Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Премьер лига
| Обновлено 24 июля 2015, 13:35
4143
0

Сергей КЕРНИЦКИЙ: «2+2 предложил лучшие финансовые условия»

Генеральный директор «Черноморца» поделился последними новостями клуба

| Обновлено 24 июля 2015, 13:35
4143
0
Сергей КЕРНИЦКИЙ: «2+2 предложил лучшие финансовые условия»

Генеральний директор «Чорноморця» Сергій Керницький розповів про ситуацію зі скасованим матчем проти «Металіста», зміну титульного спонсора, взаєминах з керівництвом ФФУ, а також про те, завдяки кому стало можливим повернення футболу в Одесу.

В першій частині інтерв'ю Керницький розповів про нюанси проведення Суперкубка України в Одесі, фінансової оптимізації одеського клубу, оцінку роботи тренерського штабу Олександра Бабича та відсутність перспективної молоді в Україні.

- Щодо незіграного матчу «Чорноморець» - «Металіст». Можна було почути багато різних версій про те, хто винен. Яка версія «Чорноморця»?
- При чому тут, «хто винен» і які можуть бути версії? Питання було предметом розгляду органом футбольного правосуддя. Рішення винесли, воно вступило набуло законної чинності, і отже, є обов'язковим до виконання. Рішення КДК говорить про те, що гра з «Металістом» була скасована неправомірно. За певні регламентні порушення і клуб, і Прем'єр-ліга (до речі, перший раз за всю історію) - були оштрафовані. Головне, щоб всі хто був задіяний, або може бути задіяний у майбутньому в процесі організації та проведення матчів, зробили відповідні висновки.

По-перше, є норми регламенту, і їх треба чітко виконувати. По-друге, є спільна мета у всіх, розвиток футболу в країні на радість людям, щоб вони в нинішній непростий час, могли прийти на стадіон, побачити гру, підтримати улюблену команду. І ті, у компетенції яких знаходиться прийняття рішень, повинні думати про користь загальної справи, а не миттєвої ситуації, в яких би похмурих тонах її б не розглядали і не боятися за необхідності брати на себе відповідальність і приймати рішення.

-  Отже матч проведуть, чи цю справу зам'яли?
- Ні, нічого не зам'яли. Питання містить два чинники: юридичний та спортивний. Щодо юридичної складової, я вже пояснював вище. Якщо кого цікавлять деталі, він може ознайомитися з рішенням КДК і знайти відповіді на свої питання.

Для нас все чітко, зрозуміло, і питання закрите. Рішення про саму гру це регламентна і статутна компетенція загальних зборів учасників Прем'єр-ліги, яке згодом затверджується Виконкомом ФФУ. Збори учасників УПЛ 17 червня прийняли рішення затвердити підсумки чемпіонату без урахування гри, що не відбулася. Та й за великим рахунком, її результат не впливав ні на дві команди, котрі не грали, ні на турнірне становище будь-яких інших команд вищої ліги. І Виконком це рішення теж підтвердив, затвердивши результати змагань за таким підсумком, який ми бачимо зараз.

Ще раз повторюся, ми вважаємо, що це було прикре непорозуміння, з якого кожна із зацікавлених сторін винесла якийсь свій досвід і зробила відповідні висновки. Сторінку цієї частини історії вже перегорнуто, давайте дивитися в майбутнє.

- Як футбол все ж повернувся до Одеси? Це відбулося за сприяння Міхеїла Саакашвілі?
- Я думаю, що мабуть не варто особливо виділяти якісь персоналії. Це відбулося завдяки всім, включно з головою Одеської обласної державної адміністрації. Завдяки клубу, Прем'єр-лізі, Федерації, правоохоронним органам, завдяки кожному, хто був присутній на стадіоні, а вони мало не всі (за маленьким винятком) поводилися максимально доброзичливо і щиро насолоджувалися тим дійством, що було на футбольному полі.

Взагалі ж у поверненні футболу в Одесу брали участь всі - багато факторів склалися. Ми вийшли з пропозицією на Прем'єр-лігу про проведення матчу за Суперкубок України в Одесі. «Шахтар» і «Динамо» відповіли, що не проти. Дирекції Прем'єр-ліги зборами учасників було доручено приїхати до Одеси, зустрітися з усіма зацікавленими сторонами і вивчити можливість проведення матчу. Так само свій комплекс питань на найвищому рівні відпрацьовували представники Федерації футболу України. Результати поїздки і проведені зустрічі на найвищому рівні були позитивними, і свідками результату ми всі з вами були 14 липня.

- Багатьом подобається ідея проведення Суперкубка в Одесі. Літо, море... Чи будете ви й надалі пропонувати кандидатуру міста на постійній основі, щоб підписати довгостроковий контракт з Прем'єр-лігою, як це сталося з телевізійними правами?
- Тут знову ж таки питання має багатовекторний характер. Як генеральний директор «Чорноморця» і одесит, безумовно, мені хочеться, щоб матч проходив щороку в Одесі. І не тільки цей матч. Ігри єврокубків, у яких беруть участь наші клуби, товариські або офіційні матчі національної збірної. Одеса і стадіон «Чорноморця» гостинно приймуть і будуть раді бачити серйозні змагання. Але з іншого боку, є й інші міста, де є свої футбольні шанувальники та які теж заслуговують на таке право. Нехай вибір місця проведення матчу буде визначатися щороку, щоб кожне місто мало можливість надати найкращі послуги найвищої якості, щоб це дійсно була боротьба, підсумком якої був би вибір найгіднішого приймати гру за Суперкубок у своєму місті.

Не буду приховувати: так, є певні недоліки, висловлювалися слушні зауваження. Ми їх бачимо, і ми чітко усвідомлюємо, що є ще над чим працювати, є до чого прагнути, є багато чого, що можна зробити ще краще, цікавіше і якісніше. Але на нині найголовніше те, що ми разом з усіма задіяними нашими колегами показали, що такі топ-матчі ми можемо проводити на гідному рівні, з нормальною ефективно функціонуючою інфраструктурою, системою заходів безпеки і без жодних серйозних ексцесів.

- Після старту чемпіонату України стало зрозумілим, що «Чорноморець» змінив титульного спонсора, і ним став канал “2+2”. Відповідно, він буде і транслятором?
- З телеканалом 2+ 2 ми розпочали співпрацю з літа минулого року. Були певні пропозиції з боку трансляторів, і був тендер з боку клубу. Ми спілкувалися з представниками кожного транслятора, висловлювали свої побажання, обмінювалися думками щодо перспектив можливої співпраці. ТВ-права на домашні матчі - це актив клубу і потенційне джерело грошових надходжень, і ми вибирали, не буду приховувати, найбільш вигідну для нас, перш за все з фінансової точки зору, пропозицію. Сьогодні можемо сказати одне: телеканал 2+2 запропонував найкращі фінансові умови, тому на найближчий рік сезон 2015/2016 було обрано його.

- Не так давно клуб оголосив, що у нього новий спонсор з ОАЕ. Розкажіть про нього докладніше. Завдяки чому стало можливим таке співробітництво?
- Цю історію вже розповідав. Це сталося завдяки вболівальнику «Чорноморця», жителю Еміратів, який працює з цією фірмою. Це торгова фірма, яка працює з Україною, з Китаєм.

Коли склалася ситуація, що у нас з’явилися проблеми з титульним спонсором, «Імексбанком», і ми куди тільки не зверталися і не пропонували, будь ласка, візьміть, але ніхто цього не хотів. І ми пішли на це, там не страшно величезні гроші були за це спонсорство. Але ми пішли спеціально на це, щоб показати одеським, українським підприємцям, подивіться - якась невідома фірма присутня, а вас там немає. Де ж ви, де ваші менеджери з реклами та всього іншого? Невже вам це не цікаво? Але такі наші реалії.

- Як у вас складається спілкування з ФФУ, і чи посприяв цьому матч за Суперкубок, на який приїжджав Андрій Павелко?
- Наше спілкування з Федерацією і Андрієм Павелко ділове і професійне. Є розуміння і з віце-президентами, і з керівниками окремих структурних підрозділів, з якими клуб взаємодіє для вирішення завдань, що виникають перед ним. Вважаю, що здебільшого це професіонали футболу, котрі все прекрасно розуміють. Але вони теж зі свого боку не завжди все можуть зробити.

- До цих людей добре ставлення. Проте в одному з інтерв'ю ви сказали, що окремим особам у ФФУ запропонували б закінчити з діяльністю, що пов'язана з футболом.
- Я ж сказав вище, що здебільшого і насамперед, на рівні перших осіб у нас ділові та професійні відносини. Так, іноді виникають дискусійні моменти, іноді є протиріччя в думках, різниця в поглядах на шляхи і способи вирішення тієї чи іншої ситуації. Найголовніше, що ми можемо відкрито висловити свою точку зору, і вона може бути, хоч і не завжди, але почутою. Але це все робочі моменти, адже у нас є спільна мета в нинішній непростий час зберегти і розвивати далі футбол в Україні. І кожен займається реалізацією цієї мети на своєму рівні, клуб, займаючись професійним футболом і розвиваючи структуру підготовки молодих футболістів, Федерація, реалізуючи свої регламентні і статутні завдання та цілі.

- Як відбувалися загальні збори клубів: попереднє, на якому представили нового спонсора УПЛ, «Парі Матч», а також нове, перед Суперкубком, на якому не було кворуму?
- Насамперед, я вважаю, що Прем'єр-ліга тут трохи поквапилася. Так, вона має на це делеговані права, але про залучення спонсора треба було сказати не буквально перед тим, як це стверджувати, а хоча б клуби повідомити заздалегідь. Щоб ми це якось осмислили, сприйняли і зрозуміли. А найголовніше, щоб у клубів склалося остаточне розуміння, як відбуватиметься розподіл коштів.

- Сьогодні вже існує формула розподілу грошей? Ви знаєте, скільки отримаєте від спонсора?
- Ми знаємо, скільки нам запропонували.

- Це була пропозиція від ТОВ «Прем'єр-ліга»?
- Так, як і всім клубам, наскільки я знаю. Ми його ще не прийняли, думаємо над ним. Є діалог, ведуться переговори. Упевнений, ми знайдемо взаємоприйнятне і компромісне рішення.

Але знову ж, не варто за дрібними нюансами не помічати головний, на мій погляд, позитивний момент. У наш непростий час, після тривалої відсутності, у професійний футбол з ринку зайшов спонсор. Так, можливо хотілося б краще, потужніше і т.д., але найголовніше перший крок зроблено. У суб'єкта ринку виник інтерес, і він вилився в певну суму спонсорських виплат на користь клубів Прем'єр-ліги. Це великий плюс і, поза всяким сумнівом, це надасть ринку позитивний імпульс, як у розвинених країнах, що спонсорство спортивних змагань, особливо таких, як футбол, це не стільки потрібно або модно, а перш за все, солідно, респектабельно і почесно.

- Яка позиція «Чорноморця» щодо формату чемпіонату? І щодо кількості учасників?
- Ми свою позицію озвучили, можу повторити. Якщо в минулому чемпіонаті ми виступали за систему, яку пропонував «Шахтар» (з плей-офф), то в нинішніх умовах найоптимальніший варіант - це система в два кола.

Але зараз стоїть питання з урахуванням ситуації з донецьким «Металургом», з'являється вкидання інформації про проблеми інших клубів, тобто ми повинні зараз зрозуміти і передбачити, що буде далі, скільки команд насправді буде грати. І залежно від цього танцювати і приймати, можливо, інший формат чемпіонату.

Якщо це буде 12 команд, то зрозуміло, що 2 кола тут нікому не потрібно. Тут треба переходити до зовсім іншої системи. Але я вважаю, що в цьому випадку повинні спрацювати і УПЛ, і Федерація.

- Як відбувалися загальні збори перед Суперкубком?
- Враховуючи відсутність кворуму, це більше була відверта розмова та обмін думками щодо наболілих тем, більшість з яких раніше вже була мною озвучена. Щодо спонсорства, формату чемпіонату, про ситуацію в клубах і про, будемо відверто говорити, долю Прем'єр-ліги. Як один з можливих заходів президенту Прем'єр-ліги Віталію Данилову пропонувалося в максимально можливі терміни зібрати власників клубів, щоб визначитися. Я не кажу, про те, що голос і позиція людей, які в нинішній непростий час інвестують серйозні ресурси в розвиток футболу, має стати догмою поведінки, але однозначно впевнений, що цей голос має бути почутий, і інтереси та думку професійного футболу повинні враховуватися.

- Данилова дуже давно не було видно на загальних зборах. Цікаво, що він говорив, з якими словами прийшов до вас, до клубів?
- Думка присутніх і позицію щодо всіх питань Віталій Данилов озвучив представникам мас-медіа відразу після нашого засідання. Що стосується вашого питання. Мені здається, в ньому є навіть якась частка невиправданого сарказму. Насправді не варто цього робити. Є регламентні принципи роботи, є робочі органи - це дирекція УПЛ і менеджмент клубів. Вони перебувають в постійній взаємодії і вирішують всі поточні питання. Однозначно, що як власники клубів постійно перебувають в контакті зі своїми менеджерами, так і президент ліги постійно в контакті з дирекцією. Тобто всі повністю в курсі ситуації. Коли виникають питання взаємодії з власниками, ми про них як менеджмент можемо навіть не знати. Це рівень, безумовно, президента.

Давайте оперувати фактами. Сьогодні, на мою думку, ніхто з власників, підкреслю, власників клубів, на відсутність контактів з президентом УПЛ не скаржився. Отже, спілкування і комунікація щодо потрібних питань між ними, є і це головне.

- Останнє питання: які існують домовленості з владою, правоохоронними органами? Чорноморець в цьому сезоні буде проводити матчі на своєму стадіоні?
- Ніхто ще не скасовував проведення матчів на домашньому стадіоні «Чорноморця». З керівництвом одеської міліції ми зустрічалися перед Суперкубком, і нам підтвердили, що матчі чемпіонату України також будуть відбуватися в Одесі. Клуб, за підтримки та у тісній взаємодії з міською та обласною владою, виконає всі необхідні і передбачені чинним законодавством та регламентними документами заходи, щоб домашні матчі “Чорноморця” відбувалися в рідному місті для наших уболівальників.

Олександр ГАПОНЕНКО

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Все ближе к ЛЧ. Рома вырвала три очка в доигрывании матча с Удинезе
Футбол | 25 апреля 2024, 22:03 0
Все ближе к ЛЧ. Рома вырвала три очка в доигрывании матча с Удинезе

Римляне вырвали победу на 90+5 минуте

Йожеф САБО: «Мудрик своей игрой за Челси сделал антирекламу нашим игрокам»
Футбол | 25 апреля 2024, 15:58 24
Йожеф САБО: «Мудрик своей игрой за Челси сделал антирекламу нашим игрокам»

Бывший тренер сборной Украины оценил уровень некоторых украинских футболистов

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.