Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Россия
|
3089
4

Ярослав ГОДЗЮР: «Сборная? Буду только рад»

Голкипер «Терека» - один из лучших игроков чемпионата России в этом сезоне

Попри кругленькі суми, які регулярно витрачають на трансфери в «Зеніті», «Анжи» та інших російських клубах, лідерство у Прем'єр-лізі сенсаційно захопив «Терек» із Грозного. Символічно, що це трапилося після блискучої перемоги чеченців на полі «Зеніта». Зіркові Халк та Вітсель так і не зуміли пробити Ярослава Годзюра голкіпера з Прикарпаття, який віднедавна закріпив за собою місце у воротах.

Тож напередодні матчу 9 туру, в якому «Терек» прийматиме «Локомотив», журналіст «Футболу 24» зателефонував Годзюру в Кисловодськ, де базується футбольна гордість Чечні. Відбулася змістовна розмова, в якій ми поговорили не лише про життя українського легіонера, а й зачепили резонансну тему спільного для двох держав футбольного турніру.

«Можемо боротися за чемпіонство»

– Ярославе, упродовж останнього тижня в Росії і навіть в Україні вистачає розмов про «Терек». Яка атмосфера в самій команді? Чи готовий «Терек» втрутитися в боротьбу за чемпіонство?
– Після серії перемог атмосфера в команді дуже хороша. Зрештою, в нас вона завжди така – в колективі підібралися хороші хлопці. Чи готові боротися за чемпіонство? В принципі, ми зараз можемо так казати. Налаштовуємося на кожну наступну гру. Зараз «Локомотив» приймаємо, тож думаємо лише про цей матч, а загадувати наперед не хочеться.

– Чи похвалив вас Станіслав Черчесов за впевнену гру у воротах?
– Станіслав Черчесов не хвалить когось одного. Ми всі – єдина команда, робимо спільну справу. В останній грі всі відпрацювали на 100 відсотків своїх можливостей, а то й більше...

– Але після ударів Широкова і Халка саме ви були на висоті...
– Так сталося... Воротар – це останній рубіж.

– Черчесов також був голкіпером. Напевно, гру воротарів аналізує найбільш прискіпливо...
– Станіслав Саламович – головний тренер, тож він в роботу воротарів особливо не втручається. В нас є свої два тренери – Рамзан Цуцулаєв і Гінтарас Стауче (легендарний кіпер збірної Литви, а також московського «Спартака», «Галатасарая», «Дуйсбурга» – О.Б.), які і готують до гри, оцінюють після неї.

– Донедавна ви були в цій команді лише резервним голкіпером. Що допомогло змінити ситуацію на свою користь?
– Таким чином склалися обставини. Дали шанс, вийшов, зіграв і граю надалі.

– Ваш колега Джанаєв травмований, якщо не помиляюся?
– Ні, він здоровий. Все нормально. Місце в основному складі я виграв у чесній конкуренції.

Як Грозний танцював лезгінку

– Як узагалі виник варіант з Росією? От грали ви собі в «Чорногорі» і «Газовику-Скалі», аж тут «Крилья Совєтов»...
– В мене російський агент. З ним співпрацюю дуже давно. Саме він мені запропонував варіант поїхати в Росію.

– На вас звернули увагу навіть в київському «Динамо». Чому не вдалося стрибнути вище дублюючого складу?
– Так склалося, це вже історія. Мене брали в першу команду, а не в «Динамо-2», але я не зумів закріпитися в компанії Шовковського. Тож зіграв лише за «Динамо-2» і «дубль».

– У «Терек» вас запросив В'ячеслав Грозний. Що можете сказати про цього тренера?
– Грозний – дуже цікава особистість. З ним ніколи не було сумно. До того ж, він дуже кваліфікований фахівець. Кілька разів танцював лезгінку. Вікторович любив це діло (Сміється). Особливо тоді, коли ми вигравали в якоїсь добротної команди. Бувало, що й футболісти приєднувалися до танцю, масажист часто танцює.

– В одному з інтерв'ю Грозний зізнався, що іноді йому було в Чечні моторошно. Якими були ваші враження від цього краю?
– Я навіть не знаю, чому В'ячеслав Вікторович таке сказав... Тут зовсім не моторшно. Грозний – цікаве таке місто, всюди багатоповерхівки. Війна закінчилася вже давно. Президент старається для Чечні, тут красиво і цивілізовано. Жодних вибухів, жодної стрілянини – усе нормалізувалося. Принаймні, я ніколи не ставав свідком такого.

– Як часто заїжджає на тренування головний покровитель «Терека» Рамзан Кадиров? Чи преміював команду за перемогу над, скажімо, московським «Спартаком»?
– Таке бувало, і не раз. Рамзан Ахматович – людина щедра, може подарувати навіть автівку. От, зокрема, після перемоги над московським «Динамо» один з героїв того поєдинку (імені не називатиму) отримав від Кадирова новенький автомобіль.

– Які у вас побутові умови? Квартира, автівка?
– Живемо в Кисловодську, де пансіонат розташований – наша база. Тут і тренуємося. Автівки не маю, бо нема в цьому потреби – місто маленьке дуже, можна прогулятися пішки. В найбільш віддалену точку можна дістатися за хвилин 15-20. Кімнату на базі розділяю з півзахисником Олегом Власовим. Ми обоє – старожили «Терека», тож мешкаємо разом.

– Ви українець, та ще й «західняк». Чи відчували в Росії негатив на свою адресу?
– Та ні, ніхто цієї теми навіть не зачіпає. «З України?» – «З України!». Та й все. Раніше, пригадую, кілька разів запитували: «А що ви там, не любите русскіх?» Я відповідав, що люди є різні. Є патріоти, а є фанатики. Такі зустрічаються в кожній нації.

– Не так давно «Терек» очолював Руд Гулліт. Чим відрізнялися його методи роботи від російських колег?
– Я б не сказав, що в Гулліта були якісь оригінальні методи роботи. Нормальний європейський тренер з хорошим іменем. Ми на нього дивилися, як на легенду. Навіть не знаю, чому в Гулліта не склалося з «Тереком». Можливо, треба було дати йому трохи більше часу.

«Спільний Кубок – це цікаво»

– Зараз чимало розмов довкола спільного для України та Росії футбольного Кубка. Ви «за» чи «проти»?
– Я думаю, що це було б дуже цікаво – як для російських клубів, так і для українських. Кубок сам по собі не є дуже цікавим турніром, справжня інтрига з'являється вже ближче до фіналу. А ось тут кожна гра створювала б ажіотаж, переповнені трибуни. Принципове протистояння, як-не-як.

– Стандартне запитання: який із чемпіонатів сильніший?
– Чемпіонати є різними, тут важко однозначно сказати, який із них сильніший. Але в Росії є більше команд, які борються за чемпіонство. В Україні таких команд лише дві. Можливо, ще «Металіст» і «Дніпро». Для порівняння, у російській Прем'єр-лізі таких команд шість або сім.

– Свого часу в Росії вистачало українських легіонерів, зараз їх помітно поменшало. З ким підтримуєте зв'язок?
– З Диканем підтримую контакти, а більше ні з ким. Читав, що Тарас Петрівський зі Львова в астраханську «Волгарь» перейшов. Навіть не знаю, хто з наших ще тут грає.

– У суботу до вас приїде «Локомотив». Які сильні і слабкі сторони цієї команди?
– Ми ще не розбирали «Локомотив». Але знаємо, що це серйозна команда, перед якою стоять найвищі завдання. Та й тренера «Локо» підписав відомого.

– Взимку у вас закінчується контракт із «Тереком». Що далі?
– Поки що намагаюся не замислюватись над цим питанням. Чемпіонат – у розпалі. Хочеться його дограти на пристойному рівні, а там буде видно.

– Наостанок – про збірну України. Зараз спостерігаємо зміну поколінь – Шовковський завершив виступи за «націоналку»; Дикань – у поважному, як для футболіста, віці; Рибка – дискваліфікований; Коваль – нестабільний. Чи ставите собі за мету привернути увагу Олега Блохіна?
– Якщо приверну увагу, буду тільки радий! (Сміється). Зараз всі думки про гру за «Терек».

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
soroka7
Молодець, старайся, працюй! Від цього тільки всі виграють!
lvurgaft
Молодец,Ярослав.Хорошо стоит сейчас(пусть и трешку поймал сегодня,но не по своей вине).В сборную можно брать.Контракт зимой заканчивается?Это еще одно последствие перехода на осень-весна.Из-за этого этой зимой серьезные сдвиги в командах могут быть в середине сезона.
Vlado700
Рыбка лучше!
steshz
Слышишь умник журналюга кто тебе сказал, что Коваль не стабильный? Матчи смотришь, експерт тоже мне еще нашелся. Макс растет и это даже все в Европе видят, достойная замена СаШо в будущем надеюсь.