Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 27 квітня 2022, 06:33
20207
3

У орків закінчуються ракети. День 61. Війська рф втечуть після 9 травня

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за понеділок, 25 квітня

| Оновлено 27 квітня 2022, 06:33
20207
3
У орків закінчуються ракети. День 61. Війська рф втечуть після 9 травня
Sport.ua

61-й день війни. 25 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 25 квітня

23:59. Вечірнє відеозвернення Президента України Володимира Зеленського

22:55. Угода століття! Ілон Маск купує Твіттер за $44 млрд

Американський бізнесмен Ілон Маск купує Твіттер за $44 млрд. 25 квітня відбулася зустріч засновника SpaceX та поточної ради директорів Twitter.

За даними американських ЗМІ, керівництво соцмережі продає Ілону всі 100% акцій. Сума операції оцінюється в 44 мільярди доларів.

Компанія Twitter, Inc. підтвердила, що уклала остаточну угоду про придбання Ілоном компанії за вартістю $54,20 за акцію. Маск отримає повний контроль за корпорацією.

Проведення цієї угоди стане найбільшим придбанням в історії технологій і, ймовірно, матиме суттєві наслідки протягом наступних років для мільярдів людей, які використовують соціальні мережі.

Заснований 16 років тому Twitter торгується на біржі з 2013 року. Через 9 років компанія повертається у приватні руки.

Інвестори отримають $54,2 за кожну акцію Twitter, якою вони володіють. Така ціна – на 38% вища, ніж при закритті торгів 1 квітня. На початку квітня Маск став одним із найбільших акціонерів Twitter – бізнесменові зараз належить близько 73,4 млн звичайних акцій Twitter або частка у 9,2%.

Угода була одноголосно схвалена правлінням компанії, і, як очікується, буде завершена цього року. Для фінансування угоди Маск залучив $25,5 млрд боргового та акціонерного фінансування та надасть близько $21 млрд власного капіталу.

21:40. Російські окупанти зайняли будівлю міськради Херсона, мерія призупинила роботу

Військові рф захопили будівлю Херсонської міської ради і почали там господарювати, повідомили міський голова Херсона Ігор Колихаєв та працівники міськради.

Ввечері 25 квітня російськими військовими було захоплено Херсонську міську раду. З будівлі знято прапор України. Військові рф відібрали в охорони ключі від будівлі і намагалися з'ясувати, о котрій годині зазвичай розпочинається робочий день.

Меру та співробітникам міськради дали можливість поїхати додому. З вівторка, 26 квітня, міськрада не працюватиме, оскільки усі приміщення тимчасово контролюються російськими загарбниками.

Розвідка Великобританії заявляє, що росія має намір організувати псевдореферендум у Херсоні, який є ключовим для загарбників, щоб виправдати свою окупацію.

20:50. У Єврокомісії очікують шостого пакету санкцій проти росії цього тижня

Віце-президент Європейської комісії, чеський політик Вера Йоурова очікує, що шостий пакет санкцій проти росії буде запроваджено вже цього тижня (Euractiv, УП):

«Цього тижня я чекаю анонсу шостого пакета. Це залежить від досягнення найкращого результату переговорів з країнами-членами. Найкращий результат для Комісії – це найсуворіші санкції. Однак нам немає сенсу пропонувати те, що не отримає підтримки.

Найбільш значущі дискусії щодо заборони імпорту російської нафти. Польща та країни Балтії пропагують повне енергетичне ембарго, тоді як декілька інших країн виступають проти такого кроку з економічних причин, зокрема Німеччина, Угорщина та Австрія. А от Італія, яка раніше виступала проти негайного припинення постачання російського газу, тепер вимагає обмеження ціни на газ, що, на думку Риму, позбавить Москву деяких її ресурсів.

Крім ембарго на імпорт енергоносіїв країни, ЄС зараз обговорюють санкції проти Ощадбанку, найбільшого банку росії. Санкції щодо банківського сектора, швидше за все, будуть ухвалені, оскільки є ознаки консенсусу між країнами ЄС».

ЄС уже впровадив 5 раундів санкцій проти росії, включаючи ембарго на імпорт російського вугілля та заборону на роботу російських та білоруських операторів вантажних доріг в ЄС.

20:20. Із російського полону звільнили українського пілота

З полону російських окупантів вдалося звільнити українського пілота Су-25 Романа Василюка, якого у березні збили ворожі ППО на Донеччині.

Головне управління розвідки України: «Підполковник Роман Василюк, український пілот Су-25, який 14 березня під час виконання бойового завдання було збито ворожими ППО над Волновахою Донецької області. Зміг катапультуватися, але отримав поранення та потрапив у полон до окупантів.

Пройшов через численні допити із боку російських спецслужб. До звільнення перебував у обласній центральній клінічній лікарні Донецька».

Василюк повернувся на підконтрольну Україні територію 24 квітня. Відразу після звільнення український пілот зустрівся з начальником ГУР МО Кирилом Будановим та секретарем РНБО Олексієм Даниловим. Наразі український захисник отримує необхідну медичну допомогу та зустрівся зі своєю родиною.

Роман Василюк: «Довго сидіти у шпиталі не збираюся. Через місяць хотілося б повернутися до ладу та боротися до повного звільнення нашої країни від окупантів».

20:20. Генштаб: Окупанти змушують мешканців селища на Херсонщині виїхати

Окупанти змушують мешканців смт Велика Олександрівка на Херсонщині залишити населений пункт, інакше загрожують примусовою евакуацією.

Зведення Генштабу ЗСУ: На тимчасово захопленій території Херсонської області, в селищі міського типу Велика Олександрівка, окупанти оголосили місцевому населенню про необхідність терміном до 28 квітня залишити населений пункт. До жителів, які не виконали наказ, буде застосовано примусову евакуацію».

19:30. Придністров'я: у будівлі держбезпеки в Тирасполі прогриміли вибухи

У Придністров'ї заявили про вибухи біля будівлі так званого міністерства держбезпеки (МДБ) у Тирасполі.

Придністровський телеканал Перший Придністровський наводить фото, на якому видно пошкоджену будівлю МДБ, а також вибиті вікна в сусідньому будинку.

Також на одній із фотографій на землі лежить тубус, можливо, від РПГ з якого було зроблено постріл. За даними очевидців, на яких посилається телеканал, було чути кілька хлопків.

Дорогу поблизу будівлі МДБ у Тирасполі перекрито. На місці працюють місцеві силовики, швидка, рятувальники.

19:00. СБУ відповіла пропаганді Росії: Немає планів вбивати Соловйова, сам захлинеться

Служба безпеки України запевняє росіян, що наполегливо працює над посиленням безпеки рідної держави і відволікатися на російських пропагандистів не має ні часу ні бажання.

Українська спецслужба повідомляє, що з цікавістю ознайомилася з черговим креативом ФСБ рф, яка «героїчно затримала неонацистів», які нібито планували вбивство «громадського діяча» Володимира Соловйова на замовлення СБУ і у зв'язку з цим бажає повідомити наступне:

«Перше. СБ України системно працює над посиленням безпеки нашої держави і не має наміру серйозно коментувати нові фантазії російських спецслужб, які просто вигадують чергові здобутки для російської аудиторії.

Друге. В.Соловйов не є громадським діячем, а звичайним пропагандистом – російським аналогом Геббельса – який обов'язково відповідатиме за свої злочини у міжнародних судах після перемоги України.

Третє. У СБУ немає жодних планів щодо вбивства В.Соловйова. Водночас, враховуючи кількість фейків та антиукраїнської ненависті, які транслює ця особа, вона може самостійно захлинутися у продуктах власної низькопробної пропагандистської діяльності».

18:20. Харківська область: біля Дергачів загинули 3 особи внаслідок обстрілу

Внаслідок ворожих обстрілів 25 квітня загинули троє мешканців села Безруки біля Дергачів Харківської області.

Голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко: «По місту Дергачі та майже всім населеним пунктам. Б'ють артилерією, градами та мінометами. У майже всієї громади зруйновані будинки, вони зараз горять. У Безруках загинула жінка та двоє чоловіків. Російські окупанти обстрілюють села громади з артилерії з 6 ранку.

Російські снаряди влучили у газові труби, через що близько 2500 домогосподарств на півночі Харківської області залишилося без газопостачання. Газа немає зараз у селах Турово та Макарово Золочівської громади, селища Прудянка, Дубівка та Козачолопанської та Прудівської старостинські громади».

18:00. Ракетні удари по Вінницькій області: 5 загиблих, 18 поранених

5 людей загинули та ще 18 отримали поранення внаслідок російських ракетних ударів по залізничній інфраструктурі поблизу міст Жмеринка та Козятин Вінницької області.

Вінницька обласна прокуратура: «Вранці 25 квітня російські окупаційні війська обстріляли ракетами об'єкти транспортної інфраструктури поблизу міст Жмеринка та Козятин Вінницької області. Внаслідок ворожого обстрілу попередньо 5 людей загинули, 18 поранені (інформація уточнюється)»

За вказаним фактом слідчі СБУ розпочали кримінальні провадження (ч. 3 ст. 110 КК України – умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків). На місці пригоди працюють слідчі, прокурори та інші відомчі служби.

Раніше голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов повідомив, що внаслідок російських обстрілів Жмеринки та Козятина у Вінницькій області є загиблі та поранені.

17:45. У Кремінній – вибух під час наради народного мера та силовиків-зрадників

У захопленій російськими окупантами Кремінній Луганської області стався потужний вибух. Загинули силовики-зрадники.

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив, що вибух стався у міськвиконкомі внаслідок порушення правил пожежної безпеки:

«В результаті багато загиблих та поранених. За дивним збігом обставин вибух газу відбувся під час наради так званого народного мера Кремінної зі зрадниками із силових структур. Говорять, що всі, хто присягнув на вірність народу України, загинули. Не співчуваємо і не сумуємо».

17:30. Росія не дала зелений коридор для Маріуполя

Віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук спростувала заяву росії про наявність домовленостей щодо гуманітарних коридорів з Азовсталі в заблокованому Маріуполі:

«Сьогодні російська сторона в чергове заявила про існування коридору для виходу цивільних осіб з Азовсталі. Цьому можна було б вірити, якби росіяни багато разів раніше не зривали гуманітарні коридори.

Важливо розуміти, що гуманітарний коридор відкривається за домовленістю обох сторін. Коридор, анонсований в односторонньому порядку, не забезпечує безпеку, тому, власне, не є гуманітарним коридором.

Отже, офіційно та публічно заявляю: про гуманітарні коридори з Азовсталі на сьогоднішній день, на жаль, домовленостей немає».

Верещук каже, що українська влада звернулася до генерального секретаря ООН Антоніа Гуттереша з проханням виступити ініціатором та гарантом гуманітарного коридору з Азовсталі для цивільних осіб. Зокрема, Україна просить, щоб у гуманітарній колоні були присутні представники ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста.

17:00. путін і ФСБ звинуватили неонацистів у підготовці замаху на пропагандиста Соловйова

25 квітня путін, а потім ФСБ заявили про затримання якихось неонацистів, які готували вбивство відомого російського пропагандиста Владіміра Соловйова.

ФСБ: «ФСБ спільно з СК затримано групу членів забороненої в росії неонацистської терористичної організації National Socialism / White Power (Націонал-соціалізм / Біла сила, влада) — громадян росії, які планували за завданням Служби безпеки України вбивство громадського діяча, відомого журналіста Владіміра Соловйова.

Під час обшуків у затриманих вилучили саморобну вибухівку, 8 коктейлів Молотова, 6 пістолетів Макарова, обріз мисливської рушниці, гранату РГД-5, понад тисячу набоїв різного калібру, наркотики, підроблені українські паспорти з фотографіями членів групи, націоналістичну літературу та атрибутику.

Члени злочинної групи дають свідчення про підготовку вбивства Соловйова, після якого вони планували втекти за кордоном. Головне слідче управління СК рф порушило кримінальну справу».

Про «запобігання замаху на відомого російського журналіста» заявив путін на розширеній колегії Генеральної прокуратури РФ. При цьому він заявив, що «напад готувався за вказівкою з Києва».

16:10. ППО знищила російський літак Су-34 у Харківській області

Протиповітряна оборона України збила російський винищувач Су-34 в Харківській області.

Повітряне командування Схід: «За попередніми даними, протиповітряна оборона Повітряних сил знешкодила всепогодний двомісний винищувач-бомбардувальник Су-34».

У Telegram з'явилося також відео можливого влучання в ціль.

15:20. Спеціальна вогнева операція. У російському Уссурійську палає авіабаза

У Росії триває спеціальна вогнева операція.

Після ранкових пожеж на нафтобазі в Брянську стали з'являтися і нові загоряння. Цього разу, як повідомляють місцеві ЗМІ, спалахнув м'ясокомбінат.

Також з'являються повідомлення про пожежі та на Далекому Сході. У мережі публікують відео із Уссурійська, де горить авіабаза.

Раніше Олексій Арестович, коментуючи пожежі на території рф, припустив, що вони, швидше за все, продовжуватимуться і далі: «Може це вже воєнне повстання почалося в росії?», – резюмував радник голови ОП.

За одну ніч і першу половину дня 25.04 горіли:

  • Нафтобаза в Брянську
  • Військова база у Брянську
  • М'ясокомбінат у Брянську
  • Будинок у Санкт-Петербурзі
  • Авіабаза в Уссурійську
  • Міліцейські відділення в Москві, Іркутську та Новосибірську

15:00. Байден оголосив кандидатуру на посла США в Україні

Президент США Джо Байден запропонував кандидатуру дипломатки Бріджіт Брінк на посаду посла США в Україні.

«Сьогодні президент Байден оголосив про намір номінувати досвідчену дипломатку Бріджіт Брінк як надзвичайного та повноважного посла в Україну», – повідомила прес-служба.

Про намір президента запропонувати Брінк на цю посаду оголосив держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту до України 24 квітня.

Бріджіт Брінк зараз є послом у Словаччині, а до того ж, серед іншого, була старшою радницею та помічницею секретаря Бюро з європейських та євразійських справ Держдепу, займаючись питаннями Східної Європи та Кавказу.

14:30. Важливі новини від Олексія Арестовича

  • Зараз у переговорному процесі тривають лише робочі консультації. У міру зростання звірств російської армії шанс на участь у переговорах з боку Президента України знижується.
  • Вже зрозуміло, що у Запорізькому напрямку повторюється Буча. Вбивають, ґвалтують. Все в їхньому стилі. Вони інакше не вміють.
  • У Чорнобаївці в 17-й раз окупанти отримали по зубах та техніці.
  • Досі в урядовому кварталі знаходять заміновані машини, розтяжки, сліди будь-яких поганих людей. Це відбувається щодня зараз. Багато хто думає, що Київ – безпечний, а найбезпечніше місце Києва – Печерськ. Так от, це не так, м'яко кажучи.

13:50. У ЄС немає згоди щодо російського енергетичного ембарго

Держави-члени Європейського Союзу не дійшли згоди про повне ембарго або підвищення мит на імпорт російської нафти та газу (Die Welt, УП).

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель сказав: «Зупинення імпорту нафти і газу або каральний тариф були б важливими, щоб чинити тиск на путіна та посадити його за стіл переговорів. Але зараз у нас в ЄС немає єдиної позиції з цього питання.

Боррель зазначив, що ця тема обговорюватиметься на наступному саміті ЄС, який відбудеться наприкінці травня, і що він не очікує жодного рішення з цього приводу раніше: «Фінальної пропозиції щодо ембарго на нафту і газ поки немає».

Всі країни ЄС працюють над тим, щоб скоротити свою залежність від російської нафти і газу, сказав Боррель, додавши, що він вірить, що блок зрештою зможе знизити цю залежність: «У якийсь момент це станеться, і тоді росія болісно відчує, що доходи від нафтогазового бізнесу йдуть».

Деякі країни ЄС рішуче виступають проти заборони імпорту. Німеччина та Австрія, які отримують більшу частину свого природного газу з Росії, рішуче виступили проти припинення постачання нафти і газу доти, доки не знайдуть достатні альтернативні джерела постачання. Угорщина категорично виключила заборону імпорту газу та нафти.

У принципі, нафтове ембарго є більш імовірним, ніж заборона імпорту газу, оскільки країнам ЄС легше знайти альтернативних постачальників нафти. Багато виробників у всьому світі можуть збільшити виробництво принаймні в середньостроковій перспективі. Крім того, багато нафти вже надходить до ЄС морським шляхом, тоді як більша частина газу йде трубопроводами.

12:25. У москві пройде репетиція параду без військової техніки

Поки російська армія атакує українські міста, намагаючись захопити більше територій, у москві готуються до параду на честь 77-річчя перемоги у Другій світовій війні, яку в рф називають великою вітчизняною.

Ввечері 25 квітня у центрі москви у рамках підготовки до параду до Дня перемоги проведуть тренування механіків-водіїв та старших парадних розрахунків механізованої колони без залучення техніки.

О 21:00 екіпажі проведуть рекогносцування маршрутів висування на вихідні точки та повернення до тимчасового парку техніки. Як повідомляється, у параді 9 травня візьмуть участь 11 тисяч людей, 131 одиниця військової техніки, а також 77 літаків та гелікоптерів.

Повномасштабні нічні репетиції парадних розрахунків та механізованої колони на червоній площі Москви заплановані на 28 квітня та 4 травня. Генеральна репетиція призначена на 10 годину ранку 7 травня.

Керівництво рф планує провести «переможні паради» не тільки на своїй території, а й на захоплених територіях України.

12:00. Генштаб: втрати Росії наближаються до 22 тисяч людей

Загальні втрати російських військ в Україні з початку повномасштабної війни наближаються до 22 тисяч солдатів, минулої доби ЗСУ знищили сотню окупантів.

Дані Генштабу: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 21900 осіб ліквідовано (+100 від попередньої доби),
  • танків – 884 од. (+11),
  • бойових броньованих машин – 2258 од. (+20),
  • артилерійських систем – 411 од. (+3),
  • РСЗВ – 149 од. (+2),
  • засоби ППО – 69 од.,
  • літаків – 181 од. (+2),
  • вертольотів – 154 од.,
  • автомобільної техніки – 1566 од.,
  • кораблі /катери – 8 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 201 (+10).
  • спеціальна техніка – 28.
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

11:30. За даними прокуратури, від рук росіян загинуло 3818 мирних українців

За даними прокуратури, в Україні станом на 25 квітня загинуло 3818 мирних жителів, понад 4 тисячі людей поранено, повідомила генеральний прокурор Ірина Венедиктова.

Венедиктова зазначила, що число, яким мають органи прокуратури, так само некоректно, як і те, яке подається в статистиці ООН, оскільки не враховується заблокований Маріуполь і ті місця в Київській області, куди поки прокуратура не може зайти.

Венедиктова: «У нас цифри також не цілком відповідають дійсності. Як працюють прокурори? У нас же, вибачте, має бути тіло, яке ми ідентифікуємо як цивільну особу. Тоді ми говоримо, що у нас загинула цивільна особа. Тому на сьогоднішній день на підставі відомостей, що надаються кожною обласною прокуратурою, у нас 3818 загиблих. Поранених – понад 4 тисячі (станом на ранок 25 квітня).

Спочатку ми рахували з кримінальних проваджень, цифра була ще меншою. Зараз рахуємо з МОЗ, з моргів. Інформацію щодо загиблих та поранених дітей вручну збираємо. Після того, як дізналися про вбитого 28 лютого хлопчика з частиною від снаряда в грудях, – щоранку і щовечора починаються з доповіді по країні щодо дітей».

11:10. ЗМІ: США не вводять санкції проти Кабаєвої через побоювання роздратувати путіна

США не зважилися на санкції проти фактичної дружини путіна Аліни Кабаєвої через побоювання, що це ще більше посилить напруженість у відносинах з росією (УП, The Wall Street Journal). За даними джерел видання, США підготували пакет санкцій проти Кабаєвої, проте поки що відклали його введення в дію.

Офіційні особи США заявили, що Кабаєва, колишня олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики, підозрюється у причетності до приховування особистого стану путіна за кордоном і залишається потенційною метою санкцій. Уряд США вважає Кабаєву матір'ю як мінімум трьох дітей путіна, зазначається у публікації.

Втім, чиновники США, які обговорюють запровадження санкцій, вважають, що запровадження санкцій проти Кабаєвої вважатиметься настільки особистим ударом по путіну, що це може призвести до подальшої ескалації напруженості у відносинах між росією та США та ускладнить пошук миру в Україні.

Міністерство фінансів США, за словами американських чиновників, підготувало пакет санкцій проти Кабаєвої, проте він зараз призупинений. Міністерство відмовилося від коментарів для преси.

За даними видання, Рада нацбезпеки США ухвалила рішення вилучити ім'я Кабаєвої із списку санкцій. США вже запровадили санкції проти двох дорослих дочок путіна від першої дружини Людмили.

10:45. Обстріли Вінницької області: є загиблі та поранені

Внаслідок російських обстрілів Жмеринки та Козятина у Вінницькій області є загиблі та поранені.

Голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов: «Сьогодні Вінницька область знову під ракетними обстрілами. Місто Жмеринка та місто Козятин. Ворог намагається завдати ударів по об'єктах критичної інфраструктури. На жаль, є загиблі та поранені».

Борзов додав, що ведуться рятувальні роботи. Також на місці працює поліція та СБУ.

10:30. Росія обстріляла 5 залізничних станцій у центрі та на заході України: є загиблі

Російські окупанти вранці 25 квітня обстріляли 5 залізничних станцій у центрі та на заході України, є загиблі та поранені.

Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин: «Російські війська продовжують системно руйнувати залізничну інфраструктуру. Сьогодні вранці протягом години під обстріл потрапили 5 залізничних станцій у центральній та західній Україні. Як мінімум 16 пасажирських поїздів затримуватимуться. Постраждалі є, деталі з'ясовуємо».

В Укрзалізниці повідомили, що у зв'язку з пошкодженням тягових підстанцій відсутня напруга в контактній мережі на ділянках Шепетівка – Козятин, Жмеринка – Козятин, Козятин – Фастів. Потяги, що прямують через зазначені ділянки, затримуються.

Голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль повідомив, що ворог завдав двох ракетних ударів по залізничній інфраструктурі області. Жертв немає, збитки встановлюються.

Голова Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов повідомив, що внаслідок російських обстрілів Жмеринки та Козятина у Вінницькій області є загиблі та поранені.

Внаслідок російських ракетних ударів по Львівській області стався вибух на тяговій підстанції залізничної станції Красне, рятувальники гасять пожежу. Також було завдано ракетного удару по місту Коростень. Вибух пролунав у районі залізниці. Постраждалих нема.

Енергоатом повідомив, що 25 квітня дві російські крилаті ракети загрожували ядерній безпеці України та світу, оскільки вони пролетіли над Хмельницькою АЕС. Російські ракети о 08:10 помітили над водоймищем-охолоджувачем Хмельницької АЕС. Зазначається, що їх було випущено окупантами, ймовірно, у бік міст Рівне чи Здолбунів.

10:15. Ранкове звернення Президента України Володимира Зеленського

10:00. Зеленський розповів, про що домовився з Блінкеном та Остіном

Президент України Володимир Зеленський офіційно розповів про візит до Києва держсекретаря та міністра оборони США:

«Візит делегації високопосадовців США до Києва у цей відповідальний для Української держави момент дуже цінний та важливий. Обговорили з Держсекретарем Ентоні Блінкеном та міністром оборони Ллойдом Остіном оборонну допомогу, посилення санкційної політики проти росії, фінансову підтримку України та гарантії безпеки.

Зеленський подякував США за те, що надана ними оборонна підтримка вже досягла 3,4 млрд доларів і окремо зупинився на санкційній політиці. Президент передав американській стороні План дій щодо посилення санкцій проти рф, напрацьований групою Єрмака–Макфола: «Ми розуміємо, якими повинні бути наступні кроки на цьому треку. І розраховуємо на підтримку партнерів.

У ході зустрічі також було обговорено мирний процес. Зеленський наголосив, що «Україна бачить США лідером серед майбутніх країн – гарантів безпеки нашої держави»

09:25. У Кременчуці росіяни вдарили по ТЕЦ та НПЗ на Великдень

24 квітня російська армія завдала ракетного удару по Кременчуцькій теплоелектроцентралі та по Кременчуцькому нафтопереробному заводу – одна людина загинула і семеро постраждали.

Глава Полтавської ОВА Дмитро Лунін: «Деталі обстрілу Кременчука. Вчорашній вечір – тяжкий для Полтавщини. Найбільший обстріл області під час повномасштабного російського вторгнення.

9 ворожих ракет напередодні вдарили по Кременчуцькій ТЕЦ і знову по Кременчуцькому НПЗ. На жаль, 1 особа загинула, 7 людей постраждали, у них поранення різного ступеня тяжкості.

Існують значні руйнування будівель, але всі пожежі локалізовані. Майже у всіх районах міста через обстріл ТЕЦ немає гарячої води».

09:05. Макрон виграв вибори у Ле Пен, яка встановила рекорд для ультраправих

Згідно з остаточними результатами другого туру виборів, опублікованими Міністерством внутрішніх справ Франції, Еммануеля Макрона переобрано президентом країни з 58,54% голосів (УП)

За суперницю Макрона – лідера Національного об'єднання Марін Ле Пен віддали голоси 41,46% французьких виборців, що є історичним показником для ультраправих у Франції.

П'ять років тому, у 2017 році, Макрон виграв вибори у Ле Пен зі значно кращими результатами – 66,10% голосів, що на 7,5% більше, ніж зараз.

Понад 13,6 мільйона французів, зареєстрованих у виборчих списках (28,01%), не проголосували цієї неділі, що є найбільшим показником з 1969 року, повідомляє BFM-TV. Трохи більше двох мільйонів людей прийшли на виборчі дільниці, але подали порожній бюлетень (4,57%).

Макрон є першим чинним президентом Франції за 20 років, переобраним на другий термін. Незважаючи на поразку, Ле Пен сказала, що її кількість голосів означає перемогу.

08:40. Дипломати США повернуться до України поступово, Байден призначить посла

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час закритого візиту до Києва разом із головою Пентагону оголосив про поступове повернення американських дипломатів в Україну та висунення кандидатури нового посла (Reuters, УП).

Американські дипломати залишили посольство у Києві майже за два тижні до вторгнення 24 лютого, перенісши деякі функції до Львова, а потім переїхавши до Польщі.

Дипломати США найближчими тижнями відновлять одноденні поїздки через кордон до Львова, а офіційні особи почали прискорено планувати повернення дипломатів до київської місії, повідомив представник Держдепартаменту.

«Немає жодної заміни цьому особистому спілкуванню, і, звичайно, повернення в країну має символічний сенс», – сказав чиновник, який поінформував журналістів у Польщі на умовах анонімності.

Чиновник також повідомив, що у понеділок, 25 квітня, Президент Джо Байден офіційно призначить Бріджіт Брінк, яка є послом США у Словаччині, послом США в Україні. Ця посада залишалася вакантною два роки.

08:00. Блінкен та Остін у ході закритого візиту до Києва оголосили про виділення нової військової допомоги

Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу Україні під час закритої таємної поїздки до Києва держсекретаря США та голови Пентагону (УП, AP).

Під час візиту до Києва 24 квітня держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін оголосили про іноземне військове фінансування для України та 15 країн-союзників та партнерів на суму $713 млн. Для Києва при цьому передбачено близько $322 млн. Решту коштів буде поділено між членами НАТО та іншими країнами, які забезпечували Україну важливими військовими постачаннями з початку війни з росією, заявили чиновники.

Таке фінансування відрізняється від попередньої військової допомоги США України. Це не пожертвування запасів Міністерства оборони США, а готівка, яку країни можуть використати для придбання поставок, які їм можуть знадобитися.

За словами чиновників, нові гроші разом із продажем боєприпасів, вироблених не в США, сумісних зі зброєю радянських часів на $165 млн, збільшують загальну суму американської військової допомоги Україні до $3,7 млрд доларів з моменту вторгнення.

Перебуваючи у Києві, Блінкен та Остін зустрілися з Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, міністром оборони Олексієм Резніковим та міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським на розширеній, приблизно 90-хвилинній двосторонній зустрічі, повідомив високопосадовець Держдепу. Візит був закритий і проходив без висвітлення преси з міркувань безпеки.

На прес-конференції в суботу президент Зеленський заявив у відповіді на одне з питань, що в Україну прямують держсекретар США та міністр оборони. Офіційні представники США відмовилися від будь-яких коментарів щодо заяви Зеленського.

07:30. Зеленський провів продуктивну зустріч з дипломатами від Байдена

У Києві президент Володимир Зеленський прийняв держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра оборони Ллойда Остіна (УП).

Американська делегація прибула до України 24 квітня. У неділю американських міністрів ухвалив Зеленський. З міркувань безпеки про приїзд не оголошували. Але зустрічі були дуже продуктивними.

Візит Блінкена та Остіна – перший приїзд американських чиновників безпосередньо до України від початку російської інтервенції. Цей приїзд важливий на фоні того, що США, на відміну від багатьох європейських країн, досі не повернули своє посольство до Києва.

07:00. Ранкове зведення Генштабу ЗС України

06:20. У російському Брянську горить нафтобаза

У Брянську сталася пожежа на нафтобазі, жителі міста повідомляють, що цьому передували вибухи.

МНС рф: «О 2 годині 25 квітня в оперативну чергову зміну Головного управління МНС Росії по Брянській області надійшло повідомлення про пожежу за адресою: Брянськ, Фокінський район, пр. Московський.

До місця виклику направлено пожежно-рятувальні розрахунки за підвищеним рангом (номером) пожежі. Після прибуття встановлено, що відбувається горіння біля нафтобази. Подальша інформація уточнюється.

У соцмережах є повідомлення, що мешканці Брянська чули вибухи, а згодом сталася пожежа на нафтобазі.

05:15. У приміщеннях вивезеного до рф заводу окупанти влаштували концтабір

У Харківській області окупанти вивезли один із заводів до росії, а у приміщеннях облаштували концтабір та застінки.

Голова Харківської ОВА Олег Синегубов в ефірі телемарафону сказав: «У приміщеннях заводу влаштували в'язницю, справжній концтабір, де людей наражають на певні тортури, змушують співпрацювати, ставати до лав збройних сил росії.

Концтабір облаштували у приміщенні одного із заводів у Вовчанську. Подібні дії противник робив і в окупованому Ізюмі для «мобілізації» місцевого населення.

У Харківській області в неділю, 24 квітня, внаслідок ворожих обстрілів 2 особи загинули та 14 поранені.

04:30. Андерс Ослунд: війська рф втечуть після 9 травня

03:50. ОК Південь: Українські військові зупинили ворожі ДРГ та знищили до 50% їхнього складу

На південних рубежах оборони українські військові зірвали просування у бік Миколаївської області ворожих диверсійно-розвідувальних груп та завдали їм втрат до 50% складу.

ОК Південь: «На Миколаївщині та Херсонщині противник продовжує ведення оборонних дій на зайнятому рубежі та артилерійсько-мінометні обстріли населених пунктів та наших позицій.

Відзначено посилення розвідувальної активності у бік адміністративного кордону Миколаївської області. Намагання висування двох диверсійно-розвідувальних груп ворога нашими підрозділами зірвано. Зазнавши втрат до 50% складу ДРГ, рашисти відступили.

Наші підрозділи забезпечили контроль території в районі ще 5 населених пунктів Миколаївщини поблизу адмінкордону з Херсонщиною».

Втрати окупантів становлять 73 загарбники та 7 одиниць техніки, серед яких – зенітний ракетно-гарматний комплекс Панцир С1, автомобільна та броньована техніка.

Корабельне угруповання у Чорному морі постійно змінює кількісний склад у зв'язку з періодичними заходами до бази окупованого Криму. Але основний склад продовжує утримувати територію України під загрозою ракетних ударів.

03:10. Інсайд Христо Грозєва: у росії закінчуються ракети

02:30. Запорізька ОВА: ворог зосереджує зусилля у напрямку Гуляйполя

У Запорізькій області ворог намагається зосередити зусилля у напрямі Гуляйполя.

Прес-секретар Запорізької ОВА Іван Ареф'єв: «Ворог намагається зосередити зусилля у напрямку Гуляйполя. Ворог здійснює нарощування системи управління та протиповітряної оборони.

Продовжує вогневий вплив на позиції наших військ з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення. Завдає авіаційних ударів літаками оперативно-тактичної авіації. Але завдяки українським військовим противник зазнає втрат».

Близько 10:00 у Василівці розпочалися обстріли. Ракети, за словами місцевих, влучали у ті місяь, де днями анонсували освячення пасок, а сама атака почалася відразу з початком служби. При цьому росіяни поширюють брехливу інформацію про те, що це нібито українські воїни стріляють у мирне населення.

В Енергодар вдалося доставити понад 20 тонн гуманітарного та технічного вантажу, необхідного для роботи атомної та теплової електростанцій.

02:00. Олексій Арестович – підсумки двох місяців війни

01:40. Вілкул: Окупанти планують наступ на Кривий Ріг

Начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що окупанти готуються до наступу на місто, можливо, найближчими днями:

«Ворог проводить формування наступального ударного формування на нашому напрямку у Херсонській області. Найближчими днями ми чекаємо їхнього можливого переходу в наступ. Але ми знаємо про них більше, ніж їм здається, ми розуміємо всі їхні плани і ми повністю готові до будь-якого розвитку ситуації.

Готовий гарнізон міста, готові всі військові частини, у Кривому Розі збудували глибокоешелоновану оборону та багатоступінчасті укріпрайони. Продовжується робота щодо посилення всіх ліній оборони міста. Якщо ви бачите, що десь щось пиляється, ріжеться, копається або будується, то не треба бігати довкола, знімати та дзвонити у всі служби. А тим паче викладати це все в інтернет.

Триває робота з допомоги в евакуації людей із прифронтової зони. Кривий Ріг дає автобуси, швидкі, ми забезпечили допомогу медиків, соціальних працівників. За останні три дні в різних напрямках вдалося евакуювати понад 5000 жителів Херсонської області».

01:00. Благодійний концерт Святослава Вакарчука

00:00. Початок 61-го дня війни, 25 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства
Футбол | 27 квітня 2024, 00:01 10
Реал без Луніна здолав Реал Сосьєдад. Скільки потрібно очок для чемпіонства

Гра завершилася з рахунком 1:0, єдиний м'яч забив Арда Гюлер

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
⬆️
Не стоит нам забивать баки про "закончатся" ракеты. Если стреляют по Кременчугу сразу по несколько штук, значит их ещё валом. (
kostyazovtansi
Ще 4 березня якийсь військовий експерт сказав, що ракет на росії лише до кінця тижня, майже 2 місяці пройшло і зважаючи, що їх запускають туди, де взагалі нема нічого з військової інфраструктури, то можна зробити висновок, що вони їх ще мають дохрена 😡
Владислав Рейский
До конца войны будут говорить что заканчивается да только никак не закончатся