Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Фехтование
| Обновлено 12 мая 2011, 14:17
1398
0

Яна ШЕМЯКІНА: «Третє місце – добрий результат»

З успіхом з далекої Бразилії повертається випускниця Львівського державного університету фізкультури

| Обновлено 12 мая 2011, 14:17
1398
0
Яна ШЕМЯКІНА: «Третє місце – добрий результат»
Яна Шемякина

У Країні карнавалу, кави та диких мавп наша фехтувальниця на четвертому у році етапі кубка світу з фехтування виборола бронзову нагороду. Львів’янка у Ріо-де-Жанейро  перемогла полячок Еву Неліп (15:13) та Березу Мальгоржату (15:8), а також росіянок Владу Власову (15:13) та Тетяну Логунову (13:12). Щоправда, продовжити трімфальну ходу Яні не вдалося. У півфіналі вона поступилася майбутній тріумфаторці змагань німкені Імке Дуплітцер – 15:13. Особливість цього етапу у тому, що він став першим у році, який розпочав відбір спортсменів на Олімпіаду до Лондона. Завдяки бронзовому успіху Шемякіна внесла до скарбнички свого «ліцензійного» рейтингу 20 залікових очок. Дзвінок кореспондента застав Яну Шемякіну у київському метро, адже вона щойно прилетіла на Україну.
 
- Враження про Бразилію дуже хороші, - каже Яна Шемякіна. - У цій країні я була вперше. Сподобався океан, пляжі, готель, в якому ми проживали. До речі, готель, в якому ми жили знаходився на березі океану, тому була змога милуватися красою морської стихії. Погода теж була прекрасною, було дуже тепло. Колись мені розповідали про Бразилію, що це країна папуг та мавп, але це зовсім не так. Приїхавши туди у мене склалося зовсім інше враження. Це звичайне місто, просто там дуже тепло і є океан, там такі самі люди живуть як і внас. Просто у деяких з них більш смаглявіший, темніший колір шкіри. Щодо країни, то це дуже бідна країна з дуже високими цінами. Можливо, такі ціни у цьому місті пов’язані тому, що воно курортне і має вихід до океану.

- Чи вдалося привезти сувеніри з Бразилії та покупатися в океані?
- Звичайно, що я привезла сувеніри не лише собі, а своїм рідним та близьким. А от купалася в океані лише в останній день, коли вже ми вилітали назад на Україну. До цього не було можливості, бо були змагання і в особистій першості і в командній. А перед змаганнями я не плавала та не засмагала, а тільки ходила та дивилася на океан. А скупалася я вже в останній день перебування у Ріо-де-Жанейро. Мені дуже сподобалося, дуже тепла вода.

- Теплий клімат і спекотна погода якимось чином впливав на змагання та на тебе?
- Особисто для мене, а ми прилетіли, а ми прилетіли за день до змагань, тобто був день відпочинку, а потім вже фехтували, тому  клімат не мав великого значення. А коли було спекотно, то рятувалися тим, що вмикали кондиціонер. Адже у кожному приміщенні є кондиціонери і цієї спеки навіть не відчувалося.

- Ти кажеш, що купила сувеніри. Якщо не секрет, які саме?
- Ні, не секрет. Я збираю, як і, мабуть, багато хто, магнітики на холодильник. Тому з тих країн, в яких буваю, привожу оригінальні магнітики. Окрім цього, звісно, купила справжню бразильську каву, а також різноманітні солодощі та шоколад.

- А чи підраховуєш кількість магнітиків своєї колекції з кількістю країн, в яких тобі довелося побувати?
- На жаль, ще не маю магнітиків з Америки. Ми хотіли зараз залишитися в Америці, в нас перед етапом на Кубі ще два тижні. Однак не судилося, бо виникли проблеми з візами. Нам відмовили, бо був буде короткий термін перебування.

- Бразильський етап став не першим, який відбувався цього року. В чому його особливість?
- Ці змагання були першими відбірковими, які були ліцензійними до Олімпійських ігор, які пройдуть у Лондоні 2012 року. Однак, це ще не гарантує право участі на Олімпіаді, бо треба набрати певну кількість очок за рік. Тому хто поїде на Олімпіаду буде відомо аж наступного року.

- А скільки буде таких етапів і яку кількість очок потрібно набрати, аби потрапити на Олімпійські ігри?
- У нашому виді спорту ще є командні Олімпійські ігри, тому є шанс потрапити командою. Там участь братиму не лише я, а ще троє дівчат. Все тільки починається. Ще, мабуть, десь буде п’ять турнірів командних і орієнтовно сім-вісім особистих, тому вся боротьба ще попереду.

- Як розцінюєш свій виступ у Бразилії? Ти задоволена своїм виступом, чи все-таки можна було й краще виступити?
- Мені здається, що кожен спортсмен хоче перемагати завжди. Це стосується всіх видів спорту і не лише фехтування. Кожен спортсмен хоче завжди бути лідером і перемагати не лише в спорті, а й в житті загалом. Для кожного спортсмена перше місце є найвищою ступінню. Так само і для мене. Я завжди хочу перемагати. Хоча, якщо на це подивитися з іншого боку, то поразки навпаки загартовують. Як кажуть: без поразок не буде й перемог. Тому я задоволена третім місцем, яке вдалося вибороти у Бразилії. Знаєте, як Бог дає, так треба приймати і дякувати за це йому. Адже могло б і такого не бути. Насправді третє місце для мене – це дуже добрий результат.

- Яно, а яким чином готуватимешся до наступних змагань. І де вони відбудуться?
- Наступні змагання – це етап Кубка світу, який пройде на Кубі. Хтось мені радив готуватися до цих змагань на Кубі, або ще десь. Однак, я вирішила, що буду жити нашим часом, нашим життям. Готуватися до етапі на Кубі буду в нас. А коли приїду на Кубу, звісно, що доведеться змінити часові пояси і налаштовуватися на їхній ритм.Я вже буду змушена до цього. А тренуватися буду вдома, бо до бразильського етапу я теж тренувалася вдома не змінюючи часові пояси.

- Зміна часових поясів на тебе має вплив?
- Можливо, на якомусь рівні і впливає. Однак, якщо спортсмен добре підготовлений до змагань і в психологічному плані і в фізичному і в тактичному, тоді жодна зміна часових поясів не матиме великого впливу. Наприклад, я можу дуже швидко встати зранку. Таке вже було в Китаї, коли доводилося вночі вставати і йти фехтувати. Просто треба себе психологічно налаштувати на те, що не дивлячись від часу треба йти та фехтувати.

Галичина спортивна

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стало известно, сколько Реал заплатил за трансфер Лунина Заре
Футбол | 26 апреля 2024, 12:40 7
Стало известно, сколько Реал заплатил за трансфер Лунина Заре

На украинского вратаря в свое время претендовали «Наполи» и «Ливерпуль»

Украинские гимнасты вышли в финалы ЧЕ-2024 в 5 видах программы
Другие виды | 26 апреля 2024, 02:46 0
Украинские гимнасты вышли в финалы ЧЕ-2024 в 5 видах программы

Украинские спортсмены успешно проявили себя в квалификации

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.