Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 29 октября 2013, 15:14
2028
11

Под микроскопом: Гран При Индии + ФОТО + ВИДЕО

Sport.ua представляет обзор гоночного уик-энда, принесшего Себастьяну Феттелю четвертый титул

| Обновлено 29 октября 2013, 15:14
2028
11
Под микроскопом: Гран При Индии + ФОТО + ВИДЕО

Те, що невідворотно наближалося після літньої перерви втілилося в реальність саме тоді, коли на це найбільше очікували – Себастіан Феттель достроково і дуже впевнено став чемпіоном. Уже вчетверте й, враховуючи його вік та потенціал команди, навряд чи востаннє. Але сьогодні мова не про 26-річного тетракампіона і його звитягу, а про Гран Прі, який з багатьох сторін видався на славу.

Вже під час суботньої кваліфікації пілоти з командами почали стратегічні ігри з шинами. І якщо у випадку Грожана гра закінчилася дуже швидко, несподівано та болісно, то вже для учасників третьої частини сесії все тільки починалося. Побоювання, що м’яка гума дуже швидко зноситься, змусили учасників відійти від традиційних консервативних схем і більш гнучко підійти до питання використання комплектів шин у гонці.

Зрештою, саме в Q3 про своє альтернативне бачення стратегії відверто заявили одразу четверо з десяти пілотів – Веббер, Алонсо, Перес і Баттон. Причому Марк зумів на більш жорстких покришках кваліфікуватися на другому ряді, випередивши половину пілотів на Soft. Далі справа полягала у тому, щоб кожен зумів максимально скористатися власними можливостями, а з цим вийшли проблеми. Алонсо, залишившись із зламаним крилом після стартової штовханини, змушений був зі старту перейти на програшну тактику трьох піт-стопів, яка в підсумку не дозволила іспанцеві потрапити навіть до очкової зони, попри всі ті зусилля, що їх здійснив Фернандо.



Не менш цікавою та багатообіцяючою була стратегія Веббера, хоча досі залишається не зовсім зрозумілим чому в Red Bull боялися м’які шини як дідько ладану та вирішили, що чотирьох кіл буде достатньо. Тим паче, що Марк отримав новий, а не прикатаний комплект і цілком очевидно, що міг досить непогано проїхати на ньому більше, ніж 4 кола. Та зрештою коли він після другої зупинки виїхав на трасу другим, то відставання від Феттеля потроху зростало: з 12,5 сек. після відвідин боксів до 13,8 сек. коли австралієць змушений був припаркувати болід на узбіччі. Враховуючи той факт, що свої другі піт-стопи пілоти Red Bull провели з різницею лише в одне коло, стає цілком зрозуміло, що навіть без сходу Веббер не зміг би піднятися на перше місце. По-перше, він стабільно програвав по дві десятих, а по-друге, ми добре знаємо, що в команді після останніх відвідин боксів не заохочують боротьбу між своїми пілотами. Тож суботнє рішення про кваліфікацію та старт на більш жорсткій гумі у випадку Марка не спрацювало б для здобуття перемоги, хоча цього було цілком достатньо для переможного дубля команди. От тільки технічні проблеми в Формулі 1 нікуди не зникнуть і таких неприємних моментів завжди буде вдосталь.

Що ж до пілотів McLaren, то і тут все доволі зрозуміло: у Дженсона повільний прокол стартового комплекту змусив його, як і Алонсо, робити ранній позаплановий піт-стоп, який зіпсував усю подальшу стратегію, змусивши англійця робити три зупинки в боксах. Тож тільки Серхіо став єдиним пілотом, який стартував з першої десятки маючи альтернативну тактику довгого гоночного відрізка на початку й наприкінці та короткий спринт на середині дистанції. Здобутий Чеко результат говорить сам за себе – така стратегія, принаймні для McLaren, була однозначно виграшною. З іншого боку не варто забувати і про те, що Перес досі не має на руках контракту з командою на наступний рік, а вільних вакансій, які відповідали б амбіціям мексиканця, на ринку не так уже й багато, тому Серхіо зі шкіри пнеться аби довести Уїтмаршу необхідність продовження контракту.



Справжніми ж аферистами тактики (в гарному значенні) стали представники Lotus і Force India, які не побоялися начхати на рекомендації Pirelli, порушивши всі поради шинників. Італійці, нагадаємо, рекомендували не їхати гонку з одним піт-стопом, не використовувати Soft більше 15 кіл, а Medium – більше 35. Грожан після конфузу в кваліфікації мав удосталь новісіньких комплектів, що тільки підігрівало бажання команди ризикнути. Зрештою, якщо стартовий відрізок на новому комплекті м’яких шин не перевищував рекомендовану норму, то 47 кіл на середньому типі мав здивувати (і таки зробив це) багатьох.

Дзеркальну тактику вирішили використати в Force India – 41 коло на Medium і 19 на м’яких шинах ще більше «порадували» представників Pirelli, які після гонки відверто висловили своє розчарування тим, що не всі дослухалися до їх порад. От тільки такі нестандартні ходи часто допомагають досягти значно більшого, ніж можна отримати використовуючи традиційні підходи. Тож замість невдоволення варто похвалити і Грожана, і Сутіла за те, що не просто ризикнули, а й зуміли втілити у життя авантюрну тактику.

В той же час саме в Lotus поряд із тактичною перемогою ми бачимо і головний тактичний провал. Кімі, як і його напарник до останнього намагався так само зекономити час на відвідинах боксів та дотягнути до фінішу тільки з одним піт-стопом, тим паче що чорно-золоте шасі дозволяє це зробити. Проте, як ми вже побачили після гонки, в Lotus неправильно розрахували довжину першого відрізка для фіна. Так, Ряйкконен, на відміну від Грожана, стартував на прикатаних шинах, а не нових, але шість кіл різниці між піт-стопами дуже сильно далися взнаки. Крім того, команда до останнього сподівалася на диво, розраховуючи, що Кімі зможе дотягнути до фінішу. Проте це вже не перша гонка в якій ми бачимо як фін за короткий час втрачає чимало позицій, скочуючись з такого близького місця на подіумі в другу половину топ-10. Командному містку явно не вистачає гнучкості у прийнятті рішень, які навряд чи сподобаються гонщику, але дозволять втратити значно менше. По-доброму другу зупинку Кімі мав зробити щонайпізніше за 10 кіл до фінішу.



Це за приблизними оцінками дозволило б йому точно фінішувати на одну позицію вище, а за нормального темпу повернутися в боротьбу за 4-5 позицію. От тільки небажання підопічних Бульє приймати болючі рішення, розраховуючи на «я так уже 1000 разів робив», призводять до цілком очікуваних результатів. Зрештою, можливо не тільки фінансова складова змусила Кімі припинити співпрацю в Енстоуні та повернутися до Маранелло звідки його не дуже красиво попросили 4 роки тому?

Окремих кілька слів заслуговує FIA та стюарди стосовно свого надзвичайно прискіпливого ставлення до виконання норм і процедур. Так, Себастіан порушив правило коли замість того, щоб їхати в закритий парк поїхав влаштовувати святкові кружляння перед головною трибуною:



Та чи варто штрафувати пілота й команду у таких виняткових обставинах, адже Себастіан далеко не тільки для себе одного штампує перемоги й титули, тому його бажання подякувати уболівальникам, які його підтримують, зробити щось неординарне по завершенні гонки, після якої він виграв титул, цілком зрозуміле. Та ж ні, процедури, норми, правила… Інколи, в особливих випадках таке навіть заохочувати треба, а не штрафувати. Без цих емоцій чемпіонат тільки програє, але схоже, що це не всі спроможні зрозуміти й адекватно оцінити ситуацію. А шкода.

До речі, Себастіан вже здобув свою шосту перемогу поспіль – до рекорду Аскарі-Шумахера залишилася ще одна. Абу-Дабі не за горами, а Red Bull там традиційно добре виглядає.

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

В Челси принято решение о будущем Мудрика
Футбол | 24 апреля 2024, 19:01 3
В Челси принято решение о будущем Мудрика

«Пенсионеры» расставили приоритеты в отношении украинца

Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе
Футбол | 24 апреля 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе

Для кого-то из них предстоящее лето, вероятно, принесет момент, когда придется попрощаться

Комментарии 11
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
МН
*наступні 3 гонки
обмовився
МН
аскарі пропустив гонку
але переміг в 9-ох поспіль, в яких брав участь..
наступні тижні перекреслять усілякі суперечки що до рекордсмена..
я впевнений
МН
стосовно марка, й теорії вбивства..
схід на будадромі - теж частина спланованої акції?
фетелю він цього разу зовсім був не конкурент
то, в чому ж секрет?
поки що я не почув жодного логічного пояснення (окрім тотального нефарту )
оце питання, так питання..
МН
аскарі - 9, якшо я не помаляюся..
JohnyTempus
ніякої інтриги. йшов би він геть з формули )