Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
1307
0

За п’ять кроків до фінішу

На Sport.ua анонс Гран Прі Японії

За п’ять кроків до фінішу
Getty Images

В сучасній Формулі 1 восени команди не тільки боряться за надважливі для них очки, а ще й часто мають оперативно переїжджати з одного етапу на інший. І от вже після уїк-енду в Малайзії всі зібралися в Сузуці, де вихідними відбудеться черговий Гран Прі.

Коли запитують у гонщиків про найкращі траси або улюблені в календарі повороти, то конкуренцію Спа та Сільверстоуну часто складає Сузука та її «ески» першого сектору. Немає нічого дивного в тому, що більшості пілотів дуже подобаються траси старої школи, траси, де їм доводиться вирішувати непрості завдання. І ті, що стосуються пілотування машин, і ті, що стосуються їх налаштування. Вузька й звивиста траса з перепадами висот завжди кидає виклик пілотам, а проходження першого сектору в Сузуці – це справжнє гоночне мистецтво, від якого перехоплює подих. Крім того чимало подій, які тепер є справжньою класикою Формули 1, відбувалися саме тут на японській «вісімці».

Японська траса є однією з тих, де дуже багато залежить від керованості машини: якщо вона поводить себе не так, як хоче гонщик, то гарних результатів чекати не доводиться. Та як тільки в машині все працює як того прагне пілот, то він і отримує задоволення від гоночного кільця, і результати демонструє гарні. А ще тут практично не буває проблем з обгонами, навіть те, що в Сузуці лише одна зона дії DRS, на це не впливає.

На японській трасі поул не має вирішального значення, тут з 28 гонок лише 13 разів перемагав пілот, що стартував з поула, але ще 11 разів – той, хто стартував другим. Тож вкрай важливо кваліфікуватися саме на першому ряді стартового поля.

До Сузуки Піреллі привезла ті ж комплекти ґуми, які були і минулого тижня в Малайзії – Medium, Soft, SuperSoft. Більш м’які шини тут використовувати було б занадто ризиковано і не в стилі Піреллі, тим паче, що бічні навантаження на ґуму в Сузуці є досить значними. Ну а гонщики здебільшого досить звичний для себе зробили вибір:

Пілот

Команда

Medium

Soft

SuperSoft

44

Л. Хемілтон

Мерседес

1

5

7

77

В. Боттас

Мерседес

2

4

7

3

Д. Ріккардо

Ред Булл

1

3

9

33

М. Ферстаппен

Ред Булл

1

3

9

5

С. Феттель

Феррарі

1

5

7

7

К. Райкконен

Феррарі

2

4

7

11

С. Перес

Форс Індія

3

3

7

31

Е. Окон

Форс Індія

3

3

7

18

Л. Стролл

Вільямс

1

4

8

19

Ф. Масса

Вільямс

1

4

8

2

C. Вандорн

Макларен

1

2

10

14

Ф. Алонсо

Макларен

1

2

10

10

П. Гаслі

Торо Россо

1

3

9

55

К. Сайнс

Торо Россо

1

3

9

8

Р. Грожан

Хаас

2

4

7

20

К. Магнуссен

Хаас

1

5

7

27

Н. Хюлькенберг

Рено

1

3

9

30

Д. Палмер

Рено

1

3

9

9

М. Ерікссон

Заубер

1

3

9

94

П. Верляйн

Заубер

1

3

9

Бачимо досить цікавий вибір Форс Індії – якщо тільки троє пілотів обрали по два найбільш жорстких комплектів, то «рожеві» аж по три. І вже традиційно упор на SuperSoft зробили в Макларен, звертає увагу і той факт, що і в Мерседес, і в Феррарі пілоти розділилися таким чином, що обоє фінів замовили на один комплект Medium більше, ніж їх напарники. Такий вибір явно розрахований на ефективну роботу під час другої практики і пошук правильних відповідей на питання стосовно оптимальної шинної тактики. Якщо звісно не втрутиться погода. Наявність швидких м’яких комплектів шин цілком вірогідно допоможе впасти старим рекордам, що тримаються вже понад 10 років. Як це, зокрема, сталося в гонці в Малайзії. Перед початком уїк-енду очікуваннями поділився і керівник автоспортивного підрозділу Піреллі Маріо Ізола: «Гран Прі Японії продовжує тенденцію цього сезону, коли ми привозимо на етапи більш м’які та швидкі комплекти порівняно з минулими роками. У випадку з Сузукою це є особливо доречним, адже це одна з найскладніших трас, де на шини діють підвищені бічні навантаження, здатні призвести до термічної деградації ґуми, якщо не вдасться знайти правильний підхід до роботи з шинами. Це ще одна причина, чому гонщикам подобається Сузука. Цього року завдяки новому регламенту та ширшим шинам машини стали швидше проходити віражі. Тож є велика імовірність того, що у цей уїк-енд ми побачимо новий рекорд кола, а також вражаючі перевантаження».

Погода обіцяє командам створити не найкращі умови для підготовки до гонки. Синоптики говорять про перемінні умови, які поступово покращуватимуться. У п’ятницю очікуються дощі при температурі повітря +18С, а вже в суботу після обіду опадів уже не чекають, та й температура підніметься до +23С. В день проведення головної події уїк-енду дощі є малоймовірними, а повітря прогріється ще більше – до +26С. Таким чином, якщо прогноз погоди справдиться, то в гонці можуть чекати сюрпризи, пов’язані з тим, що у п’ятницю нормально попрацювати зі сліками може і не вийти. Отже шинна тактика може істотно варіюватися або командам доведеться діяти за ситуацією й реагувати на будь-які зміни вже на трасі.

Тріумф Ферстаппена вкупі з проблемами записних фаворитів призвів до очікуваних змін у букмекерів. Так, Льюіс з Себастьяном і досі залишаються в лідерах, але шанси їх напарників тепер котируються нижче, ніж у гонщиків Ред Булл. Фаворити кваліфікації: Хемілтон – 2,00; Феттель – 3,00; Ферстаппен – 6,50; Ріккардо – 9,00; Боттас і Райкконен – по 13,00. Головний тріумф на Гран Прі оцінюється так: Хемілтон – 2,37; Феттель – 3,50; Ферстаппен – 4,50; Ріккардо – 6,50; Райкконен – 13,00 і Боттас – 17,00. До речі, в гібридну еру Формули 1 в Японії поул та перемога діставалася виключно пілотам Мерседес: всі три поули залишилися за Росбергом, але Ніко тільки минулого року тут переміг, в той час як Льюіс тріумфував у Гран Прі двічі (плюс британець має ще одну перемогу часів Макларен, але це було на трасі у Фудзі).

Перед стартом уїк-енду питань до головних героїв назбиралося чимало: чи розібралися в Мерседес зі своїми проблемами на гоночній дистанції, які занадто яскраво і не менш несподівано проявилися в Малайзії; чи зможе Ред Булл продовжити своє втручання у боротьбу «срібних стріл» з Феррарі; і, зрештою, чи уникнуть «червоні» проблем і чи зможуть нарешті реалізувати потенціал своєї машини? Машини, що на двох попередніх етапах була найшвидшою. А новини зі стану головних фаворитів поки що не надто оптимістичні для них та їх уболівальників: в Маранелло хоч і з’ясували причину відмов силової установки, та не можуть гарантувати, що це не повториться, крім того справність коробки передач на машині Феттеля і досі під питанням, а в Браклі й дотепер активно шукають відповіді на питання «що пішло не так» в Сепангу. І тільки «енергетики» сповнені оптимізму та очікують продовжити неприємно дивувати своїх конкурентів. Не менш цікавою обіцяє бути і боротьба команд другого ешелону, адже Вільямс, Торо Россо, Рено та Хаас не відмовляються від прагнення покращити (у випадку з Вільямс – зберегти) позицію в Кубку конструкторів.

Чим менше етапів залишається до кінця чемпіонату, тим важливішими вони стають для тих гонщиків, хто ще не має місця на наступний рік. Відтак варто звернути увагу на Массу, Палмера, Ерікссона та Верляйна – усі четверо наразі активно шукають шляхи збереження себе в чемпіонаті. І це при тому, що реальні вакансії нині ще залишаються у Вільямс і Заубер, бо з Макларен співпрацю майже напевно продовжить Фернандо, а в Торо Россо пілотам не з обойми Хельмута Марко дороги немає. Тим паче австрієць вже повідомив, що Гаслі залишиться в складі Торо Россо до кінця сезону і тільки щодо його участі в Остіні є питання – П’єр ще може виграти титул японської Super Formula фінал якої відбудеться у дні американського етапу, тож команда ще не вирішила куди саме відправиться француз.

В боротьбі за титул і досі все в руках обох претендентів: Феттелю необхідно виграти всі гонки й незалежно від результатів Хемілтона німець візьме  титул. Льюісу в цьому плані набагато простіше, бо 34 пункти переваги дають йому чималу упевненість в майбутньому.

Зрештою недільного ранку на більшість питань відповіді ми дізнаємося.

Гран Прі Японії, Сузука, 6-8 жовтня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,807 км

53

307,471 км

кваліфікація: 1:29.599 (2006, Феліпе Масса)

гонка: 1:31.540 (2005, Кімі Ряйкконен)

 

Розклад сесій за київським часом:

Перша практика 04:00 – п’ятниця 6 жовтня

Друга практика 08:00 – п’ятниця 6 жовтня

Третя практика 06:00 – субота 7 жовтня

Кваліфікація 09:00 – субота 7 жовтня

Гонка 08:00 – неділя 8 жовтня

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

WorldSBK. Баутиста выиграл вторую гонку Раунда Каталонии, первые очки Рея
Авто/мото | 24 марта 2024, 23:47 0
WorldSBK. Баутиста выиграл вторую гонку Раунда Каталонии, первые очки Рея

Первая в сезоне победа чемпиона мира

Блуждающая роль Бражко, проблема с флангами, лидерство Цыганкова и Судакова
Футбол | 27 марта 2024, 14:33 29
Блуждающая роль Бражко, проблема с флангами, лидерство Цыганкова и Судакова

Алексей Сливченко анализирует вчерашний успех сборной Украины в матче против Исландии (2:1)

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.