Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Германия
|
1177
0

Червоно-білий фурор

Новий сезон «Майнц» розпочав з п’яти перемог поспіль

Червоно-білий фурор
Томас Тухель

Неодноразово отримуючи листи від уболівальників з проханням більше уваги приділяти європейським чемпіонатам, ми вирішили започаткувати нову рубрику, в якій приділимо увагу клубам, про які є що розповісти. Як-от, наприклад, німецький «Майнц», котрий напрочуд вдало стартував у бундеслізі, здобувши п'ять перемог у п'яти перших турах. Головним критерієм при виборі команд буде лише інформаційний привід. Намагатимемося робити такі екскурси щотижня, наголошуючи не на історичній складовій, а на сьогоденні команди.

... і все ж трішки історії

Новітню історію «Майнца» можна розділити на два періоди — до Юргена Клоппа та після нього. Очоливши команду, яка після 23-го туру в сезоні 2000/2001 перебувала на 15-у місці серед 18 команд другої ліги (а це була зона вильоту), 34-річний Юрген Клопп урятував «червоно-білих» від вильоту до третьої ліги. І швиденько створив із посереднього колективу міцну бойову одиницю, яка щосезону претендувала на вихід до першої бундесліги. Двічі поспіль (у сезонах 2001/2002 та 2002/2003) команда займала четверте місце, зупиняючись за крок від заповітної третьої сходинки, а вже наступного сезону здобула путівку до елітного дивізіону. До речі, саме в сезоні 2002/2003 у складі «Майнца» виблискував Андрій Воронін, який став найкращим бомбардиром 2-ї ліги з 20 забитими м'ячами.

У компанії найсильніших «Майнц» не загубився, посівши спочатку 9-е місце, а потім 11-е. При цьому команда завжди демонструвала веселий, атакувальний футбол, не маючи схильності прогинатися перед лідерами. Навіть виліт у сезоні 2006/2007 до 2-ї ліги сприйнявся усіма, як поганий жарт — усі були впевнені: незабаром «Майнц» повернеться. Тим паче, що Юрген Клопп, попри виліт і хороші пропозиції від іменитіших клубів, не покинув команду напризволяще, вилетівши разом із нею.

Одразу повернутися не вдалося — для початку «Майнц» посів четверту сходинку за два очки від зони «підйому». Але найприкрішим для команди було те, що її після цього сезону залишив Юрген Клопп, котрого «спокусила» дортмундська «Боруссія». Але «червоно-білих» це не зупинило — наступного сезону вони, під керівництвом норвезького спеціаліста Йорна Андерсена, повернулися до еліти, а в нападі виблискував ще один наш знайомець — колишній гравець донецького «Металурга» Аристид Бансе (14 м'ячів),

Повернення до першої бундесліги стало дещо шокуючим для вболівальників «Майнца» — напередодні першого туру з'явилася така інформація: «Майнц» відправив у відставку головного тренера Йорна Андерсена. Причиною подібного рішення став виліт новачка елітного дивізіону в першому ж колі з Кубка Німеччини. «Підхід Андерсена абсолютно не відповідає нашому баченню гри, яку має демонструвати «Майнц», — відзначив генеральний менеджер клубу Крістіан Хейдель.

Команду очолив нікому не відомий 36-річний Томас Тухель. Але диво сталося, і «Майнц» не просто боровся за виживання того сезону, а твердо перебував у середині таблиці, посівши зрештою 9-е місце й подарувавши своїм прихильникам перемогу над мюнхенською «Баварією».

Літні трансфери; на обрії — українець!


Востаннє такий феєричний старт видала «Баварія» у сезоні 2005/2006, здобувши шість перемог у шести стартових турах. У «Майнца» наразі п'ять перемог.

Що ж спричинило такий фурор? По-перше, в Німеччині, здається, з'явився ще один тренер дуже високого рівня — Томас Тухель. По-друге... А по-друге просто немає: «Майнц» — команда суто тренерська, адже в неї грошей не те, щоб на придбання топ-футболістів немає, а навіть на те, щоб утримати власних «зірок». Цього міжсезоння посеред великої кількості «металобрухту» команду покинули й кілька її лідерів. Тімо Хоогланд (21 матч, 6 м'ячів) перейшов до «Шальке», Аристид Бансе (30 матчів, 10 м'ячів) поїхав заробляти гроші до ОАЕ, а Чадлі Амрі (19 матчів, 1 гол) перейшов до «Кайзерслаутерна».

Придбань же було багато. З «Гройтер Фюрта» прийшли двоє лідерів цієї команди минулого сезону Марко Калігіурі та Саммі Аллагуї. Щоправда в «Майнці» вони поки не стали «своїми», граючи «через раз». Крістіан Фухс перебрався із «Бохума», де він минулого сезону зіграв 31 матч і забив чотири м'ячі з чотирма голевими передачами. Може закрити всю ліву бровку. Із леверкузенського «Байєра» прийшов молодий талант Марсель Ріссе, котрий вже встиг відзначитися забитим м'ячем. Грав лівого півоборонця. Із шотландського «Селтика» в оренду прийшов Мортен Расмуссен. Свого часу цього нападника шотландці забрали із «Брондбю» за 2,3 млн. євро. Але найціннішим придбанням можна вважати вихованця «Алеманії» Льюїса Холтбі, який прийшов попрактикуватися із «Шальке». Безперечно, Льюїс — один із тих, кого можна називати «майбутнім німецького футболу». У перших п'яти матчах він уже встиг забити два м'ячі й віддати дві голеві передачі.

І трішки екзотики. Гравцями «Майнца» цього літа стали двоє людей, безпосередньо пов'язаних з Україною. Із краснодарської «Кубані» перейшов Аруна Бабангіда, який свого часу захищав кольори донецького «Металурга», а з юнацької команди «Майнца» ближче до основи «підтягнувся» вихованець ужгородського футболу Євген Гопко. Він ще 2005 року перебрався до Німеччини й уже навіть встиг отримати її громадянство. Цікаво, що хлопець значиться як центральний захисник, але минулого сезону у Югендлізі він забив сім м'ячів. Ось такі справи. Навіть якщо з нього щось і виросте, то для нас його втрачено.


Олександр ОЗІРНИЙ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 00:28 17
Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ

Украинский вратарь совершил наибольшее количество сейвов в одном матче

Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти
Футбол | 18 апреля 2024, 07:15 1
Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти

Карло прокомментировал победу «Реала» в ответном матче 1/4 финала Лиги чемпионов

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.