Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
2844
10

Прихід Ліппі - не панацея

Авторитетні українські спеціалісти – про можливість запрошення Марчелло Ліппі в Україну

Прихід Ліппі - не панацея
Анатолий Заяев

Ситуація довкола національної команди до останнього часу розвивалася таким чином, що нинішній її наставник мав провести з нею майбутній єврочемпіонат. Та впродовж вихідних відповідний контекст різко змінився: в італійських ЗМІ з'явилася інформація, що з січня наступного року біля керма нашої головної футбольної дружини стане легендарний Марчелло Ліппі — тренер, під орудою котрого туринський «Ювентус» здобув Кубок чемпіонів 1996-го, а італійська збірна — золоті медалі мундіалю 2006-го! Кажуть, що «Граф» уже буде присутнім на наступному поєдинку України зі Швейцарією... Добре це чи погано — з таким питанням звернувся «УФ» до авторитетних фахівців.

Вадим ЄВТУШЕНКО: «Хай буде Ліппі — тоді всі побачать, що не в тренерах біда!»

—Я цілком проти такого кроку Федерації футболу! Переконаний: національну команду повинен очолювати українець, і не вважаю таку думку якимось закостенілим патріотизмом. Треба залишати Юрія Калитвинцева, навіть більше того: не слід було звільняти Олексія Михайличенка! Те, що ми за 20 років Незалежності лише раз грали на чемпіонаті світу й жодного — на європейській першості й Олімпіадах, зумовив не невисокий рівень наших фахівців-наставників. Причини тут — у тяжкому економічному стані країни, розвалі системи ДЮСШ і, як наслідок, у невеликій кількості хороших футболістів. Ну якщо немає з кого вибирати, а є багато легіонерів у внутрішньому чемпіонаті й купа проблемних позицій, яких ніким закрити (йдеться, передусім, про крайніх оборонців), — то про що можна говорити? І Росія — зовсім не показник: що з того, що Гус Хіддінк вивів їх до півфіналу європейської першості — а де б вони були, якби хорвати не виграли в англійців іще в груповому турнірі? Вважаю, що ми в штабі Михайличенка працювали дуже сумлінно, з надзусиллями почали процес оновлення збірної, та нам не дали допрацювати. А те, що комусь не подобалася гра «синьо-жовтих» — так це ж не Михайличенко з Євтушенком виходили на поле! Ми працювали з тим матеріалом, який був під рукою — ось і все... А взагалі, я хочу, аби новим коучем «націоналки» став іноземець — тоді всі побачать, що біда — не в тренері!

Анатолій ЗАЯЄВ: «Марчелло Ліппі в Україні? А чому не Барак Обама?»

—Панове, це ж смішно! Зрозумійте, італієць не знає наш футбол, йому потрібен час, аби придивитися. А поки він придивлятиметься, то вже й Євро настане. Не можна порівнювати це з запрошенням тренерів-легіонерів у клуб — ось «Дніпро» підписав Хуанде Рамоса, то взимку в Дніпропетровську з'являться сильні іноземні футболісти. Проте в збірній такого не можна зробити, чи не так? Я не здатен осягнути, чому наша громадськість ніяк не збагне, що всі біди вітчизняного футболу — від страшного розвалу ДЮСШ. Ось, наприклад, у моїй рідній симферопольській «Таврії» немає власної школи — там діти займаються, де випаде, самі купують м'ячі, і за власний кошт їздять на турніри! І це — клуб прем'єр-ліги! Причому подібна ситуація в більшості інших українських ФК! Я об'їздив усю нашу прекрасну Україну й можу сказати: мене шокує все те, що відбувається з дитячо-юнацьким футболом! Допоки ми це не змінимо, ухваливши на найвищому державному рівні спеціалізовану програму, в нас нічого хорошого не буде... Тому прихід Марчелло Ліппі — зовсім не панацея. З таким же успіхом можна запрошувати Барака Обаму.

Ігор ЛЕОНОВ: «Краще б залишили Мирона Маркевича»


—Чесно кажучи, мені важко сформувати однозначну думку з цього приводу. Розумієте, в мене неоднозначне ставлення до іноземних наставників: з одного боку, вони часто є насправді дуже кваліфікованими фахівцями, а, з іншого, — їм же потрібен час для адаптації до наших умов. Інколи — дуже багато часу... Взагалі, схиляюся до думки, що національну збірну має очолювати українець, а ідеальним варіантом, як на мене, був Мирон Маркевич: він гарно розпочав свою роботу, підібрав чудовий штаб, гра збірної зазнала суттєвих змін, але... Щось там трапилося, і, на жаль, Мирон Богданович пішов. Хоча і кандидатура Юрія Калитвинцева мені до вподоби... Тут обов'язково треба зрозуміти, що спеціалістів-легіонерів, які досягли успіху на пострадянських теренах, не так багато. Либонь, їх троє — Мирча Луческу, Гус Хіддінк і Дік Адвокаат. У нас є достатньо своїх тренерів, а те, що ми лише раз брали участь у великому футбольному форумі, нічого не означає: ми чотири рази доходили до стадії плей-офф, але часто нам не щастило, не вистачало якоїсь дещиці.


Володимир БАНЯС, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Жоня(Севаст-FCDK-Днепр)
"а ідеальним варіантом, як на мене, був Мирон Маркевич: він гарно розпочав свою роботу, підібрав чудовий штаб, гра збірної зазнала суттєвих змін, але... Щось там трапилося,
Угу!Идеальнее некуда!Не игры,не результата...
"і, на жаль, Мирон Богданович пішов"
Дополнение:его попросили.
Lary_Merchant
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Хрюн Моржов
Кто бы сомневался, что "не панацея"? Очень многое должно сложиться, чтобы опыт и дар Липпи выстрелил на полную. Тем не менее, с Липпи у сборной Украины куда больше шансов на успех, чем с тем же Маркевичем, вовремя сбежавшим с поста.
уух ( хм )
да уж, авторитетнее некуда - широко известные в узких кругах...
Ostap.Krut
Всі такі розумні спеціалісти взяли б команду з 2 ліги і почали будувати знизу клуб з ДЮСШ і так потихенько до 1 ліги нехай не до вищої але на різвні 1 ліги нетреба великих грошей але ні їм давай зразу всім гроші, вищу лігу, збірну на ТВ лізуть, за грошима, працювати треба, який Михайличенко кого він тренував він навіть замін нормальних не міг зробити на підсилення гри, треба мати практику, а за партою того не вчать. А росіянам Хіддінк дав віру в перемогу і розум
matahata
Да любой иностранец лучше наших мякишей. нужен строгий авторитетный тренер, которого бы все уважали и побаивались одного имени. Будет порядок тогда, система штрафов, дисциплина и вообще другое отношение к сборной у игроков. так что можно и марадону-неудачника ставить. Главное имя человека, принявшего сборную. Ни маркевич, ни калитвинцев такими не являются. думаю с украинских тренеров сборной бы подошел только маразматик-Кварцяный. Он хоть тупой, зато прямо все говорит в глаза и его будут боятся разные ярмоленки, морозюки, бойки, олейники - будущие звезды сборной
broker10
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
klic.ua
Михайлеченко!!!!! пздц аж смішно...
fairplay
Сабо и Леона забыли!
hybrid
ох мовчали б вже авторитетні українські спеціалісти, ага