Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 17 мая 2017, 15:11
1930
0

Олег ПРОТАСОВ: «Фінал Кубку обіцяє бути непередбачуваним»

Технічний директор ФФУ поділився очікуваннями від фіналу Кубка

| Обновлено 17 мая 2017, 15:11
1930
0
Олег ПРОТАСОВ: «Фінал Кубку обіцяє бути непередбачуваним»
ФФУ

Технічний директор Федерації Футболу України, видатний у минулому гравець і тренер, володар «срібної бутси» і рекордсмен СРСР за кількістю забитих м’ячів за сезон Олег Протасов поділився своїми очікуваннями від чергової дуелі у фіналі Кубку України «Динамо» і «Шахтаря», розповів про нову футбольну вертикаль від Андрія Шевченка та прокоментував пролонговану формулу національного чемпіонату з 12-ма командами у два кола.

Про Кубок

- Олеже, дайте, будь ласка ваш прогноз на фінал Кубку України!
- Матчі між цими командами - це завжди цікаво. До них і  вболівальники і фахівці підходять з особливим задоволенням. Є достатньо чого розбирати і аналізувати. Я думаю нас чекає від обох команд досить хороший рівень футболу, як в командному плані, так і в плані індивідуальних дій окремих футболістів.

На жаль, поки наш чемпіонат не надає такий же рівень футболу і видовищності за участю інших суперників. Хоча я вірю, що все це тимчасово, справи найближчим часом поліпшиться і багато клубів зможуть підняти голову і почувати себе набагато впевненіше. Піднявши і свій ігровий рівень і якість футболу в цілому.

А що стосується фіналу Кубка, то він перш за все обіцяє бути непередбачуваним. Зліше має бути «Динамо», в них щось не вийшло в цьому році в чемпіонаті, але є шанс завоювати трофей.

При цьому я вважаю, що донецький «Шахтар» на сьогодні сильніший. В них теж є величезне бажання поборотися за кубок, і вони не хочуть в жодному разі, втратити можливість зробити ще один «золотий дубль». Тим цікавіше буде гра. Думаю, не складно таким давнім суперникам буде психологічно налаштуватися на цей матч.

 «Динамо» і  «Шахтар»зараз проповідують тактику володіння м’ячем. У кого буде ініціатива цього разу?
- Якщо говорити про тактику гри, то від «Шахтаря» ми за традицією чекаємо контролю м'яча. В них більше бразильців, які м’ячем з дитинства володіли, нікому його не віддавали, та й взагалі бразильцям просто не подобається розлучатися з м’ячем. Наша ж школа навпаки вчить доставляти швидше м'яч вперед і там вже за нього боротися.

Хочеться дивитися матчі, де були б присутні різні стилі, і кожен голами доводив своє право на існування. Гіпотезу про те, що той хто володіє м'ячем, має більше шансів виграти, ніж той, хто бігає без м'яча, а значить і швидше втомлюється, лиш гіпотеза.

Звичайно, всі команди зараз хочуть тримати м'яч під своїм контролем, але не у всіх виходить. Для того щоб грати в контроль все-таки потрібен певний рівень гравців, який не у всіх є.

- Рівень гравців зазвичай залежить від рівня їхньої підготовки ви згодні?
- Я як технічний директор ФФУ зараз і перед собою ставлю завдання кардинально переглянути підхід до дитячого футболу в цілому і тренувань зокрема. Нам все-таки треба навчитися більше м'яч, що називається, пестити і вправлятись з ним з більшим вмінням. Поки, відверто сказати, нам цього не вистачає.

Повертаючись до теми національного Кубку, то «Динамо», якщо говорити про стиль, в останніх матчах стало більше контролювати м'яч. Але треба розуміти, що так просто стиль не прищеплюється. Так кожен тренер міг би сказати на передматчевій установці: «Більше з м'ячем, менше його втрачаємо», але питання в тому, наскількі гравці зможуть реалізувати ці настанови тут і зараз. Хоча, звісно, вимога часу в тому, що треба берегти м’яч, не треба легко його віддавати.

Якщо раніше в Союзі був «Спартак» який грав «м'яч внизу і короткі передачі», і було «Динамо» «передачі середні, довгі і вперед», причому у «Спартака» дозволялись «передачі поперек і назад», то це різні стилі, які були футбольними антагоністами.

А, скажімо, «Барселона» Гвардіоли, продовжуючи бачення Кройфа, почала спести візерунки на футбольному полі. Це сподобалося глядачам, і багато хто почав наслідувати саме такий стиль. І хоча з часом почались скарги, що, мовляв, нудно, коли у «Барселони» весь час м'яч тримає... Проте цей стиль розповсюдився по Європі швидко, і навіть прижився в Україні.

Особисто я вважаю, що потрібно знаходити «золоту середину». І швидко грати в футбол, і не втрачати легко м'яч. Просто контролювати м'яч заради самого контролю!? Напевно, навряд чи принесе користь.

Про чемпіонат

- В Україні скорочується чемпіонат, знову затвердили формулу першості з 12-ма командами і 4-ма колами. Вам вона подобається?
- Якщо говорити про сьогоднішні реалії, включаючи чемпіонат, то зараз звичайно складна ситуація і в країні і в футболі зокрема. Через це ми мало не радіємо, що у нас вийшло зберегти 12-ть команд. І давайте казати правду, цього звичайно дуже мало, і картина в цілому неповноцінна.

Під час обговорення з тренерами, переважна більшість висловила думку, що в українському національному чемпіонаті хоча б команд 16-ть має бути. Та виходимо з того, що у нас є, і сподіваємося, що в тому вигляді в якому його прийняли, чемпіонат стане в цьому році цікавіше ніж в минулому.

Ми, як федерація, зі свого боку готові зробити і зробимо все можливе для того, щоб люди хотіли йти на футбол, і хотіли б звернутися до клубів, щоб вони і від себе зробили в цьому напрямку все можливе. Аби  не перетворювати футбол на шоу, під час якого всі сплять. Просто щиро все робити з повною самовіддачею. Чесно, щоб всі були фізично і по можливості технічно підготовлені, і тоді, коли в кожному матчі буде інтрига, то і глядач обов'язково повернеться на трибуни. І від цього виграють всі хто причетний до українського футболу. Адже без глядачів наш чемпіонат, то якась суцільна товариська гра.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.