Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 09 октября 2012, 12:28
13569
23

Стадионы Украины: жизнь после Евро-2012

Как эксплуатируются украинские спортивные арены после завершения чемпионата Европы?

| Обновлено 09 октября 2012, 12:28
13569
23
Стадионы Украины: жизнь после Евро-2012

З того часу, як Іспанія в фіналі Євро-2012 розгромила з рахунком 4:0 Італію, минуло 100 днів. То час, який дозволяє не лише озирнутися назад й спокійно проаналізувати все, що відбулося, з футбольної й організаційної точок зору. Оскільки форуми на кшталт континентальної першості з футболу називають шансом для економічного прориву для країн, які їх проводять, маємо змогу оцінити, яку користь той турнір мав для України в цілому. Скажімо, завдяки Євро з урахуванням Дніпропетровська й Одеси, які матчів чемпіонату не приймали, побудовано шість сучасних стадіонів. Чи потребувала держава таких дорогих арен й чи виправдана їх присутність в містах-мільйонниках нині? Щоб дати відповідь на це питання з огляду на перші 100 днів після Євро-2012, варто зупинитися на кожному стадіоні зокрема.

НСК «Олімпійський» (вартість – 4 млрд. 590,32 млн. грн.)

З весни 2012-го головна арена країни стала клубною для команди київського «Динамо». За оренду клуб не платить ні копійки й приймає на «Олімпійському» як матчі внутрішнього чемпіонату, так і поєдинки Ліги чемпіонів. Оскільки київський глядач перенасичений видовищами, аншлаг на майже 70-тисячному стадіоні спостерігався лічені рази. То за умови, що квитки на матчі надто дорогими не назвеш. Їх вартість коливається в межах 20-300 гривень. 16 жовтня свій перший домашній матч в рамках відбору до мундіалю-2014 на «Олімпійському» проведе збірна України з футболу. В 2013-му на НСК обіцяють проведення масштабного легкоатлетичного форуму. Однак через корупційні скандали, якими наразі окутана Національна федерація легкої атлетики, це питання підвисло в повітрі.

Після Євро-2012 на «Олімпійському» відбулося два знакових концерти – Red Hot Chili Peppers і Мадонни. Окрім того, стадіон заробляє, віддаючи в оренду підтрибунні приміщення і конференц-зали. Окрема графа заробітку – екскурсії. Хоч досі не функціонує ні динамівський фан-шоп, ні клубний музей, вони є. Й бажаючих зазирнути за куліси НСК немало.

«Донбас-Арена» (вартість – 3 млрд. 200 млн. грн.)

Клубна арена «Шахтаря» заповнена майже на кожному матчі команди, що в чемпіонаті України, що в Лізі чемпіонів. Щоправда, наші джерела в Донецьку розповідають, що час від часу аншлаги забезпечуються штучно, завдяки залученню до відвідування поєдинків гірників «трудових колективів». На відміну від київської арени, донеччани отримують прибутки від відвідання фан-кафе, фаст-фудів й клубного музею «Шахтаря». Клубний магазин атрибутики – другий в Європі заклад такого штибу від фірми «Найк» після бутика англійського «Манчестер Юнайтед».

Суттєва перевага донецької арени над рештою євростадіонів – наявність величезного парку, який повен скульптурними композиціями, фонтанами, альтанками, дитячими майданчиками, повною риби річкою й молодими деревами. Навколо стадіону в літню пору цвіте близько мільйона троянд. Таким чином в «Шахтарі» бажають пригадати гостям, що друга назва Донецька – місто Мільйона троянд. Для непереобтяжених же зеленими зонами місцевих мешканців парк поруч з «Донбас-Ареною» - не лише місце для передфутбольного відпочинку, а найперше оаза, де можна затишно й несуєтно відволіктися від повсякденних проблем.

«Арена Львів» (вартість – 2 млрд. 945 млн. грн.)

Вважалося, що на новенькому стадіоні гратиме головний клуб Галичини – львівські «Карпати». Так воно й було. Однак, дебютувавши на «Львів Арені» з поразки від команди київського «Динамо» в кінці минулого року, карпатівці після серії невдалих матчів вирішили відмовитися від виступів на євростадіоні, назвавши його «нефартовим». І справді, після повернення на стареньку «Україну» команда стала перемагати й таки залишилася в українській футбольній еліті. Але чи стадіон став головним чинником цього не стільки успіху, скільки непровалу? Злі язики переконані, що причина переїзду – набагато банальніша: власник «Карпат» Петро Димінський не хоче платити немаленької орендної плати, розмір якої тримають в таємниці. Оскільки «Україну» львівська мерія віддає в розпорядження команди за символічну одногривневу плату, не дивно, що дешевше львів’янам грати саме там. Тим паче, що через слабкі результати «Карпат» бажаючих відвідувати їхні матчі зараз вкрай небагато.

Не люблять «Львів Арени» й місцеві вболівальники. Несучасна «Україна» приваблює розташуванням майже в центрі міста, великою парковою зоною, де львів’яни звикли при повному розумінні з міліціонерами «готуватися» до матчів. «Львів Арена» побудована на краю міста. Висадившись з найоптимальнішої маршрутки, до стадіону треба йти пішки ще хвилин 15. Через те суто футбольний стадіон з, мабуть, найкращою серед українських аналогів акустикою фактично нефункціональний. На початку клубного сезону-2012/13 там кілька матчів провела ужгородська «Говерла». При цьому власники клубу подбали про 6000-ну підтримку. Банальним методом матеріального заохочення «прихильників», звісно ж. Втім, після завершення реконструкції ужгородського стадіону «Говерла» повернулася додому і грає там. «Арена Львів» тим самим пустує. Мабуть, доти, доки не повернуть колишнього рівня гри «Карпати». Чи до наступного матчу збірної України, яку у Львові люблять так, як ніде в країні.

ОСК «Металіст» (вартість – 599 млн. 453 тис. грн.)

Реконструйований майже повністю за кошт власника «Металіста» Олександра Ярославського стадіон виконує ту роль, яка йому й була відведена – приймає усі домашні матчі харківської команди в чемпіонаті України і Лізі Європи. 40 тисяч глядацьких місць при цьому майже завжди заповнені. Для слобожанців така арена є найбільш оптимальною й за розміром, й наразі за рівнем комфорту. Також «Металіст» - стадіон, на якому можна проводити легкоатлетичні змагання. Але наразі цей фактор іґнорується і місцевими, і київськими чиновниками державного рівня.

«Дніпро-Арена» (вартість – 65 млн. євро)

Перший з побудованих потенційних євростадіонів, неотримавши права проводити матчів чемпіонату континенту, залишається домашньою ареною дніпропетровського «Дніпра» (побудував споруду за свій кошт власник клубу Ігор Коломойський). Оскільки результати дніпрян зараз ростуть – команда Хуанде Рамоса очолює групу в Лізі Європи, а в національному чемпіонаті йде другою, випераджаючи команду київського «Динамо» - відвідуваність їх матчів зараз стає близькою до постійно аншлагової.

«Чорноморець» (вартість – 3 млрд. грн.)

Не дивлячись на те, що Одеса не отримала права проводити Євро-2012, власник ФК «Чорноморець» Леонід Климов стримав слово і побудував на місці старого стадіону Чорноморського морського пароплавства нову суто футбольну арену. На ній виступає середнячок українського чемпіонату й, з огляду на результати команди, аншлагів на стадіоні майже не буває. Окрім того, на «Чорноморці» обіцяють проводити гучні концерти. Зачинателем став музичний фестиваль «Prosto Rock 2012» за участю легендарних американських гуртів Linkin Park і Garbage, а також українських команд «Бумбокс» і O’Torvald.

Иван ВЕРБИЦКИЙ, «Обозреватель»

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украинский вратарь Бенфики признался, готов ли играть за сборную Португалии
Футбол | 18 марта 2024, 11:04 10
Украинский вратарь Бенфики признался, готов ли играть за сборную Португалии

Игорь Костенко хочет выступать только за украинскую сборную

«Будет шанс проявить себя». Бущан и Шапаренко рассказали о подготовке
Футбол | 19 марта 2024, 03:00 0
«Будет шанс проявить себя». Бущан и Шапаренко рассказали о подготовке

Игроки национальной сборной Украины приняли участие в эфире с Владой Зинченко

Комментарии 23
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
strag_o9
Зачем Львову второй стадион нужен был?Они в пердиве и старый по 1-2 тысчи собирать будут.
matrix7
стоит просто решить финасовый вопрос с владельцами Карпат.
и конечно было бы не плохо, чтоб на всех стадионах проводилось побольше концертов))))
matrix7
стоит просто решить финасовый вопрос с владельцами Карпат.
и конечно было бы не плохо, чтоб на всех стадионах проводилось побольше концертов))))
matrix7
стоит просто решить финасовый вопрос с владельцами Карпат.
и конечно было бы не плохо, чтоб на всех стадионах проводилось побольше концертов))))
lukomore
Со львовским тоже разберутся, раз остальные работают, то и тут что-то скоро придумают.
marathonec
хотя если посмотреть что за Черноморец отгрюкали 3 миллиарда, то 4,5 за НСК вроде и не такие большие деньги.)))))
уахаха, за ту сумму сколько посторили Черноморец, Колыма построил бы 4 стадиона и какого-нибудь Серхио Рамоса.))))
OdecuT
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
yasha.lg
сразу видно куда бюджетные деньги ушли: если ярославский вкинул своих 600 лямов и выстроил неплохой комплекс, то в НСК вбухали почти на 4 млрд грн. больше. А по сути такая же арена, чуть больше вместимостью!можно было на эти бабки еще семь "Металлистов" по стране построить!
tulja68
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
v.pirogov75
По ходу все стадионы кроме Львовского используются по назначению и по полной программе!!! Ну это норма! Это вам не ЮАР где на стадионах слонов пасут
gorodoklviv
На львівському стадіоні є все що завгодно крім футболу - починаючи від весільних банкетів і закінчуючи економічним форумом... Також проводяться екскурсії за 40 гривень....
italias8110
вот путем не хитрого подсчета есть приблизительная сумма в два с половиной миллиона... а тут куча зомби людей поверила что динамо арендует за бесплатно... вот возникает вопрос может наша власть не такая уж и плохая р? раз у нас граждане такие наивные и не образованые.. печалька выходит, ктото тявкнул что-то и все повелись(((
il_cetriolo
речь не об Олимпийском, поскольку он не простаивает... а вот Львов-арену жаль, могли бы тоже какую то схему сотрудничества найти
NikAit
Можно посчитать сколько получает Олимпийский за "бесплатную аренду" клубу Динамо Киев в лиге чемпионов. Итак билеты как написали от 20 до 300 грн (притом за 20 грн это пару секторов угловых и купить их практически не реально) это значит что допустим в среднем билеты по 100 грн (так как за 300 грн тоже пару секторов центральных, основное количество билетов от 50 до 200 грн), на игру лиги чемпионов аншлаг и приходит если не 70 тысяч то 60 тысяч точно есть. Теперь посчитаем: 100х60000=6000000 грн, Олимпийский получает процентное соотношение 40%/60% или 50%/50% я точно не помню, но допустим 40%/60% а это значит что прибыль Олимпийского с одного матча лиги чемпионов составляет: 2400000 грн. А теперь вопрос: выгодно Олимпийскому сдавать в "бесплатную аренду" стадион если они за одну игру зарабатывают 2 миллиона 400 тысяч гривен?
n-anotolii
Суркис самый умный!халява!
aequitas_here
по ходу в одессе самые разводилы сидять)))) куда 3 млрд дели?
KAVUNKO
автор, учи матчасть...погуглил бы хоть....
"Игорь Михайлович, какая сумма будет уплачена по этому договору?
Речь идет о совместной эксплуатации и о разделе прибыли. Заранее мы ничего платить ничего не будем"
Если отдавать часть доходов с билетов - это бесплатно, тогда извините....
Ksantis
За Львів арену там дуже велика сума оренди , вітповідно Карпати й повернулись на с. Україна де в них оренда на50 років за символічну суму, дотогож граючи на Лвів арені Карпатам приходилось тратити гроші на утримання с.Україна і весь персонал шо також недешево
Ksantis
Вони там суму за білети ділять точно непомню в якому співідношені ?%--?% тобто за білети і утримується олімпійський!
st_Devil
А ще футбол то є бізнес... Зрозуміти Дима важко і зовсім немає охоти це робити, але, принаймі, мотиви його зрозумілі. Думаю, коли б Карпати пускали на Львів-Арену на динамівських умовах (читай безкоштовно або за туж гривню) вони б побігли туди.