается к воротам «Динамо» левый край Несмеха, дважды нависает угроза верного гола, но ее отводит... судья... Он мирится с тем, что на боковой площадке динамовцы останавливают Несмеху рукой, и не присуждает пенальти, Исключительно безобразное, неграмотное судейство Демченко вызывает общее возмущение зрителей, нервирует команды, портит один из интереснейших матчей сезона. Перед концом игры киевляне забивают в ворота «Стахановца» третий гол. Так, со счетом 3:3 и заканчивается эта встреча, фактически выигранная «Стахановцем». Спортивное общество «Стахановец» опротестовало матч.

27 сентября газета «Правда» ставила вопрос о необходимости избавиться от тех судей, «которые нерешительностью своей и неопытностью нервируют команды на поле и ставят под вопрос результаты сыгранных матчей». Надо полагать, что Демченко, безобразно судивший игры «Стахановца» с киевским «Динамо» и московским «Локомотивом», будет первым в ряду тех, кому запретят судейство на футбольных матчах».

6 листопада (понеділок), м. Стапіно, стадіон «Стахановець»,...........глядачів, суддя.......

«Стахановець» (Сталіно) — «Динамо»(Київ) - 3:1
голи:.......— Комаров
«Д»:........,Махиня, Клименко, Шиловський, Лайко. Комаров 

Звіт газети «Красный Спорт» (Москва): «Как известно, «Стахановец» опротестовал матч с киевским «Динамо», закончившийся вничью, 3:3. В свою очередь и киевляне согласились с тем, что матч из-за плохого судейства нельзя считать разыгранным правильно. Всесоюзный комитет предложил матч переиграть. Эта переигровка состоялась 6 ноября в Сталино. Надо отметить, что на результате очень сильно сказалась изменившаяся ситуация. Для киевского «Динамо», занимающего сейчас с 27 очками седьмое место, результат матча не имел никакого значения. И в случае победы и в случае поражения киевляне остаются на восьмом месте, так как тбилисское «Динамо», имеющее при 25 очках четыре игры в запасе, без сомнения их опередит. Для «Стахановца» же вопрос победы в этой игре стал чрезвычайно острым. Победа над киевлянами давала стахановцам реальные шансы остаться в первой группе. Достаточно «Стахановцу» сделать ничью с «Трактором», как он обходит «Сталинец». При благоприятных же обстоятельствах «Стахановец» может обойти даже ленинградское «Динамо». «Стахановец» приложил все силы, чтобы выиграть. Счет матча — 3:1 в пользу «Стахановца».

1940 РІК. 6-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ ГРУПИ «А»

2 липня (вівторок), м. Сталіно, стадіон «Стахановець», перед грою дощ, 8 000 глядачів, суддя Грицюк (Харків)

«Стахановець (Сталіно) — «Динамо»(Київ) - 1:2 (1:0,0:2) Голи: 1:0 Яковлєв (28), 1:1 Лайко (52), 1:2 Лайко
«Ст»:........, Балаба, Кононенко. Яковлєв,.....
«Д»:.........,Глазков, Фесенко, Шиловський, Лайко,.....
Протест «Стахановця» відхилено

6 жовтня (неділя) о 13.00, м. Київ, стадіон Динамо, 5 000 глядачів, суддя Терехов (Москва)

«Динамо» (Київ) - «Стахановець» (Сталіно) - 1:1 (1:0,0:1)
Голи: 1:0 Красюк (12, автогол), 1:1 Красюк (64)
«Д»: Трусевич, Комаров, Балакін, Качкін ,.....
«Ст»: Скрипченко, Красюк, Балаба, Путятов,....
Вилучений Путятов (у 2-му таймі, за удар суперника по ногах)
Варіанти хвилин голів: 1:1......(70)

1949 РІК. 11-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ 1-ї ГРУПИ

2 травня (понеділок) о 18.00, м. Київ, стадіон Динамо, 40 000 глядачів, суддя Гутарєв (Дніпропетровськ)

«Динамо» (Київ) - «Шахтар» (Сталіно) - 2:0 (1:0,1:0)
Голи: 1:0 Товт (21), 2:0 Пономарьов Г.
«Д»: Зубрицький, Лерман. Жиган, Принц, Мушта, Товт, Фабіян, Віньковатий, Пономарьов Г.,......
«Ш» Сухих, Андрієнко, Брюшин, Бикезін. Колесников, Лейченко,......
Варіанти хвилин голів: 1:0........(22)

15 серпня (понеділок), м. Стапіно, стадіон Шахтар .....глядачів, суддя Пинський (Харків)

«Шахтар» (Сталіно)» - Динамо» (Київ) - 1:0 (1:0,0:0)
Гол: 1:0 Лейченко (2)
«Ш»: Пєстов, Вардиміаді, Ажиба, Лейченко, Колесников, Фомін,.......
«Д»: Зубрицький, Севастьянов, Лерман. Жиган, Юст, Гаврилюк, Жилін, Дашков, Коман, Віньковатий, ....... не грав Пономарьов Г
Варіанти хвилин голів: 1:0.....(3)

1950 РІК. 12-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

22 червня (четвер) о 19.30, м. Київ, стадіон Динамо, 40 000 глядачів, суддя Гутарєв (Дніпропетровськ)

«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Сталіно) - 4:1 (3:0,1:1)
Голи: 1.0 Алпатов (7), 2:0 Сенгетовський (28), 3:0 Пономарьов Г. (38), 4:0 Віньковатий (64), 4:1 Колесников (75)
«Д»: Зубрицький, Лавер, Лерман, Юст (№12 Гулевич, 1), Михалина, Гаврилюк, Алпатов, Товт, Віньковатий, Сенгетовський, Пономарьов Г.
«Ш»: Пєстов, Вардиміаді, Брюшин. Іванчук, Костинчак, Дегтярьов, Мухін, Жуков (№12 Ванзел, 46), Колесников, Іванов Д., Фомін

4:1 — Центр нападу донеччан Колесников проходить із м'ячем по лівому краю до штрафного майданчика киян і сильно б'є по воротах. М'яч потрапляє в ногу Лермана і від неї влітає в сітку.

Гаврилюк у 1-му таймі за рахунку 0:0 отримав травму й покинув поле.
Варіанти хвилин голів: 1:0......(8,10), 2:0......(27, 29, З0), 4:0......(63)

26 липня (середа) о 18.30, м. Сталіно, стадіон Шахтар, перед грою злива, 12 000 глядачів, суддя Куренков (Ленінград)

«Шахтар»(Сталіно) — «Динамо» (Київ) - 6:0 (4:0,2:0)
Голи: 1:0 Гавриленко (32), 2:0 Фомін (34), 3:0 Колесников (35), 4:0 Колесников (44), 5:0 Іванов Д. (52), 6:0 Савинов (80)
«Ш»: Пєстов, Іванов М. Брюшин, Самарін, Костинчак, Дегтярьов, Гавриленко, Савинов, Колесников, Іванов Д., Фомін
«Д»: Зубрицький, Лерман. Гулевич, Віньковатий, Пономарьов Г.,......
Попереджений Зубрицький (за репліки та суперечки з арбітром)

Звіт газети «Социалистический Донбасс» (Сталіно): «26 июля, в Сталино, в очередном матче на первенство страны по футболу донецкие футболисты встретились с киевской командой «Динамо». Стремясь взять реванш за поражение в первом круге, футболисты «Шахтера» с первых же минут игры предпринимают штурм ворот киевлян. Только хорошая игра защиты, возглавляемой капитаном команды А.Лерманом, и вратаря А. Зубрицкого долго не дает им открыть счет. Лишь на 32-й минуте правому крайнему нападающему «Шахтера» В.Гавриленко удается заставить гостей начать игру с центра поля. Воодушевленные первым успехом, донбассовцы еще более усиливают натиск и уже через 2 минуты левый крайний нападающий В.Фомин забивает второй гол в ворота «Динамо». Затем, воспользовавшись замешательством гостей, донецкие футболисты в течение 4-х минут увеличивают счет до 4:0. Оба мяча забивает центральный нападающий В.Колесников. До конца тайма хозяева поля не выпускают из своих рук инициативы. Второй тайм начинается натиском киевлян. В отдельные моменты они атакуют всей командой, по воротам «Шахтера» бьют даже защитники. Несколько трудных мячей берет вратарь Пестов. Однако вскоре игра вновь переносится к воротам гостей. Отлично играющее нападение донбассовцев забивает еще 2 гола. Матч закончился со счетом 6:0 в пользу «Шахтера». Встреча дублирующих составов этих команд закончилась безрезультатно — 0:0».

1951 РІК. 13-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

11 червня (понеділок) о 18.30, м. Київ, стадіон Республіканський імені М.С.Хрущова, +20, 60 000 глядачів, судді: Куренков (Ленінград), Балакін (Київ), Куруц (Ужгород)

«Динамо» (Київ) - «Шахтар» (Сталіно) - 1:3 (0:0,1:3)
Голи: 1:0 Товт (46), 1:1 Пономарьов О. (48), 1:2 Пономарьов О. (72), 1:3 Гавриленко (81, з пенальті)
«Д»: Макаров, Голубєв, Лерман, Голяков, Юст, Михалина, Віньковатий, Товт, Малявкін, Дашков. Пономарьов Г.
«Ш»: Петров (№12 Пєстов, 73), Дегтярьов, Самарін, Іванчук, Алпатов, Гавриленко, Іванов Д., Савинов, Пономарьов О., Колесников, Фомін
Попереджені: Дашков (у 2-му таймі, за недисципліновану поведінку та суперечки при пробитті пенальті), Юст (за обопільний удар по ногах без м'яча) — Колесников (за обопільний удар по ногах без м'яча)

«Динамо» подало протест на суддівство (суддя не зарахував м'яч Малявкіна, не призначив пенальті за явну гру рукою Самаріна у штрафному, в 1 -му таймі переграли 1 хв. 40 сек., у другому — 40 сек.). Протест відхилено

Варіанти хвилин голів: 1:1....(47), 1:2....(70)
Варіанти кількості глядачів — 50 000.

26 червня (вівторок) о 18.30, м. Сталіно, стадіон Шахтар, +25°, 25 000 глядачів, судді: Бєлянін (Москва), Чепижний, Цекановський (обидва — Сталіно)

«Шахтар» (Сталіно) - «Динамо» (Київ) - 0:1 (0:0,0:1)
Гол: 0:1 Віньковатий (72)
«Ш»: Петров, Дегтярьов, Самарін, Іванчук, Алпатов, Гавриленко, Іванов Д., Савинов (№12 Жуков, 2-й тайм), Пономарьов О., Колесников. Фомін
«Д»: Макаров, Голубєв, Лерман, Голяков, Юст, Принц, Богданович В. (№12 Коман, 2-й тайм), Товт, Дашков. Віньковатий, Пономарьов Г.

1952 РІК. 14-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

25 липня (п'ятниця) о 18.30, м. Москва, стадіон «Динамо», +22°, 10 000 глядачів, судді: Архипов В., Мохов, Клепиков (усі — Москва)

«Динамо» (Київ) - «Шахтар» (Сталіно) - 4:0 (1:0,3:0)
Голи: 1:0 Богданович (18), 2:0 Богданович (69), 3:0 Зазроєв (70), 4:0 Богданович (74)
«Д»: Макаров, Голубєв, Лерман, Тищенко, Юст, Михалина. Жилін, Сенгетовський, Зазроєв, Коман, Богданович
«Ш»: Петров, Дегтярьов, Самарін, Іванчук, Алпатов (№12 Самойлов), Мар'єнко, Бобошко, Савинов, Пономарьов О.. Колесников, Фомін
Варіанти хвилин голів: 4:0......(75)

1955 РІК. 17-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

20 травня (п'ятниця) о 19.00, м. Київ, стадіон Республіканський імені М.С.Хрущова, +20°, 40 000 глядачів, судді: Барашков (Москва), Ґазда (Львів), Мугурдумов (Київ)

«Динамо» (Київ) - «Шахтар» (Сталіно) - 1:0 (1:0,0:0)
Гол: 1:0 Терентьєв (23)
«Д»: Макаров, Ларіонов, Єрохін, Попович, Юст, Михалина, Грамматикопуло, Терентьєв, Зазроєв. Коман, Фомін
«Ш»: Чанов, Дегтярьов, Башкиров, Морозов. Алпатов, Думанський, Сапронов, Федосов, Бобошко, Самойлов, Пономаренко
Варіанти хвилин голів: 1:0......(21,22)

11 вересня (неділя) о 16.00, м. Сталіно, стадіон Шахтар, +26, З0 000 глядачів, судді: Алімов (Москва), Бутенко (Харків), Євдокимов (Сталіно)

«Шахтар» (Сталіно) - «Динамо» (Київ) - 0:0
«Ш»: Гарбузников (№12 Чанов, 46), Шумилін, Кривенко, Морозов. Клаптанов, Думанський, Бобошко, Федосов, Пономаренко, Самойлов, Сапронов
«Д»: Лемешко, Ларіонов, Єрохін, Попович, Юст, Кольцов, Грамматикопуло, Віньковатий, Зазроєв, Коман, Богданович

1956 РІК. 18-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

6 травня (неділя) о 15.00, м. Сталіно стадіон Шахтар, +18°, дощ, вітер, 25 000 глядачів, судді: Підгірний (Москва), Прицкер (Запоріжжя), Чижов (Дніпропетровськ)

«Шахтар» (Сталіно) - «Динамо» (Київ) - 1:1 (1:0,0:1)
Голи: 1:0 Думанський (37), 1:1 Липський (57)
Думанський на 63-й хв. не реалізував пенальті, пробивши повз ворота
«Ш»: Гарбузников, Мотін, Кривенко, Морозов. Алпатов, Думанський, Сапронов, Бобошко, Аляб'єв, Федосов, Пономаренко
«Д»: Лемешко, Соболєв, Єрохін, Попович, Напуда, Юст, Богданович, Терентьєв, Липський, Коман, Фомін
Попереджений Думанський (за грубу гру — удар Напуди)
Напуда зазнав травми — ушкодження лівої середини стегна.
Протокол: попереджений Алпатов (за грубу гру) — записано в протокол, але потім перекреслено.
Варіанти хвилин голів: 1:0....(35), 1:1.....(53, 54, 55)

8 липня (неділя) о 18.50, м. Київ, стадіон Республіканський імені М.С.Хрущова, +20°, сильний дощ, З0 000 глядачів, судді: Демченко (Москва), Цаповецький (Київ), Пономарьов (Кишинів)

«Динамо» (Киів) — «Шахтар» (Сталіно) - 1:2 (1:0,0:2)
Голи: 1:0 Каневський (5), 1:1 Дубовицький (70), 1:2 Бобошко (80)
«Д»: Лемешко, Соболєв, Єрохін, Попович, Войнов, Юст, Грамматикопуло, Каневський, Коршунов, Коман, Фомін
«Ш»: Гарбузников, Мотін, Кривенко, Морозов, Алпатов. Думанський, Павлов, Бобошко, Дубовицький, Аляб'єв, Пономаренко
Газета «Социалистический Донбасс» (Сталіно): 1:0 Коман
Газета «Комсомольская правда»(Москва): 1:0 Коман
Варіанти хвилин голів: 1:0......(6, 8, 13), 1:1......(65, 68), 1:2......(81, 82)

1957 РІК. 19-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

19 травня (неділя) о 16.00, м. Київ, стадіон Республіканський імені М.С.Хрущова, +20°, 60 000 глядачів, суддя Шевцов (Московська область)

«Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Сталіно) - 2:0 (1:0,1:0)
Голи: 1:0 Кольцов (43, з пенальті), 2:0 Коршунов (87)
Кольцов на 60-й хв. не реалізував пенальті, воротар відбив
«Д»: Лемешко, Єрохін, Голубев. Попович, Войнов, Юст, Грамматикопуло, Кольцов, Коршунов, Коман (№12 Терентьєв), Фомін
«Ш»: Чанов, Ливенцев, Кривенко. Аляб'єв, Соколов, Самойлов, Бобошко, Дубовицький, Федосов, Сапронов (№12 Павлов), Пономаренко
Варіанти хвилин голів: 1:0......(42), 2:0.......(86)
Варіанти кількості глядачів — 50 000.

5 листопада (вівторок), м. Сталіно, стадіон Шахтар, З0 000 глядачів, суддя Євдокимов (Сталіно)

«Шахтар» (Сталіно) - «Динамо»(Київ) - 2:0 (1:0,1:0)
Голи: 1:0 Бобошко (12), 2:0 Дубовицький (15)
«Ш» Чанов, Ливенцев, Кривенко. Аляб'єв, Алпатов, Соколов, Бобошко, Дубовицький, Федосов, Сапронов, Пономаренко
«Д»: Лемешко, Онисько, Ануфрієнко, Попович, Терлецький, Терентьєв, Грамматикопуло, Диковець, Каневський, Фомін, Русланов
Варіанти хвилин голів: 1:0.....(15), 2:0........(21)

1958 РІК. 20-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

2 травня (п'ятниця) о 16.00, м. Сталіно, стадіон Шахтар, +11 , З0 000 глядачів, судді: Шевцов (Московська область), Ферузо (Львів), Баранник (Дніпродзержинськ)

«Шахтар» (Сталіно) - «Динамо»(Київ) - 1:0 (1:0,0:0)
Гол: 1:0 Паршин (2)
«Ш»: Чанов, Ливенцев, Кривенко, Аляб'єв, Самойлов, Соколов, Сапронов, Бобошко (№12 Захаров), Федосов, Паршин, Пономаренко
«Д»: Лемешко, Єрохін, Голубев. Соболєв, Войнов, Сорокін, Грамматикопуло, Каневський, Голодець, Коман, Фомін
Варіанти хвилин голів: 1:0........(1)

15 вересня (понеділок) о 19.00, м. Київ, стадіон Республіканський імені М.С.Хрущова, +20 , 45 000 глядачів, судді: Меньшиков, Афанасьєв, Гринін (усі — Москва)

«Динамо» (Київ) - «Шахтар» (Сталіно) - 1:0 (0:0,1.0)
Гол: 1:0 Фомін (66)
«Д»: Макаров, Єрохін, Голубєв, Онисько, Войнов. Попович, Диковець, Каневський, Голодець (№12 Біба, 46), Коман, Фомін
«Ш»: Чанов, Шумилін, Кривенко, Аляб'єв, Алпатов, Самойлов, Сапронов, Бобошко, Федосов (№12 Рассихін), Захаров, Пономаренко
Газета «Сталинское племя»(Київ): «Ш»:........, №2 Ливенцев,............
Варіанти хвилин голів: 1:0........(65,70)

1959 РІК. 21-й ЧЕМПІОНАТ СРСР СЕРЕД КОМАНД МАЙСТРІВ КЛАСУ «А»

13 липня (понеділок) о 19.00, м. Сталіно, стадіон Шахтар, +32°, 25 000 глядачів, судді: Шляпін (Одеса), Ізюмський (Севастополь), Прицкер (Запоріжжя)

«Шахтар» (Сталіно) - «Динамо»(Київ) - 0:2 (0:1, 0:1)
Голи: 0:1 Голодець (37), 0:2 Голодець (73)
«Ш»: Лемешко, Носов, Кривенко, Аляб'єв, Тимохін, Рассихін, Сапронов, Бобошко, Федосов. Захаров, Пономаренко
«Д»: Гаваші, Сучков, Голубєв, Єрохін, Войнов. Турянчик, Грамматикопуло, Голодець, Біба, Сабо (№12 Сорокін, 46), Диковець
Варіанти хвилин голів: 0:1........(36), 0:2.......(75,77)

11 жовтня (неділя) о 16.00, м. Київ, стадіон Республіканський імені М.С.Хрущова, +8°, 50 000 глядачів, судді: Архипов (Москва), Пинський (Харків), Коняхін (Одеса)

«Динамо» (Київ) - «Шахтар» (Сталіно) - 1:1 (1:0,0:1)
Голи: 1:0 Біба (41, з пенальті), 1:1 Федосов (67)
«Д»: Гаваші, Сучков, Голубєв, Єрохін, Войнов. Турянчик, Грамматикопуло (№12 Сабо, 46), Голодець, Каневський, Біба, Серебряников
«Ш»: Стрєлков, Мотін, Кривенко, Аляб'єв, Тимохін, Рассихін, Бобошко, Захаров, Савельєв, Федосов (№12 Ананченко), Сапронов
Варіанти хвилин голів: 1:0.......(42), 1:1.........(66,70)

Звіт газети «Радянський Спорт» (Київ): «У звітному матчі гості краще грали в нападі, а господарі поля — в захисті. Це й зумовило певну територіальну перевагу «Шахтаря» при загалом рівній грі. Матч почався обопільними атаками, і вже на перших хвилинах центрфорвард «Динамо» Каневський упустив вірну можливість відкрити рахунок. М'яч, спрямований ним, прокотився повз пусті ворота. Динамовці в своїх атаках прагнуть наблизитись до воріт «Шахтаря» якнайближче, б'ють тільки з вигідних позицій, лише зрідка виводячи на удари з дальньої дистанції свого капітана заслуженого майстра спорту Ю.Войнова. Гірники, навпаки, б'ють по воротах киян здебільшого здалека і воротареві Гаваші значно частіше доводиться вступати в гру, ніж його колезі Стрелкову на другій стороні поля. Перед закінченням першого тайму під час чергової атаки киян лівий захисник гірників Аляб'єв на своєму штрафному майданчику грубо збив з ніг Каневського. Суддя С. Архипов призначив 11-метровий штрафний удар, а лівий півсередній киян А. Біба чітко його реалізував. Шкода, що не Біба бив хоча б одне з двох невикористаних пенальті під час матчу з тбілісцями... В другому таймі напад киян почав діяти активніше, частіше бити по воротах. Тричі після ударів Войнова та його колег штанга рятувала ворота гірників від вірних голів. Продовжують швидко, небезпечно атакувати і гості, серед яких особливо енергійною грою виділяються ветеран команди Бобошко та молодий центр нападу Савельєв. В середині тайму в результаті справді блискавичної (важко було навіть зафіксувати, хто кому передав м'яч) комбінації гірники вивели на удар свого лівого півсереднього Федосова, той сильно ударив по воротах, а Гаваші, запізнившись з кидком, пропустив м'яч під собою.

Рахунок 1:1 не змінився до кінця цікавого і змістовного матчу рівних. Чітко і вміло провів гру московський суддя С. Архипов. Сезон наближається до кінця. Кияни в п'яти матчах, що залишились, мають повну можливість значно поліпшити своє турнірне становище. У гірників справи гірші — при 11 очках у них попереду лише три гри. Але обидва українських колективи, безперечно, справляють хороше враження, особливо молоді гравці».


Андрій ЯКОВЛЄВ, Юрій ЯЦИНА, Андрій ІСАЄВ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Миколенко травмировался в матче с Ливерпулем. Виталия заменили в перерыве
Футбол | 24 апреля 2024, 23:15 3
Миколенко травмировался в матче с Ливерпулем. Виталия заменили в перерыве

Украинский защитник сумел доиграть первый тайм за Эвертон, но на 2-й так и не вышел...

Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной
Футбол | 24 апреля 2024, 17:24 4
Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной

Украинский вратарь отрицает, что мяч пересек линию

Комментарии 7
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
comrade84
А чего Шовковского в составе небыло? Неужели на лавке сидел?
Voldemar258
народ. Ищу билеты на Шахта -Динамо 4 шт.icq 446086602//
shannon7
26 липня (середа) о 18.30, м. Сталіно, стадіон Шахтар, перед грою злива, 12 000 глядачів, суддя Куренков (Ленінград)
«Шахтар»(Сталіно) — «Динамо» (Київ) - 6:0 (4:0,2:0)
lee0007
не знаю как в то время, а в 80-е обычно сливали по указке киевского ЦК
Serg-Leon
...В начале второго тайма вратарь «Стахановца» Бушной пропускает гол. Счет 3:2. Правый край Балаба сквитывает гол, однако судья Демченко его почему-то не засчитывает. Дважды прорывается к воротам «Динамо» левый край Несмеха, дважды нависает угроза верного гола, но ее отводит... судья... Он мирится с тем, что на боковой площадке динамовцы останавливают Несмеху рукой, и не присуждает пенальти, Исключительно безобразное, неграмотное судейство Демченко вызывает общее возмущение зрителей, нервирует команды, портит один из интереснейших матчей сезона. Перед концом игры киевляне забивают в ворота «Стахановца» третий гол. Так, со счетом 3:3 и заканчивается эта встреча, фактически выигранная «Стахановцем». Спортивное общество «Стахановец» опротестовало матч.
27 сентября газета «Правда» ставила вопрос о необходимости избавиться от тех судей, «которые нерешительностью своей и неопытностью нервируют команды на поле и ставят под вопрос результаты сыгранных матчей». Надо полагать, что Демченко, безобразно судивший игры «Стахановца» с киевским «Динамо» и московским «Локомотивом», будет первым в ряду тех, кому запретят
судейство на футбольных матчах».
..........................................
Славная история судейства и ДК началась еще в далекие советские времена...))
saniych
донецкие футболисты в течение 4-х минут увеличивают счет до 4:0.
---------------------------------------------------------------
Эту фразу выхватил из статейки за 1950,когда Донецк был еще Сталино. Это получается статья из будущего? или Сталино было только официальным названием, а все уже Донецком звали? Мож кто знает?
Topo69
А вторая игра в 1950г. мне больше нравится 6-0, это дело. Вот бы пятого повторить.