Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
|
891
0

Хто на світі найсильніший?

Чемпіонати світу з легкої атлетики завжди проходять з королівським розмахом

В японській Осаці, де 24 серпня розпочнеться «ліцензійний» чемпіонат світу, відповідь на запитання «хто найсильніший?» спробують дати 3200 спортсменів з 212-ти країн світу. Україну на світовому форумі представлятимуть 44 спортсмени.

Японці пишаються, що найгучніший світовий рекорд ХХ століття – 9,86 с у бігу на 100 м американець Карл Льюїс встановив на їхній землі, а саме на чемпіонаті світу 1991 року у Токіо. Тому гасла «З Осаки – нові світові рекорди» майорять на 650-ти білбордах міста. Окрім престижу, рекордні досягнення допоможуть своїм власникам поліпшити фінансове становище аж на 100 тисяч доларів. Призовий фонд також більш ніж просто солідний – 7 мільйонів 194 долари: 60 тисяч дістанеться переможцям, 30 тисяч – срібним і 20 тисяч – бронзовим призерам. Не скривдять і вісімку фіналістів: ті, кому не поталанило зійти на омріяний подіум, задовольняться сумою від 15 тисяч (четверте місце) до 4 тисяч доларів (восьме місце).

Чого слід чекати від української команди на цьому чемпіонаті? «Лідером і відповідно претендентом на нагороди чемпіонату світу я б назвав, в першу чергу, чемпіона світу у бігу на 1500 м у приміщенні (Москва, 2006) чернівчанина Івана Гешка, - висловив думку тренерського штабу державний тренер національної збірної України, віце-президент Федерації легкої атлетики України Валерій Александров. - Великі надії покладаємо й на Тетяну Петлюк, що спеціалізується у бігу на 800 м (навесні цього року вона «вибігла» з двох хвилин), призерку Олімпіади в Афінах у бігу на 400 м з бар’єрами Тетяну Терещук-Антипову, чемпіонку світу-2006 з легкоатлетичного багатоборства у приміщенні та рекордсменку України (серпень, 2007) Людмилу Блонську. А також на Вікторію Рибалко. Чинна чемпіонка України у стрибках у довжину, окрім того, що постійно вдосконалюється у спортивній спеціалізації, здобуває ступінь доктора медичних наук в університеті штату Мен (США). Усі ставки ми робимо на цих людей, однак не слід забувати, що у спорті на відповідальних стартах часто «вистрілюють» «темні конячки». Тому нікого не можна скидати з рахунку.

Скільки нагород прогнозуємо? Найвдаліший виступ української збірної на чемпіонатах світу – шість нагород, найгірший – минулорічний виступ, де наша збірна лише в останній день здобула одну золоту нагороду. Що буде цього року – прогнозувати важко. Невідомо, як спортсмени почуватимуться в Японії. Щоб адаптуватись до широт Осаки, українська команда проходить двотижневий навчально-тренувальний збір у Кореї, країні, де клімат та інші умови подібні до Японії. Сподіваюсь на допомогу вчених: з нами на зборі працюють фізіолог, лікар та спортивний педагог – доктори наук, які втілюватимуть свої наукові розробки на практиці».

Найбільш непередбачуваного переможця торішнього чемпіонату світу Юрія Крімаренка у тренерському списку претендентів на нагороди немає. Хоча сам бердичівець переконує іноземних журналістів у своїй готовності відстояти титул. «Гадаю, що зможу стрибнути в Осаці на 2,36 м, принаймні я сподіваюсь на цей результат, - цитують Крімаренка на офіційному сайті чемпіонату світу. - Найкращий результат сезону у світі - 2,35 м, тому, якщо я зможу здолати ту висоту, до якої готовий, я стану переможцем. Звичайно, перемагати таких суперників, як Стефан Хольм, непросто, він постійно стрибає за 2,30 м, але й здолати планку на висоті 2,36 м також не кожному до снаги». Переконливішими насправді є результати львів’янина Дмитра Дем’янюка. Вихованець Валерія Лебедюка не так давно у секторі для стрибків у висоту на Кубку України похвалився гросмейстерськими 2,32 м.

Тиждень тому шокувала легкоатлетичний світ Юлія Кревсун. 27-річна донеччанка на Всесвітній Універсіаді у бігу на 800 м показала найкращий результат сезону у світі – 1.57,63. Минулого року Юля повернулась у спорт після народження дитини: змінила тренера (тепер дівчина співпрацює з Ігорем Ліщинським) та встановила власний рекорд, який не підкорявся їй протягом п’яти років. Тепер же фаворитка мріє про те, щоб боротися за медаль зі своєю подругою і суперницею Тетяною Петлюк, якій на Універсіаді не вдалося фінішувати.

Не дала забути про себе й Ірина Ліщинська. На першому етапі «Золотої ліги» донеччанка посіла третє місце в бігу на 1500 м з високим результатом 4.01,82. Вона тактично обіграла більшість своїх іменитих суперниць, показала, що на доріжці головними є не лише ноги, а й розумна голова.

Високий замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.