Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

ATP
| Обновлено 19 ноября 2018, 21:19
5639
0

Тріумф Звєрєва, невдачі Джоковича та Федерера

Sport.ua – про чоловічий Підсумковий турнір у Лондоні

| Обновлено 19 ноября 2018, 21:19
5639
0
Тріумф Звєрєва, невдачі Джоковича та Федерера
Getty Images, Олександр Звєрєв

Чоловічий Підсумковий турнір досить неочікувано завершився несподіванкою. Перемога Олександра Звєрєва не дуже проглядалася перед стартом. Навіть за відсутності Надаля та дель Потро було кому його вигравати, а Новак Джокович взагалі видавався явним фаворитом. А ще ж залишався нев’янучий Федерер! Та молодий, а за мірками сучасного чоловічого тенісу, навіть юний Звєрєв зумів перемогти їх обох. Можливо, це означає, що епоха починає змінюватися, і молодь все ж починає сміливо виходити на перший план, відтискаючи своїми широкими плечима легенд. А може рано робити серйозні висновки. Все ж колись зміна поколінь має статися. Звєрєв, Хачанов, Циципас, Чоріч, Шаповалов мають замінити Велику Четвірку, хоч особисто я сумніваюсь, що заміна стане рівноцінною. Як і у жінок, ставка зараз робиться на потужність. Техніка та розуміння гри йдуть тільки додатком до цих якостей. Добре, не буду лізти в нетрі тенісної філософії, згадаємо краще про турнір.

Груповий етап.

                                                          Група Ллейтона Х’юїтта

 

Тенісист

І

В

П

С

О

1.

Роджер Федерер

3

2

1

4-2

2

2.

Кевін Андерсон

3

2

1

4-2

2

3.

Домінік Тім

3

1

2

2-4

1

4.

Кеї Нісікорі

3

1

2

2-4

1

 

Група, йменована на честь видатного австралійця, на папері виглядала вельми цікавою. Вся четвірка восени, після US Open, грала добре. Федерер, звичайно, був фаворитом, але не скажеш, що беззаперечним. Перший тур це швидко підтвердив. У стартовому матчі Кевін Андерсон у цікавій боротьбі здолав опір Домініка Тіма 6:3, 7:6(10). А от друга гра стала великою несподіванкою. Кеї Нісікорі у двох сетах переміг Федерера 7:6(4), 6:3. Звичайно, японець має бути вдячним своєму супернику. Перемогти Роджера, маючи за два сети лише 6(!) вінерсів – то треба примудритися. Швейцарець так і не увійшов у матч до самого його завершення, тож вимушений був перемагати двох наступних суперників.

Перша гра другого туру продовжила серію несподіванок у групі. Андерсон просто знищив Нісікорі, 6:0, 6:1! Ясно, що Кевін вважався фаворитом, але ж не настільки! Цікаво, що Андерсон раніше лише раз за кар’єру віддав супернику тільки гейм. І сам Нісікорі програвав з таким рахунком теж тільки одного разу. У вечірній зустрічі Федерер легко переміг Тіма 6:2, 6:3. У австрійця просто нічого не клеїлося. Таким чином, перед третім туром усі тенісисти мали шанси на продовження боротьби.

Третій ігровий день розпочався з впевненої перемоги Домініка Тіма над Нісікорі, 6:1, 6:4. Ще одна провальна гра для японця. За великим рахунком, усі три зустрічі він зіграв або погано, або дуже погано. Один раз пощастило, що Федерер на старті зіграв ще гірше за Кеї. Рахунок по геймах міг мати значення, якби Андерсон у заключному матчі групи здолав би Федерера у двох сетах. Тоді три тенісисти мали б по одній перемозі та довелося б рахувати кількість виграних кожним геймів. Але такого прогнозовано не сталося. Південноафриканець вже гарантував собі місце у півфіналі, тому Федерер виграв без надзусиль, 6:4, 6:3. Хоча при подачі на перший сет мусив відігравати потрійний брейкпойнт. За рахунок перемоги в особистій зустрічі, Федерер посів перше місце у групі, уникнувши півфінального поєдинку з Джоковичем. Андерсон став другим.

                                                        Група Густаво Куертена

 

Тенісист

І

В

П

С

О

1.

Новак Джокович

3

3

0

6-0

3

2.

Олександр Звєрєв

3

2

1

4-2

2

3.

Марін Чіліч

3

1

2

2-5

1

4.

Джон Ізнер

3

0

3

1-6

0

  

Цей квартет перед турніром вважався трохи слабшим та більш прогнозованим за групу Х’юїтта. Так, Чіліч та Ізнер не змогли серйозно протистояти Джоковичу та Звєрєву, але обидва фіналісти вийшли саме звідси.

Перший матч групи мав бути визначальним у боротьбі за друге місце. Саме так і сталося. На двох тайбрейках Звєрєв здолав Чіліча, хоча хорват виходив уперед з брейком у кожній з партій, і навіть подавав на першу з них. У наступній грі Джокович без проблем переміг дебютанта Підсумкового, гіганта Ізнера.

Не мав особливих проблем серб і в другому поєдинку. Лише до рахунку 4:4 у першому сеті Звєрєв грав на рівних. Далі молодий німець не реалізував два брейкпойнти на подачі Джоковича, після чого зробив подвійну вже на сетболі Новака. Другий сет проходив повністю за сценарієм Джоковича. Оскільки Чіліч дотиснув Ізнера тільки в трьох сетах, Ноле вже після двох турів став першим півфіналістом. Ніхто не здивувався, еге ж?

Джон Ізнер так і не зміг відсвяткувати жодної перемоги у Лондоні. У своєму останньому матчі він не те, що не здолав Звєрєва, а навіть програв тому суперечку подаванів. 18 ейсів німця проти лише 10-ти американця. Звісно, і всю зустріч Олександр виграв 7:6(5), 6:3. В останньому матчі групи, який вже нічого не вирішував, Джокович переміг Чіліча 7:6(7), 6:2.

Півфінали.

Олександр Звєрєв – Роджер Федерер 7:5, 7:6(5)

В першому сеті точилася рівна боротьба аж до рахунку 6:5 на користь німця. У цей момент він під нуль (!) забрав подачу суперника, а з нею перший сет. У другій партії Роджер зробив ранній брейк, але одразу по тому віддав власну подачу. Просто як у стартовому для себе матчу турніру, програному Нісікорі. Тут теніс був вищої якості, та й інтрига була значно серйознішою. Другий сет добіг тайбрейку, ключовим моментом якого став розіграш за рахунку 4:3 на користь Федерера. Подавав Звєрєв, швейцарець перехопив ініціативу, перейшов до атаки, аж тут німець зупинив гру, вказавши на одного з болбоїв за спиною Роджера. Виявилося, що той випустив з рук м’яч, що встиг прокотитися пару метрів, поки хлопець його не підібрав. На перебіг подій на корті це ніяким чином не вплинуло, суддя на вишці епізоду не бачив і вимушений був перепитати болбоя. На переграванні розіграшу німець подав ейс, і далі вже мав беззаперечну перевагу. Ясно, що за правилами Звєрєв мав рацію зупинити гру, але «осадочок» залишився. Не уявляю собі самого Федерера, який скористався б незначним епізодом далеко за задньою лінією заради перегравання розіграшу, що невдало для нього складався. На прес-конференції Роджер, за традицією, говорив тільки хороше про свого суперника, і навіть про той момент.

Новак Джокович – Кевін Андерсон 6:2, 6:2

Андерсон у своєму дебютному виступі на Підсумковому турнірі відразу дістався до півфіналу, де нічого не зміг протиставити першій ракетці світу. Про що можна говорити, коли навіть за кількістю ейсів Джокович виявився попереду (6 проти 4-х). Навіть жодного брейкпойнту південноафриканець не мав.

Фінал.

Олександр Звєрєв – Новак Джокович 6:4, 6:3

На груповій стадії Джокович легко переміг свого суперника, і багато хто вважав, що фінал буде схожим на той матч. Але ні. Вирішальна гра розділилася на дві половини: до рахунку 4:4 у першій партії та після цього. Щось подібне ми бачили між цими тенісистами, але у дзеркальному відображенні, на груповій стадії. Перші вісім геймів виявилися доволі рівними, хіба що на пару розіграшів більше узяв Звєрєв. А потім несподівано гра Новака розлагодилася. Невимушені пішли просто серіями. Він віддав свою подачу, а німець ніби того й чекав. Його подача летіла стабільно 210-230 км/год, а відсоток влучання часом сягав за 80! Три поспіль ейси при подачі на сет, і, як наслідок, перша партія залишилася за Олександром.

Другий сет Джокович розпочав ще гірше, ніж закінчував перший, подарувавши власними помилками перший брейк супернику. Тут єдиний раз за весь матч Звєрєв замандражував, і відповів люб’язністю на люб’язність. Чотири поспіль помилки, з яких дві подвійних – зворотній брейк. До честі молодого німця, далі він грав зосереджено та впевнено. Чого не скажеш про Новака, який програв ще дві своїх подачі, а з ними й титул. Варто було у прев’ю порівняти Звєрєва з Еліною Світоліною, як той повторив досягнення нашої тенісистки. Кого б ще з ким так вдало порівняти?

Олександр Звєрєв став наймолодшим тріумфатором підсумкового турніру за десять років з часів – кого б ви думали – правильно, Новака Джоковича. А двох перших сіяних в півфіналі та фіналі обігрував останнім ще Андре Агассі у далекому 1990-му. Німця тоді не те що на світі – в проекті не було. Звєрєв залишається четвертим у рейтингу ATP, відстаючи від Федерера на смішні 35 пунктів.

Новак Джокович, ясна річ, залишається першою ракеткою світу. Його відрив від Надаля складає півтори тисячі очок. Цікаво, що після Вімблдону серб програв лише тричі, і всі поразки були від молодих дарувань – Циципаса, Хачанова, ось тепер від Звєрєва.

Паралельно з одиночками, у Лондоні відбувався Підсумковий турнір серед пар. Американці Майк Браян та Джек Сок, тріумфатори Вімблдону та US Open, перемогли й тут. У фіналі вони зустрілися з французами Ербер/Маю, яким поступилися на груповій стадії. Копія ситуації Звєрєва та Джоковича. Майк Браян у свої 40 став найстаршим переможцем змагань.

Парний розряд. Фінал.

Майк Браян/Джек Сок – П’єр-Юг Ербер/Ніколя Маю 5:7, 6:1, 13:11

Ще не встиг завершитися поточний сезон, а справжні вболівальники вже чекають наступного. Зустрінемося в Австралії у січні.

 

Станіслав Матусевич
Оцените материал
(5)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Нганну рассказал, что его разочаровало в бою с Джошуа
Бокс | 18 марта 2024, 11:18 0
Нганну рассказал, что его разочаровало в бою с Джошуа

Франсис уверен, что мог бы провести бой намного лучше

Вратарем Шахтера интересуются клубы АПЛ, Фесюн – замена для него
Футбол | 18 марта 2024, 16:13 9
Вратарем Шахтера интересуются клубы АПЛ, Фесюн – замена для него

Клуб заранее готовит замену Дмитрию Ризныку, основному стражу ворот

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.