Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1532
0

Аж у Донецьку гру Бандури чутно!

Підсумки осінньої частини сезону в першій лізі. «Кримтеплиця» (Молодіжне)

Аж у Донецьку гру Бандури чутно!
Нефтяник-Укрнефть - Крымтеплица

Неоднозначна перша частина змагань для кримського клубу позаду. Тепер залишаться лише спогади про супервдалу гру в нападі та надвдалу — в захисті, про провальну гру в Одесі, боротьбу з газзаєвським «Динамо» в національному Кубку та про підсумкове шосте місце. Далі команда має прогресувати. У свою чергу, «Уф» одразу після розмови з головним тренером кримчан Олександром Севидовим нагадує про не менш важливі чинники в турнірному шляху команди.

Кадри: Єрмоленко проти Голоперова — звитяга проти неоковирності

На жаль, для кримського клубу значна частина футболістів, які прийшли до команди перед початком нинішнього сезону, виявилася неспроможною підсилити її гру. Із шести новачків зуміли виправдати сподівання двоє. З одного боку, 60-відсоткове влучання «в ціль» — не найгірший результат (до всього можна додати мегавлучання з Владом Голоперовим, про гру якого зі стриманим захватом говорить наставник «Кримтеплиці»). А тепер — кілька слів персонально про кожного із літніх новачків:

1 Андрій Малюк
— 22-річний півзахисник. Вихованець запорізького «Металурга». Грав за друголігові та першолігові клуби, останнім із яких став «Фенікс» (тепер уже, схоже, — «Кримтеплиця»). У першому колі з'являвся на полі 11 разів (5 — в основному складі), утім нічим особливим не запам'ятався.

2.Руслан Єрмоленко — 27-річний футболіст із величезним досвідом, виступав за «Динамо» (Київ), «Оболонь» (Київ), «Нива» (Вінниця), «Металіст» (Харків), «Сталь» (Алчевськ), «Десна» (Чернігів). Цей досвід він не зумів використати як слід у першій частині змагань, через що змушений нині шукати собі інший клуб. У першому колі з'являвся на полі 10 разів (6). Із цих шести матчів повністю провалив програні його командою матчі з «Динамо-2», «Олександрією», «Нивою» та «Чорноморцем».

3. Дмитро Антонюк — 24-річний футболіст тоді ще «Фенікса» прийшов у команду на правих оренди. Сподівань не виправдав, хоча починав сезон у ранзі основного гравця команди, періодично з'являючись у складі стартової одинадцятки знову. Втім, як бачимо, його гра тренера не задовольнила.

4. Олександр Клименко — 28-річний вихованець київського РУФК (себто, структури «Динамо») прийшов у Молодіжне останнього дня трансферного вікна з київської «Оболоні» і провів на полі у першому колі... 21 хвилину. З ним команда уже попрощалася. Цікаво, а навіщо «Оболоні» такий футболіст?

Ось що сказав Олександр Севидов про цю четвірку після завершення першої частини змагань: «Руслан Єрмоленко залишив нас, хоча ми дуже сподівалися на його досвід. Не вдалося проявити себе Андрію Малюку і Дмитру Антонюку». Про Клименка тренер скромно промовчав.

І лише двійка новачків порадувала свого наставника та вболівальників кримського клубу:

5.Володимир Романенко — 25-річний  півзахисник родом  із Дніпропетровська, який до цього числився в донецькому «Метапурзі» та в «Бананці» з Єревана. У першому колі Володимир у чемпіонаті 18 разів виходив на поле в стартовому складі, ставши справді незамінним гравцем середньої ланки.

6.Владислав Голоперов — поруч із надійним голкіпером та парою центральних захисників і Трухіним Владислав також став одним із лідерів колективу, з 6 м'ячами в 19 матчах першості — найкращим її бомбардиром. Утім, воднораз, атакуючий півзахисник довів й «імпотентність» нападу кримчан, адже Діабі та Зубко  за великим рахунком півріччя провалили, хоча це й стосується молодого (20 років) Ігоря меншою мірою.

Щодо гравців, які залишили «Кримтеплицю», безумовно, варто згадати про найкращого гравця першої ліги минулого сезону — Сергія Кучеренка, який не дуже вдало вписався в колектив Сергія Ковальця в київській «Оболоні». Ще не раз Севидов згадає про Сергія, кажучи, що дуже тяжко знайти заміну такому футболістові. Характерним є і той факт, що команда, яка минулого сезону забивала зі стандартів ледь не найбільше, у першій частині нинішнього сезону з них не забиває практично взагалі. Чи варто говорити про те, що саме Кучеренко був штатним виконавцем стандартів у «Кримтеплиці»? Інші футболісти, котрі полишили Молодіжне, стали несуттєвою втратою для команди, при всій повазі до них. Нинішня ж головна втрата кримчан — голкіпер Олександр Бандура, який перейшов у донецький «Металург». Пошуки нового воротаря нині тривають.

Першість: захист — усьому голова!

Графа «забиті та пропущені м'ячі» напроти команди «Кримтеплиця» помітною стає відразу ж, якщо з цікавістю зазирнути в турнірну таблицю та окреслити в ній лідерів. Ще б пак — команда є однією з найменш забивних у лізі — 22 м'ячі в 20 матчах — менше, ніж «Енергетик», і лише на три більше, ніж «Прикарпаття» — остання команда першості! Але якщо при цьому клуб посідає шосту сходинку, то це означає, що захист діє протилежно своєму нападові! І справді — Бандура відіграв першу частину змагань просто блискуче, отримавши таким чином другу спробу закріпитися в прем'єр-ліговій команді (після «Таврії»). Пара центральних захисників, здається, теж переросла рівень першої ліги, принаймні про це говорить сам тренер. Не можу не погодитися — Павло Щедраков і Сергій Бойко зіграли більш ніж просто надійно. До слова, перший із них (номінальний опорник) свого часу був навіть на оглядинах у «Металісті». Олександр Антонюк теж номінальний центрбек, але подекуди грав на фланзі захисту.

Півзахист натомість став рятівною паличкою колективу ще й у нападі — у підсумку Дмитро Трухін (правий півзахисник) став найкращим гравцем команди за версією вболівальників, а Голоперов, схоже, — за версією тренера. Недарма Олександр Севидов іронічно сказав , що якби «склепати» з Голоперова та форварда Діабі двох рівноцінних гравців, то лихо було б суперникам! Щодо півзахисту, то Абляметов і Печонкін доповнили гармонію ланки в центрі.

Головною ж проблемою команди став напад. У Діабі, як натякнув тренер, не вистачає працездатності, а Зубко, хоч і заслужив на тренерську похвалу (після матчу зі «Сталлю» Севидов сказав, що молодий нападник вийшов на заміну просто блискуче, зрівнявши в тому матчі рахунок), особливою результативністю не відзначався. Наразі триває пошук забивного форварда, хоча знайти його в українських футбольних реаліях як мінімум складно.

Щодо турнірного шляху команди, то його можна розділити на дві частини: нестабільну та безпрограшну. Спочатку «Кримтеплиця» розпочала досить упевнено: з двох перемог, далі були дві поразки, три перемоги, знову дві поразки, перша нічия та розгромна поразка від «Чорноморця». Після цього в дев'яти наступних матчах підопічні донеччанина Севидова більше не програвали, хоча й закінчили першість чотирма поспіль нічиїми.

Що ж, якщо команда й справді хоче потрапити до лідируючої трійки, про що сказав для «УФ» її тренер, почати треба зі вдалої селекції — без хорошого нападника нині нікуди.


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.