Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Тяжелая атлетика
|
6831
1

Володимир СВИСТУНОВ: «За день штовхаю 15 тонн»

На чемпiонатi свiту з паверлiфтингу український силач пiдняв найбiльшу вагу на планетi

Володимир СВИСТУНОВ: «За день штовхаю 15 тонн»
Владимир Свистунов

1132 з половиною кiлограми! Саме таким є нинi рекорд свiту у паверлiфтингу. I належить вiн українському силачу Володимировi Свистунову. Донеччанин постановив рекорд у чеському Пльзенi, де на чемпiонатi свiту українцi здобули чотири золотi, шiсть срiбних та одну бронзову нагороди. Iз них двi -- «золото» i «срiбло» -- у найпрестижнiшiй ваговiй категорiї, понад 120 кiлограмiв.

-- Основним завданням було потрапити до першої трiйки, -- розповiдає «Експресу » Володимир Свистунов. -- Але пiд час змагання все дуже добре пiшло, i, в пiдсумку, я став першим.

-- Чому вашу категорiю (понад 120 кiлограмiв) вважають найпрестижнiшою?
-- Тут спортсмени просто здоровеннi. Примiром, росiянин, з яким я змагався, важить 190 (!) кiлограмiв. Плюс вага на штанзi зашкалює. Це все додає видовищностi.

-- Якою є твоя вага?
-- На змагання виходжу з вагою 159 кiлограмiв. Загалом у нашiй категорiї не так важливо, скiльки ти важиш, головне, щоб не менш як 120 кiлограмiв. (Усмiхається).

-- На свiтовий рекорд iшов свiдомо?
-- На чемпiонатi свiту важливо перемогти, але так склались обставини, що довелось iти на рекорд. Пiд час останньої вправи -- «тяга» -- я нiколи не брався за таку вагу. Навiть на тренуваннях не пробував. А на змаганнях потягнув 372,5 кiлограма.
Вийшло, що я перевершив свiй же рекорд. Цього року на європейськiй першостi подужав 1100 кiлограмiв, а тепер перевершив своє досягнення на 32 з половиною кiлограми.

-- Чи передбачена якась винагорода за рекорд свiту?
-- Так, за це менi мали б заплатити 3 тисячi доларiв, але ширяться чутки, що останнiм часом гонорари зрiзали.

-- За одне тренування скiльки тонн пiднiмаєш?
-- Навiть не рахую, бо тренування рiзняться за iнтенсивнiстю. У середньому за день штовхаю 15 тонн. Тренуюсь п'ять днiв на тиждень.

-- Яким повинно бути харчування при такiй масi тiла i таких навантаженнях?
-- Переважно бiлковим i вуглеводним. Доводиться їсти багато м'яса, риби, рiзних каш, щоб пiтримувати свою масу i щоб органiзм швидше вiдновлювався. Пiдготовка до змагань потребує чималих коштiв. Готуючись до цього чемпiонату свiту, я витратив майже 8 тисяч гривень -- i на спортивне харчування, збагачене протеїнами, амiнокислотами та креатинами, i на екiпiрування. Лише трико i майка вартують 170 доларiв.

-- Ви змагаєтесь у недопiнговiй версiї. Чи часто вас перевiряють на наявнiсть заборонених препаратiв?
-- Цього року я вiсiм разiв здавав допiнг-проби. Моє прiзвище є в списку «Адамс» -- Всесвiтньої антидопiнгової агенцiї, тож i вони виловлюють мене, де б я не перебував. Є людина, яка постiйно вказує в комп'ютерi моє мiсцеперебування. «Адамсу» досить заглянути, де я перебуваю у певний день та годину, i вони їдуть до мене.
Перед чемпiонатом свiту вони увiрвалсь на нашу тренувальну базу в Юрiївцi. Буває, сидиш собi удома, стук у дверi -- представник допiнг-контролю з пробiрками. Вони нiколи не кажуть, коли приїдуть, це завжди несподiванка. Процедура не з приємних, але сприймаю як належне. Я маю бути готовим пройти допiнг-контроль будь-якої години.

Максим КАЧУРІВСЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
a0ok8
володимир, пацаны на любом вокзале тоже штовхают 15 тонн. а то и 20 за смену