Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
2066
5

Энергетик на краю пропасти?

Ивано-Франковская область рискует потерять профессиональный клуб

Энергетик на краю пропасти?

Усе, що робиться, робиться до кращого, стверджує народна приказка. Та з цим твердженням вкрай не погодяться зараз в «Енергетику». Клуб, який було засновано ще далекого 1948 року, опинився на краю прірви. А причиною тому послугували саме зміни, які поки що так і не пішли на краще…

Команда з Івано-Франківщини зірок з неба ніколи не хапала. З сезону-1998/1999 розпочала виступи у другій професіональній лізі, де без зайвого фарсу провела сім сезонів. Коли ж у Бурштині зрозуміли, що вже дозріли до серйозніших завдань, колектив виборов путівку до першої ліги, де хоча й у нижній частині турнірної таблиці, але провів шість сезонів. Не буду говорити, що представники цього клубу колись говорили про захмарні завдання, але й без того футбол у місті з 15-тисячним населенням любили й підтримували. В цьому мав змогу переконатися на власні очі, коли відвідав гру ще другої ліги «Енергетик» — «Чорногора».

Спокійне й мирне життя «Енергетика» струсонулося кілька місяців тому, коли головний спонсор команди за останні п'ятнадцять років — бурштинська ТЕС змінила власника. Бити на сполох ніхто не поспішав, але до таких рішень підійшли в клубі з пересторогою, адже ніхто не міг наперед знати, які плани нових керівників щодо утримання своєї команди. Кілька мільйонів гривень на рік могли знайти й інше застосування.

Звідси, власне, й почалися всі біди. «Енергетик» — одна з небагатьох команд, яка через невизначеність у майбутньому провалила весь період зимового антракту. А все тому, що новий власник затягував із своїм рішенням: фінансувати ж команду чи ні? Лише 14 лютого у бурштинців зажевріла надія — гроші пообіцяли дати, а отже — клуб продовжить існування. Вже за два дні «Енергетик» отримав нового головного тренера, яким став знаний у минулому прикарпатський футболіст Володимир Ковалюк. Нашвидкуруч було проведено комплектацію команди, якщо це можна було так назвати. Та головне: вдалося зберегти майже всіх гравців, хто виступав у першій частині сезону. Але дати добро на фінансування і виділити ці кошти — зовсім різні речі. Команда й заявку пройшла, а де ж обіцяні гроші?

Першими не витримали нерви в головного тренера, який, зневірившись, перед першою весняною грою із «Севастополем» подав у відставку. Занервувала й команда, яка, за чутками, навіть хотіла бойкотувати передматчеву розминку. Лише останньої миті хлопців вдалося вмовити таки вийти на гру. Результат тієї зустрічі всім відомий — 1:5! А хіба могло бути інакше?

Красномовно ситуацію в клубі окреслив в.о. головного тренера Микола Вітовський: «Фінансування немає, харчування немає, вітамінів немає, медикаментів немає. У футболістів немає грошей! Вони щодня запитують у мене: як ми далі будемо жити? Я вже купу років знайомий із станом справ у Бурштині, навіть ще до того, як почав тренувати, і скажу, що зараз ситуація критична. І я не знаю, як ми наразі з неї вийдемо. Чи поїдемо ми на виїзд, не знаю. Хоча віце-президент запевнив, що гроші знайдуться». На момент написання матеріалу, до виїзної зустрічі із «Геліосом» залишалася доба. Як нам повідомив президент клубу Мирослав Лотоцький, на гру «Енергетик» таки виїхав.

А що ж далі? До Бурштина має завітати делегація ДТЕК, які власне і є новими власниками станції. В першу чергу їх цікавитиме ситуація на ТЕС, і лиш одне з другорядних питань, які можуть розглядатися, стосуватиметься життєдіяльності ФК. Пан Лотоцький не втрачає надії на позитивне вирішення цієї ситуації. В найгіршому ж випадку «Енергетик» ризикує повторити долю молодших братів по регіону — «Нафтовика», «Техно-Центра», «Чорногори», якщо не знайде інших джерел фінансування.

Олександр ЛІЩЕНКО, газета Український футбол

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Как это возможно? Вратарь получил две желтые, но продолжил матч еврокубка
Футбол | 18 апреля 2024, 22:54 9
Как это возможно? Вратарь получил две желтые, но продолжил матч еврокубка

Мартинес достал арбитра своими выходками, но выиграл серию пенальти

ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити
Футбол | 18 апреля 2024, 19:37 1
ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити

Украинский вратарь выиграл серию пенальти в матче с «Манчестер Сити»

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Glavnu
Джинса самого вульгарного пошиба!
fanatboy
1200-зарплата іграків клубу + 300 гривень за гол і то незавжди..во такі тут справи в Франику
Ice888
Продали ТЕС і все -клуб розвалився!
Rumata.Kastorsky
А почему никто не говорит вслух, что новый собственник - это Ринат Ахметов? Татарину нужна электростанция, которая около 80-85% выработаной энергии продаёт в ближайший "забугор", а не клуб.
Espiritum
Зникне черговий клуз західної україни......сумно.....