Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 24 декабря 2012, 13:11
2196
3

ФФУ подвела статистические итоги 2012 года

Сборная Украины сквозь призму цифр и событий

| Обновлено 24 декабря 2012, 13:11
2196
3
ФФУ подвела статистические итоги 2012 года

Наприкінці 2012-го підбиваємо підсумки виступу збірної України, у першу чергу виходячи із статистичних показників проведених зустрічей. У році, що минає, національна команда України зіграла 12 матчів, 6 із яких − офіційні: по 3  у фінальній частині Євро-2012 і у відбірному циклі до мундіалю-2014.

Матчі у фінальному та відбірному турнірах
 
Відчуття тріумфу на офіційному рівні Україна пережила цього року один раз, однак цей результат, без сумніву, увійшов в історію. Єдина перемога, здобута «синьо-жовтими» у цьогорічних турнірах − яскрава вольова звитяга над Швецією, що датована 11 червня й зафіксована на НСК «Олімпійський» у Києві. Інший результат, яким можемо пишатися − нічия на лондонському «Уемблі» на старті кваліфікації до чемпіонату світу-2014. У решті чотирьох офіційних матчах бажаного досягти не вдалося − 3 поразки і 1 нічия.
 
Товариські ігри
 
Дещо краща статистика товариських (або контрольних, як люблять називати їх тренери) матчів. У них  українці тричі перемогли (Ізраїль − у першій зустрічі  року, Естонію − у наступному за чергою спарингу, уже під час підготовчого збору до Євро, і Болгарію − наприкінці року), одного разу зіграли внічию (з чехами) і двічі програли − Австрії та Туреччини (обидва матчі відбулися напередодні чемпіонату Європи). Загальна статистика 2012-го виглядає наступним чином:
4 перемоги, 3 нічиї і 5 поразок, різниця м’ячів 13-13.
 
Баланс м’ячів
 
Цікавий факт: перед стартом Євро-2012 українці зберігали  позитивний баланс забитих та пропущених м’ячів у чотирьох іграх  -  9:7. Перемога над шведами поліпшила різницю, однак три голи, пропущені загалом від французів та англійців звели її до рівності − 11:11. А  під кінець року, після домашньої невдачі у матчі з Чорногорією, різницю уже треба було виправляти. Перемога над болгарами стала певною моральною сатисфакцією, однак навряд чи задовольнила вболівальників − «синьо-жовті» до краю ускладнили собі життя у боротьбі за путівку на чемпіонат світу.
 
Два роки без офіційних турнірів
 
Рік, що закінчується, позначений  поверненням збірної України до участі в офіційних турнірах, адже  упродовж двох попередніх років співгосподарі Євро-2012 були звільненні від участі у кваліфікації. Статистика цих двох років показує схожість результатів із нинішнім − три роки поспіль ми виграємо по чотири матчі (в основний час). 2010-ий (тренери: Маркевич; Калитвинцев) − 9 ігор: 4 перемоги, 4 нічиї, 1 поразка, різниця 16-11. 2011-ий (тренери: Калитвинцев; Блохін) -  12 ігор: 4 перемоги, 3 нічиї і 5 поразок − взагалі ідентичні цифри із 2012-им. Щоправда, торік пропустили більше, але при цьому більше й забивали − 18:21. Крім того, варто зазначити, що дві нічиї, здобуті у лютому 2011-го під час  турніру на  Кіпрі − проти Румунії та Швеції (при керманичеві Юрію Калитвинцеву), були «перетворені» на перемоги у серіях післяматчевих пенальті, тому фактичних тріумфів тоді було шість.
 
Як було раніше
 
А от три-чотири роки тому для того, аби здобути по 6 звитяг за рік, Україні вистачало 90 хвилин. Так було і 2008-го, і 2009-го, коли збірна брала участь у відбірній кампанії до попереднього чемпіонату світу (за тренерства Олексія Михайличенка). 2008−го дві із цих перемог (над Білоруссю і Казахстаном) стосувалися саме відбору, а 2009-го офіційних виграшів було уже чотири: двічі − над Андоррою, знову над Казахстаном і, історичний − над Англією). Щоправда, ці досягнення були нівельовані  прикрою поразкою від Греції на стадії «плей-офф».
 
Рекордна планка
 
Наступного року українці проведуть щонайменше сім офіційних ігор і для того, аби поїхати до Бразилії або, принаймні, отримати право на два додаткових матчі (знову ж таки, у стадії «плей-офф»), слід, як мінімум, повторити статистику виграшів 2008-го  і 2009-го, а ще краще − перевершити її. Однак цього разу шість перемог необхідно здобувати в офіційних іграх, а ще треба взяти бодай очко у сьомому матчі. Для цього «синьо-жовтим» доведеться встановити сезонний рекорд: досі більше чотирьох офіційних матчів на рік ми не вигравали. Але підстави для натхнення дає тріумфальний відбір до чемпіонату світу. 2006-го року  в українців було шість виграшів поспіль, однак вони розподілилися на два роки - 2004-ий і 2005-ий. А загалом команда під керівництвом Олега Блохіна здобула у кваліфікаційній кампанії сім звитяг. Повторення такого результату у новому році здатне зробити із українців дворазових учасників світових форумів.
 
Ігри з Молдовою та Чорногорією
 
Цікавий результат дає аналіз ігрових показників нашої команди. Майже у кожному із матчів 2012-го року українці здійснювали відчутно більше тактико-технічних дій(ТТД), себто були активніші, і при цьому показник браку їхній дій був нижчим, аніж у суперника. Скажімо, в останніх іграх цього року у відбірному циклі - проти Молдови (ТТД: 1120 у нас проти 814 молдавських, брак − 20 % на 36%) і проти Чорногорії (ТТД: 1005 проти 820 і брак − 23% на 31%). До того ж інтегральна оцінка гри команди, що є середнім арифметичним з показників активності, інтенсивності, надійності та ефективності дій команди відчутно вища в українців - 0,44 на 0,38 - у матчі з Чорногорією, і взагалі вражаюча різниця - 0,56 на 0,28 (удвічі вища оцінка) - у матчі з Молдовою. Для інформації: одиниця у даній шкалі є відповідником 100 відсотків загальної ефективності гри, тобто вище одиниці балу не буває.
 
ТТД і відсоток браку − не гарантія результату
 
Резонне запитання уболівальників та спеціалістів − якщо у нас такі високі показники, чому у згаданих матчах «синьо-жовті» набрали лише одне очко з шести? Як би банально не звучала відповідь, однак усе зводиться до тієї таки виконавської майстерності і, відповідно, реалізації моментів. Чорногорців ми «перестріляли» за загальною кількістю ударів 14:10 (за точними ударами − нічия 5:5), а у матчі з Молдовою різниця взагалі велетенська - 16:5 усіх ударів  і 5:2 точних. Підтвердженням того, що активність і самовідданість у грі є хорошим фундаментом для досягнення результату, але аж ніяк не гарантує його, є цифри відбірного матчу чемпіонату світу Англія − Україна. Тактико-технічних дій українці виконали трохи менше за господарів (923 проти 992), відсоток браку у нас був теж трохи вищий 25% проти 21%, але при цьому інтегральна оцінка гри в обох команд була однакова − 0,45. І навіть попри меншу загальну кількість ударів 11 проти 15 (3 проти 4 точних), найважливіше, що у цьому матчі «синьо-жовті» зуміли забити, а відтак досягти позитивного результату на виїзді. Не сумніваюся, усі добре пам’ятають блискучий за майстерністю гол Євгена Коноплянки на «Уемблі», який став яскравим підтвердженням того, що саме виконання  грає у футболі вирішальну роль. Зворотне підтвердження даного правила знаходимо у чотирьох  з шести товариських матчів. Навіть коли Україна не зуміла дотиснути Чехію і програла Австрії, вона мала перевагу за згаданими ігровими показниками, однак, це не забезпечило бажаного результату. Взагалі ж у контрольних матчах українці поступилися за ігровими показниками лише туркам та болгарам, що, приміром,  не завадило нам здолати останніх. Отож, висновок один: працювати важко й наполегливо ми вміємо і робити це необхідно. Але при цьому треба ще й забивати, а це, на жаль, вдається наших футболістам недостатньо часто.
 
Євро-2012
 
Фінальний турнір чемпіонату Європи підтверджує загальну статистику української команди. У груповому турнірі «синьо-жовті» поступилися за ТТД і при цьому трохи більше помилялися лише у матчі з французами (ТТД: 910 проти 981, брак: 23% проти 22 %, інтегральна оцінка 0,41 проти 0,49). Для порівняння у матчі з Англією, ми виконали  на 259 ТТД більше (971 проти 712), у діях було менше браку − 22% проти 27%) та ефективність була вища (інтегральний показник 0.46 у нас  проти 0,38 англійських), плюс перевага за ударами 17 на 10 (точні: 4-3). Усе це зайвий раз доводить: відчуття того, що українці переграли  у заключному матчі групи британців,  було аж ніяк не візуальним, а фактичним. Однак, як казав легендарний Валерій Васильович Лобановський, футбол − алогічний, а тому єдина помилка в обороні, і «сліпота» угорського рефері нівелювали всю перевагу рідної збірної. Ще один наш матч на Євро, де ігрові показники  збіглися з результатом на табло (але на відміну від гри з Францією у позитивному сенсі), це найкращий поєдинок України на турнірі  − проти Швеції .ТТД − 896:774, брак − 24%:27%, інтегральна оцінка гри − 0,46 на  0,37.
 
Найкращі снайпери
 
Якщо говорити про індивідуальні показники гравців національної збірної, то найкращий бомбардир команди у році − Олег Гусєв, котрий забив 4 м’ячі (усі − у товариських матчах). Що цікаво, що ці чотири голи півзахисник записав на свій рахунок у перших трьох поєдинках  року − проти Ізраїлю, Естонії (кожного разу забиваючи з пенальті) та Австрії (дубль з гри), створивши таким чином власну гольову серію. Крім Гусєва, двічі в одній грі зумів забити лише Андрій Шевченко: ці голи ми так само ніколи не забудемо, оскільки вони стали історичними для збірної України.  Більше минулого року Шева не забивав, відтак, разом із Коноплянкою та Ярмоленком, котрі зібрали «колекцію» з двох забитих  м’ячів у різних зустрічах,  ділить 2-4 місця у реєстрі снайперів збірної-2012. По голу на рахунку трьох футболістів − нападників Мілевського і  Вороніна, а  також оборонця Кучера.
 
Матчі та попередження
 
У найбільшій кількості матчів упродовж року взяли участь чотири гравці − Анатолій Тимощук, Євген Хачеріді, Олег Гусєв  та Марко Девич − по 11 ігор з 12-ти. За ігровим часом лідерів троє: по 900 хвилин на полі провели Тимощук і Хачеріді (у кожного − по дев’ять повних зустрічей  і ще двічі - по тайму), а також Андрій П’ятов, у якого загалом на одну гру менше (10), але всі - «від свистка до свистка». У Гусєва за рік - 840 ігрових хвилин, у Девича − 482. Крім П’ятова, по 10 разів захищали кольори країни ще троє - Євген Коноплянка (822 хвилини), Євген Селін (797 хвилин)  та Андрій Ярмоленко (726 хвилин). Найбільшу колекцію попереджень у році, традиційно зібрали захисники: одноосібний лідер за цим показником − Євген Хачеріді, в пасиві якого чотири  «гірчичники». До речі, якби не дискваліфікація, яку оборонець відбув у матчі проти Чорногорії, він міг би стати єдиним гравцем, котрий взяв участь у всіх матчах України 2012-го. Три попередження за рік  − у Селіна (пропускає матч із Польщею 22 березня), по два − у Кучера (одна − у нинішньому відбірному циклі) і Ракицького (у товариському матчі і на Євро). З «актуальних» карток варто згадати одне попередження Гусєва, отримане у грі з чорногорцями.
 
Керманичі збірної
 
Завершимо статистичний аналіз року тренерськими даними. Тут усе доволі просто, адже більшість матчів 2012-го  національна команда провела під керівництвом Олега Блохіна − 9 зустрічей (3 перемоги, 2 нічиї, 4 поразки). Два матчі «синьо-жовтими» керував Андрій Баль (нічия і поразка), один − Олександр Заваров (перемога).
 
Наступний рік відкриє нову сторінку в історії збірної, яку буде писати новий наставник національної України. Йому враховувати напрацювання й помилки попередників, прагнучи досягти вищих ігрових показників, і, що найважливіше, результату.
 
2012 рік, матчі збірної України
 
29.02 товариський матч Ізраїль − Україна 2:3 ( Голи України: Гусєв - з пенальті, Коноплянка, Ярмоленко)
 
28.05 товариський матч Україна − Естонія 4:0 ( Ярмоленко, Гусєв − з пенальті, Воронін, Мілевський)
 
01.06 товариський матч Австрія − Україна 3:2 ( Гусєв − 2)
 
05.06 товариський матч Україна - Туреччина 0:2
 
11.06 фінальний турнір Євро-2012 Україна − Швеція 2:1( Шевченко-2)
 
15.06 фінальний турнір Євро-2012 Україна − Франція 0:2
 
19.06 фінальний турнір Євро-2012 Англія − Україна 1:0
 
15.08 товариський матч Україна − Чехія 0:0
 
11.09 відбірний матч чемпіонату світу-2014 Англія − Україна 1:1( Коноплянка)
 
12.10 відбірний матч чемпіонату світу-2014 Молдова − Україна 0:0
 
16.10 відбірний матч чемпіонату світу-2014 Україна − Чорногорія 0:1
 
14.11 товариський матч Болгарія − Україна ( Кучер) 0:1
 
Гравці збірної України у 2012 році:
 
Усього у таборі збірної працювало 33 футболісти
 
Воротарі − 7 гравців: П’ятов − 10 ігор (8 пропущених м’ячів), Шовковський − 1(0), Дикань − 1(-2), Горяїнов − 1 ( -1), Коваль − 1(-2), Бандура - 0 (запас), Худжамов − 0 (запас).
 
Захисники − 9 гравців: Хачеріді − 11, Селін − 10, Бутко -9, Михалик − 8, Ракицький − 6, Кучер - 3 (1 гол), Шевчук − 3, Мандзюк − 2, Федецький -1.
 
Півзахисники − 9 гравців: Гусєв − 11 (4 голи), Тимощук − 11, Коноплянка − 10 (2 голи), Ротань − 9, Назаренко − 9, Гармаш − 7, Алієв − 4, Степаненко -2, Безус − 2.
 
Нападники − 8 гравців: Девич − 11, Ярмоленко − 10 (2 голи), Мілевський − 8 (1 гол), Шевченко − 6 (2 голи), Селезньов − 6, Воронін − 5 (1 гол), Зозуля − 4, Шиндер - 1

ФФУ
 
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Реакция Усика на неожиданную победу Беринчика над Наваррете
Бокс | 19 мая 2024, 08:19 1
ВИДЕО. Реакция Усика на неожиданную победу Беринчика над Наваррете

Александр и его команда не ожидали такого исхода, Денис завоевал титул WBO в легком весе

Легендарний Леннокс Льюис отреагировал на победу Усика в бою с Фьюри
Бокс | 19 мая 2024, 07:44 4
Легендарний Леннокс Льюис отреагировал на победу Усика в бою с Фьюри

Украинский боксер стал первым абсолютным чемпионом хевивейта со времен Льюиса

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
rus68
Эта ФФУ уже достала. Только видимость работы. Циферки они считают.
Одинокий волк
Было бы намного нагляднее таблицей, зачем тут нужны слова? Цифры сами скажут за себя! Провальный, скорее, год! Одно радует, что не посрамились перед миром и очень достойно организовали ЕВРО-2012! За это всем спасибо!
reznik123
Та нашо нам ваші відсотки! Нам треба, щоб Україна почала грати у той футбол, який вона грала при Блохіні! СЛАВА УКРАЇНІ!!!