Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
3451
7

Михаил ФОМЕНКО: «Понимали, что в Мариборе будет бойня»

Наставник сборной Украины - об ответном матче против Словении и планах на Евро-2016

Михаил ФОМЕНКО: «Понимали, что в Мариборе будет бойня»
Який настрій, голос, вигляд може бути в людини, котра щойно пережила найвище емоційне напруження, попри те, що воно завершилося «катарсисом»? У ситуації з головним героєм України минулого тижня аналогії й очікування не спрацьовують: за чотири роки спілкування з Фоменком я встиг збагнути, що для публіки він завжди однаковий — у всіх ситуаціях, бодай що трапилося. Ось зараз, після воістину тріумфального повернення зі Словенії, наставник національної команди спокійний, хоч і не має змоги полегшено видихнути — його подальша кар’єра в підвішеному стані. Й це неймовірно, такі феномени можливі тільки в нездоровій обстановці! Та, попри все, досвід показує: будь-що хворобливе часто провокує здорову реакцію. Тому дозволю собі застерегти деяких панів із Будинку футболу, які засідатимуть на грудневому Конгресі: ми живемо в іншій державі з іншими людьми (хоча ви цього й не відчуваєте, бо, певне, не дано!), котрі не пробачать одного хибного рішення, відтак рушать до ваших хоромів. Підуть гуртом, і я не впевнений, чи з миром.
 
— Михайле Івановичу, на післяматчевій прес-конференції в Мариборі ви сказали, що «всі емоції залишені на полі». Що відчуваєте сьогодні, за кілька днів опісля зустрічі?
— Відтоді нічого й не змінилося: емоції справді пішли увечері вівторка й відтоді не повернулись. Ось така я людина… Фактично все, що є, — відчуття задоволення від успішно виконаного завдання. Не більше, хоча й не менше.
 
— У ніч із вівторка на середу я заснув десь о третій годині. Дехто розповідає, що взагалі не заплющив очі. Як із цим упоратись, якщо ти професійний футболіст або тренер (запитання без подвійного дна)?
— Все індивідуально: в різних людей різна специфіка психології. Зрештою, фізичні особливості організму в кожного свої. Зрозумійте: якби це був кінець сезону, завершення року, хлопці могли би розслабитися, по-справжньому відсвяткувати. А так — за кілька днів матчі в чемпіонатах, по тому — єврокубки. До середини грудня гратимуться поєдинки. Коли розслаблятися? Навіть мені та колегам із тренерського штабу це не вдалося, хоча наш «сезон» уже завершився: за 13 місяців відбору психологічна напруга була такою, що лише тепер почала виходити. Тому не святкуєш, а продовжуєш розмірковувати.
 
— Іще трохи психології: перед настільки відповідальними матчами нервова система отримує велике — часом колосальне — навантаження. У такі миті не жалкуєте, що пов’язані з футболом?
— Нерви — нервами, але ж треба і справу штовхати! Працювати треба! Думаєте, багато людей у світі, працюючи, займаються улюбленим ділом? А мені Господь допоміг у цьому! За що Йому вдячний — був, є й буду! Це ж велике щастя, про що жалкувати?
 
— Дивлячись на вас одразу по завершенні матчу, коли ви без радості на обличчі спокійно йшли полем, згадав кадр із липня 1990 року: Італія, завершення фіналу мундіалю, переможці-німці радіють, наче божевільні, а їхній наставник Беккенбауер замислено ходить газоном, заклавши руки за спину…
— Я також пам’ятаю цей епізод. У мене все трохи прагматичніше вийшло: на стадіоні в Мариборі лавки, де ми сиділи, розміщені навпроти роздягалень, отже, в мене просто не було виходу, якщо я хотів туди добратися… Знову-таки: всі відчуття забрала гра — надзвичайно непроста. Після неї нічого не залишилося.
 
— До слова: за 46 років тренерської кар’єри у вас був матч, де суперник діяв настільки брутально й агресивно, як словенці 17 числа?
— Можу їх зрозуміти, повірте: надто багато стояло на кону — вихід у фінал Євро. У них було величезне бажання, інша справа, що бажання, навіть якщо воно величезне, треба спрямовувати в рамки правил. Готуючи хлопців до поєдинку, казали їм: у Мариборі після Львова футболу не буде — буде бійня. Попереджали: треба готуватися до постійних бійок і провокацій, провокацій і бійок. Вийшло ще жорсткіше, ніж очікували. Тому дехто з футболістів розгубився, а ми змушені були щоразу кричати, застерігаючи не піддаватися на підлості й не відповідати на них. Іще розтовкмачували: суперник сильний стандартами, отже, правила порушуємо якомога рідше, біля свого штрафного намагаємося взагалі не робити цього, тим паче — не заробляємо необов’язкові штрафні! На жаль, виходило не в усіх і не зав­жди… Хоча, загалом, не мені словенців судити. Вони навіть заслуговують на повагу, бо програли нам справді в боротьбі, в якій поклали все, що могли.
 
— Погоджуєтесь із тезою, що сьогоднішній формат збірної сильніший, ніж дворічної давнини? Можете порівняти стан підопічних зразка листопада 2013-го з теперішнім, де грають майже ті самі люди?
— Можу. Нинішня команда однозначно сильніша! Насамперед через досвід: згадайте, що ми із хлопцями пережили за цей час, що вони мали у своїх клубах — і в «Шахтарі» з усіма проблемами, й у «Дніпрі» з виходом у фінал єврокубка, й у відродженому «Динамо», зрештою, в «Зорі», яка постійно прогресує. Досвід — така штука, котра не минає безслідно.
 
— Я більше мав на увазі прогрес деяких виконавців, передусім — «крил» півзахисту, двох козирів України.
— Коноплянка та Ярмоленко справді прогресують. Але цей процес триває, вони ж не завершили кар’єру! І пам’ятайте: їм із часом складніше грати: два роки тому вони були зірками лише вдома, а на європейському рівні вважалися просто перспективними, тепер інакше, до них готуються, як до основної ударної сили суперника.
 
— Трохи змінюємо вектор. Сподіваюся, все буде добре, тому влітку дебютуєте в основному раунді чемпіонату Європи. За часів ігрової кар’єри ви мали тільки один такий шанс, одначе навесні 1976-го чехословаки перекрили радянським футболістам шлях до Югославії.
— Ми не вперше спілкуємося, тому повинні були помітити, що я не люблю згадувати й намагаюся бути обережним у порівняннях. Відтоді минуло 40 років, це надто різні часи в усьому — політиці, суспільстві, футболі, людях. Тоді було так, сьогодні — по-іншому, зіставляти різні часи не хочу й не стану. Якби ви не запитали, сам би не провів паралель.
 
— Розумію, тому переходжу до умовно другої (коротшої) частини інтерв’ю — вочевидь, неприємної. Павелко повідомив, що питання вашого контракту вирішиться аж у грудні.
— У мене аналогічна інформація. Якщо хочете коментар, скажу так: «сіє» від мене не залежить, тому я просто чекаю.
 
— А наскільки шляхетно те, що ФФУ зволікає перепідписувати угоду з людиною, котра досягла поставленої мети?
— Так поки ж немає чого коментувати! Факт, на який натякаєте, ще не стався. Ось якщо станеться, якщо зі мною не продовжать контракт, тоді про це й поговоримо! Доживемо до грудня.
 
— Статистика ж свідчить, що ви — один із найуспішніших наставників за історію головної команди держави, оскільки під вашим керівництвом вона вигравала в п’ять разів частіше, ніж поступалася.
— Якщо Всевишній дозволить, спробую покращити статистику. А поки повторюю: я виконав завдання керівництва, тепер очікую, що воно вирішить.
 
— У роздягальні в Мариборі був Суркіс-старший: підходив до вас?
— Підходив, тепло привітав.
 
— Наостанок: у травні 1975-го після виграшу «Динамо» Кубка кубків «Спортивна газета» вийшла із заголовком «Спасибі за безсонну ніч!». Переконаний: уся Україна вдячна вам за таку ж ніч без сну проти 18 листопада!
— І я дякую всім за підтримку! Дуже сподіваюся, що зможу ще не раз подарувати нашим громадянам такі ж емоції. Відчуваю в собі сили на це. 
 
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украина – Франция –  7:1. Впервые бронзовые медали ЧМ! Видео голов и обзор
Футзал | 06 октября 2024, 18:23 18
Украина – Франция –  7:1. Впервые бронзовые медали ЧМ! Видео голов и обзор

Смотрите видеообзор матча за третье место чемпионата мира 2024 по футзалу

Челси не сумел одолеть Ноттингем, Мудрик вышел на 90-й. Матч Виллы и МЮ
Футбол | 06 октября 2024, 18:05 12
Челси не сумел одолеть Ноттингем, Мудрик вышел на 90-й. Матч Виллы и МЮ

6 октября состоялось два поединка 7-го тура Английской Премьер-лиги 2024/25

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Bandera.Lviv
дати можливість попрацювати на Євро та не залежно від результату подякувати за роботу.
необхідний сучасний підхід
vados0907shv
Скажу в поддержку тренера. В каждом матче команда имеет кучу моментов забить гол. Но реализации нет. И,что? В этом виноват тренер? Нет,нет ,нет! Будет к команде Анчелотти или кто то другой,игроки не начнут все реализовывать. Индивидуальный уровень мастерства у наших игроков не достаточно высок. И Фоменко не выйдет,вместо их и не будет забивать. С уходом Шевченка,Реброва у нас не было классных нападающих. Так,что проблема не в тренере. Хотя и в Фоменко есть свои минусы. Но идеального тренера еще я не видел. Как говорят,у каждого свои недостатки.
iniesta73
Дед молодец,адекватный мужик и кто бы,что не говорил о его осторожности,все правильно он делает!..как можно играть в атакующий футбол без форварда и центрального атакующего хава,и где их взять,но это не вина Фоменка,это беда украинского футбола!..дед с этим подбором игроков и так показывает не плохой результат и в прошлом отборе остановился за пол шага к цели!
антиМордва
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Vlad Nov
Дед то дед. А вот видение футбола на уровне 70-х , 80-х годов футбола уже осталось в прошлом. Сегодня другой футбол, другой уровень его видения и мышления. И сидение на лавочке и переживание - а вось повезет, авось пронесет, авось подфортит - это рулетка, это случайность. Консерватизм в футболе - это спортивное преступление. Нет форварда - да один только Девич на голову выше по чутью и забиваемости относительно некоторых. Но их нужно чувствовать и видеть, а "дед" их просто не видит в своём футбольном формате нынешней сборной. Слава Богу, что она выстояла с какой-то Словенией, с командой 64-го места в мировой класификации. А что тогда будет на ЕВРО-2016??? Хотябы попасть куда в групу послабее.