Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2427
1

Іван Шовкопляс пропагує шашки

Почесний президент Всесвітньої федерації шашок перебуває в ОАЕ з відповідальною місією

Іван Шовкопляс пропагує шашки
Иван Шовкопляс

Треба знати Івана Шовкопляса. Зустрічаючи Новий рік, він обов'язково підніме келих шампанського за розвиток шашок в усьому світі в Арабських Еміратах, куди поїхав з важливою міжнародною місією. Робота має бути серйозна — створити в цій країні Федерацію шашок і передати свій досвід роботи.

До Шовкопляса дійшла інформація, що в Еміратах є кілька племен, які активно грають у шашки. А якими саме шашками й в яку конкретно гру — неясно, тільки має з'ясувати. Проте спонукуваний найкращими помислами, Іван Федорович одразу відправив з Луганська в Емірати десять комплектів книжок, годинників і шашок для «гросмейстерів» цих племен, супроводивши свій подарунок побажаннями зустрітися за ігровою дошкою. Тож новорічні канікули Почесний президент Всесвітньої Федерації шашок, суддя міжнародного класу луганчанин Іван Шовкопляс проведе за роботою. До того ж роботою дуже важливою не лише для Федерації, а й особисто для нього самого. Ветеран спорту й затятий пропагандист шашок мріє, щоб його улюблений вид спорту ввійшов до програми Олімпійських ігор. Для цього потрібно, щоб шашки активно культивувалися в 75 країнах світу, а сьогодні Федерації створено лише в 70. Тож роботи має бути багато. Після Арабських Еміратів Шовкопляс із тією само місією планує відвідати Саудівську Аравію, Єгипет та інші країни.

Так сталося, що Всесвітня федерація шашок, яку кілька років тому очолював Шовкопляс, сьогодні без голови. Чинний президент, яким став представник Голландії, не виніс навантаження й добровільно покинув свій пост. А оскільки Іван Федорович є Почесним президентом цієї структури, то йому сьогодні доводиться виконувати певну роботу. Наприклад, на початку грудня він повернувся з Маямі, де як офіційний представник Всесвітньої Федерації відкривав і закривав Чемпіонат Америки з шашок і водночас — Меморіал Колмана Турія. котрий був нашим співвітчизником. Розповідаючи про цю подію, Іван Федорович не зміг не відзначити таку важливу для нього деталь: в американців немає того інтересу до шашок, який є у нас в Україні.

—Американці більше уваги приділяють бізнесу, а не духовному розвитку, — ділиться він своїми спостереженнями. — Але навіть той факт, що турнір проводила родина Колмана і що на гру зібралися гросмейстери з колишнього Радянського Союзу, свідчить про те, що наші колишні співвітчизники і в Америці продовжують культивувати цей вид спорту. Хоча, маю зауважити, американська Федерація шашок трохи слабша за нашу українську, незважаючи на те, що до неї входять багато колишніх радянських майстрів. В Америці я зустрів своїх товаришів, гросмейстерів міжнародного класу, з якими колись змагався на 64-клітковій дошці. Вони давно покинули батьківщину й сьогодні живуть за океаном. Багаторазові чемпіони СРСР Михайло Кац і Михайло Корхов, наприклад, сьогодні ведуть заняття в клубі з шашок і шах, вчать грати дітей і дорослих.

Із книжки Михайла Корхова «Шашкова сага», випущеної в 2005 році в Нью-Йорку

«19 серпня 1991 року, у день путчу в Москві, на пероні Одеського залізничного вокзалу я зібрав дітей для поїздки на першість УРСР з шашок до міста Луганська. По радіо безупинно передавали класичну музику. Батьки були налякані й не хотіли відпускати дітей. Але я їх переконав, що радянська влада міцна, як ніколи, і боятися нема чого. І справді, через три дні хвилювання устаканилися, тільки в усіх на слуху було їм'я Бориса Єльцина. Але, як з'ясувалося, радянській країні залишилося недовго жити, революція пройшла зверху, без кровопролиття. Україна прокинулася незалежною.

У тому-таки Луганську тоді головою спорткомітету був майстер спорту СРСР із шашок Іван Шовкопляс. Досить енергійний і розумний організатор. До цього часу він встиг побувати президентом Міжнародної шашкової федерації. Забігаючи наперед, скажу, що в 90-ті роки Іван зумів відмінно провести такі серйозні турніри, як першість Європи серед жінок, першість світу серед юніорів і зону чоловічої першості світу, які я судив. Завдяки посаді, своїм зв'язкам, а також діловій хватці, Ваня Шовкопляс міг багато чого».

До речі, Іван Шовкопляс вважає, що саме ті гросмейстери й багаторазові чемпіони, які свого часу покинули Україну й сьогодні живуть за рубежем, заклали основу любові до шашок у нашій країні. Скажімо, киянин Ісер Куперман. Він був видатним спортсменом, шестиразовим чемпіоном світу. За даними Івана Федоровича, з нашої країни виїхали понад дві тисячі гросмейстерів і майстрів спорту з шашок. Деякі захищають спортивні прапори тих країн, в яких сьогодні живуть, деякі стали цікавитися шашками менше. Коли він каже про це, в його голосі відчувається якась образа...

—Загалом, якщо порівнювати американський шашковий турнір, який я відкривав у Маямі, і той, який пару років тому було проведено в місті Рубіжному в нас, у Луганській області, — це небо і земля. — розповідає Іван Федорович. — До проведення цього міжнародного чемпіонату серед жінок ми поставилися не просто з великою відповідальністю, а намагалися, щоб це було свято шашок, котре запам'ятається надовго. Був концерт, був феєрверк. Учасники залишилися дуже задоволені, вони мені про це казали. Маючи досвід в організації таких турнірів, я поділився ним з дружиною та донькою Колмана, які проводять Меморіал уже втретє. До речі, на цьому турнірі наша українська спортсменка Ольга Бєляєва посіла друге місце серед жінок. Я теж, як то кажуть, згадав молодість і зіграв з міжнародними гросмейстерами. Посів 11-те місце і уважаю це хорошим результатом.

Торік Іван Федорович зустрічався з голландською королевою Беатріс, яка очолює шашковий союз Нідерландів, де й базується Всесвітня Федерація шашок. Розмова з королевою, крім інших тем, зачепила Тоні Сейбранса — шестиразового чемпіона світу, який ввійшов до Книги рекордів Гінесса своєю грою наосліп. Торік у Голландії він провів сеанс одночасної гри наосліп з 24 гросмейстерами й показав просто шедевр шашкового мистецтва. 20 партій тоді він виграв, 3 зіграв унічию й тільки одну програв. Отож Шовкопляс домовився з королевою про матеріальну підтримку турніру за участю великого гросмейстера. І пані Беатріс не відмовила в допомозі.

Тепер Іван Федорович шукає можливість провести великий шашковий турнір міжнародного значення в Дубаї. У своєму прагненні він не один, у нього багато соратників, група ентузіастів дібралася сильна, тож можна сподіватися на успіх. Проведення такого турніру дасть змогу створити базу для розвитку шашкового спорту в Арабських Еміратах. Тож Новий 2011 рік у луганчанина Івана Шовкопляса традиційно пройде під знаком роботи на міжнародному рівні. Нехай йому щастить.


Алла АНТІПОВА, газета «Голос України»

шашки
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Два лишних слона. Анна Музычук упустила победу над китаянкой-лидером
Другие виды | 18 апреля 2024, 10:55 0
Два лишних слона. Анна Музычук упустила победу над китаянкой-лидером

​​​В Торонто близится к финишу Турнир претендентов 2024 по шахматам

Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы
Футбол | 19 апреля 2024, 06:30 19
Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы

В полуфиналах Лиги Европы сыграют: Марсель – Аталанта, Рома – Байер

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
DocRocK
Нужно туда армян послать, пусть нарды пропагандируют