Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 15 декабря 2011, 23:40
6349
26

Аби вуха витримали

Суб’єктивні думки про те, як канал «Футбол» кадри набирає

| Обновлено 15 декабря 2011, 23:40
6349
26
Аби вуха витримали

Захоплюючись спортом із дитинства, я заздрив журналістам, які мали можливість перебувати безпосередньо у вирі подій. Майстри пера й мікрофона здавалися якоюсь вищою й недосяжною кастою. В юнацькі роки мріяв стати спортивним журналістом або коментатором. Тривалий час для мене було загадкою, як потрапляють до цього цеху.

Уже маючи багаторічний досвід, можу сказати: щоб засвітитися в пресі, достатньо мати хист і бажання проявити себе. Наявність профільної освіти зовсім не обов’язкова. А деякі колеги навіть вважають, що вона зайва. Для прикладу, в найпопулярнішій російській спортивній газеті «Спорт–експрес» щонайменше половина кадрів не вчилася на журналіста.

А от шлях на телебачення для мене так і залишився незвіданим. Хіба що можу зробити висновок — слід опинитися в потрібному місці в потрібний час або ж у потрібній компанії. Власне, так можна відповісти деяким нашим читачам, які телефонують в «УМ» і питають про можливість спробувати свої сили в журналістиці.

Інколи телевізійники пробують відчиняти двері й запрошують спробувати сили всіх охочих. Але, чесно кажучи, далеко не завжди це виглядає щирим поривом поповнити штат. Хоча Олександр Михайлюк і Сергій Панасюк, які засвітилися у 2002 році в конкурсі коментаторів на телеканалі СТБ, знайшли своє місце під журналістським сонцем і нині працюють на каналі «Футбол».

Саме цей, по суті, єдиний нині повноцінний спортивний мовник останні два місяці проводив свій конкурс коментаторів, який завершився минулої неділі. Завершився, м’яко кажучи, невтішно. В жодному разі не претендуючи на істину в останній інстанції, хотілося б проаналізувати, як це все відбувалося.

«Футбол» анонсував пошук «коментатора з харизмою», який би міг поповнити лави працівників каналу. У першому, заочному, турі журі відібрало із 285 надісланих матеріалів десять найкращих. На другому етапі претенденти демонстрували своє знання футболу і вміння коментувати вже в студії в Києві. Трійка ж фіналістів працювала в прямому ефірі на матчі «Металург» (Донецьк) — «Зоря».

Кожному з номінантів дали по 30 хвилин ігрового часу. Директор телеканалу Олександр Денисов, експерт Вадим Євтушенко й коментатор Віктор Вацко визнали найкращим 26–річного Дмитра Гавриленка з Донецька, який відзначається дещо крикливою манерою ведення репортажу. Після оголошення його переможцем Дмитро перейшов на російську мову й заявив: «Я устал говоріть по–украінскі». Думається, ця фраза стала апофеозом конкурсу й одночасно вердиктом йому. Такого «тріумфатора» обрав собі канал «Футбол»... Вибачте, але я не вірю, що в Україні немає охочих працювати коментатором, кращих за Гавриленка. Скажімо, серед тих, хто не пройшов навіть перший тур відбору, був журналіст–коментатор, який цілком задовольняв редакторів каналів «Спорт–1» і «Мегаспорт». Та й той же Панасюк заявив, що відібрані претенденти розчарували його скромними знаннями футболу.

Імовірно, річ у тім, як проводили цей відбір. Організатори кілька разів міняли ними ж самими встановлені правила. Звісно, кожен сам собі господар, та все ж це не додає авторитету телеканалові. Скажімо, анонсувалося, що до складу журі ввійдуть директор Денисов, коментатори Вацко й Малиновський, експерти Євтушенко й Морозов. Утім, як показали у сюжеті на каналі «Футбол», до роботи залучили значно більше людей. І вже 20–річний Кирило Круторогов, який потрапив на канал рік тому, розповідає в ефірі про відсіювання претендентів. Долю ж фіналістів вирішували троє членів журі, а не п’ятеро.

Впадає в око, що загальноукраїнському каналові донецького походження бракує україномовних людей. Кілька років тому Олександр Денисов починав вести передачу «Футбольний уїк–енд» українською. Можна по–різному ставитися до його футбольних уподобань, але принаймні цей крок заслуговував на повагу. Утім це було продиктовано потребою дотримуватися квоти на використання державної мови в ефірі. А коли контроль послабився, вимоги поліберальнішали — ведучий повернувся до російської. Тож і звучить на каналі частенько російська мова, а сайт написаний дивним суржиком із чималою кількістю помилок — осі і «маєшь» «вікенд». Слова ж виправдання Денисова про те, що у його підопічних «горять очі», навряд чи підходять для професіоналів.

Для експерименту автор цих рядків відгукнувся на запрошення надіслати резюме для охочих працювати в програмі новин «Футболу». У відповідь дівчина, про яку нічого не чули в спортивних колах, попросила прислати сюжети з моїх попередніх програм. А без них — припинила листування. Думається, таким чином важко набрати кадри. Мабуть, недарма оголошення про вакансії «світиться» вже кілька місяців...

Вадим АВДАСЬОВ, Україна Молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Усик против Фьюри – поединок 50 на 50. Легендарный бой за абсолюта
Бокс | 19 мая 2024, 03:50 25
Усик против Фьюри – поединок 50 на 50. Легендарный бой за абсолюта

Sport.ua вместе с GGBET анонсирует главный поединок супертяжелой весовой категории в боксе за 25 лет

5 лучших поединков Александра Усика
Бокс | 18 мая 2024, 01:47 5
5 лучших поединков Александра Усика

Топовые выступления в карьере украинца

Комментарии 26
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Sirius_kh
Заказная статейка. Не нравится - делайте лучше!
Alser1702
Статья-бред.
Alser1702
Не люблю,тк"футбол"вместе с Денисовым,но еще больше не люблю такие статейки,полный бред,да у нас не то что коментаторы,у нас половина учителей и преподов устает,и не только в Донецке,а еще в 70процентов городов Украины,он же никак не оскорбил нашу мову!
Alser1702
Не люблю,тк"футбол"вместе с Денисовым,но еще больше не люблю такие статейки,полный бред,да у нас не то что коментаторы,у нас половина учителей и преподов устает,и не только в Донецке,а еще в 70процентов городов Украины,он же никак не оскорбил нашу мову!
fanatik1985
ААААА, а я знаю где. Рассекретим тебя, а? ты - уже давно сидишь в вонючей газетенке под названием "Україна молода"! хреновый у тебя "ник" - Вадим Авдасев. Пиши, Андрей Фоменко. Как минимум, правдиво.
fanatik1985
Подозреваю, что знаю, кто эту вонючку написал. Его фамилия Фоменко. Называет себя журналистом, но таким не является. Вечно обиженный судьбой, неудачник. а где ты сейчас работаешь, репортеришка?
andriy-m7
Idu na xyi moskal puzdychui. Зрозумів!!! Слава богу, що я не москаль.
udman11
Да нет у нас нормальных комментаторов, ну или почти нет, на канале Футбол конечно хватает "перлов" и "специалистов", но плюсы это вообще мрак... Этот евросезон показал уровень плюсов, сначала кодирование, потом суперкомментатор Глывинский и эксперты. Критиковать можно всех и вся, но тогда нужно предлагать альтернативу и пути выхода из ситуации, а не просто поливать кого-то грязью, это низко со стороны автора и не красит его как журналиста
nikzae
На 2+2 хотя бы нет этих дыбильных роликов про "Всё по настоящему"
petrovich_01
А где лучше? На 2+2? Так там вообще смотреть нельзя
rno555
так у нас-9/10- всіх медіа працівників щоденно -устають - від української-
GR1Fon
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Tur_milan
При всех Ваших комментариях о статье, главным остается сказанная фраза и тот факт, что человек который будет голосом канала и которого будут слушать миллионы людей которые разговаривают на родном языке, так неуважительно относится к этой половине жителей Украины!
vadoss777
Незнаю заказна стаття чи ні, а от конкурс на данецкам ТРК - це просто цирк. Я б ще погодився з тим, що переможець з Донецька - це просто збіг обставин і він дійсно талановитий. Але якщо вірити автору і псевдопереможець конкурсу дійсно сказав: «Я устал говоріть по–украінскі», то зрозуміло, що це просто театр для одного актора. Ми з вами практично всі володіємо двома мовами, але коли ти розмовляєш російською, тобі тяжче розмовляти українською. А як тоді можна коментувати матчі українською на професіональному рівні. Висновок один - з нього коментатор, як з Януковича професор. От такі у нас таланти на данбасє.
piano_lessons_kiev
А Малиновский уникален тем, что тянет согласные: Жадсоннннн, ударррррр, голллллл...
vovadocent
Компанія там просто офін=генна - чувак, який не вимовляє половину алфавіту, "нейтральний" у футбольних поглядах професіонал Денисов, і Віктор "говорящий носом" Вацко. Як туда може пройти простий смертний? То ж цвіт нашої нації, її лице!
Ті вумники з Футболу хоча б раз відкрили онлайн трансляцію футболу, яку коментують російські коментатори - з 5-6 трансляцій, які я дивився, мені лишень 2 рази не сподобався коментатор, а так - цікаво і незаангажовано, любо футбол з ними дивитись. Такі зроблять цікавим перегляд навіть найнуднішого матчу, а наші - навпаки.
Я не берусь судити якість тої статті, шо подана вище, бо в цій галузі я не майстер. Але зацитую лиш один абзац: "Директор телеканалу Олександр Денисов, експерт Вадим Євтушенко й коментатор Віктор Вацко визнали найкращим 26–річного Дмитра Гавриленка з Донецька". Ключове слово - з Донецька. Це так як колись треба було бути членом комсомолу, шоб чогось добитись, так тепер треба бути з Донецька, прикро, я думав ті часи ніколи не вернуться(((
MrnMetal
Вот-вот и я об этом.
kherson2010
Нетложь Салафудинова!Это НАША ГОРДОСТЬ!!!